Hoe staan jullie daar tegenover of wie heeft zijn/haar kind op een christelijke school? Ik ben gisteren kennis gaan maken en heb een heel fijn gevoel bij de school (hervormd/protestants). Ik ben alleen heel benieuwd hoe dat gaat als mijn zoon straks een van de weinigen is die de kerk niet bezoekt en ook niet bidt thuis.
Hier gaat onze straks naar een katholieke school. Ben zelf gewoon Nederlands hervormd. Hier is gewoon niet een christelijke school. Of je komt dat op een openbare school. Dus de keuze is snel gemaakt.
Wat doen ze op school met religie? Wordt in de klas gebeden? Zingen ze religieuze kinderliedjes? En wat vind je daarvan? Is het echt zo dat alle andere kindjes naar de kerk gaan en thuis bidden? Ik zat zelf op een protestantse school maar thuis deden weer niets aan geloof. In sommige regio's zal dat misschien anders zijn.
Het is net hoe je er zelf in staat, als je kiest voor zo'n school zul je ook rekening moeten houden met bepaalde gebruiken die jij misschien niet nodig vind. Voor het kind is het denk ik geen probleem, zolang er van beide kanten respect voor elkaar is gaat dat wel goed.
Ik werk op een Chr scholengemeenschap, maar vind het wel meevallen met het christelijke aspect. Ik lees elke ochtend en middag voor uit de oase. Hierin staan stukjes over god, Jezus en bijbelse verhalen. Eigenlijk vind ik het juist heel mooi dat je dit met de kinderen kunt delen. Als niet christen leer je er ook een hoop van alleen dan op een andere manier (heb je naaste lief, uiterlijke schijn? Prik er doorheen! Kies altijd voor het goede ook al moet je daar meer werk voor doen, etc) Ze hebben maandelijks een opening waarin een belangrijk thema wordt besproken. Respect of verdraagzaamheid ofzo. Ik zou mijn kind, ook als niet gelovige, graag op een Chr school zetten.
Wij willen ook ons kindje straks naar een christelijke school doen. Mijn vriend is van huis uit gelovig opgevoed, hij doet er verder niets mee. Maar wij vinden het wel belangrijk dat onze kinderen hier iets van mee krijgen en zelf hun keuze hierin kunnen maken. Ook zullen ze (als ze dit willen) straks met opa en oma af en toe meegaan naar de kerk. Als ze het niet willen, ook prima, maar wel eerst proberen...
Er wordt gebeden, gezongen en uit de bijbel voorgelezen. Het is hier een betrekkelijk hechte gemeenschap en veel mensen gaan naar dezelfde kerk (voor zover ik weet). De directrice gaf aan dat het geen probleem is als wij niet gelovig zijn, zolang er respect is naar elkaar toe. Ik heb zelf op een RK school gezeten maar daar was het geloof geen grote factor in de identiteit van de school. Uit de schoolgids van deze school maak ik dat wel op. Ik heb er geen problemen mee, we staan open voor het christelijk geloof (voor om het even welke religie eigenlijk, zolang er respect is) en ik vind het prima als D. mee bidt, zingt, leest,... voor hetzelfde geld spreekt hem het heel erg aan, wie ben ik dan om dat tegen te houden? Aan de andere kant ben ik een beetje bang dat hij omwille van ons 'ongeloof' buiten de boot kan vallen in deze gemeenschap/op school. We gaan volgende week samen met D. kijken, ik ga het nog even laten bezinken en ook eens met de buren bespreken die daar een kind in de kleuterklas hebben.
Wij zijn niet gelovig, maar onze dochter zit wel op een katholieke school. Hier zijn we niet de enige, sterker nog: volgens mij zitten er zo langzamerhand meer niet-gelovigen dan gelovigen op. Onze dochter zong in groep 1 en 2 wel "dank u voor deze morgen, dank u voor deze dag", inclusief afsluiten met het slaan van een kruisje. Met het kerstdiner gaan ze met de klas naar de kerk en met Pasen zei ze ineens, toen haar bestek in een kruis lag: hey, dit is het kruis van Jezus. Daar werd hij aangemaakt en toen ging hij dood. Ik vind het juist wel goed dat ze hier wat van meekrijgt!
Hier net zo. Kinderen zijn niet eens gedoopt, maar gaan toch naar een katholieke school. 1) ze staat hoog aangeschreven en 2) het is op 500m van huis. Ze leren idd over God en Jezus, maar de school is werelds genoeg om te beseffen dat het blinde geloven van vroeger voorbij is en dat niet iedereen meer gelovig is. Zo wordt er bv een lentefeest gegeven voor kinderen die hun communie niet doen. Trouwens, er gaan ook kindjes van andere religies naar school?
