Hoi allemaal, Ik heb hier al eens een topic over geopend, maar ben nog altijd een beetje onzeker... Mijn zoon (inmiddels 14,5 maand oud) zegt nog geen woordjes. Hij is ook pas laat (met 9 maanden) begonnen met brabbelen. Zijn taalbegrip is wel goed, want hij weet precies wat ik zeg en wat ik bedoel en hij kan bijvoorbeeld ook plaatjes aanwijzen als ik zeg: "waar is het hondje". Maar woordjes nazeggen doet hij niet. Hij zegt wel "die!" en sinds kort (bij toeval ben ik daarachter gekomen) zegt hij ook "hatsjoe" (LOL). Soms zegt hij "eten" (denk ik dan...) Hij kan klanken als mamamamam en papapapap maar hij gebruikt het niet gericht. Ik probeer alles: boekjes lezen, dierengeluiden en noem maar op (oefenspelletjes). Nu was ik bij het CB en de arts gaf aan dat als hij in de komende maanden niet een paar woordjes zou gaan zeggen, dan moest ik dit melden en dan werd hij aangemeld voor één of ander "voorschools programma". Moet ik me hier nu zorgen over maken?
Hier in precies hetzelfde schuitje: zoontje is 14 maanden en zegt alleen: "bah!" Met brabbelen was hij overigens wel heel vroeg. Bij mij zei het cb. hetzelfde. Ik vind het vooral vervelend dat ze dit zeiden. Het voelt voor mij als een soort falen, gek hè? Verder maak ik me niet echt zorgen: hij begrijpt wel heel veel woorden, korte opdrachtjes, doet bewegingen mee met liedjes en is dol op boekjes kijken. Dus houd ik mezelf maar voor dat hij alles wat hij al begrijpt, vanzelf ook wel gaat zeggen.
Je kan je zoon dan aanmelden voor vve peuterspeelzaal, daar zijn ze erg gericht met taal bezig, mijn oudste was ook erg laat met praten, hij wilde gewoon niet. met twee begon ik mij een beetje zorgen te maken of hij wel goed zou gaan praten, maar inmiddels praat hij steeds meer hij ging van paar woorden naar hele zinnen, die tussenweg hebben wij dus eigenlijk niet gehad, de vve is dus bij ons ook ter sprake gekomen, maar deze hebben we niet meer nodig wat nora al zei heb ik ook even ervaren het voelde als falen , omdat ik mijn zoon niet aan het praten kreeg. Ze zullen het uit zich zelf moeten doen. gewoon blijven stimuleren op een speelse wijze en dan komt het zeker goed maar zeker niet iets om je echte zorgen over te maken het maakte mij alleen maar onzeker...
mijn ervaring is dat het niet zozeer is wat ze wanneer zeggen maar wat ze niet zeggen. die is bijv een verwijswoord en 1 van de eerste woordjes die kinderen zeggen, dus helemaal goed en precies zoals het hoort. hij wijst en dat is ook goed. wanneer kinderen niet "op tijd" beginnen met praten houden ze 2 dingen als eerste in de gaten. 1 ontwikkelingachterstand en 2 autisme. mbt het eerste kan ik je niet geruststellen weet niet wat de symptomen daarvan zijn. mbt het tweede wel een beetje. wijzen is bijv een goed teken, opdrachtjes uitvoeren ook, taalbegrip ook, zwaaien bijv ook.
Hier een vroeg vogeltje. Met bijna 10 maanden ging hij 'uit' zeggen en papa en mama sinds 9 maanden maar het is allemaal wel erg willekeurig. Wel gericht maar de ene keer wel en de andere keer niet. Maar volgens mij is 14 maanden niet laat. Volgens mij worden 5 verstaanbare woordjes verwacht met 18 maanden (inclusief papa en mama)
Mijn dochter was juist heel vroeg, maar het verschilt zo enorm per kindje. Kindjes moeten eerst de woordjes gaan herkennen, daarna moeten ze begrijpen wat het betekent en daarna kunnen ze pas woordjes gaan uitspreken. En het ene kindje is fysiek eerder toe aan praten als de ander. Het vereist heel fijne mondmotoriek. Jouw kindje kan de woordjes dus al herkennen en begrijpen, dus het is echt een kwestie van tijd dat hij de woordjes gaat uitspreken. Ik zou me dus sowieso geen zorgen gaan maken, het echt niet raar op deze leeftijd dat er nog niet gepraat wordt. Mocht je de taalontwikkeling willen stimuleren dan kun je babygebaren overwegen. Dit stimuleert de taalontwikkeling enorm. Onderzoeken hebben uitgewezen dat kindjes eerder gaan praten en grotere woordenschat op jonge leeftijd hebben die babygebaren gebruiken. Dit is trouwens niet de reden dat ik er mee begonnen ben met mijn dochter, maar ik wilde dat ze haar behoeftes duidelijk kon maken. Ik ben begonnen met 10 maanden en met 11 maanden kende ze al verschillende gebaren en een aantal gesproken woordjes. Ondertussen spreekt ze 60 woorden en kent ze 25 gebaren. Nu denk ik niet dat dit alleen door babygebaren komt hoor, ze was ook vroeg met haar mondmotoriek en interesse in taal. Ze is bijv weer niet geïnteresseerd in motorische dingen als klimmen enz. Kindjes kunnen zich maar op 1 ding tegelijk richten qua ontwikkeling. Mijn dochter heeft al grote sprongen gemaakt op communicatie maar heeft minder interesse in motorische ontwikkeling, misschien is dit bij jouw zoontje wel andersom? Mocht je vragen hebben. Over babygebaren, pb me gerust. En mocht je in het noorden wonen, ik ga over een maand een gratis cursus geven (ik wil oefenen voor mezelf omdat ik net die cursus mag geven).
