Nu mijn zoontje ruim 4 weken is, wil ik gaan oefenen met kolven. Ik vind dit nog best lastig, en heb dan ook een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie ze kunnen beantwoorden. Allereerst de keuze voor handkolf. Ik kom uit op de Avent handkolf of van Medela. Iemand ervaring en tips? Wanneer kan ik het beste kolven, en welke borst? Ik voed op verzoek en mijn zoontje kan soms nog best onregelmatig en vaak komen. Stel dat ik dan net een borst heb afgekolfd, is er dan nog genoeg voeding voor hem over? Hoe bewaar ik de melk het beste? Invriezen en dan in flesjes of zakjes? En hoeveel melk gaat er in 1 zo'n zakje? En hoe weet je nou hoeveel melk je moet ontdooien als hij om een voeding vraagt? En bestaat er nog zoiets als 'de beste fles' die je kan gebruiken als je borstvoeding wil blijven geven? Dr. Brown zie ik vaak terugkomen..? Kortom, voor mij is het nog een beetje een mysterie dat kolven. En zie er eerlijk gezegd ook een klein beetje tegenop. Wilde eerst dan ook stoppen met bv geven als ik ga werken, maar nu de bv zo goed loopt, hij het zo goed erop doet en ik zie hoeveel mijn zoontje ervan geniet (en ik ook) ben ik daar op terug gekomen Hopelijk kunnen jullie mijn onzekerheid een beetje wegnemen en me op weg helpen!
ik heb een handkolf van avent, bevalt prima, maar geen ervaring met andere, dus ook geen vergelijk. Denk wel dat wanneer je veel wilt kolven, een elektrische wellicht handiger is. Volgens mij kun je het beste na een voeding kolven of tussen twee voedingen in en dan het beste in de ochtend. Als je weg bent kolf je gewoon op het tijdstip dat je anders zou voeden. Als je kindje wat ouder is komt er vanzelf meer regelmaat in. Hier verder alles van avent, kolf, bewaarbakjes en flesjes, gaat/ging bij beide kinderen prima maar dat verschilt per kindje en is d.
Lees dit stukje eens door: Flesdrinken tijdens of na de borstvoedingsperiode En deze, vooral Vanaf het stukje kenmerken van een goede kolf. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Kolvenenwerken - Afkolven van moedermelk De hoeveelheid die je kindje ongeveer drinkt kun je berekenen met een formule: Een baby drinkt: 'gewicht in aantal kilogram x 150 milliliter per dag', met een maximum van ongeveer 900 à 1000 milliliter. Om te bepalen hoeveel afgekolfde melk aangeboden moet worden, kan deze hoeveelheid gedeeld worden door het aantal voeding per dag. Bijvoorbeeld: een baby van 3 maanden oud heeft het gewicht van 5 kilogram. Per dag drinkt hij dus 5 x 150 = 750 milliliter per dag. Als hij zeven keer per dag drinkt, drinkt hij per voeding ongeveer 105 à 110 milliliter. Als de ouders beginnen met het aanbieden van afgekolfde melk, geeft bovenstaande formule een handvat om mee te beginnen. In de praktijk blijkt dat veel baby's meer of minder drinken dan deze formule aangeeft. Want baby's drinken niet bij iedere voeding evenveel melk. Ook zijn er baby's die tijdens de afwezigheid van de moeder alleen het hoognodige drinken, en later aan de borst de schade inhalen. Zolang de moeder op verzoek voedt, en de baby de gelegenheid biedt om 's avonds bij te tanken is dit geen enkel probleem. Bron: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Borst & Baan - Borstvoeding in de kinderopvang [2]
Als je gaat kolven op je werk zou ik je zeker een dubbele elektrische kolf aanraden. Dat is het meest efficient en met dubbel profiteer je van de toeschietreflex aan beide kanten. Een handkolf is prima voor incidenteel gebruik. En ja, een kolf, zeker een dubbele elektrische, is niet heel goedkoop, maar kunstvoeding is duurder.
Ik kolf dubbelzijdig elektrisch (ameda lactina, 150). Werkt ideaal. Kolf nu elke dag ongeveer uur na ochtendvoeding. Dan kolf ik 150-200cc, en vries het in in zakjes (is makkelijk stapelen in vriezer en neemt weinig ruimte in).
Ik heb ervaring met beide handkolven en een uitgesproken voorkeur voor de Medela. Die lag beter in mijn hand, ik kon er meer ritmes mee bekomen, en het vacuüm is krachtiger en dus kon ik met langere halen kolven. Dit alles zorgde bij mij duidelijk voor meer opbrengst. Maar de keuze voor een kolf is zeer persoonlijk en dus uit te proberen (kan bij borstvoedingsspeciaalzaken). De meeste mama's kolven het vlotst vroeg op de dag, dus dat zou ik eerst proberen. En dan kolf je ofwel de borst die je kindje niet dronk (eventueel al terwijl hij drinkt zodat je maximaal profiteert van de tsr die hij opwekte), ofwel de "dessertborst" (de tweede borst). Er is dan alweer voldoende voeding wanneer hij weer wil drinken (dat is al zo na 45min à 1u). Extra kolven (dus bovenop het voeden, itt in plaats van het voeden) is daarbij ook een signaal aan je borsten om meer te produceren. Ik bewaarde mijn melk achteraan in de koelkast (4°C) voor gebruik binnen de 3 dagen (officiële max. is 5 dagen). En anders werd het meteen na afkolven ingevroren tot -21°C (max. bewaartermijn 6mnd, bij -18 is dat 3mnd) in Avent potjes of goedkope flesjes die rechtstreeks op mijn kolf en de Calma pasten. Geen ervaring met zakjes. Hoeveel je moet ontdooien, weet je eigenlijk nooit, dat is uitproberen. Mijn meisjes dronken vele kleine beetjes, bij mijn zoontje heb ik er nog geen zicht op. Beste fles voor mijn kindjes is de Calma, maar is opnieuw persoonlijk.
Hoeveel dagen per week ga je werken? Als dit maar 2 dagen is bijv, dan is een handkolf misschien wel te doen. Maar als je vaker kolft, zou ik toch een (dubbelzijdige) elektrische kolf aanraden! Ik had een dubbelzijdige, gehuurd via de zorgwinkel. Ik had een Medela Lactina plus.
Wat betreft de keuze voor een kolf is het geheel afhankelijk van hoe vaak je zult gaan kolven. Als dit meerdere dagen in de week een meerdere keren per dag is, kan je toch het beste kiezen voor een dubbelzijdige elektrische kolf. Spreek uit persoonlijke ervaring. Heb de avent handkolf en elektrische gehad, nu een dubbelzijdige elektrische. Veel sneller klaar en meer opbrengst. Met invriezen kies ik ervoor om het in ijsblokzakjes in te vriezen. Dan heb je de minste ' verspilling'. Eerder genoemde rekenformule houdt ik ook aan, maar op een gegeven moment heb je zelf goed in de gaten hoeveel je kindje zal willen. Het is sowieso raadzaam om binnen 6 week na geboorte moedermelk via de fles aan te bieden als je BV wel blijven geven en gaat kolven. Dit omdat je dan iets minder kans hebt op een flesweigeraar...... Wat betreft het moment van kolven, ik zou dit Max. een uur na de ochtendvoeding doen. Meestal gaat het kolven dan wel makkelijk. Bovendien zijn je borsten dan vaak het volst. Veel succes!