Efficiënt kolven

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Summer2012, 14 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Summer2012

    Summer2012 Bekend lid

    11 jul 2012
    652
    2
    18
    Omdat ik een snelle melkstroom heb, is de borstvoeding geen succes. Hij kreeg refluxklachten en darmkrampjes. Tips van de LK hebben niet geholpen, helaas. Ik hoef verder ook geen tips om hem weer aan de borst te krijgen.

    Nu ben ik fulltime aan het kolven. Drinken uit de fles gaat veel beter en het kolven gaat redelijk makkelijk. Het is alleen zo'n gedoe. Ik kolf na elke voeding voor de volgende voeding, 7-8 keer per dag. Ik ben in vijf minuten "leeggekolfd" en heb dan 120-150 ml. Dat gaat dus snel, maar daarna weer kolf en flesje schoonmaken. Ook 's nachts. En als hij onrustig is na de fles, kom er ook moeilijk aan toe. Daarnaast heb ik nog een peuter rondlopen die aandacht wil.

    Het liefst zou ik max 6 keer per dag kolven en dan ongeveer 1000 ml verzamelen. Dan kan ik een klein voorraadje opbouwen. Want net liet ik 1 kolfbeker vallen en ben ik dus al een halve voeding kwijt. Moet ik weer hopen dat ik vóór de volgende voeding genoeg heb en redt qua tijd. Daarnaast lijkt het me heerlijk om 's nachts een kolfsessie over te slaan.

    Hoe krijg ik dit voor elkaar? Ik dacht eerst productie ophogen door vaker te kolven. Als ik er dan vervolgens meer tijd tussen laat, behoud ik dan net zoveel melk of loopt de productie dan weer terug?

    Tips om zelfs maar 4 keer te kolven zijn natuurlijk ook welkom!

    Ter aanvulling: mijn zoontje is 3,5 week oud en weegt ongeveer 4,5 kilo.
     
  2. Madelein84

    Madelein84 Fanatiek lid

    5 jun 2013
    1.042
    80
    48
    voor het schoonmaken heb je medela-zakken die in de magnetron kunnen. Wel eerst de boel koud afspoelen ivm het stollen van eiwitten. Werkt snel, daarna op een theedoek uit laten lekken en gewoon laten drogen tot de volgende kolfsessie,

    Efficient kolven kan met een dubbele kolf en een kolfbustier.
    Ik had de medela freestyle en liep dan ook het hele huis door tijdens het kolven.
    4 keer kolven kan je productie wel om zeep helpen, dat lijkt me gegarandeerd afbouwen. Dit geldt ook voor 's nachts kolven. Juist 's nachts maakt je lichaam veel prolactine aan wat je melkproductie ten goede komt. Dus 1x kolven 's nachts zou ik wel doen als je niet wilt afbouwen.


    Oh en ik kan het niet laten om toch een tip te geven over de snelle melkstroom, misschien voor andere lezers, hier voedde ik met een tepelhoedje 1 maat groter dan nodig, dit remde de melkstroom af waardoor zoontje het goed aankon.
     
  3. ukkie1985

    ukkie1985 VIP lid

    27 mrt 2012
    6.134
    0
    0
    Misschien even wat extra kolf flesjes kopen zodat je niet iedere x meteen hoeft af te wassen maar kan bundelen?

    oja en met die melkstroom ook al liggend op je rug geprobeerd te voeden?
     
  4. Summer2012

    Summer2012 Bekend lid

    11 jul 2012
    652
    2
    18
    Bedankt voor de reacties. Ik heb alles om het zo gemakkelijk mogelijk te maken:
    - flesjes
    - bewaarbekers
    - dubbele electrische kolf
    - kolfbustier
    - magnetronsterilisator

    De kolf moet toch elke keer afgewassen worden, dus extra flesjes lost het probleem niet op helaas.

    De liggende houding was geen succes. Krijg het niet goed Voor elkaar en als hij los liet, spoot er een fonteintje melk uit. Daarnaast ook niet echt charmant als je visite hebt haha.

    Toevallig heb ik net een tepelhoedje geprobeerd, aangezien ik geen zin had om te kolven. Dat ging redelijk, dus ga dit maar weer een aantal keer proberen. Als dit de oplossing is, zou ik zo blij zijn!

