Waarom vlees niet terug invriezen?

Discussion in 'De lounge' started by nazli21, Nov 30, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. nazli21

    nazli21 VIP lid

    Jul 28, 2006
    7,052
    9
    38
    fulltime mama
    Waarom mag dat eigenlijk niet vraag ik me af?


    Ik heb vorige week 1 kg nuggets gekocht en (dom dom)ik ben vergeten het in de diepvries te doen, dus hij was ontdooit. Man zei dat ik er niets kan gebeuren als ik het terug invries, maar kan het echt kwaad?
     
  2. mam1991

    mam1991 VIP lid

    Jan 17, 2013
    10,071
    2,096
    113
    Ik heb geen idee, vraag her me ook wel eens af.

    M'n moeder was laatst ijs vergeten uit de auto te halen. Na 2 dagen kwam ze erachter en heeft het toen alsnog in de vriezer gestopt, daar was niks mis mee. Hebben we heerlijk van gegeten 😁

    Heb wel eens gehakt uitgelegd en kwam er bedacht me na een halve dag dat we toch wat anders gingen eten. Heb toen het gehakt wat voor de helft ontdooit was ook gewoon terug in de vriezer gedaan.
     
  3. MoedervanSafia

    MoedervanSafia Fanatiek lid

    Mar 10, 2013
    2,803
    4
    38
    Kip word meestal afgeraden i.v.m. salmonella bacterie. Ik heb ook eens rundvlees terug in bevroren en de volgende dag direct gebruikt. Daar was ook niks mis mee.
     
  4. penseel

    penseel Niet meer actief


    Ijs na twee dagen opnieuw invriezen jak. Er zit melk in na een paar uur lopen de bacteriën zo je bak Ijs uit. Bewust risico lopen nee. Bah.


    Kipn zijn voor gegaard. Het is geen rouw vlees en toch ik zou ze gebakken hebben en anders weggegooid.
     
  5. wendy339

    wendy339 VIP lid

    Oct 27, 2010
    9,739
    1,060
    113
    Als het ontdooit is in de koelkast is het niet zo'n probleem voor een dag. Maar ligt het al langer dan vries ik het niet opnieuw in. Ontdooit het buiten de koeling dan vries ik het nooit meer in..
    Jou nuggets zou ik dus niet invriezen opnieuw.
     
  6. mamaatjevan5

    mamaatjevan5 VIP lid

    Sep 30, 2007
    5,584
    2
    38
    Bij het invriezen ontstaan er ijskristallen in het eten. De ijskristallen prikken de voedselcellen, die met vocht gevuld zijn, lek. Daar merk je niks van zolang het in de vriezer ligt. Maar wel tijdens het ontdooien. Dan lekken ze. Net als een opblaasbaar zwembadje met minuscule gaatjes. Langzaam loopt het vocht eruit.

    Ontdooien van eten

    Je ziet het vooral bij vochtrijk voedsel als rauwe kip, vlees en vis. Na ontdooien ligt het vlees altijd in een plasje water: ‘drip’ in vakjargon. Drip zit vol voedingsstoffen uit de lekgeprikte cellen en bacteriën zijn er gek op. Ze delen zich er razendsnel in, vooral als je ontdooit bij kamertemperatuur.

    Voor je het weet zit je eten vol met bacteriën. Als je dat opnieuw zou invriezen en ontdooien dan zouden er nog veel en veel meer bacteriën inzitten.

    Rauw vlees en ziekteverwekkende bacteriën

    Op rauw vlees zitten vaak bacteriën die je ziek maken. Kippenvlees is wat dat betreft berucht. Volgens de Consumentenbond is 60% van de rauwe kip besmet met de ziekteverwekker Campylobacter (Consumentengids februari 2012).

    In 2009 stelde de Voedsel en Waren Autoriteit (vroeger de Keuringsdienst van Waren) vast dat 8,2% van de kip besmet was met de ziekmaker Salmonella. Ook varkens- en rundvlees kan besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën.

    Vlees invriezen

    Na twee keer invriezen en ontdooien is de kans groot dat ziekteverwekkende bacteriën in hoge aantallen aanwezig zijn. De kans dat je ziek wordt van het eten van voedsel dat twee keer ingevroren is geweest, is daarom vele malen groter.

    Regel voor invriezen eten

    Daarom de ‘regel’: vries voedsel nooit twee keer in. Maar je kan gerust ingevroren rauw vlees ontdooien, bakken en dat opnieuw invriezen. Want door het bakken dood je de bacteriën. Zolang je het maar goed verhit, ook binnenin.

    En: ontdooi altijd in de koelkast. Nooit op het aanrecht, bij kamertemperatuur. Of ontdooi in de magnetron en gebruik het daarna direct.
     
  7. dochters

    dochters Fanatiek lid

    Jul 11, 2013
    4,894
    15
    38
    Female
    oh? Dat doe ik altijd wel. Ik vind dat het in de koelkast niet echt opschiet met ontdooien.
     
  8. Marleen31

    Marleen31 Fanatiek lid

    Aug 5, 2011
    2,586
    475
    83
    NULL
    Noord Holland
    Ik haal het vlees de avond van te voren uit de vriezer en ontdooi het in de koelkast. Dag erna is het ontdooit en bereid ik het.
     
  9. dochters

    dochters Fanatiek lid

    Jul 11, 2013
    4,894
    15
    38
    Female
    Dat kan ook. Maar soms bedenk ik de dag zelf weleens: wat zullen we vandaag eens eten? En haal ik er wat uit. Bijvoorbeeld kipflet of gehakt. Gaat altijd goed hoor. En wanneer het bijna ontdooit is, gaat het soms nog wel even in de koelkast, omdat het er niet onnodig uit hoeft te liggen...
     
  10. merah

    merah VIP lid

    Jun 8, 2009
    13,465
    4,919
    113
    Female
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Idd altijd ontdooien in de koelkast. Op het aanrecht wordt (in ieder geval de buitenkant) van het vlees/voedsel 20 graden. Heerlijke temp voor bacterieen om te groeien! In de koelkast heb je dat risico niet. Dus idd gewoon de avond van te voren al uit de vriezer halen. En als je dat vergeten bent kun je beter even 'snel' ontdooien in de magnetron.

    Verder sluit ik me aan bij het 'drip'-verhaal.
     
  11. nazli21

    nazli21 VIP lid

    Jul 28, 2006
    7,052
    9
    38
    fulltime mama
    Ok bedankt dames. Ik zal de nuggets direct in de prullenbak doen. Zonde zeg was een 1 kg nuggets. Maarbeter weggooien dan ziek worden.
     
  12. timafem

    timafem Actief lid

    Mar 14, 2013
    164
    0
    16
    Maar je kunt ze toch gewoon bakken? Daarna kun je ze nog wel bewaren.
     
  13. nazli21

    nazli21 VIP lid

    Jul 28, 2006
    7,052
    9
    38
    fulltime mama
    Als ik de reacties lees dan is dat niet meer eten wegens bacterie?
     
  14. mam1991

    mam1991 VIP lid

    Jan 17, 2013
    10,071
    2,096
    113
    Was 5/6 graden overdag in de auto 😄 snachts nog kouder... Zou het risico ook niet lopen bij 20 graden.
     

Share This Page