Problemen door hoogbegaafdheid

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Nedyse, Sep 28, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hallo,
    Is er misschien iemand die me wat meer kan vertellen over de problemen waar je tegenaan loopt als je hoogbegaafd bent?
     
  2. fluitekruid

    fluitekruid Fanatiek lid

    Oct 5, 2011
    1,748
    0
    0
    NULL
    NULL
    Gaat het om jezelf of om je kind of om allebei?
    En hoe oud is jenkind dan?
     
  3. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,264
    6,789
    113
    Niet worden begrepen
    Vervelen
    Onderpresteren
    Sociaal niet altijd sterk ( bij meisjes juist vaak erg sociaal)
    Worden gepest
     
  4. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Het gaat om mijn zoon, hij is acht jaar.
    Hij kan lekker leren, maar loopt steeds weer tegen dezelfde problemen aan. Hij heeft een heel groot rechtvaardigheidsgevoel en wordt daardoor snel boos. Nu is op school geopperd dat hij misschien hoogbegaafd is. Zelf hebben we daar nooit zo bij stil gestaan. Onze oudste dochter kan ook goed leren (dat is natuurlijk heel fijn) en heeft nooit problemen op school.
    Mijn zoon vertoont dit gedrag ook niet thuis, dus het is voor ons niet zo herkenbaar en we weten dan ook niet zo goed hoe we hem het beste kunnen begeleiden.
     
  5. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Jongens hebben dit absoluut vaker dan meisjes en het KAN een teken zijn van HB maar hoeft niet. De vraag is waarom zijn rechtvaardigheidgevoel zo groot is en waarom hij er niet mee om kan gaan (boosheid is een uiting van onmacht)

    De vraag is of weten dat hij HB is hiervoor een oplossing gaat bieden.
     
  6. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Dat vraag ik me dus ook een beetje af. Ik wil hem erg graag helpen om hem te leren hoe hij anders moet reageren. Hij begrijpt prima wat ik bedoel, maar doen is dan een tweede.

    Het is niet zo dat hij driftig wordt, hoor. Hij gaat niet met dingen gooien of zo. Maar de onderwijzer zal het weten als hij het ergens niet mee eens is. Dan kijkt hij heel boos en krijgt de onderwijzer niets meer van hem gedaan. Hij moet dan echt afkoelen.

    Voorgaande jaren heeft hij het moeilijk gehad met zijn juffen en is zijn vertrouwen behoorlijk beschadigd. Hij verveelde zich ook erg, maar kreeg pas aan het eind van het jaar extra werk aangeboden. Nu moet zijn vertrouwen ook hersteld worden, maar dat is lastig, want hij is dit schooljaar al bezig aan zijn vijfde (!) docent.
     
  7. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Vijfde leerkracht, DIT schooljaar? Mijn hemel, dat is erg zeg.
    Ik vind trouwens extra werk voor een kind wat gewoon echt lekker leert meestal niet erg aardig... ben je eerder klaar dan de rest en heb je het goed gegaan.. mag je nog meer gaan doen. Klinkt eerder als straf...
    Verdieping, verrijking dat is wat (erg) slimme kinderen liever willen. "Meer" liever niet.

    Ik ben nog even zoekende naar het probleem.. heeft je zoon ongelijk als hij zo boos wordt of kan de leerkracht er niet mee omgaan.
     
  8. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Mijn eerste vraag is: is dit probleem nieuw? Zoja, dan zou ik eerder denken dat het aan de (wisseling van) leerkrachten ligt, dan aan een evt HB, (niet gezegd dat hij niet HB zou kunnen zijn, maar als dat eerder niet tot problemen leidde, zou ik dat dus niet als eerste oorzaak voor dit probleem zien).
     
  9. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    De problemen zijn niet nieuw. Het speelde ook al in groep 3 en 4. In groep 1 en 2 niet, maar toen had hij een juf die dat prima kon handelen.
    Vaak heeft hij gelijk wanneer hij boos wordt, maar hij krijgt wel zeer geregeld de zwarte piet toegespeeld en daar wordt hij onzeker van.

    Dat hij nu al zo veel leerkrachten heeft gehad, helpt natuurlijk ook niet erg mee.

    Hij vindt het heerlijk om extra werk te krijgen, dat is dan ook moeilijker. Dat 'probleem' is nu ondervangen, want hij werkt nu op een tablet. Daarbij doet hij eerst het gewone werk en daarna kan hij door naar het pluswerk, zonder dat hij daar om moet vragen.
     
  10. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Mijn neefje is ook erg slim (zn ouders denken wel aan hoogbegaafdheid), maar ook enorm koppig. Als hij vindt dat iets op een bepaalde manier moet, als iets afgemaakt moet worden, kortom als hij iets vindt, dan is dat zo en kan niets of niemand hem er van overtuigen dat er nu andere dingen moeten gebeuren of dat het anders moet.
    Hij is nog kleuter, maar heeft toch al voor behoorlijk wat stubbelingen gezorgd op school. Iets wat hij toch ook echt moet leren.. Gaat nu (5,5) wel al wat beter begreep ik.
     
  11. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    sterke behoefte aan bepalen van de regels kan een teken zijn van asperge syndroom. dit kan ook wel samen gaan met HB.
     
  12. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    hij moet leren om te gaan met het gevoel dat hem overkomt wanneer hij denkt dat hij onrechtvaardig behandeld wordt? of is het een sterke behoefte aan 'gelijk' hebben? misschien moeten jullie niet meer benadrukken wie er nu gelijk heeft, maar wel hoe dat allemaal voelt en hoe je daarmee om kunt gaan.
    betreft de zaak vaak hem alleen? of komt hij juist ook vaak op voor andere kinderen die onrechtvaardig behandeld worden? er is dus een verschil tussen die twee.
    sterke rechtvaardigheidsgevoel hebben HB kinderen wel vaak maar het is ook echt voor iedereen.
     