    Toch lijkt het me mogelijk om uiteindelijk minder vaak te kolven. Een baby drinkt toch ook steeds meer in minder voedingen?
     
  5. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.434
    5.515
    113
    Vrouw
    #5 Zoe123, 14 nov 2014
    Laatst bewerkt: 14 nov 2014
    Top dat je er zo mee bezig bent!
    Het is echt een kwestie van.proberen, je productie is nog
    volledig in de opbouwfase. Bij kind aan de borst, gaat je kindje meer drinken per voeding. Maar minder voedingen, dat is nu echt nog niet ter sprake.
    Ophogen van je productie gebeurt door middel van clusteren en regeldagen.
    Dat regelt baby helemaal zelf.
    Om de boel dus kolvend bij te houden, moet je minimaal hetzelfde blijven doen. Minderen
    betekent een seintje naar je borsten: minder is nodig!

    Wat betreft zelf voeden, grote kans dat dit wel lukt hoor..je kindje groeit en
    kan beter met jouw melkstroom omgaan.
    Een tepelhoedje zou kunnen helpen inderdaad.
    Als je wil blijven kolven, ook prima natuurlijk, maar het is wel veel meer arbeidsintensief. Ik zou het nog niet helemaal opgeven :)
     
  6. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hoi,

    Ook ik kolf fulltime, vanaf ongeveer dat mn dochter 3 weken oud is.

    Heb even terug zitten kijken qua aantal keer kolven etc. Ik zag dat toen dochter een maand oud was ik zo'n 7 á 8x per dag kolfde. Nu had ik een behoorlijke productie: haalde sommige dagen 1400 ml. Langzamerhand ben ik de kolfmomenten gaan verlagen (zeker gezien mn vriezer steeds voller werd). Het nachtmoment ben ik, gezien ook mijn productie, op advies van een LK rond de 6 weken eraf gaan halen. Gevolg: s ochtends veel meer melk (bleef uiteindelijk even veel kolven in totaal qua hoeveelheid).

    Ik ben uiteindelijk gaan kolven op momenten dat het mij uitkwam. Heb heel lang 5x per dag gekolfd (ik denk vanaf dochter zo'n 7 weken oud was). Kolf nu al weer een hele tijd 3 á 4 x per dag. Uiteraard is mijn productie daardoor wel gedaald. Met 5x per dag zat ik op een liter ongeveer, nu kolf ik tussen de 800 en 900 ml per dag. Dochter drinkt dit nu ook ongeveer op een dag.

    Even uitgebreide reactie, aangezien je ook door de hoeveelheden bij mij zal begrijpen dat ik hier en daar de luxe had om langzaamaan wat af te bouwen. Wat de anderen ook zeggen: je zit nog in de opbouwfase.

    Ik had de luxe soms beetje uit te proberen wat minder kolven met mijn productie deed. Nam het te snel af, dan ging ik terug naar aantal keer kolven van daarvoor en zat ik zo weer op mijn oude productie.

    Je zou dus kunnen uitproberen, maar zou daar toch nog wel even mee wachten.

    Kan je niet 1 setje extra kolfschilden, membranen etc aanschaffen? Ja, dat kost geld, maar halveert wel je aantal keren afwassen.
     
  7. Maria999

    Maria999 Fanatiek lid

    5 jan 2012
    4.525
    1
    36
    Ik heb een jaar ft gekolft en heb nooit 's nachts gekolft. Wel deed ik het zeven keer per dag. Toen mijn productie stabiel was na een aantal maanden liet ik een keer in de zoveel tijd een kolfbeurt vallen. Dan verminderde mijn productie wel langzaam maar zeker, maar tegen die tijd begon ze ook te eten.
     
  8. Summer2012

    Summer2012 Bekend lid

    11 jul 2012
    652
    2
    18
    Oke..dus het heeft echt tijd nodig of een superproductie. Fijn om jullie verhalen te lezen en knap dat jullie het hebben volgehouden.

    Ik heb vier voedingen gedaan met het tepelhoedje. Laatste keer bleef hij niet goed zitten en ging het lekken. Was niet zo helder met de nachtvoeding, denk ik. Verder hebben we ook spruw en laat hij vaak de borst los. Met de fles doet hij dit niet. Krijg vandaag een homeopatisch middel en ik smeer met kokosolie.

