Weet dat er hier al veel topics over gestart zijn maar toch hoop ik dat jullie nog tips voor ons hebben wat wel helpt. Mijn dochter is altijd al wel een moeilijke eter geweest. Ongeveer een jaar nu eet ze als avondeten gewoon helemaal niets. Mijn dochter is erg van wat ik niet ken lust ik niet. dus nieuwe dingen zijn dus al een probleem. We zijn nu ongeveer een jaar verder en nog steeds weigert ze elke hap van het avond eten. Ze proeft niet en roept gelijk al niet lekker. Wij negeren het altijd en zeggen ook (als ze gaat jammeren/huilen) dat ze niet hoeft te eten als ze niet wilt. Pasta, rijst, aardappels (uitzondering gebakken aardappels) eet ze allemaal niet. Dus wat wij ook eten ze eet nooit wat Wat ze wel lekker vindt is brood, friet, pannenkoeken, pizza en soep. Maar ja dat eten wij natuurlijk niet elke avond. Het enige wat ik er nog wel in krijg is een potje olvarit. Dit doe ik meestal 1 keer in de week met soms een uitzondering van 2 keer in de week. daar zitten dan nog groente in en ik denk dan krijgt ze dat tenminste nog binnen. Ze lust wel alleen de pasta variant al andere zijn ook niet lekker. Maar ja ook al kom ik zelf met gemaakte macaroni aanzetten ze eet het niet! Hopelijk hebben jullie nog tips want wij worden er een beetje moedeloos van...
Als ze wel soep eet zou ik persoonlijk overwegen om toch een paar keer week verschillende soorten soep te eten. Je kan zo'n beetje alle soorten groenten er in verwerken, dus dat heeft ze dan alvast binnen. Misschien ook eens stiekem wat groenten in pannenkoekjes verwerken. En dan tussendoor toch steeds 'gewoon' eten blijven aanbieden. Hier op zich geen probleemeter, maar af en toe wel eens een lastigere fase, en dan werkt ordinair onderhandelen nog wel aardig (bij goed eten mag de tv even aan, een extra stukje vlees, extra lekker toetje, extra boekje voor het slapen gaan, enzv). Niet pedagogisch verantwoord, maar wel effectief .
Hier precies hetzelfde probleem! Hij eet soms zijn vlees...drogen rijst, spaghetti...maar echt maar beetjes. Brood, fruit en sommige rauwe groenten eet hij wel maar dat was het!
Ik hier al 6 maanden zo (ze is net 2). Ze eet geen soep hier helaas. Ik geef wel eens voor het avondeten tomaat of wortel rauw. Verder eet ze de ene dag een klein beetje groente nu en meestal niks. Forceten wil ik niet, wel geprobeerd maar voelde niet goed (pas een hapje vlees na hap groente bijv)
Vreemd dat ze wel gebakken aardappels en potjes eet. Zou het alleen potjes zijn zou ik denken aan een zere keel / oren oid. Ik denk ook vaker soep en voor haar gebakken aardappels geven. Mss friet snijden van aardappels en dan koken? Of "trapt" ze daar niet in? Verder wel alert ed?
Bij een kindje neer zetten wat wel eet, uit eten sturen eigenlijk dus... Zelf als ouder er niet bij gaan zitten, maar met het andere gezin mee laten doen. Onze meid was ook wat lastig, maar dit is ondertussen een heel eind over, ze mag vooraf proeven met haar tong (vaak is het inderdaad het nieuwe of niet herkennen) en dan gewoon happen. Toen ze nog niet mee at, maar moeilijk deed, is ze nog weleens een konijntje geweest (worteltjes eten) of een poesje (kip eten) Ik heb ook een tijdje rauwe groentjes aangeboden, als zijnde de kindertapasschotel. Dit vond ze mega interessant, en dan gingen de wortels, komkommers etc er wel in. Tegenwoordig kookt ze mee (ze is nu 4, met 2 mocht ze al wel helpen door bvb de spaghetti in stukjes te breken voor mama, vond ze geweldig. Ook komkommer schillen doet ze hier al 2 jaar.) en dat maakt het nog makkelijker want ze heeft het zelf gemaakt. Na 16 uur krijgt ze geen tussendoortje meer, en voor 16 uur is het met mate, omdat ze snel "vol" zit, ik heb haar liever iets hongeriger. Ze probeert nog wel te onderhandelen, als ik aardappeltjes, boontjes, vlees en komkommer neer zet dan begint ze meestal al met ok...ik eet deze (komkommer en boontjes) en laat deze staan (aardappeltjes en vlees) We gooien het dan vaak om met ok dat is goed, maar ook van aardappeltjes en vlees minimaal 1 hapje. Aardappeltjes blijft ze niet lekker vinden, maar bij vlees heeft ze al een paar keer na dat ene hapje meer gegeten omdat de smaak toch stiekem wel lekker was Wij krijgen soms een ander kindje te eten wat thuis s'avonds wat lastig doet, lust het wel maar wil niet eten, en als hij hier mee eet dan is het altijd gewoon goed. Geen gehuil of gedoe, ik zet ze samen aan tafel om half 6 en loop de keuken in. Beide gaan dan lekker samen smikkelen. Wat betreft het zeggen dat ze niet hoeft te eten als ze niet wilt, die van mij wilde ook gewoon echt niet, dus dat werkte niet. Als ze dus miepte heb ik wel altijd gezegd dat ik wel wil dat ze iets eet, omdat avondeten gezond is en ik niet wil dat ze ziek word. Nu is ziek natuurlijk een overstatement, maar zij vond het (ook met 2) best wel indrukwekkend dat je ziek kon worden als je nooit het avond eten op at. Daar wel bij gezegd dat niet het hele bord leeg moet, maar dat ze wel haar best moest doen.
