Ik ben nu ruim 8 weken zwanger en heb afgelopen vrijdag het standaard bloedonderzoek gehad. Nu kreeg ik net een telefoontje van de verloskundigepraktijk dat de glucosewaarde op het randje was en ik deze week nuchter nog een keer moet prikken. Nu ben ik natuurlijk al weer druk aan het googelen enzo Alleen las ik dat zwangerschapsdiabetes eigenlijk alleen in de tweede helft van de zwangerschap voor komt. Heb de vorige zwangerschap nergens last van gehad, ben slank en het komt ook niet in de familie voor. Zijn er dames die ervaring hebben met een verhoogde glucosewaarde zo vroeg in de zwangerschap?
Ja die had ik idd wel gezien maar dat gaat eigenlijk allemaal over zawngerschapssuiker in een later stadium van de zwangerschap. Ik vroeg me af of er ook meiden zijn die dit in het begin van de zwangerschap hadden. Maar kan mijn vraag ook wel in dat topic stellen, misschien dat daar inderdaad ook wel ervaringdeskundigen zitten
Ja ik met 5 weken Moest meteen aan de insuline, en heb een kerngezonde dochter van 3400 gram op de wereld gezet. Overigens was de diabetes meteen over toen mijn baby geboren was.
Zo vroeg in de zwangerschap een te hoge suikerwaarde hebben betekent dat je al voor de zwangerschap ook te hoge suikerwaardes hebt, dus kennelijk (een mogelijk lichte vorm van) suikerziekte.
Hoe verklaar je dan dat nog geen 4 uur na mijn keizersnede mijn glucosewaarden normaal waren en zijn gebleven?
Dit slaat nergens op...ik heb normaal ook geen diabetes.En dat wordt elke 3 maanden gecontroleerd, als ik niet zwanger ben.En nu dus voor de 5e keer al voor een positieve test een afwijkende waarde en meteen aan de insuline,2 soorten.
Is daar betrouwbare informatie over terug te vinden op het internet? Op een landelijke verenigingssite van verloskundigen o.i.d? In elk geval iets waar ik als het nodig is mijn vk ook mee kan overtuigen?
Dat zou niet nodig moeten zijn.Beetje Vk weet dit zelf ook wel.Als ik mn Vk van iets moest overtuigen, zocht ik een andere
Dat ben ik niet met je eens. Verloskundigen moeten een basis van betrouwbare informatie hebben waarnaar zij kunnen handelen. Bijvoorbeeld uit hun studie en naslag/literatuur. Als iets waarheid is, dan moet er ook informatie over gegeven worden, dus informatie over zijn. Een verloskundige kan het ook niet uit de lucht grijpen. Als iemand wel weet waar deze informatie staat, dan lees ik het graag.
Maar ze heeft hier voor geleerd.Dus zij weet dit al.Zou een beetje vreemd zijn als jij je vk nog dingen moet leren.Het is niet mijn vakgebied, maar ik denk dat je op pubmed wel wat kan vinden.En anders kan je je vk gewoon zeggen dat ze het wetenschappelijk onderzoek hiernaar op kan zoeken.Er zijn medische sites waar je zo niet terecht kan, maar een gyn of vk wel.Of opperen om een studie te gaan doen.Ik ben verbijsterd dat er nog vk s bestaan die dit soort onzin verkondigen.Ben helaas zelf slachtoffer van zo'n vk geworden, en dat heeft mij mn kindje gekost.Ook door een vk die dacht dat zwangerschapsdiabetes pas na 28 weken kon.Heel erg slecht!
Hierbij de link naar de officiele richtlijn van de NVOG: NVOG Ik citeer: Definitie GDM (zwangerschapsdiabetes) is elke vorm van hyperglykemie die tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, onafhankelijk van het feit of deze afwijking na de zwangerschap weer verdwijnt. Zwangerschappen gecompliceerd door GDM worden gekenmerkt door een hogere kans op perinatale en maternale complicaties, zoals macrosomie, schouderdystocie (neonatale fracturen of plexusletsel), neonatale hypoglykemie en neonatale hyperbilirubinemie. Tevens hebben vrouwen met een doorgemaakte GDM 50% kans om binnen vijf jaar diabetes te ontwikkelen. Vrouwen bij wie aan het eind van het eerste trimester c.q. bij de eerste prenatale controle de glucosewaarde verhoogd is, hebben een groter risico op een gecompliceerde zwangerschap (o.a. structurele afwijkingen). Meest waarschijnlijk is hier sprake van een (niet eerder ontdekte) DM type 1 of type 2, die al voor de zwangerschap bestond. Hoeveel vrouwen dit jaarlijks in Nederland betreft, is niet bekend. 'meest waarschijnlijk' betekent uiteraard 'niet altijd', maar wel dat dat dus de meest voorkomende verklaring is en niet de uitzondering Zelf denk ik (en dat zie je ook wel in (internationale) literatuur) dat er bijvoorbeeld sprake is van insuline resistentie die in ernst toeneemt tijdens de zwangerschap.
En hier een paar (internationale) links naar het eerder (al in het eerste trimester) screenen op zwangerschapsdiabetes: http://www.medscape.com/viewarticle/574407 http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEQQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.fetalmedicine.com%2Fsynced%2Ffmf%2F2011_13_10_01.pdf&ei=Zg91VN7qLqWa7gaR0YCoBQ&usg=AFQjCNH6kZtIuXNSEyW-Qfa8XCxarwIkGA&sig2=bp29DpDjBSY7u4TzV1JiCA&bvm=bv.80185997,d.ZGU (pas op PDF) Early Test for Gestational Diabetes Promising ADA: First Trimester Blood Test Predicts Gestational Diabetes with 92% Accuracy Diagnosis of GDM - Other types of diabetes mellitus - Diapedia, The Living Textbook of Diabetes (dit is een willekeurige selectie )
Wat ontzettend verdrietig! Achteraf was diabetes ook èèn van de ontbrekende schakels van mijn vier missed abortion's En inderdaad er zijn altijd uitzonderingen zoals wij, maar het is een kleine moeite voor de VK om je glucose waarden te laten meten.
Oh pipo wat vreselijk verdrietig dat je daardoor een kindje bent verloren, ik snap nu je reactie en boosheid hierin heel erg goed. Ik wist überhaupt niet dat zwangerschapsdiabetes het leven kan kosten van een kindje. Wat verschrikkelijk voor je, ik begrijp heel goed dat je vindt dat iedereen dit moet weten.