    De laatste voeding heb ik niet uit de borst gegeven. Ik had enorme stuwing. Tepelhoedje had dit niet aangekund en m'n andere borst zou te veel gaan lekken. Ik ben gaan kolven en ik had in een paar minuten 160 ml.

    Met kolven had ik de hele week geen stuwing, zelfs niet na aantal keer clusterkolven. Dit wordt dus echt veroorzaakt door mijn zoon.

    Ik heb nu dus bedacht om en om kolven en live voeden. Misschien houdt dat de productie stabiel.
     
  9. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.434
    5.515
    113
    Vrouw
    Gentiaanviolet gebruiken!
    Werkt écht goed tegen spruw :)
     
  10. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Ik ga het toch even vragen. ..
    Is er gecontroleerd door iemand die er verstand van heeft of hij een strak lipbandje heeft of een te kort (verborgen) tongriempje?
     
  11. rijkdom

    rijkdom Lid

    14 jun 2014
    89
    0
    0
    NULL
    NULL
    Als je na 5 min leeggekolfd bent moet je niet stoppen met kolven, juist dan doorgaan geeft een signaal dat het niet genoeg is.
    Of leg je baby aan na het kolven; dan is die melkstroom weg en een zuigende baby is effectiever dan een kolf. Je kindje is nog zo jong, wie weet levert het toch nog een omslag op, sommige kindjes kunnen gewoon pas wat later goed drinken aan de borst.
     
  12. Summer2012

    Summer2012 Bekend lid

    11 jul 2012
    652
    2
    18
    Dit is niet gecontroleerd, maar zou dat dan ook niet problemen moeten geven bij de fles? Uit de fles drinken gaat prima.
     
  13. Summer2012

    Summer2012 Bekend lid

    11 jul 2012
    652
    2
    18
    Dan begint het pijn te doen. Misschien dan even loskoppelen, masseren en weer opnieuw kolven.

    Ik wil van de week wel weer aan de borst proberen. Lees vaak dat het tussen 4 en 6 weken beter gaat.

    Verder heb ik ook kolven met de hand ontdekt, maar dat kost veel meer tijd. En omdat het opvangen zo lastig is, kan ik maar 1 borst tegelijk doen. Heeft iemand hier ervaring mee en eventueel nuttige tips. Het voelt namelijk veel fijner dan een kolf, zeker met spruw.
     
  14. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Nee dit hoeft zeker niet het geval te zijn.
    Hier zat de boel vast.
    Zowel zijn lipband als een verborgen tongriem en daar kwamen alle problemen achtraf vandaan.
    Gekliefd in het ikazia in Rotterdam en sindsdien vele malen beter.

    Is het een idee als je leeggekolfd ben na te kolven met de hand?
    Echt een paar minuten die extra nastimulatie kan echt het verschil maken.
    Hou er rekening mee dat er regeldagen aankomen weer dan is het juist zo fijn als je kindje live dit kan regelen.
     
  15. Lauwra

    Lauwra Fanatiek lid

    5 nov 2009
    1.220
    0
    36
    Kolven met de hand is even oefenen. Ik doe het op mijn werk nu vaak, ene borst aan de kolf, andere met de hand. T Gaat net zo snel of sneller dan elektrisch. Kan het alleen maar bij de linker borst doen, andere heeft een straal omhoog altijd:D
    Ik knijp in hetzelfde ritme als de kolf en vang het op in een bewaarbeker van avent die hebben een vrij brede opening.
    Even oefenen... je kunt ook eerst even de eerste melk met de hand kolven en dan je zoon aanleggen. Maar dat heb je misschien al geprobeerd?
     
  16. roomsoesje27

    roomsoesje27 Bekend lid

    28 jul 2013
    899
    1
    16
    Assen
    Als je 7 a 8 keer per dag 120-150ml kolft zou je voldoende moeten hebben voor een voorraadje.

    Ik zou sowieso een goeie lactatiekundige inschakelen om het tong en lipriempje te checken en mee te kijken bij een voeding.
     

Deel Deze Pagina