Hoi Druif, Ik kan ook nog steeds niet altijd even goed accepteren dat hij druk is hoor. Maar merk dat dat vooral door de "buitenwereld" komt. Thuis kan ik er beter tegen dan als we ergens op visite zijn. Maar dat is echt MIJN probleem, want druk betekend niet stout zeg maar. Als kan hij soms ook lekker stout zin hoor, maarja wel kind niet. Ik stond eerst ook sceptisch tegenover kinderfysiotherapie. Maar ze doen met zulke kleine dingen zo veel. oprollen in een mat om je zo bewust te worden van je eigen lijf. balspelen met een extra zware bal etc. Je schijnt ook harnassen te hebben. Die kan je je kind aan doen en zo wordt zijn lichaam zwaarder. Hij voelt dan elke beweging dus heftiger/zwaarder als normaal. Wij hebben er voor gekozen geen harnas te proberen, gewoon puur om de rede dat wij niet willen dat onze zoon als "anders" wordt gezien. Hij is namelijk niet anders, hij is gewoon druk. En voor kinderen in een klas kan zo een harnas een reden zijn om hem toch als anders te zien. Wij hebben aan juf gevraagd of ze hem wat vaker een kopje naar de keuken kan laten brengen, of even wat kranten naar de container. Gewoon dat hij even een rondje heeft. Hij zit nu in groep 4, maar in groep 3 hadden ze nog een legohoek, en aangezien hij altijd zo snel klaar was met zijn schoolwerk, mocht hij daarna in de legohoek. Win Win situatie, hij gaat geen lawaai maken als de rest nog bezig is, en hij mag lekker even spelen. Gewoon even zoeken naar dit soort dingetjes dus. Als je meer vragen heb hoor ik ze wel!!! Kan zo een boek schrijven... heb mijn ups en downs net als mijn zoon. Het gaat nu overigens al een paar maanden heel goed, en begin deze week inene weer mega hysterisch druk. IQ toets gehad, zegt alles fout te hebben etc. Dus voor hem een reden om hyper te worden. Dan doen we even pas op de plaats, en geen gekke dingen deze week. suc6! x miekie
Behalve verzwaringsvesten (of harnas, ken het zelf alleen als vest) bestaan er ook subtielere dingen zoals enkel en polsgewichten. Voor sommige kinderen kan ergens mee frunikken of op kauwen ook veel verschil uitmaken, ook daar heb je onopvallende dingen voor op school voor, zoals kauwdingen voor op je potlood, etc. Hier niet aan de orde, want onze zoon is uiteraard wel echt anders en zit op speciaal onderwijs, dus hulpmiddelen zijn daar heel normaal.
mamavanlieverd, begrijp mij niet verkeerd. Ik vind "anders" zijn niet verkeerd. Dus mocht het verkeerd overgekomen zijn, mijn excuses. Maar wij willen gewoon niet dat hij afwijkt van de rest van de klas, mede omdat hij al duidelijk aan heeft gegeven vaak in het negatief wordt aangesproken. doe niet zo druk, doe eens rustig, pff wat is hij druk etc... Als afwijken van de rest van de klas niet anders is dan is het niet anders. Maar in ons geval is er wel een andere oplossing.
miekie : je beschrijft volledig onze zoon en wij zitten inderdaad ook wel een beetje met wat in groep 3 in ons hoofd. qua bewegen.. maar dat is inderdaad een idee laat hem maar dingen doen, hij is goed in en vind het leuk om iemand te helpen , is hij van huis uit gewend ( ik ben fysiek niet heel sterk) Hij kauwt altijd ergens op , wat toevallig dat je dat aangeeft en heeft inderdaad ook dat als er veel of intens iets gebeurd is hij dat eruit moet gooien. verbaal of in beweging. hij is sowieso heel gevoelig dat is bekend, hij voelt in de klas aan als er kinderen niet lekker in hun vel zitten en handelt daar ook vaak naar. knuffel of juist met rust laten . ik ga me eens verdiepen in kinderfysio etc. Heb je nog andere tips om de overgang van groep 2 --> groep 3 makkelijker te maken?
O, nee hoor, dat had ik ook helemaal niet zo opgevat, dus excuses zijn niet nodig. Ik begrijp heel goed dat het op regulier onderwijs heel anders is. Juist daarom gaf ik aan dat er in die situaties ook evt heel onopvallende mogelijkheden zijn. Die zie ik regelmatig voorbijkomen in mijn zoektocht naar dingen die misschien wat zijn voor onze zoon. Ik denk dan juist: handig als je kind op regulier zit, want heel logisch dat je niet wilt dat je kind buiten de groep valt.
