Poe, dit is wel even een realiteitscheck Ik heb gestudeerd aan de universiteit en had eigenlijk altijd wel het idee dat de meeste ouders wel best wat bijdroegen aan collegegeld of boeken of huur of levensonderhoud? Mijn ouders zijn allebei ook gewoon 'arbeiders'/MBO-niveau maar leefden altijd heel zuinig en daardoor wel veel kunnen sparen. Maar misschien heb ik het dan toch wel bovengemiddeld goed gehad.. Ik wil precies hetzelfde doen voor dochter, ze mag zelf een startbedragje bij elkaar sparen tijdens haar scholierentijd (voor uitzet/rijbewijs). Dan spaar ik tot haar 18e 75 euro per maand die ik op mijn naam laat staan, zodat ik elk jaar een bijdrage aan haar studie (als ze gaat studeren) kan doen zonder dat ze precies weet hoeveel geld er in het potje zit, dat vind ik niet nodig. Misschien heb ik het zelf nog nodig in andere tijden, dus ik ga haar als tiener niet lekkermaken met de mededeling dat ik zoveel duizend euro voor haar heb. -Ik heb altijd gewerkt als tiener, en daardoor heb ik m'n rijbewijs en meubels studentenkamer (en een heleboel andere dingen) zelf kunnen betalen. - Voor m'n VWO examen heb ik 1000 euro gehad, ben ik van op reis gegaan. - Toen m'n ouders hun 18 jaar oude D! ze waren erg zuinig) Toyota wegdeden mocht ik hem hebben en heb er nog 3 jaar in rond gereden. - Ze hebben in mijn studententijd elk jaar collegegeld + boeken + 150 euro/maand betaald. Verder heb ik altijd gewerkt naast m'n studie op vrijdagavond + hele zaterdag en alle vakanties, waardoor ik tussendoor 1 jaar op wereldreis nog ben geweest en aan het eind van m'n studie 0 studieschuld had. - Nu hebben ze nog af en toe om het jaar ofzo geld 'over' en dan krijgen broer en ik zomaar een schenking van een paar duizend euro op onze rekening gestort Leuke verrassingen. Ben ik echt heel blij mee - Dure cadeau's heb ik nooit gehad (zoals bijvoorbeeld een nieuwe kinderwagen bij geboorte dochter), maar dat is ook omdat het niet bij de leefstijl van mij en m'n ouders past. Ik wil helemaal geen nieuwe kinderwagen, zonde van het geld. Heb bijna alles van marktplaats gehaald en kreeg 1500 euro van m'n ouders daarvoor + 1 nieuw boxkleed om toch iets nieuws met m'n moeder uit te zoeken.
Nee. Ik hielp vanaf mijn 17e mijn ouders weleens uit de brand ipv andersom. Wel kreeg ik mijn eerste 3 rijlessen en heb ik mijn trouwjurk gekregen. Ik heb voor alles wat ik wilde hard gespaard of gewerkt,niet erg maar nu ik het mijn zoon ietsje makkelijker kan maken doe ik het graag. Daarnaast is alles weer 5x zo duur over 17jr dus help hem graag op weg.
Ik kreeg geen spaarrekening mee. Mijn ouders hebben wel heel veel voor mij betaald: studie, deel rijbewijs, deel huwelijkskosten. Wij sparen veel voor onze kinderen. Op een rekening van onszelf voor hun studiekosten, omdat ik denk dat studeren over 10 jaar echt onbetaalbaar is geworden. Op een rekening op hun eigen naam gewoon om ze geld mee te kunnen geven als ze volwassen zijn.