Onze kinderen gaan naar een katholieke school. Ik geloof niet en mijn man is Moslim. Wij hebben voor deze school gekozen omdat dit de beste school is bobdeb wij. De kinderen bidden elke ochtend en krijgen Godsdienst. Ik en me man hebben geen problemen ermee. Er zitten veel kinderen op met een ander of geen geloof. De kwaliteit vd school vinden wij belangrijk
Ik vind het afhankelijk van wat voor rol het geloof binnen de school speelt. Wij hebben juist niet voor de Chr. school bij ons om de hoek gekozen omdat wij van mening zijn dat het geloof binnen deze school een te grote rol speelt voor ons. Wij geloven zelf niet. Deze school leest elke ochtend voor uit de bijbel, heeft een bidgroep voor ouders en weert bepaalde boeken van school.
Ja hoor ik zat ook op een christelijke school. Terwijl er thuis niets mee werd gedaan. Ging prima. We gaan nu wel samen naar de protestantse kerk. Maar dochter gaat straks naar katholieke school.
Wij zijn beide christelijk opgevoed, maar we gaan niet naar de kerk, lezen thuis niet uit de bijbel en bidden ook niet. Onze meid gaat naar een christelijke school, omdat we haar het geloof wel willen bijbrengen. En dan mag ze later zelf beslissen wat ze ermee doet en in hoeverre ze het een rol in haar leven wil laten spelen.
Onze zoon gaat volgend jaar een rooms katholieke school. Wij zijn beide niet gelovig maar vinden dat deze school het beste bij ons past.
De ene christelijke stroming is de andere niet, net als dat niet elke katholieke/hervormde/christelijke school hetzelfde is. Wij (vrij burgerlijke, vrij nette (al zeg ik het zelf), zelf niet gelovige, Nederlandse mensen) zijn op gesprek geweest bij een hervormde school. De directrice durfde net niet te zeggen dat we niet welkom zijn, maar verzocht ons wel met rode vlekken in haar nek, om bij andere scholen te gaan praten. Zij deed het voorkomen alsof alle kinderen zwaar gelovig zijn, tweemaal op zondag naar de kerk gaan en noem maar op. Hoewel ik in die wijk ben opgegroeid, mijn ouders daar nog wonen en ik genoeg kinderen/gezinnen ken, die daar naar school gaan. Ze wilden nu gewoon 'ongelovigen' weren. Maar toch, wilde ik ook uit eigenwijzigheid van onszelf niet riskeren dat ons zoontje buiten de boot valt daarom. We voelden ons echt niet welkom daar, eigenlijk voelden we ons zelfs geweigerd. We hebben ons zoontje nu bij een 'algemeen' christelijke school ingeschreven, waar ik wel een heel welkom gevoel kreeg. In dat gesprek is eigenlijk niet over het 'probleem' dat wij niet naar de kerk gaan gesproken. Die andere school: ik wíl er niet eens bijhoren! Moraal van het verhaal: ga op gesprek bij scholen en kijk wat je gevoel is, waar voel je je welkom.
Je moet jezelf afvragen of je het moeilijk vindt als je kindje straks achterop de fiets 'Jezus is de goede Herder' of dergelijke gaat zingen, of als het ouder is er vragen over gaat stellen. ik ben juf op een Chr. school en ik heb wel eens ouders die hun kind na een poosje van school halen, omdat ze met dat soort dingen niet om blijken te kunnen gaan.
heb alleen op de middelbare op een christelijke gezeten daar deden ze (gelukkig voor mij) vrijwel niets met het geloof. iedereen werd er in zijn waarde gelaten, wel of niet gelovig. we hadden wel godsdienst maar dat was juist heel algemeen en niet van: zo is het. daar kan ik niet tegen blijf wel vinden dat kinderen het niet opgedrongen moet worden maar dat ze vrije keuze moeten hebben wat ze ermee doen. maar er iets over weten is zeker goed om andere culturen en andere mensen te begrijpen.
Ik heb op een protestantse school gezeten terwijl wij van huis uit niet gelovig zijn. Er werd gebeden, godsdienstles enz. Toch heb ik het als heel fijn ervaren. Je weet wat het inhoudt en kan voor jezelf een goede afweging maken wat je er nu zelf van vindt. Onze dochter gaat naar een openbare, wat ik ergens wel jammer vind..maar goed het was gewoon de betere school
Als de openbare school hier niet wat zou zijn dan zou de christelijke of katholieke school een eventuele optie zijn. Maar liever niet omdat wij zelf ook niet (meer) geloven.