Wat fijn om dit topic te lezen. Druif, jij beschrijft precies hoe het er nu aan toegaat bij mij thuis. Zoon is erg druk en neemt zijn zusje daarin mee. Inderdaad alleen rustig zijn op de iPad of computer. Op school zijn er geen problemen. Wel merk ik dat hij erg aan structuur gewend is. Ik ga dit topic volgen. Hopelijk komen er nog meer tips want zelf heb ik ze nog niet.
Hee Druif, tja onze zoons lijken op elkaar. Hier ook erg druk en beweeglijk. Op school gaat het goed, hij zit in een plusklas en dat vindt hij erg leuk. Op school is hij itt thuis erg rustig. Als hij thuis is na school of tussen de middag is het echt even heftig. Hij is dan boos en kan niks hebben. Tussen de middag stuur ik hem vaak even naar buiten om een rondje te rennen, dan kan ik daarna gewoon praten met hem. Hij is alleen rustig tijdens lego, tv kijken, gamen. Het gamen heb ik wel beperkt tot het weekend. Af en toe is het erg pittig, is hij erg druk en boos. Hij is ook hsp, het is zoeken. Mooie tips hier!
O en wat me lastig lijkt is als hij naar groep 3 (en hoger) gaat en dan veel moet zitten. Hoe gaat dat dan?
Hier ook een heel druk jongetje van 5,5 jaar. Hij is al gewoon wild en druk vanaf de geboorte. Mijn man, dochter en ik zijn allemaal rustig, dus het is nogal een contrast. Voor mij hielp het om te accepteren dat hij gewoon drukker was en waarschijnlijk nooit zo zal worden als wij. Kostte me wel 4 jaar hoor, maar probeerde hem onbewust toch te veranderen, gewoon omdat ik ook veel scheve gezichten kreeg. Nou ja, hij is overigens op school wel aardig rustig in de klas. Valt nog wel regelmatig van zijn stoel en moet ook wel wat vaker aangesproken worden op zijn gedrag dan mijn dochter. Hij heeft wel baat bij regelmaat/voorspelbaarheid, niet alleen fysiek is hij heel druk en beweeglijk, hij is ook erg druk in zijn hoofd. Soms wordt hij er zelf ook gek van. Drukke verjaardagen of feestjes enzo vindt hij niet altijd fijn. Elke ochtend kijkt hij eerst naar de dagritmekaarten op school, dat geeft hem wat houvast. We hebben een trampoline, hij zit op zwemles, fietst graag en sinds kort gaat hij ook naar judo. Hoe het in groep 3 gaat, we zullen het zien. Hij heeft ook een aardige voorsprong en dat kan ook een uitwerking hebben op het gedrag. Gelukkig zien ze dat op school ook wel in en hebben ze wel het e.e.a. aangepast voor hem, gaat ook naar een plusgroepje o.a. Hoe dan ook, in groep 3 is het toch een stuk meer stil zitten en nog maar weinig bewegen. We wachten het af.
Het valt mij op dat we allemaal aangeven dat onze kinderen voorlopen, in plusklassen zitten en/of hoog intelligent zijn. Ik denk dat hun hoofdjes gewoon niet alles waT binnenkomt kunnen verwerken., het is teveel. Ik zeg soms wel eens, ik zou willen dat hij wat minder slim was...
Dit vraag ik me ook ernstig af! Nu is het nog zo dat hij als een malle door zn werkboekjes sjeest zodat hij daarna in de lego hoek mag, maar dat zullen ze dan niet meer hebben Hopelijk is hij dan nog gemotiveerd... En hopelijk kan hij op een andere manier zn energie kwijt... Wat een gelijkenissen... heb het volgens mij al eens gezegd dat het net broers kunnen zijn!! Miekie: wel opvallend ja.... maar ook wel enisgzins logisch: wanneer die hoofdjes vol zitten dan zijn de rest van de prikkels misschien too much, zeker als ze ook nog erg gevoelig zijn. Of ze voelen zich niet voldoende uitgedaagd???
Hier hebben ze in gr 3 nog werken met materialen.... Dat zijn werkvormen met bv constructiemateriaal die in t begin van gr 3 worden aangeboden en in de loop van t jaar minder worden om zo de overgang soepeler te laten lopen. Ik heb zelf ook een stuiterbal die inmiddels dus in drie zit en t gaat eigenlijk wel goed. Hij loopt soms veel naar de wc om zo even weg te kunnen van zijn plek.... O ja ook die van mij loopt flink voor in de klas....hij kan dus ook wel wat uitleg missen als hij even niet oplet...
