Ik ben eerlijk benieuwd hoe Nederlandse mama's hun peuters thuis tevreden houden... Dochter is nu bijna 2,5 jaar oud. Ze gaat naar de onthaalmoeder, naar de grootouders en wij spelen en knutselen thuis veel met haar en gaan vaak op stap en zo. Maar ik merk zo hard dat ze meer uitdagingen nodig heeft... Gelukkig gaan kinderen in België vanaf 2,5 jaar (over het algemeen) dagelijks naar school, dus binnenkort krijgt ze al die uitdagingen wel. Ze kijkt er ook echt naar uit. Maar in NL is het duidelijk anders. Ik denk dat de psz wel min of meer vergelijkbaar is met de kleuterschool, maar dat is dan blijkbaar maar twee halve dagen per week? En verder zijn veel mama's dan ook nog eens gewoon thuis? Hoe houden jullie overactieve en nieuwsgierige peuters dan tevreden? Hebben jullie nog tips om die laatste maanden te overbruggen?
Hmm tja... wij deden gewoon ook wat jij deed luisteren naar wat ze nodig heeft en daar in mee gaan... wij hebben hier rond die leeftijd nooit gemerkt dat ze te weinig uitdaging zou hebben thuis. en ze is op school duidelijk geen laatbloeier, achterblijvertje... (ze kon voordat ze naar school gaan al redelijk wat dingen die ze op school pas van 5/6 jarigen bleken te verwachten.. ) maar dingen als tellen en letters... dat kun je zo makkelijk verweven in je dagelijks leven.. uitstapjes erbij zoals de kinderboerderij maar ook playdates met andere peuters. (en onze dochter ging bovendien ook 2 dagen naar het kinderdagverblijf... maar dat is puur opvang en geen school.) daarentegen de laatste maanden voor school begon ze ook wat te mopperen en te klagen en was ze "echt toe aan school" dus wellicht is dat bij jullie ook gewoon het geval... ze weet dat ze bijna naar school mag en heeft daar ook zin in en behoefte aan dus kijkt ze er naar uit en moppert ze wat meer over thuis blijven. puur omdat ze uitkijkt naar het naar school gaan.
Wat Saskia zegt. Hier merk ik op die leeftijd echt nog niet dat ze bijzonder veel uitdaging nodig hebben. Hier gaan ze 4 dagdelen naar de psz en dat is echt meer dan voldoende. