Rijstepap :(. Wat doe ik verkeerd?

Discussion in 'De lounge' started by Arian, Nov 18, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. yenolah

    yenolah Fanatiek lid

    Dec 12, 2008
    4,038
    83
    48
    Female
    fysiotherapeut
    Caldas da Rainha
    Of trouwens nog lekkerder is de ongekookte rijst even snel te roerbakken in gesnipperd uitje en knoflook en dan dubbele hoeveelheid water erbij en koken.
     
  2. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    Jun 23, 2014
    7,299
    6
    38
    Ja, maar waar kookt TS mee denk je? Met simpele standaardrijst uit een Nederlandse supermarkt? Of met 'onbewerkte basisrijst'? ;):D
     
  3. yenolah

    yenolah Fanatiek lid

    Dec 12, 2008
    4,038
    83
    48
    Female
    fysiotherapeut
    Caldas da Rainha
    Dat heeft ze niet vermeld en er is genoeg normale rijst in de nederlandse supermarkt te vinden buiten die dure bekende merken.
     
  4. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    Jun 23, 2014
    7,299
    6
    38
    Ook de pakken rijst van de 'huismerken' zijn standaard rijst en niet van die onbewerkte rijst. Dus het gaat niet puur om de 'dure' merken.

    Maar ik neem aan dat er op elke verpakking rijst een kookadvies staat. Dus vast ook op de rijst die de TS koopt. ;)
     
  5. Arian

    Arian Fanatiek lid

    Dec 6, 2010
    1,587
    36
    48
    Bedankt! Hier kan ik wat mee! :)
     
  6. Arian

    Arian Fanatiek lid

    Dec 6, 2010
    1,587
    36
    48
    Ik koop idd de huismerk rijst
     
  7. mamsam

    mamsam Bekend lid

    Mar 25, 2013
    649
    0
    0
    NULL
    NULL
    denk inderdaad dat dat snelkookrijst is wat je in al kokend water moet doen.
     
  8. loetje

    loetje VIP lid

    Jun 6, 2006
    7,446
    1,843
    113
    Hier net rijst gekookt. Pandan van huismerk van de Supercoop (Markant). Mooie droge korrel ;)
     
  9. Slaapkop

    Slaapkop Actief lid

    Aug 25, 2014
    187
    0
    0
    NULL
    NULL
    Probeer eens 1 beker rijst in een klein scheutje olie te roerbakken 1 minuut. Wat zout en als je wilt een theelepel vegetarisch kruidenmix erbij en dan 2 bekers water toevoegen.
    Eerst op hoog vuur tot het een beetje begint te bubbelen en daarna op de laagste stand.
    Voor ongeveer 10 min.
    1 x tussendoor roeren en als t water is ingenomen door de rijst en de rijst lekker zacht is vuur uitzetten.

    Zo doe ik het altijd.
    Wel wat meer werk dan alleen laten koken maar smaakt erg lekker, vind ik. ;)
     
  10. bllondiie

    bllondiie Niet meer actief

    Ik kook bijna dagelijks rijst, omdat we gewoon heel veel rijst eten ;)
    ik pak dan 1 kopje rijst dat doe ik in de pan daarop doe ik de dubbele hoeveelheid water (in dit geval dus 2 kopjes) voorgekookt water, deksel erop en het water eruit laten koken, nooit plakkerige rijst gehad :)
     
  11. bllondiie

    bllondiie Niet meer actief

    Hihi zie jou reactie nu pas, maar dit is idd de manier die ik ook gebruik ;)
     
  12. Charlie84

    Charlie84 Fanatiek lid

    Oct 8, 2013
    1,686
    0
    36
    NULL
    NULL
    Deksel er af!! Ruim water, 8 min koken.
     
  13. Casara

    Casara Fanatiek lid

    Aug 20, 2014
    2,271
    417
    83
    Ik was de rijst eerst. Daarna in een pan met kokend water met een klein beetje zout en scheutje olijfolie. 8 minuten koken. Afgieten en klaar. Evt nog scheutje olijfolie erdoor.

    Gebruik zelf altijd de ah basic basmati rijst.
     
  14. Islah

    Islah Niet meer actief

    Rijst kook ik zo: klontje boter smelten, rijst aanbakken. Dan kokend water erbij, precies de dubbele hoeveelheid. Dus als je 2 glazen rijst hebt, 4 glazan water. Eventueel wat zout erbij en laten koken tot het water op gelijke hoogte staat met de rijst. Dan 30-45 min wachten (met deksel erop, liefst nog een theedoek onder de deksel gespannen) en je rijst is klaar. Absoluut niet papperig of plakkerig.
    En ik gebruik basmatirijst.
     
  15. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,163
    8,145
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    wat veel verschillende manieren zeg. ook echt tijdrovende manieren.

    Stappenplan:

    Pan volgooien met water
    Laten koken
    Rijst erin
    Als het water weer kookt wekker op 8 minuten zetten
    Na 8 minuten afgieten
    Klaar.

    Geen deksel erop of vuur laag zetten of whatever. Gewoon volgen wat er op het pak staat.
     
  16. belem

    belem Lid

    Mar 28, 2012
    86
    0
    6
    Rijst eerst spoelen met water. Scheutje olie in de pan. Daarna rijst 'bakken' ik doe altijd 1 op 1,5. Dus 1 glas rijst 1,5 glas gekookt water. Water moet wel net gekookt zijn zei me moeder zo heb ik het geleerd. Daarna beetje zout en eventueel halve bouillon erin roeren en dan deksel op de pan. Precies tien minuten laagste stand laten koken. Vuur uit. Daarna nog tien minuten deksel erop laten. İk gebruik trouwens basmati.

    İk maak ook wel eens rijst met aubergine, mais, doperwten en met tomaten is ook erg lekker:)
     
  17. MommyA

    MommyA Fanatiek lid

    Oct 11, 2010
    1,016
    0
    36
    Is niks tijdrovends aan hoor. Ik heb er verder geen omkijken naar. Alleen even kijken wanneer het water is opgenomen en klaar. Het verschilt ook hoe je de rijst graag eet. Rijst op zich is niet heel smaakvol.

    Ik maak het ook vaak door vogeltongetjes (pasta korreltjes) of vermicelli even in roomboter aan te bakken, dan rijst en water erbij, zout en laten staan tot het water is opgenomen.
     
  18. Arian

    Arian Fanatiek lid

    Dec 6, 2010
    1,587
    36
    48
    Waarom wassen jullie de rijst dan? Heeft dat een speciale reden?
     
  19. naatasja

    naatasja Fanatiek lid

    Jan 17, 2012
    1,003
    71
    48
    Enschede
    pak volgen
     
  20. Islah

    Islah Niet meer actief

    Zo wordt het minder papperig.
     

Share This Page