Hallo Dames, Toen mijn dochter afgelopen zomer 4 werd heeft ze geld gekregen van haar ooms en tantes. Onder het mom koop er zelf maar wat voor. Er is ook wat van gekocht waar mijn dochter bij was. Het overige bedrag heb ik in haar spaarpot gestopt. Onder het mom je hebt speelgoed genoeg. Nu met sint heeft mijn moeder een leuk geld bedragje gegeven en dat leuk verpakt. Ook dat geld heb ik in haar spaarpot gestopt. Dat geld storten we binnenkort weer op haar rekening. Mijn vraag is wat doen jullie met het geld van je kids die ze krijgen voor in de spaarpot. Wanneer laat je ze zelf er over beslissen, dat ze kunnen gaan sparen voor grote dure dingen.
Is het verstandig dat ik haar binnen kort dan meeneem naar de bank en het samen met haar in de tel machine ga doen? Of zoals ik het voorheen deed, het geld tellen en dat bedrag in de "huishoud" portemonnee. En dan het geld van onze rekening naar haar rekening storten.
4? Nee joh dan zijn 10 stuivers nog meer waard als 1 briefje van 10... Kleingeld doen we in de spaarpotten en ca 1x per jaar kopen we daar wat groots van. Spaar rekening is voor later, studie, reizen, rijbewijs, trouwen...
Dank voor je reactie suusjeuh, Misschien is het onduidelijk, maar ze heeft nog geen zeggenschap over haar spaar rekening voor later. Ik bedoel wanneer laat je ze beslissen over het gekregen geld voor oa spaarpot of om er iets van te kopen voor zich zelf. Ik zet nu al 4 jaar lang ook haar spaarpot geld op haar spaar rekening.
Nou,mijn zoontje van 4 weet nu al dat een euro munt meer waard is da n een hand vol van 5 cent en dat een briefje meer waard is dan een 2 euro munt haha Hier als ze geld krijgen mogen ze wat kopen
een spaarrekening is erg abstract voor kleuters, laat staan de spaardoelen als studie, rijbewijs enz. Ze kunnen erg moeilijk beseffen wat dat nou inhoudt. Geld dat voor spaarrekening is zetten wij op de spaarrekening van kinderen, daar betrekken we ze nog niet bij. Geld voor in de spaarpot mogen ze gebruiken om te sparen voor iets groots dat ze willen kopen. Sparen voor een dagje Efteling over 3 weken, is een overzienbare doelstelling voor deze leeftijd vind ik. Wij hebben verder eigenlijk nooit contant geld in huis, behalve wat kleingeld voor goede doelen. Ik betaal alles met de pin, waardoor de kinderen feitelijk te weinig in aanraking komen met 'echt' geld om daar voldoende over te kunnen leren. Hier zijn ze 5, en we willen de komende tijd bewust meer met contant geld aan de slag, zodat ze ook leren hoe 5 euro nou uitziet
Idd adi een spaar rekening is voor hen nog te lastig te begrijpen. Ook storten wij maandelijks een vast bedrag op haar rekening. Maar als ik iets verkoop van haar op marktplaats dan doe ik het geld wat ik contant krijg vaak in haar spaarpot zonder dat zij er wat van me krijgt. Nog een leuk verhaaltje. Ze had een keer geld gekregen van overgroot oma. Wij naar de stad, ze zag zo'n auto, als je er geld in doet dan gaat hij bewegen. Dus zij vroeg van mam wil je er geld in doen, ik zo van nee, ga er maar zo inzitten. En zij van "maar ik heb toch geld gekregen'' dat kan ik er toch in doen. En toen mocht ze van mij haar geld er in doen. Hihi Ze kunnen echt soms te wijs uit de hoek komen!!
Zo doen wij dat ook idd. Maar leggen het geld naast haar spaarpot zodat ze het er zelf in kan doen. Als ik met haar ga winkelen neemt ze voor de zekerheid haar eigen portemonnee mee met wat geld er in. Meestal koopt ze niets maar zo leert ze het wel. Heb meestal geen contant geld bij me maar heb ik dat wel dan laat ik haar het wel eens betalen. Voorbeeld: Ik werk bij de Hema en ze wil altijd standaard 1x in de week een bakje doen daar. Dan geef ik haar geld zodat ze haar eigen drinken en lekkers kan kopen. Ik hou haar wel in de gaten en het scheelt dat mijn collega's haar natuurlijk kennen. Maar ze doet alles zelf en red haar daar goed in. Laatst ook een keer van haar eigen geld lego gekocht. Zij is in de rij gaan staan. Ik sta op een afstandje te kijken zodat als het nodig is ik wel kan gaan helpen. Maar het gaat tot nu toe steeds goed. Ze leert er van en heeft er plezier in. Dat blije koppie iedere keer weer. Heel trots is ze dan en voelt zich dan heel erg groot en flink. Daar geniet ik dan weer van. Mijn dochter wordt in januari 5 trouwens.