Bij ons thuis werd vroeger omgekeerde psychologie toegepast, zoals we dat noemden haha. Mijn broertje was ook een moeilijke eter en mijn ouders schoven dan zijn bordje weg en zeiden dat hij er niet aan mocht komen. Blijkbaar werd hij dan dusdanig nieuwsgierig dat hij toch stiekem zijn bordje weer naar zich toe schoof hihi. En inderdaad bij een ander laten eten. Mijn broertje at bij een ander gewoon met de pot mee...
Hier ook gehad... en nu kookt hij mee.... en hij eet weer... minder dan voor zijn eerste verjaardag... maar er wordt gegeten..
Hier ook zo een, alleen is ze inmiddels al 3 en eet ze nog steeds niet. Brood gaat ook erg moeilijk. Behalve de p-tjes, patat, pannekoeken, pizza en dergelijke eet ze wel. Ook de pasta. Dus eet ik zeker 1-2 keer in de week pasta met zelfgemaakte saus waar veel groente in zit. ( alleen wil de oudste dat dan weer niet eten, maar die eet gelukkig verder wel aardig goed ) Volgens mij kun je weinig doen, je zou haast zeggen ze krijgen vanzelf honger
Wat ik zelf denk dat onze zelfgemaakte pasta etc te sterk van smaak vindt. Potjes zijn natuurlijk erg flauw en ja zelfgemaakt is snel zout. Maar ja ook al maak ik bijv een pasta met alleen tomatenpuree dan nog zou ze het niet proeven omdat het er heel anders uit ziet als een potje.. lastig hoor. erg gezellig is het ook niet aan tafel want als ik zeg dat we gaan eten staat ze er als eerste bij totdat ze ziet dat ze geen pip (ze noemt ze het potje) krijgt en iets is dat ze niet lust...
Hmm tja een kind dat helemaal niks van groente, aardappelen,pasta e.d. eet maar wel pizza, friet en pannenkoeken...dat is volgens mij echt geen kwestie van niet lusten. De friet, pannenkoeken en pizza en gebakken aardappelen zouden hier echt helemaal niet meer op tafel komen zolang er niet fatsoenlijk gegeten wordt. Ik zou wel aangezien ze graag soep lust elke dag een andere verse soep maken ( grote pannen maken en invriezen) en daar veel groenten in verstoppen..dan maakt het nl ook niet meer uit of ze daarna nog veel eet...alles is dan meegenomen. En ik zou overdag alles tot het minimum beperken, dus ontbijt lunch en 2x fruit tussendoor en verder niks.
Precies onze Aiden! Weigert al vanaf baby zijnde alle avondeten, behalve patat, poffertjes, pannenkoeken, pitabroodje, frikandellen, knakworsten en een klein hapje pizza. Maar pasta, rijst, aardappelen en groente en gewoon vlees weigert hij in alle toonaarden. We zetten het hem gewoon voor. Eet hij niet, dan eet hij maar niet! Finley daarentegen eet echt alles.
En dat is dus niet zo Tuc! Wij zijn zelfs al bij de huisarts geweest voor Aiden. Wat moeten we dan doen? Hem dwangvoederen ofzo? Dwingen hem groente te laten eten? Mond open en naar binnen schuiven? Zou dat helpen om het hem op zijn minst te laten proeven? Pas als je zelf een moeilijk etend kind hebt, snap je pas het probleem! Op het laatst weet je echt niet meer wat te doen! Overigens eten we zelf hier alle P's trouwens niet vaak. Ook omdat wij daar zelf niet zo gek op zijn.
