Waarom zijn mijn cupcakes gebarsten?

Discussie in 'De lounge' gestart door SushiLover123, 21 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Net een AH pakket chocolade cupcakes gemaakt. Wel stom, staat op de verpakking dat het voor 8 cupcakes is, terwijl de meeste trays voor 12 cupcakes zijn. En er zaten 11 papiertjes in. Heb er 9 van gemaakt. :)

    Maar goed, ze zijn dus gebarsten aan de bovenkant. Ik ben benieuwd waar dat dan door komt en hoe je dat kunt voorkomen. Aan de ingrediënten ligt het toch niet? Is een kant-en-klare mix. Ik neem aan dat dat goed uitgeprobeerd is voor ze het recept samenstellen. Moest er 1 ei en 60 ml water bij doen. Maar ja, dit is het resultaat dus:
     
  2. Mijn cupcakes barsten bijna altijd. Ik dacht dat het zo hoorde eerlijk gezegd :)
     
  3. erlida

    erlida Fanatiek lid

    2 okt 2006
    1.999
    0
    0
    Hier barsten ze ook altijd open....Dat hoort toch?
     
  4. miss C

    miss C VIP lid

    20 nov 2009
    11.719
    971
    113
    Vrouw
    Het ♡je van Nederland!
    dat komt omdat de temperatuur van de oven waarschijnlijk te hoog staat...
    Waarom barsten cupcakes open in de oven? - Handige Baktips
     
  5. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Temperatuur te hoog denk ik. Misschien ietsje lager zetten volgende keer.
     
  6. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Klinkt logisch, maar dan klopt de bakinstructie niet. Ik heb ze, zoals op de verpakking staat, eerst 10 minuten op 150°C gebakken en daarna de temperatuur verhoogd naar 180°C. Jammer, want het is inderdaad de bedoeling om ze te decoreren.

    Ik heb ooit eens een recept uit een boekje gevolgd, dus niet met een kant-en-klare mix, maar toen bleven ze té plat. Was waarschijnlijk doordat er te veel ei in zat, of dat de boter te warm in de mixer was gegaan of zo. Leek gewoon te vochtig.
    Denk het.
     
  7. miss C

    miss C VIP lid

    20 nov 2009
    11.719
    971
    113
    Vrouw
    Het ♡je van Nederland!
    vreemd dat de bak instructie niet klopt, je zou toch zeggen dat dat wel moet. ik durf je niet te zeggen hoe je het anders moet doen, heb zelf nooit cupcakes gebakken...
     
  8. Sunbeam

    Sunbeam Niet meer actief

    De bakinstructie klopt wel, maar iedere oven is anders. Als er in een recept staat dat iets op 200 graden moet, dan zet ik mijn oven op 180, want anders gaat het veel te hard. Een ander kan zijn oven wel gewoon op 200 graden zetten.
     
  9. tresje

    tresje Fanatiek lid

    13 jun 2011
    2.414
    0
    36
    Op 1 of andere manier is de temperatuur elke oven wat anders. Mijn kleine combi is echt veel heter. Omdat ie klein is denk. Ik zet hem altijd standaard 10 graden lager...dan gaat het goed.
     
  10. frozen11

    frozen11 Actief lid

    8 jul 2014
    119
    1
    18
    Hier leg ik na het bakken 2 snijplanken over de 12 cupcakes, deuken ze weer in en kan er gewoon gedecoreerd worden :) hier namelijk ook altijd gebarsten ;)
     
  11. MI87

    MI87 VIP lid

    21 dec 2012
    5.119
    1
    0
    Denk dat je, je antwoord al hebt maar:

    Nutella overheen smeren en wat mini m&m's en je ziet er niks meer van.

    Ze zien er heerlijk uit trouwens zelfs met barsten hoor!
     
  12. Tese

    Tese Niet meer actief

    Dit klopt idd. Als er bij mij 200 graden staat op 20 minuten dan moet ik het bij mij op 210 zetten 25 minuten. Elke oven is anders.
     
  13. dochters

    dochters Fanatiek lid

    11 jul 2013
    4.894
    15
    38
    Vrouw
    Ik dacht ook dat het zo hoorde.
    Als je bijvoorbeeld in een restaurant een cupcake of muffin besteld zijn ze toch ook gebarsten?
     
  14. Wensmamma

    Wensmamma Fanatiek lid

    4 jun 2013
    2.347
    993
    113
    Ik heb nooit gebarsten cupcakes, maar maak ze dan ook nooit met een kant en klare mix ;)
     
  15. Blemma

    Blemma Fanatiek lid

    11 mrt 2013
    2.472
    16
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige in de wijk
    #16 Blemma, 21 jan 2015
    Laatst bewerkt: 21 jan 2015
    Denk dat je ze te lang gebakken hebt. 180 gr vind ik vrij hoog voor cup cakes.
    ik bak ze tijd op 160 graden.

    en idd direct als ze ui t oven komen met de snijplank erboven op zodat ze mooi plat zijn

    ik gebruik ook nooit een mix.
    zonder is veel lekkerder en als je een weegschaal hebt niet moeilijk.
    Voor 12 cupcakes:
    150 gr zelfrijzend bakmeel, 150 gr boter, 150 gram suiker, 3 eieren, 2 eetlepels melk en een halve theelepel zout.
    voor vanille cupcakes er een zakje vanille suiker door en voor chocolade 2 eetlepels cacao poeder en iets meer melk.
     
  16. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.188
    2.400
    113
    Als je iets te lang klopt dan rijzen ze te hard,zakken weer in en zijn gebarsten.

    Beslag alleen kloppen tot dat alles,gemengd is.
    Ik heb nooit meer gebarstraks cupcakes nu.
     
  17. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Dat kan ook. Er stond op: 5 minuten mixen op de middelste stand. Volgens mij heb ik dat langer gedaan, omdat de jongste meehielp met alles erin scheppen ;)


    Cupcakes horen volgens mij niet gebarsten te zijn. Is een goeie om eens op te zoeken bij Heel Holland Bakt of zo :)
     
  18. Sunbeam

    Sunbeam Niet meer actief

  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Hmm nee hier ook nooit gebarsten cupcakes. Ik bak ze ook op 180 maar wel zelfgemaakt...geen mix, misschien scheelt dat?
     

Deel Deze Pagina