Ja nu ik zelf met m'n parkietjes kweek en noodgedwongen handopfok heb moeten doen heb ik veel gelezen en opgezocht enzo.
Verschilt per vogeltje maar over het algemeen maken agaporniden een behoorlijk scherp en hard geluid. Zou juist gaan voor een jong grasparkietje. Kun je heerlijk tam maken en vanalles leren fluiten en praten. Persoonlijk vind ik ze leuker dan een agapornis.
En als het niet anders kan.. Worden ze dan de nek omgedraaid..dat hoop ik toch niet. Ooit een schat van een grijze roodstaart gehad, echter die was misvormd uit het ei gekomen. Gelukkig mocht die blijven leven vd kweker. Al was het met de hand voeden voor een veel langere tijd noodzakelijk. Maar ik hoop inderdaad met die maatregel dat de vogels op deze manier niet te snel uit het nest geplaatst worden. Wat je natuurlijk veel ziet bij papegaaien onder het mom van, dan krijg je ze eerder tam..
Wij hebben vorige maand een kakariki gehaald bij de vogel opvang bij ons in de buurt. Dit is onze tweede kakariki en het zijn ontzettende gezellige leuke parkieten met inderdaad papegaaien trekjes. Zo eten ze bijvoorbeeld voedsel met hun poten en kunnen ze heel goed vliegen. Ze maken leuke geluidjes en mijn kakariki doet alleen 's ochtends als de zon op komt kukelen als een haan ( dus met herrie valt het wel mee) Maar zoals bij alle vogels/dieren moet je ze wel aandacht geven. Dus weet wel waar je aan begint. Ik heb veel soorten vogels gehad voornamelijk oude afgedankte exemplaren en die heb ik tam weten te maken, puur omdat ik er aandacht en tijd in schonk. Dit is onze vogel: Turbo
Hier 3 agapornissen gehad en dat waren schreeuwers. Nu hebben we een kanarie die is letterlijk binnen komen vliegen. (Ja het baasje is getracht te achterhalen, niet gelukt) nu zinn we op zoek naar meer kanaries zodat we de grote kooi weer neer kunnen zetten.
Wij hadden een dwergpapagaai, is van mijn partner. Ik werd er laaiend gestoord van -_-' ze krijste en beet nee ik vond haar niet echt vriendelijk. Uiteindelijk naar schoonouders gebracht omdat ik er niet tegen kon..
Ik heb ook 19 jaar een Rosei colli dwergpapegaai gehad. Super tam, heel lief en weinig lawaai. Heerlijk beestje. Helaas in de buitenkooi opgegeten door een rondlopende kat die de kooi van de tafel heeft gegooid waardoor het deurtje open ging. Zo sneu. Ben ook verhaal gaan halen bij het baasje vd kat.
Mijn agapornis was een schreeuwerd! Vreselijk. Ik hoorde hem al als ik de straat in kwam. Uiteindelijk aan een gezin gegeven bij wie er net eentje dood gegaan was. Die hadden er geen moeite mee. Nee voor mij geen dier meer dat zoveel lawaai maakt.