Ik geef dit advies altijd en na 2 kinderen merk ik dat het advies moet blijven staan. Laat los laat los en laat los. En ik heb twee kinderen die prima eten. Dochter wilde nooit vlees bij het eten nooit geen problemen van gemaakt. AF en toe plakje ham extra in haar handen en hoppa. Nu vraag ze zelf om vlees mama mag ik vlees. Ja schat als je dat wilt. Wilde eerst nooit geen soep eten mama mag ik soep. ja schat prima. En zo langzaam aan gingen ze van alles mee eten. Mijn zoon eet dingen die ik zelf niet eens lust... Gek op ui paprika champignons.. Ik gaf en geef wel na het eten nog wel eens een boterham niet gelijk maar uurtje later geen lege maag geen strijd en toch twee kinderen die nu bijna alles mee eten( dochter is natuurlijk nog geen vijf jaar) maar gaat de hele goede kant uit ze is trouwens dol op fruit. Zelf beschikking en kiezen werkte hier wonderbaarlijk gewoon heel goed. Wel altijd probeer een hapje wil je niet dan hoef je niet toetje prima komkommer bij het eten prima. Appel extra prima.. Geloof mij je instelling als ouder zo veranderen dat je kind niet anders kan dan mee gaan wat er gegeten woord en soepel blijven zeer soepel. Slecht eten wat extra fruit in de avond oude peren appel banaan maak een bowl ( zonder alcohol natuurlijk) en zo krijgen ze weer extra vitamine.
Hier ook geen geweldige eters. Eten liever ook alleen hetzelfde en nieuwe dingen worden niet geprobeerd. Lastig. Wat wij wel eens deden toen ze nog kleiner waren, en ze ook liever een potje of peutermenu aten. Dan deden we het ' echte' eten in het potje of peutermenu en dat gaven we dan. En dan aten ze het wel op! Gewoon omdat ze dachten dat het een potje was. Of het echt wat doet voor de lange termijn? Geen idee, maar op dat moment hielp het wel. Misschien een idee.
Dit is precies wat ik ook zou doen. Niet eten, dan ook geen lekkere dingen. Het komt wel eens voor dat hij zijn bord wegschuift en daar doen wij ook echt niet moeilijk over omdat hij 9 van de 10 keer wel (goed) eet. Een stukje terug schrijft iemand dat hun kindje de pasta van hun niet zo goed eet omdat het waarschijnlijk te zout is? Dat hoeft echt niet want wij koken de pasta echt zoutloos. Enige wat daarin gaat is gehakt, knoflook, tomaat (heel veel), ui, tomatenpuree, wortel (die rasp ik erdoor), prei, courgette en kruiden zoals Italiaans of Provençaalse kruiden en soms evt minder gehakt en dan nog tonijn erdoor. Geen zout, lekker gekruid, geen kant en klare saus (dus ook geen zout) en veel groente.
De omgekeerde psychologie passen wij ook nog wel eens toe. 'Zooo, dit lust jij vast niet, is zoooo vies!'. Eten dat ze dan doet daarna haha Verder inderdaad onderhandelen (als je nog 4 hapjes groente eet, dan krijg je een toetje etc). Werkt prima. Wij prakken haar eten niet want ze eet beter als groente en aardappels apart op haar bord liggen. Ze hoeft niet te eten als ze niet wil (wat ook weleens lange tijd achter elkaar voorkomt) maar dan krijgt ze ook geen toetje en niks anders meer voor ze naar bed gaat (behalve nog een bekertje warme melk). Als tussendoortje zou ik eens groente aanbieden, een bordje kindertapas maken met blokje kaas, plakje worst, komkommer, worteltjes, radijsje, tomaatje etc. Dan krijgt ze iig wat groente binnen. Misschien dat ze dat wel wil. Werkt hier vaak ook wel.
Ik at vroeger ook heel slecht. Mijn moeder heeft op een gegeven moment geen bordje meer voor mij op tafel gezet. Ik janken want ik vond t oneerlijk maar mn moeder zei: 'neehoor jij eet toch niet, dus ik dek de tafel niet voor jou'. Uiteindelijk heb ik die avond heel goed gegeten hihi, maar werkte maar 1x dat truukje.
volgens mij begrijp je mijn bericht niet goed, natuurlijk moet je hem niet dwingen om groenten te eten, maar zeker geen pizza, pannenkoeken en friet geven. Gewoon bordje neerzetten, gezelligheid aan tafel en dan maar zien. Maar wel stimuleren om te eten, dus geen alternatief en de tussendoortjes beperken tot 2 keer fruit.