Hallo dames, Ik ben net voor de 3keer zwanger. Ik ben nog maar net 4 weken zwanger. Maar in de vorige 2 zwangerschappen heb ik zwangerschapsdiabetes gehad, die ik met een dieet onder controle kon houden. Nu vraag ik mij alleen af of iemand een lijstje heeft van hoeveel koolhydraten je per maaltijd (6per dag) mag hebben. Dan hou ik alvast maar rekening met mijn koolhydraten inname, want ik zal straks toch weer die molen in gaan.. PB mag ook Bedankt alvast! Groetjes
Ik heb mijn 'standaardlijst' niet bij de hand, alleen eentje welke was aangepast op mijn eetpatroon. Komt er op neer dat een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch, diner) moet bestaan uit 30 gram koolhydraten en een tussendoortje uit 15. 2 boterhammen = 30 gram 1 stuks fruit = 15 gram Hopelijk kun je hier iets mee. Als je even op google zoekt zie je diverse 'standaard' lijsten van ziekenhuizen online staan. Ik heb zwangerschapsdiabetes gekregen omdat ik mijn koolhydraten niet goed verdeelde. Fruit was niet aan te slepen en bij sommige maaltijden at ik weer geen koolhydraten. Dus probeer het zo constant mogelijk te houden, dan kun je het mogelijk/hopelijk voorkomen.
Ze zeggen dat je het niet kunt voorkomen helaas. Ik probeer het ook Maar als je het weer krijgt is het wel mogelijk dat je het idd weer trekt met een dieet als je dat nu al doet. Ik ga binnenkort weer dagcurves prikken 1x per week om het in de gaten te houden. Ik heb gelukkig nooit koolhydraten hoeven tellen, ik moest gewoon suiker vermijden en kleine porties koolhydraten eten.
Oh haha, ik ging er vanuit als ik bij een volgende zwangerschap een goede verdeling zou maken qua verdeling koolhydraten dat ik het dan zou kunnen voorkomen . Lekker naïef dan weer van mij haha. Maar ik heb PCOS en dan is de kans op zwangerschapsdiabetes weer wat groter helaas. Succes Tazzy!
Even hierop inhaken: Iemand enig idee wat het gevolg zou kunnen zijn als je tijdens je zwangerschap koolhydraatarm (zo'n 40 kh op de hele dag) eet? Ik was daar 2 weken geleden mee begonnen en dat bevalt super goed, maar nu ben ik dus zwanger.. Ik deed het in eerste instantie om wat kilootjes kwijt te raken, dat is uiteraard nu niet meer het doel, maar zo zonder brood, aardappels en pasta bevalt me eigenlijk wel prima. Maar heb je dan verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes denken jullie? Ik heb er totaal geen verstand van, nooit mee bezig geweest!
Nee juist niet. Doordat je weinig koolhydraten eet heeft je alvleesklier het dus ook niet onwijs zwaar. Maar hij moet wel wat te doen hebben. Dus ik zou wel weer wát koolhydraten toevoegen, want je hebt ze nu wel nodig. Maar dan neem je gewoon 2 aardappels of een klein beetje pasta. Anders heb je wel risico dat je met te laag bloedsuiker rondloopt straks en dat is ook niet helemaal de bedoeling.
Ja ik doe dan ook koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm, dat scheelt weer een paar koolhydraten per dag Toevallig net 2 crackertjes op dus dan heeft die alvleesklier weer wat te doen, haha! Heb overigens geen idee wát ie precies doet...? Zou je dan aanraden om per dag een beetje koolhydraten te eten (dus een keer een boterhammetje, of een keer een aardappeltje of wat pasta), of bij elke maaltijd wat koolhydraten? Dus bijvoorbeeld zowel bij lunch als bij ontbijt een boterham of cracker?
De vk op deze site zei overigens dat het niet verstandig is omdat je dan waarschijnlijk wel voedingsstoffen tekort zal gaan komen, maar ik vraag me wel af wat voor voedingsstoffen dan....
Wat doet je alvleesklier (Jip en Janneke versie) Je eet koolhydraten. Deze worden omgezet in glucose in je bloed. Om deze glucose om te zetten in energie (of vet) maakt je alvleesklier insuline aan. Deze insuline heb je nodig om de glucose om te zetten. Eet jij heel veel glucose, dan maakt je alvleesklier heel veel insuline. Eet je helemaal geen glucose, dan maakt je alvleesklier toch een beetje insuline. Gevolg is dat het glucose niveau in je bloed te laag wordt --> dan kun je duizelig worden, draaierig, eng en voor mensen met diabetes is het levensbedreigend. Als je alvleesklier niet genoeg insuline kan aanmaken voor de hoeveelheid glucose die jij eet (omdat ie stuk is), dan blijft het glucose in je bloed te hoog. Dit is slecht voor je organen. Je hebt dan diabetes. Je gaat dan insuline zelf bijspuiten om je glucose stabiel te houden. Tegenwoordig kan het ook met pillen. Soms komt het voor dat de alvleesklier onder invloed van zwangerschapshormonen het minder goed doet. Dan heb je dus zwangerschapsdiabetes. Een zwangere vrouw met teveel glucose in het bloed geeft deze glucose via de navelstreng door aan haar baby. De alvleesklier van de baby doet het wel goed, dus die gaat die glucose verwerken. Gevolg is een te groot kind en er zijn nog meer gezondheidsrisico's. Als de baby er eenmaal is heb je kans dat zijn/haar alvleesklier nog op standje 10 blijft staan terwijl de aanvoer van glucose opeens stukken lager is. Gevolg is een veel te laag glucose niveau en dus ook groot risico. Daarom moeten kindjes altijd in het zkh blijven na de geboorte en mogen ze pas weg als ze 2x goed geprikt hebben. Door dieet kunnen sommige vrouwen het onder controle houden. Maar soms is je alvleesklier zo over de zeik dat het geen zin heeft. Dan moet je insuline bijspuiten. Pillen mogen niet als je zwanger bent. De enige manier om van zwangerschapsdiabetes te genezen is door te bevallen. Het is dan direct over. Wat je dus wilt is je alvleesklier niet confronteren met hele hoge hoeveelheden glucose of complete afwezigheid. In de praktijk betekent dit regelmatig kleine porties eten met het liefst koolhydraten die langzaam vrijkomen in het bloed. Roggebrood is een voorbeeld.