Ik en mijn broertjes hadden wel een gevulde rekening. Hier kwamen jaarlijks de bedragen uit de spaarpotten op (die weer gevuld waren met verjaardagsgeld, rapportengeld e.d.) en mijn opa en oma stortten eens in de zo veel tijd wel eens wat. Uiteindelijk was het geloof ik zo'n 3500 gulden. Het was niet heel veel, maar wel erg leuk om mee te krijgen. Ik heb er geloof ik een beetje mee aan m'n rijbewijs betaald en een auto. Nu voor onze 2 kleintjes sparen we 50 euro p.m. Ik weet nog niet of we dat bijv. voor studie gaan gebruiken of dat ze dat meekrijgen wanneer ze het huis verlaten, maar het is nog ver weg die tijd. We zien wel.
Nee, maar ik ben nooit iets tekort gekomen en waar ze konden stonden ze (financieel) voor me klaar. Wij sparen sinds ze zwangerschap al voor die kleine hier en wil dat graag blijven doen zodat hij straks lekker kan studeren.
Vanaf mijn 16e regelmatig mijn moeder uit de brand geholpen van het geld van mijn bijbaantje en later studiefinanciering, een groot gedeelte van haar nieuwe huis ingericht na een dramatisch huwelijk en scheiding ( low budget uiteraard), boodschappen gehaald om te kunnen eten met 4 broertjes en zusjes. Nooit geld gekregen, maar opleiding, rijbewijs, huis etc. zelf betaald. Niet makkelijk als tienerzijnde, maar heel veel geleerd! Mijn kinderen hoop ik wel wat mee te geven, maar spaar geen groot bedrag.
ja mijn ouders hebben voor mij gespaard, plus ze hebben altijd de opleiding betaald, al mijn kleding en schoenen en alles wat ik nodig had , zelfs mijn zorg verzekering en autoverzekering en wegenbelasting toen ik nog thuis woonden. zelfs nu betalen ze nog mijn uitvaardverzekering. ik vond dat allemaal niet zo nodig, maar mijn ouders hadden en hebben zoiets van nu kunnen we het betalen, hebben we het goed en kun je er van meegenieten. ik heb overigens wel mijn eigen rijbewijs betaald. en altijd gewerkt bij de kruitvat als bij baantje. wij sparen ook voor onze kinderen elke maand een vast bedrag.
Mijn ouders hebben dat niet gedaan, maar ze hebben wel mijn opleiding betaald. Voor ons dochtertje hebben we nu wel een spaarrekening geopend waar we 50,- per maand voor haar op sparen zodat ze daar later evt (een deel van) haar opleiding van kan betalen. Wij sparen liever nu voor haar elke maand dan later haar opleiding in een korte tijd te moeten betalen.
Er is wel voor mij gespaard maar mijn moeder heeft 2 dagen voor mijn achttiende verjaardag (toen was ik al 3 jaar uit huis) de rekening geplunderd en uiteraard heb ik daar natuurlijk nooit een cent van gezien. En het zal me om eerlijk te zijn een worst wezen. Dat ze er stikgelukkig mee wordt. Ik ga niet zeggen dat ik het makkelijk gehad heb, maar ik heb geen dag honger geleden en heb altijd goed voor mezelf weten te zorgen toen ik uit huis ging op bijna elk vlak - ook al had ik het financieel even niet breed. Meer dan zij kan zeggen Ik ga liever dood van de armoede dan dat ik een stuiver van haar aanpak Ik spaar overigens wel voor mijn kleine schat. Wanneer hij 18 is hoop ik een (in mijn ogen) aanzienlijk bedrag te kunnen schenken. Daar kan hij wel een keer of 8 zijn rijbewijs voor halen. En ik hoop dat hij verstandig genoeg is om het niet op te maken aan iets stoms. Maar goed, dat is dan zijn verantwoordelijkheid.
Ja, ik kon/kan alles krijgen wat nodig is. Wij sparen ook voor onze kinderen ookal moeten we nu best wel zuinig doen. 15 euro per maand, ze hebben toch al een aardige spaar rekening vind ik stiekem. Ik kreeg op mn 18e ook van mn oma een aardig zakcentje.