Over de agapornis zelf kan ik je niet veel vertellen maar wel over het feit kwekers. Ik kweekte zelf met Valkparkieten en kakariki's. Iedereen heeft natuurlijk andere gedachten betreffende het kweken en hoe ermee om te gaan. Mijn keus is geweest enkel op de ouders en de natuur te vertrouwen. Lieten de ouders de jongen links liggen dan deed ik dat ook, hoe zonde het ook is van zo'n diertje. Die zijn helaas niet sterk genoeg. Dit heeft mij en dus de kopers enorm sterke dieren opgeleverd. De kweekwijze van een kweker moet je dus echt aanstaan en bij je passen. Ik heb mijn vogels nog wel, gezien ik net mijn laatste kweekjaar heb afgerond. Las eerder ergens het advies om ook op te letten of er muizenvallen staan. Dan zou ik dus in dat geval gelijk afgekeurd zijn als je daarop let. Hier staan juist preventief vallen want waar vogels/zaadjes zijn kunnen altijd muizen komen, hoe goed je ook schoonhoud. Hier dus altijd preventief vallen zodat een evt probleem in de kiem gesmoord word en de bacterien die ze meedragen mijn vogels niet bereiken. Verder is mijn mening dat je altijd een vogel met meerdere soortgenoten moet houden. Minimaal 2 vogels dus, al merk ik dat echt in kolonieverband nog mooier is. Heb zelf 6 kakariki's en 17 Valkparkieten hier wonen. De omgang onderling is gewoon prachtig en als ze het met de 1 niet kunnen vinden dan wel met de andere. Natuur is iets heel moois, als je het ook zijn gang laat gaan. Hier zaten ze ook tijdens de kweek in kolonie, kweekkooitjes waar ze amper de vleugels kunnen strekken, nee niet aan mij besteed. Vooral de kakariki's, ik kan uren bij het hok staan, hoe ze als clowns aan het gaas klauteren, zaadjes vanuit de pootjes eten of gewoon het speelgoed aan het slopen zijn, prachtig en dan die interactie tussen de dieren. Naja misschien helpt dit je niet in je keus of wat dan ook, maar zo heb ik mijn werkwijze wel even genoemd als kweker zijnde. Als je vragen hebt of wat dan ook, je mag altijd een pb sturen.
Ik heb mijn 4e aga nu. De eerste en derde hebben allebei niet lang geleefd helaas. De 2e heb ik 9 jaar als maatje gehad. En het beestje wat ik nu heb is 1,5 jaar oud. Ieder beestje is heel anders. Ik zou iig voor een kweker gaan en niet bij een dierenwinkel. Ze kunnen soms heel druk zijn. Beestje wat ik nu heb is vaak als ik 's avonds weg ben geweest heel druk als ik hem uit zijn kooi haal. Maar dat trekt heel snel weer weg. Ik laat hem dan even zijn gang gaan en na hooguit een kwartier is hij rustig en zit hij zijn veertjes goed te doen bij mij. Ik heb er heel veel aan. Zijn echt hele lieve beestjes en kunnen heel tam worden. (die van nu heb ik zelf met lepeltje gevoerd)
Nee, uit noodzaak mag altijd! Heb nu 2 jonge verstoten grasparkieten zitten die pap krijgen (en hopelijk snel zelf gaan eten maar ze vinden de pap te lekker ! En mijn schatje kiwi is ook een pap parkiet om de zelfde reden. Maar beter is van niet dus ben blij met de nieuwe regel!
En schreeuwen kan ook van eenzaamheid komen. Het worden niet voor niets Love birds genoemd, zijn graag samen. En omdat ze slim zijn hebben ze uitdaging nodig anders gaan ze zich vervelend en kunnen dan ongewenst gedrag vertonen (schreeuwen, plukken) Maar ik weet dat ts morgen bij 2 gaat kijken! Leuk!
Nogmaals bedankt voor de tip vagans ! De kooi en de voeding is aangeschaft en morgen volgen de twee dwergpapegaaien <3! Ik heb een hobbykweker gevonden. Nu maar hopen dat het een betrouwbare is. Maar als ik morgen twijfel laat ik ze daar en zoek ik verder!
Ik zou je vogeltje bij een fokker halen en dan zo jong mogelijk zodat je nog met de hand kunt voeren en hem extra tam krijgt. Die van mij schreeuwde niet heel veel, alleen toen ik een tweede erbij nam begon het gekwetter en was ze opeens niet zo tam meer maar heel beschermend over het mannetje, dt was erg jammer. Er komt wel veel aandacht bij kijken, ze zijn niet graag alleen. Maar wel suuuuuuperlief!! Nadeel vond ik ook dat ze overal poepen en als je het niet op tijd opruimt krijg je het moeilijk weg. OOh, en ze bijten alles kapot (=spelen voor hen).
Het onnodig vroeg weghalen van een vogel bij de ouders is dierenmishandeling en gelukkig sinds 1 juli bij wet verboden!