Ik weet niet hoe het zit met percentages maar weet wel dat het erfelijk is. Vader komt uit een gezin waarbij alle 4 de kinderen een diagnose hebben. Verschillend van add, asperger, pdd-nos. Vader heeft het ook en moeder heeft niks. Mijn vriend heeft pdd-nos of asperger en adhd. Psychiaters komen niet echt tot een conclusie welke variant precies. Ikzelf ben niet bekend met een ass. Onze zoon heeft op dit moment de diagnose autisme. Vanwege zijn jonge leeftijd noemen ze het liever op dit moment nog pdd-nos. Overigens zijn ze bezig met een nieuwe dsm. Nu nog dsm 4 met onderscheiding in klasiek autisme, asperger, pdd-nos. Wat dsm 5 word waar iedereen een autistisch spectrum zal hebben en je gradaties zal hebben hierin. Momenteel verwachten we ons 2e kindje en natuurlijk hoop je dat het geen ass heeft maar we houden er wel rekening mee. Het zal ons niet overvallen en de ervaring zorgt ervoor dat je tijdig hulp zoekt of dingen aanpast naar het belang van je kind. In geval van ts zou het in me achterhoofd houden en niet teveel bij stil staan. Kan ook best zijn dat dit kindje geen ass heeft en als het wel zo blijkt te zijn herken je dat vast snel genoeg en zal de ervaringen met een ass zowel jullie als je kind in de toekomst zeker helpen.
Inderdaad een Russische roulette. Toch was het voor mij wel belangrijk om het te laten onderzoeken. Ipv 'blind' er voor te gaan. Niet voor onszelf maar voor het kind. (Zowel alle vormen van autisme als f x syndroom)
Ik weet het nog leuker gemaakt. Mijn zoontje heeft de diagnose ASS met een hoge score. Hun woorden waren dat hij mede door zijn hoge iq vergelijkbaar is met pddnos. Hij is alleen gediagnosticeerd volgens het nieuwe systeem van 2015, ookal is de diagnose in 2014 gedaan. Hij heeft geen pdd-nos maar ASS. Net als iedere autist die vanaf nu de diagnose krijgt.
Ik zou het ook wel interessant vinden om te weten aan welk percentage ik moet denken. Bij ons is het dan aan 1 kant en speelt geslacht wel een rol, al is het in alle richtingen mogelijk. Maar zelfs behandelaar kon me geen specifiek percentage geven, omdat je niet alleen kijkt naar 1 gen, maar naar het totaalplaatje. Dus een combinatie en wisselwerking van. Ook al heb ik zelf geen autisme, dit wil niet zeggen dat ik bijvoorbeeld geen drager ben van iets anders wat een trigger kan zijn voor autisme in onze genenmengelmoesje. Tenzij je het dus echt gaat laten onderzoeken, maar we vinden het niet zo belangrijk (en dan bedoel ik geen genenonderzoek, maar meer een kansberekening en dan heb je nog geen zekerheid).
Hoe kunnen ze dan onderzoeken of je mogelijk een kindje kan krijgen met autisme? Aangezien de wetenschap nog niet weet hoe autisme nu precies ontstaat? Bijv trisominie zie je echt in de genen, bij autisme zijn de genen/chromosomen gewoon identiek aan "gezonde" mensen. Ze vermoeden dat autisme en schrizofrenie ontstaan voor de 8e zwangerschapsweek en met elkaar van doen hebben, maar dat je kan onderzoeken bij jezelf wat de kans is op een kindje met autisme bestaat volgens mij niet eens? Edit: of neem ik het woord "ONDERZOEKEN" nu té letterlijk
Inderdaad, vanaf nu krijg je geen diagnose Asperger, pdd NOS of klassiek autisme meer, maar alleen de diagnose "autisme spectrum stoornis"
Vreemd , hebben ze je daar ook meer uitleg over gegeven? Er zit namelijk een verschil tussen pdd-nos en klassiek.