Mijn ouders hebben vanaf mijn geboorte (1981) een spaarrekening geopend. Hier werd de kinderbijslag op gestort en eventueel verjaardagsgeld tot mijn 12de. Volgens mij was dat van de postbank (postbank blauw past bij jou) Deze werd op mijn twaalfde omgezet naar een easy blue rekening met pinpas. Maar er stond nogal wat gespaarde geld op dus overgezet naar een andere spaarrekening (spaarbeleg). Nu kwam op mijn lopende (easy blue) rekening nog de kinderbijslag net zo lang tot mijn ouders het niet meer kregen. Alles wat ik overhield in de maand werd automatisch naar de spaar gestort ook als ik voor mijn verjaardag geld kreeg ging naar de spaar. Op mijn 20ste ben ik gaan samenwonen en de inboedel hier van kunnen betalen. Later ook nog mijn rijbewijs. En tussen door ook nog dingetjes kunnen kopen die ik graag wou zoals bijvoorbeeld een brommertje. Ook hebben mijn ouders vanaf mijn geboorte een begrafenisverzekering afgesloten. Voor onze dochter hebben we dit ook. We hebben twee spaarrekeningen voor haar een staat vast tot haar 18de en die andere is vrij opneembaar en hebben ook een begrafenisverzekering geopend.
Mijn ouders hadden voor mij een bedrag gespaard (de zogenaamde 'zilvervlootrekening', dat was in die tijd ) Dit kreeg ik toen ik het huis uit ging, het was een paar duizend gulden, dus erg prettig en welkom! Daarnaast heb ik mijn rijbewijs gekregen en hebben ze een gedeelte van mijn studie betaald. Ik heb zelf vanaf mijn 16e altijd bijbaantjes gehad, daar heb ik ook een gedeelte van mijn studie mee betaald. Ik hoop het voor mijn kinderen op ongeveer dezelfde manier te doen. Dus rijbewijs en studie zoveel mogelijk voor ze bekostigen, dit zijn dingen voor het leven. Verder moeten ze gewoon een baantje zoeken als ze de leeftijd hebben. Ik ben niet van plan om ze gigantische bedragen mee te geven als ze de deur uit gaan. Mijn man heeft alles zelf moeten doen. Zijn ouders hadden niet de middelen. Hier is hij overigens niet slechter van geworden.
Alles zelf betaald. Ze konden het toen en nu nog steeds niet missen. Mijn vader is inmiddels een ander verhaal (paar keer erfenis, en die komen nog steeds in gedeelte maar wij zien er geen cent van. Hij heeft het zelf niet eens door).
Bestaat weer opnieuw! Hele gunstige spaarregeling waar je toch vrij mag opnemen in geval van nood (al krijg je dan niet die bonusrente op 18e)
Ik heb mijn rijbewijs gekregen (6 keer over gedaan), ik heb mijn MBO en twee jaar HBO gekregen en ik kreeg 5000 euro 'oprotpremie' mee. Ik heb mijn voordeursleutel in de brievenbus gedaan, ben gaan samenwonen en heb nooit meer contact gehouden met mijn familie. Geld was er wel, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Ja mijn ouders hebben voor mij en mijn broer en zus gespaard. Ook de hele middelbare school is door betaald. De rest zelf betaald, vervolg studie rijbewijs enz. Heb van dat gespaarde bedragje wel mijn flatje destijds aardig leuk kunnen inrichten.
Nee, ik heb overal zelf keihard voor moeten werken. Toevallig had ik het er gister nog over met mijn man dat we eerdaags even een rekening voor onze kleine man willen openen. We willen dat als hij ouder is een leuk spaarpotje mee krijgt.
Niets. Ben ik me er minder door gaan voelen? Nee hoor. Ik ben er juist trots op dat ik alles zelf heb betaald. Voor m'n studie heb ik een lening afgesloten bij de DUO (destijds Ibg). M'n rijbewijs op m'n 26e gehaald.
nee, alhoewel ze vast de intenties wel hadden is het niet gedaan, zelf probeer ik het voor mijn kinderen wel