Ja mijn stuiter zit nu dus in groep 4. Hij heeft wel even moeten wennen aan stil zitten, maar ze hebben in groep 3 nog een bouw en huis hoek. Sinds mei 2014 gi g het eigenlijk super goed met hem, mede door fysio en 3x per week voetbal. Deze week echter een terugval..hyper! Weer veel hoofdpijn(hebben jullie kinderen dat ook) en hij wil niet naar school. Vorige week hebben ze een iq test gehad, en sindsdien hyper dan hyper...
Heel opvallend dat al deze drukke kids dus voorlopen . Zelf denk ik ook aan compensatiegedrag. Hoofdpijn herken ik niet, wel buikpijn. In spannende situaties heeft mijn zoon meestal buikpijn. Slapen en dan vooral in slaap komen geeft soms veel moeite. Hij lijkt dan niet te kunnen stoppen met nadenken. Heel vermoeiend, want hij slaapt dan (te) weinig waardoor hij overdag nog drukker is. Wat ik opvallend vind bij mij zoon is dat wanneer hij moeier is, hij drukker wordt. Hij zal dan ook echt niet in slaap vallen. Hebben jullie kids dat ook? @Druif, ja broers, hahaha !
Die van mij wordt ook absoluut drukker wanneer hij moe is en heeeeel onredelijk en reageert dan snel geaggiteerd. Hij wordt springerig, hyper, baldadig... Inslapen daar heeft hij nooit zoveel moeite mee. Maar moe of niet moe, hij is altijd vroeg wakker... Uitslapen komt niet in zijn woordenboek voor helaas. Tis altijd tussen 6 en 7. Hij moet van ons in bed blijven tot dat zijn wekker op 7 uur staat. Ik herken de hoofdpijn ook!
Geen idee trouwens of ze in groep 3 bij ons ook een bouwhoek oid hebben... Ik hoop het Ik dacht dat het spelen dan voorbij zou zijn, maar het kan dus meevallen
Hier wordt hij ook echt drukker als hij moe is, maar eenmaal in bed gaat de knop om en ligt hij meestal in 5 min ook onder zeil. Hij pikt echter alles wat hij hoort op en is de afgelopen maanden met alle wereldproblemen van is, ebola parijs etc aan de haal gegaan. Op zon moment komt hij tig keer uit bed met vragen en zorgen dat hij niet kan slapen. Sinds ik een zorgen,onster heb gekocht schrijven we zijn zorgen trouw op een briefje als eten voor het monster en sindsdien slaapt hij gelukkig weer!
Wat grappig dat die zorgenvrienjes/monsters zo goed werken. Zal het onhouden. Mijn zoontje wordt ook nog drukker als hij moe is, maar dat schijnt bij de meeste kinderen zo te zijn. Alleen herkennen veel ouders het niet of denken dat ze vol energie zitten en nog niet naar bed moeten. Bij mijn zoontje is drukker dan druk alleen megavervelend, dus we proberen het zoveel mogelijk te voorkomen. Hier spelen ze in het begin van groep 3 nog wat vaker en besteden wat meer aandacht aan muziekles en knutselen, om de overgang wat rustiger te laten verlopen. Al is het daarna toch gewoon de rest van hun schooltijd vooral stil zitten en luisteren. Helaas.
Hier ook een jongen van bijna 6 die druk is. Maar hij heeft wel concentratie problemen, en hierdoor moeite op school. Hij kan het allemaal prima, maar zodra er maar een prikkel is dan is het weg. Hij heeft dus wel de diagnose ADHD en medicatie gekregen wat wel werkt. Hier gaan ze aan het einde van groep 2 een paar keer oefenen in groep 3. Zijn lerares heeft ook al gezegd dat ze door gaat geven dat hij extra moet lopen tussendoor, in de zin van even wat halen/brengen oid, desnoods een rondje rennen over het schoolplein. Toch denk ik dat voor hem groep 3 wel beter is, want iedereen is dan stil aan het werk, en nu niet waardoor hij snel is afgeleid. Hij heeft bijv nu de citotoets gehad in de klas, dat begint zonder fouten, maar dan gebeurd er iets in de klas en dan gaat hij fouten maken (andere kinderen spelen gewoon dan) in groep 3 doet iedereen hetzelfde inprincipe.