Zoon (4jaar) Erg verlegen/passief

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by MrsXL, Dec 17, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MrsXL

    MrsXL Fanatiek lid

    Nov 19, 2009
    1,007
    0
    0
    Huismama.
    Meiden ik heb advies nodig. Ik kom op internet niet verder.

    Het is een lang verhaal, daarvoor mijn excuses alvast;)

    Mijn zoon is na de zomervakantie voor het eerst naar school gegaan. Hij vindt het zelf erg leuk en mag graag naar school gaan.
    Al gauw kwam aan het licht dat hij niet zo goed praatte als zijn leeftijdsgenootjes en heeft nu logopedie.
    Hij is erg vooruit gegaan en kan ook beter en vooral verstaanbaarder praten.

    Thuis en bij bekenden (opa, opa en oma, ooms en tantes e.d.) is hij een vrij jochie. Ook bij de juf van logopedie is hij erg vrij.

    Op school is dat een heel ander verhaal! Daar is hij stil en doet niet mee met de klas. Loopt altijd achteraan en doet helemaal niets als het dat niet nadrukkelijk verteld is.
    Dus als zijn juf zegt dat de klas moet gaan opruimen blijft mijn zoon zitten, en wacht dus tot de juf zegt dat hij ook op moet ruimen.

    Ook als zijn klasgenootjes hem betrekken in hun spel, blijft hij achteraf staan. Hij zal niet mee doen.
    Terwijl als er vriendjes spelen (en dus 1 op 1 word gespeeld) dan is hij ook weer zo vrij. Zowel thuis als bij zijn vriendjes thuis.

    Ik merk dat dit een frustratie wordt voor zijn juf, maar belangrijker nog het lijkt hem zelf ook te frustreren! Veel informatie krijg ik niet uit hem. Hij zei eens dat hij school een eng vond. Maar op de vraag waarom kwam geen antwoord.

    We hebben hem op gymnastiek gedaan, om hem meer zelfvertrouwen te geven, maar hij vertoont hier hetzelfde gedrag als op school.
    Ik zit echt met mijn handen in mijn haar, want zo kan dit niet langer, maar ik zou niet weten hoe ik hem kan helpen.

    Dus mijn vraag, na zo'n lang verhaal : hebben jullie advies? Heeft jou zoon/dochter dit ook gehad en hoe ben jij hiermee omgegaan?
     
  2. fafa

    fafa Niet meer actief

    Deels herkenbaar. Oudste dochter is ook een erg verlegen meisje. Speelt op de psz ook nooit mee met de andere kindjes. Maar lijkt daar zelf niet echt veel last van te hebben.

    Ik ga ook niks dwingen, want ik ben zelf ook altijd een heel verlegen meisje geweest, maar vond dat ook nooit erg. Vanuit een hoekje kijken hoe de groep zich gedroeg, en op andere momenten één op één spelen met een vriendinnetje vond ik prima. Meedoen met de groep is niet iets wat alke kinderen fijn vinden. Dus dat respecteer ik bij dochter.

    Maar als jouw zoon zich wel gefrustreerd voelt (is dat wel echt zo? Of projecteer jij dat op hem? Niet vervelend bedoeld, want daar maken we ons namelijk allemaal wel eens schuldig aan) wordt het een ander verhaal.

    Heeft hij hiervoor op een psz of kdv gezeten? En zo ja, hoe ging dat?
     
  3. Senna84

    Senna84 Actief lid

    Jan 11, 2012
    443
    0
    0
    geen idee of ze ook dit soort zaken aanpakken maar kijk eens op een site van kinerergotherapie?
     
  4. MrsXL

    MrsXL Fanatiek lid

    Nov 19, 2009
    1,007
    0
    0
    Huismama.
    Hij heeft niet op een PSZ of een crèche gezeten. Zijn juf denkt dat het daar allemaal mee te maken heeft.

    Ik zal hem ook zeker niet dwingen om in een groep te spelen. Maar ik was vroeger zelf ook extreem verlegen, waar ik enorm last van heb gehad. Dit zie ik terug in mijn zoon, ik wil hem verhoeden voor wat ik door heb moeten maken. Mijn moeder wist dit alles en heeft nooit aan de bel getrokken.

