gecondenseerde melk karameliseren

Discussie in 'De lounge' gestart door juf Mariska, 23 dec 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ava88

    ava88 Lid

    16 nov 2014
    63
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn moeder deed het in een snelkookpan
     
  2. juf Mariska

    juf Mariska Fanatiek lid

    15 dec 2008
    1.200
    0
    36
    Vandaag test met blik in de pan. Na drie uur koken nog niet echt karamel, maar nog vrij witte substantie. Morgen dus eens jouw manier proberen. Zorgt dit ervoor dat de karamel ook wat dunner wordt? En dan maken vlak voor het opdienen bij het ijs?
     
  3. MI87

    MI87 VIP lid

    21 dec 2012
    5.119
    1
    0
    O bedankt voor alle tips! Genoeg oplossingen zo te lezen!!!! Je komt toch bijna in de verleiding om gewoon zo'n blik met caramel te maken en gewoon leeg te lepelen...jummie...en slecht...lekker filmpje erbij...

    Hier doen we ook wel eens chocolade ijs en dan gewoon gecondenseerde melk erover voor als sausje erbij. Heerlijk!
     
  4. Islah

    Islah Niet meer actief

    Gecondenseerde melk kan je trouwens ook makkelijk zelf maken. Ik koop het zelf nooit meer.
     
  5. MI87

    MI87 VIP lid

    21 dec 2012
    5.119
    1
    0
    Vertel
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Nodig:

    880 ml. melk
    200 ml. slagroom
    2 cups, is 400 gram suiker ongeveer, waarvan 2 zakjes vanillesuiker
    3 kardemompeulen (optioneel)

    De melk, suiker, slagroom en kardemom in een pan doen met dikke bodem, ik gebruik daarvoor een tajine. Die dan ook weer op een sudderplaatje zetten. Op zacht vuur de suiker laten smelten, niet helemaal zacht overigens. Het duurt best een tijdje tot alle suiker is opgelost maar het maken van gecondenseerde melk gaat sowieso lang duren, dus als je haast hebt moet je er niet aan beginnen. Wanneer het begint te koken zet je het als dat nodig is nog lager. Wanneer het nodig is: als je de melk soort van ziet 'bubbelen' moet je het zachter zetten, er moet namelijk wel damp van de melk af komen, maar je moet het niet echt zien koken.
    Af en toe omroeren. Hele tijd roeren is niet nodig vanwege het sudderplaatje en de dikke bodem van de pan.
    Na zo'n 2,5-3 uur is het klaar. Het is dan nog niet superdik maar als je het laat afkoelen en in de koelkast zet is het de volgende dag even dik, zo niet dikker, als de gecondenseerde melk uit de winkel. En veel lekkerder! Je maakt hier ongeveer 2 blikjes mee en je kan het redelijk lang in de koelkast bewaren. Wel de kardemom verwijderen uit de melk natuurlijk.

    De kardemom geeft echt een lekker smaakje vind ik, je kan eventueel ook andere specerijen gebruiken, heb wel eens gelezen dat sommigen er een steranijs in doen bijvoorbeeld. Helemaal zonder iets kan ook.
    Als je geen slagroom in huis hebt kan je ook alleen melk gebruiken, wel volle melk. Maar met de slagroom erbij wordt het toch net iets dikker en romiger.
     
  7. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.690
    2.400
    113
    Vrouw
    Broek
    Heerlijk is hij -> de caramel van gecondenseerde melk. Als ik het maak doe ik altijd 3 blikjes. Dan heb ik voorraad voor de volgende taart of gelegenheid. Blijft heel lang goed.
     
  8. Beeb87

    Beeb87 Niet meer actief

    Als je het kookt met blik en al kijk dan goed uit met het openmaken!!
    Er staat we wat druk op dus het puilt er gelijk uit zodra het de ruimte heeft. Het is gloeiend heet!

    Zo onwijs lekker!!
     

Deel Deze Pagina