Hahahahah Het is ook meer een kansberekening (autisme), sorry verkeerd uitgelegd misschien de exacte omschrijving, en precentages weet ik zo 1,2,3 niet staan op papier maar die heb ik nu even niet bij de hand. F x syndroom is via bloed gegaan. Niet van de baby omdat ik dat niet wilde, te veel risico aangezien wij het kindje toch wilde houden. Deze onderzoeken/testen/kansberekeningen waren al gepland voor een eventuele zwangerschap. De uitslag zou namelijk een reden zijn om wel of niet voor een kindje te gaan ( ook voor kanker bij een meisje). Maar ongepland toch zwanger. Ik hoop dat het duidelijk is anders vraag je maar meer
Zover ik weet ligt het bij de instanties of ze met de nieuwe of de oude DSM werken. Ik heb mijn diagnose sinds oktober en ben volgens de DSMIV gediagnosticeerd. Heb zelfs op het autismeforum gelezen dat verzekeringsinstanties er naar kunnen vragen welke vorm je hebt.
Ja dat ze hem sowieso te jong vonden om hem al in een groep te plaatsen en het ook geen zin zou hebben omdat hij via het nieuwe systeem gediagnosticeerd is. Maar dat ze, ondanks zijn hoge gradatie die uit te test kwam, meer vergelijking zien in de behandeling bij pdd-nos. Zoiets was het. Maar de diagnoses klassiek autisme, asperger en pdd-nos zullen helemaal niet meer gedaan worden met het nieuwe systeem. Je krijgt de diagnose ASS of niet en verder alleen een score die de 'ernst' van de diagnose weergeeft.
Lijkt mij niet dat verzekeringsmaatschappijen daarnaar mogen vragen. Het blijft een officiële diagnose die ze gewoon aan moeten nemen, ook al staat er geen groep op maar een cijferscore. GGZ instantie hier heeft gezegd dat het gewoon voor iedereen geldt, niet dat hun ervoor kiezen om hierin mee te gaan. Of dit feiten zijn weet ik niet maar ik weet niet beter dan dat iedereen voortaan via DSM 5 de diagnose krijgt. Dit heeft als het goed is ook te maken met het wereldwijd gelijk brengen van de diagnoses. Zodat ze ook wereldwijd beter onderzoek kunnen doen, nu is het volgens mij nog per land verschillend of ze met groepen werken of de algehele diagnose.
Ik vermoed toch echt dat als ze beide kwalificaties naast elkaar gaan gebruiken ze niet zelf mogen kiezen wie dat wel en niet doet. Neem aan dat dat dan ook 50/50 moet zijn om verschil te kunnen zien? Hier werken ze er volledig mee, is wel een GGZ instelling voor alleen jeugd.
Dat weet ik niet. Weet alleen dat ' onze ' GGZ nog de ' oude ' DSM gebruikt. Ik zal eens vragen of dat bij kinderen ook geldt. We hebben namelijk het vermoeden dat mijn dochter ook autisme heeft.
Mijn zoontje is bij GGZ-KJP net voor de kerst gediagnosticeerd met Asperger (heb zelfs het onderzoeksverslag nog niet, dat is nog niet af ofzoiets. Net afgelopen week intake gehad bij MKD). Maar hier zeiden ze dat ze het voorlopig bij de DSM4 houden omdat het wat specifieker is. Maar er werd wel duidelijk bij verteld dat mijn zoontje ASS heeft en dat zij het specificeren als Asperger.
Dan ben ik benieuwd of dat ook op de papieren staat. Hier bij zoontje staat op papier gewoon ass met de score. Ze behandelen naar pdd-nos maar heeft officieel die diagnose niet maar de diagnose ass.
Komt dat de nieuwe DSM V nog niet goed vertaald is naar het Nederlands en het dus voor onduidelijkheid kan zorgen en ze daarom voorlopig de IV aanhouden waarin nog wel Asperger/klassiek/pdd aangeduid word en bij de V alleen ASS
Ik heb laatst een documantaire zitten kijken over een volwassen man met een vrij zware vorm van autisme. Die man kon absoluut niet zonder zijn ouders leven, (en die zijn al behoorlijk op leeftijd) hij is gewoon zo beperkt en gevangen in zijn stoornis dat hij het leven zonder hen echt niet aan zou kunnen. Tijdens het kijken van die docu heb ik echt momenten gehad dat ik vreselijk medelijden met hem had omdat hij er echt ontzettend veel last van had/heeft. In dat opzicht snap ik wel dat iemand zegt dat kinderen krijgen misschien niet de juiste keuze is, maar alleen als al vast zou staan dat de zwaarte van autisme bij het (ongeboren) kind de kwaliteit van leven sterk vermindert. (zoals bij de man in de docu) Maar helaas is dat niet vooraf te voorspellen.