    Ik verlang wel van hem dat hij doet wat de juf zegt.
    Dus als zij zegt jas pakken, aandoen en terug komen, dan is hij echt altijd de laatste. Hij blijft net zo lang zitten tot de juf zegt : nou Rutger, jij moet nu ook je jas pakken.
    En dat is bij alles! Bij het gymmen op school, buiten spelen en vervolgens opruimen om weer naar binnen te gaan. Hij is altijd extra aanmoediging nodig.

    Ook bij dingen die hij moeilijk vind om te doen (broek dicht doen, schoenen aan trekken etc.) zegt hij bij voorhand al dat het hem niet lukt of dat hij het niet kan.
    Dit heeft hij ook met zijn jas aantrekken en dichtdoen een tijd gehad. Totdat hij er achter kwam dat hij dit echt wel zelf kan doen.

    Wanneer we op verjaardag zijn en dus ook een grote groep mensen en veel kinderen dan is hij ook vrij. Dus ik snap niet helemaal waarom hij op school wel zo passief is.
     
  5. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Het zal er niet mee te maken hebben dat hij niet naar de psz/kinderdagverblijf is geweest. Er zijn genoeg kindjes die dat ook niet hebben gehad en die wel prima meekomen op school. Ik denk wel dat een psz/kinderdagverblijf een goede rol hadden kunnen spelen in het 'schoolwijs' maken van jullie zoon. ze spelen daar namelijk niet alleen, maar leren er ook veel. Maar goed, daar heb je nu natuurlijk niks meer aan.
    Onze dochter is van nature ook vrij verlegen. Maar net als jouw zoontje niet op feestjes, en zelfs niet tegen vreemden in bv de supermarkt. Maar toch hebben ze op het kinderdagverblijf (vier dagdelen per week) alle zeilen bij moeten zetten om haar genoeg zelfvertrouwen mee te geven voor school. En nog zijn we wel tegen een aantal dingen aangelopen. Wat ik meestal doe is haar af en toe een tip geven. Dat ze bijvoorbeeld wat harder moet praten tegen de juf. Of ik geef ze een soort opdracht mee, dat ze bv haar vinger moet opsteken in de kring als ze een antwoord weet.
    En extra aanmoediging is op zich natuurlijk niet zo erg. Maar na bijna een half jaar school zou dit toch wel moeten verbeteren.
     
  6. adi

    adi Niet meer actief

    Bij een kind dat van nature verlegen en passief is, had ik persoonlijk wel gekozen voor psz. Juist om hem tijd te geven om te leren hoe hij kan functioneren in een groep zonder ouders erbij. Is er een reden dat jullie hiervoor gekozen hebben (geen psz/kdv)

    Want eerlijk gezegd denk ik dat het vooral erg wennen is. Hoe lang zit hij al op school?
    Onze dochter was in groep 1 ook erg verlegen, maar dat was meer dat ze niet durfde te praten in de kring, en in het spel meer een volger was dan de leider. In groep 2 is dit gedrag helemaal over gelukkig.

    Ik zou met school om tafel gaan en bespreken wat jullie kunnen doen om hem versneld te laten wennen aan het groepsgebeuren. Het klinkt alsof hij zich geen onderdeel van de groep voelt en misschien daarom niks doet totdat ie persoonlijk aangespoord wordt. Waarschijnlijk omdat ie dat gewoon zo gewend is?
     
  7. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Heel jammer dat hij niet naar een psz is geweest. Mijn oudste was ook wat verlegen, zeker in grotere groepen. Maar op de psz heeft ze zich heel goed leren handhaven in een groep, en het fijne is dat het daar veel kleinschaliger en vrijer is. In groep 1 worden kinderen al geacht die basisvaardigheden te kennen. Dan zou hij ook makkelijker meekomen met gezamenlijk opruimen, jassen aandoen - want dat doen ze ook op de psz of kdv.

    Maar goed, daar kom je niet verder mee. Hoe lang zit hij al op school? Ik zou het zeker eens bespreken met de juf en wellicht aan hem ook echt expliciet uitleggen. 'Jij hoort bij de andere kinderen, dus als de juf zegt dat jullie moeten gaan opruimen, hoor jij daar ook bij'. Zoiets. Een dergelijke uitleg zou mijn dochter van 4 prima snappen dus wellicht helpt het jouw zoontje ook, als de schijnbaar voor de hand liggende dingen nog eens extra worden uitgelegd. Het helpt ook als de juf veel dezelfde structuur aanhoudt en alles van tevoren aankondigt etc, maar waarschijnlijk doet ze dat al wel.
     

Share This Page