Mijn zoontje wees me vandaag aan en zei MAMA! Hij is 20mnd en ben dolblij!! Brabbelen kan hij als de beste, dag en koekje ging ook al goed. Maar nu dus echt gericht mama..ben helemaal blij oh ja, die van mij is dus wel heel erg geinteresseerd in klimmen en klauteren, klom met 9mnd de trap op en gaat tegenwoordig tegen de glijbaan op omhoog
Hier wil het ook nog steeds niet echt op gang komen. Zwaait, zegt dag dag, snapt alles, wijst naar alles en zegt dan die, bah bij volle luier, papa en mama. Danst op K3 muziek en beeld dansje dan uit, snapt alle opdrachtjes wat we van haar vragen. Tja alleen het actief praten wil nog niet zo. Hopelijk komt dat vlug want ze wordt twee eind december
Hij zegt toch woordjes? Die, hatsjoe en waarschijnlijk eten? Dat is prima volgens het CB schema. Daar staat bij 14 maanden: - zegt 2 "geluidswoorden" met begrip (check) - begrijpt enkele dagelijks gebruikte zinnen (check) Bij 18 maanden: - zegt 3 woorden - begrijpt spelopdrachtjes Mijns inziens zit hij prima 'op schema', ik zou me (nog) geen zorgen maken.
Hier ook zo. Maakt ook houten figuren puzzel en de vormenstoof binnen mum van tijd zonder moeite. Snapt de 'moeilijkste' dingen wat we vragen dan denk ik zelf soms echt 'hoe kun jij dat nu weten dat ik dat bedoel'
Hier kletst ze al een tijdje; mama, papa, dag, drinken (op haar manier), opa, oma, aaien. Ze begrijpt ook al veel, weet over het algemeen goed wat ik bedoel en doet bepaalde dingen die ik haar vraag.
Mijn zoontje begon met 11 maanden ongeveer gericht papa en mama te gebruiken, niet lang daarna kwamen de dierengeluiden (lang leve dikkie dik) en inmiddels komen er dagelijks simpele woordjes bij. Hij begint nu ook te koppelen, dag mama, bah poep en is nou. Opdrachtjes begrijpt hij inderdaad goed, grappig verhaal tussendoor: Ik zat laatst op de bank, we hadden net ontbeten en hij was wat aan het mopperen. Ik zei meer tegen mezelf dan tegen hem: als je nog honger hebt heb ik volgens mij nog een mandarijn in m'n tas. Waarop hij naar m'n tas loopt, de mandarijn eruit pakt en hem aan mij geeft 😄
Ik zou me niet te druk maken. Je stimuleert hem genoeg en hij zegt dus al een paar woordjes. Dan komt het vanzelf Als hij nou over een half jaar tot een jaar niks extras zegt dan moet je tzt eens verder kijken. Maar nu niet druk om maken!
Mij werd vertelt dat ze met 18 maanden 3 verstaanbare (voor een vreemde) woorden moeten kunnen zeggen buiten papa en mama. Wat dat betreft loopt hij nog op schema...4 maanden is lang. Mijn oudste was enorm snel, rond haar eerste verjaardag al 2 woordzinnetjes...eerste woordje al rond de 7/8 maanden Echt bizar hoor. De jongste is lekker gemiddeld denk ik..begon rond de 10 maanden/ zn verjaardag met enkele woordjes: bal, mama, papa, auto. Een hele tijd vond ik dat er weinig vooruitgang in zat, maar sinds een paar maandjes ineens een giga sprong Sowieso zn woordenschat flink uitgebreid en hij voert kleine gesprekjes: zus zegt: ik ga kleien, zegt hij: ja ik ook. En weet ook wanneer hij iets moet zeggen. Ik zou mij nog zeker geen zorgen maken en ik zou het als mama nog niet goed vinden als zij hem voor zn 2 jaar al aanmelden bij een vve psz. Maar dat moet jij zelf beslissen.
met 16 maanden kon mijn zoon ongeveer 30 woordjes. Inmiddels in hij bijna 2,5 en praat al erg goed. Maar het verschilt zo per kind.
Mijn dochter is al rond de 21 maanden en zegt alleen 'mama' en 'baba'. Verder brabbelt ze maar erop los. Ik laat lekker haar gang gaan. Ikzelf was ook een late prater pas rond mijn 3de levensjaar.
Ons zoontje is nu 16 maanden en begint nu steeds meer woorden te gebruiken. Papa en mama al wel een tijdje. Het is niet snel, motorisch is tie veel sneller. Begrijpen doet hij wel heel veel, als ik over koffie begin rent ie al naar de la om het trommeltje met chocolaatjes te pakken en als zn zus moet plassen wijst ie naar zn piemel. Verder kan hij heel goed wijzen en op die manier duidelijk maken wat hij wil. Dochter was veel sneller, die kon al best goed praten rond die tijd. Het is erg verschillend per kind, ook de verstaanbaarheid varieert enorm.
Hier erg vroeg. Met 9 maanden zei hij bal en papa. De rest volgde snel. Nu is het een echte babbelkont.