  13. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Gelukkig komt hij ook voor anderen op. De dingen moeten gewoon eerlijk gaan en dan is hij tevreden. Maar geef hem niet de schuld van iets wat hij niet heeft gedaan, want dan wordt hij boos. Wat ik persoonlijk niet zo heel gek vind.

    Voorbeeld van groep 3: In de kring heeft iedereen een eigen plek met een eigen stoel. Zl gaat even naar de wc, komt terug en er zit een meisje op zijn plek. Hij vraagt haar weg te gaan, maar het meisje weigert. M.i. hoort een juf dan te vragen aan het meisje om weg te gaan, maar dit gebeurde niet. In plaats daarvan werd zl gestraft, want hij werd boos op het meisje.

    Asperger is gelukkig niet aan de orde. De zoon van mijn beste vriendin heeft Asperger en dat is héél wat anders.
     
  14. Beatissimam

    Beatissimam Fanatiek lid

    Sep 23, 2013
    4,559
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nou, ik vind meteen uitgaan van HB bij een te groot rechtvaardigheidsgevoel/kort lontje/snel boos worden een beetje vergezocht.

    Er zitten hier op het forum een aantal moeders met een HB-kind, maar ook die zijn allen anders.

    Het is niet zo dat als je die, die en die eigenschap hebt, HB, Autist, Asperger of wat dan ook bent of hebt.

    Ga anders een praten met de IB-er, het consultatiebureau of huisarts, zij kunnen je wellicht verder helpen.

    Bovendien: hij is 8. Als hij HB zou zijn of iets anders dan zou de school dat allang gesignaleerd moeten hebben. Of het is geen goede school. 5 leerkrachten binnen een paar weken is natuurlijk absurd en ook daarvan kan een kind ander gedrag gaan vertonen of in de war raken.
     
  15. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Als je goed gelezen had, had je gezien dat niet ík beweer dat hij hoogbegaafd is (sterker nog, daar twijfel ik ernstig aan), maar de school. Ik heb een hekel aan de hokjesgeest en probeer daar verre van te blijven.

    Hij kan goed leren en denkt over de dingen na: so what? Alleen wil ik hem graag helpen met het controleren van zijn boos worden, want hij vindt dat zelf heel vervelend. Zeker dit jaar is dat voor de leerkrachten moeilijk. Vanaf vandaag heeft hij een nieuwe juf, maar zij moet (letterlijk!) haar diploma nog in ontvangst nemen. Dat wil niet zeggen dat jonge juffen niet heel goed kunnen zijn, maar wel dat ze dus geen ervaring heeft.

    Mijn berichtje was alleen bedoeld als vraag: tegen welke problemen loop je op als je hoogbegaafd bent? Kijken of ik daar dingen van mijn zoon in herken.
     
  16. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    maar je vergeet te zeggen wat de regel is bij deze incident. mogen de kinderen zich niet verplaatsen? moeten zij de hele dag op een plek te zitten? mag een leerling een plek toe eigenen?
     
  17. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Iedereen heeft een eigen plek en een eigen stoel, daar mag niet van afgeweken worden. Meisje hoort dus weggestuurd te worden, niet zl. Wat wel gebeurde en dan wordt hij boos. Ik moet hem nu dus leren om een dergelijke situatie anders te reageren, maar vind dit lastig omdat hij thuis zelden boos wordt. Hij heeft er overigens op zijn sportclubs of bij het buitenspelen ook geen last van, alleen op school is het een issue.
     
  18. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    hier is het faalangst een probleem bijvrbeeld. zoontje vermijdt faal ervaringen. en niemand behalve een expert kon dat vaststellen omdat hij cognitief al ver boven zijn leeftijd functioneert.

    intelligentere kinderen hebben geen aparte dingentjes of problemen of zo, maar het allemaal vaststellen,( en/of oplossen) is nogal moeilijk met bestaande methodes voor normaal intelligente kinderen; is mijn mening.
     
  19. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    wat ik weet is dat juist ervaringstekort in sommige dingen lijdt tot de problemen omdat zij sommige zaken beter begrijpen. mijn zoon heeft nauwelijks faal ervaringen, zeker in vergelijking met zijn leeftijd genoten heeft hij 0 ervaring. en daarom is het gevoel dat hij krijgt wanneer hij iets verkeerd doet voor hem echt heftig en hij wil het echt niet voelen. hij vreest dat dat heftige gevoel hem weer hem overkomen. niemand ziet hem dus een fout maken. hij doet alles foutloos/snel. dat komt omdat hij het werk begrijpt, de toestanden, de opdrachten en zijn eigen kunde/kennis; die allemaal echt wel snapt en niet over zijn eigen fouten heen kan kijken.
    hij laat dus alleen die dingen toe; om het een keertje uit te proberen; waarvan hij 100% zeker is dat het snel en perfect gaat lukken.
    maar ik heb zelf dit nooit in de gaten gehad bij hem...het is de psycholoog die dat zegt...
     
  20. Nedyse

    Nedyse Actief lid

    Apr 29, 2014
    237
    0
    16
    NULL
    NULL
    Wat een herkenbaar verhaal. Mijn zoon maakt ook weinig fouten, maar als hij eens een fout maakt, wordt hij boos (op zichzelf). Hij kijkt dan boos en dat levert hem dan weer commentaar op van de leerkracht.

    Hij gaat nu een sociale vaardigheidstraining op school doen. Dit wil hij zelf ook heel erg graag. Ze hebben hem gevraagd wat hij graag wil leren en hij heeft zelf gezegd dat hij wil leren om minder snel boos te worden.
     

Share This Page