Geld wat ze krijgen mogen ze mee doen wat ze willen, ze hebben alle 3 een spaarpot, geen spaarrekening.
Hier krijgen ze eigenlijk nooit geld. Wanneer dat wel zo is, is het een paar euro, en dan mogen ze er zelf wat voor kopen.
Het geld dat echt op een spaarrekening wordt gezet is voor 18 jaar en ouder. Tuurlijk leren we ze met geld omgaan, maar dan in het klein in de vorm van een spaarpot.
Ik reageer ff met een peuter: het enige wat zij weet is een centje voor het boodschappenwagentje en dat probeert ze er in te doen. Briefgeld voor bijvoorbeeld Sint of Kerst wordt in onze handen gedrukt.
Hier goede spaarders ze mogen geen onzin dingen kopen maar als ze echt heel graag iets willen dan mogen ze dat van hun centjes doen. Mijj dochter spaart voor een furby nou prima toch zo leren ze de waarde van grld kennen. Afgelopen zomer wilden ze een spacescooter hebben broer en zus hun geld samen gelegd en een spacescooter gekocht vsn hun geld.
Onze dochter heeft een rekening (topkid van Rabo) waarop de centjes uit de spaarpot worden gestort. Ze mag hier zelf over beslissen, ze is nu aan het sparen voor een storio spelletje.. Met behulp van kidsgeldwijs app kan ze zijn hoeveel ze nog moet sparen...
Geld dat ze krijgt (rapport, diploma, zomaar) gaat in haar spaarpot. Inprincipe mag ze daarvan kopen wat ze wil. Is het een duurder iets dan wil ik wel dat ze daar echt even goed over nadenkt. Dan laat ik haar ook zien "als je dit koopt hou je nog maar dit over" Vaak deinst ze dan wel terug haha... Maar ze weet wel dat als ze iets wil ze ervoor kan sparen. Vorig jaar heeft ze zelf een furby bijeen gespaard. Dit gaat zo vanaf dat ze een jaar of 4/5 is. Vanaf dat ze 6 is kan ze zakgeld verdienen (max 2.50 per week)
het geld dat ze zo krijgen gaat hier in een spaarpot en dat mogen ze vrij besteden. Zo is mijn zoon een jaar aan het sparen geweest voor een trein set en heeft madammeke zich een nieuwe babyborn bij elkaar gespaard. Op dit moment is het bij beiden er in om , als ze een euro hebben gekregen meteen naar de bakker te rennen om een lekker broodje te kopen. Ze komen nu achter een paar dingen. - Als ik mijn geld meteen (gedeeltelijk) uitgeef, dan heb ik wel een lekker broodje maar het duurt langer voordat ik dat bepaalde spel bij elkaar gespaard heb. - En mijn dochter gisteren , had een kozak gehaald en kwam erachter dat ze dat helemaal niet zo lekker vind (tja jammer van je 1.25)
Wat veel reacties, Ik heb dit met mijn man besproken en hij zegt, zolang ze er nog niet naar vraagt ook het spaarpot geld in eigen beheer houden. En ik zie wel wat ik doe, ik volg mijn kind hierin als ze er aan toe is of interesse erin krijgt dan zal de oplossing vanzelf volgen.
Hier gaat nu alles op de rekening. Wel gaat hij mee naar de bank en mag hij zelf het geld in te de teller gooien. Doen we 2x per jaar. Het is zijn spaarrekening en ik zie aan de bedragen wat spaarpot geld is en wat van ons. Hij is nu al dolgelukkig met een paar stuivers en vraagt nog niet of hij iets mag kopen. Hij heeft ook geen idee wat hij heeft, hij heeft alleen al lol om het in spaarpot te mogen stoppen. Maar voor later is gekregen geld vrij besteedbaar tot bepaald bedrag of spaardoel. Niet dat hij 50,- van oma krijgt en die verbrasd, maar bijv wel als hij echt voor iets spaard.
onze dochter krijgt zakgeld 0,50 ct per week. Dat geld mag ze echt vrij besteden, er zit best wat in, vorige week heeft ze een k3 boek van 2,50 gekocht, maar toen moest ze al huilen omdat haar geld wegging, net dr vader haha
Zeker grote bedragen zou ik voorlopig nog gewoon op haar rekening storten. Als ze echt iets groot wil hebben van speelgoed, kan je nog altijd beslissen dat je het terug van de rekening haalt. Ik denk dat ze op 4 jaar nog maar weinig besef heeft van wat de munten echt waard zijn. Dat komt later wel tegen dat ze 7 of 8 is.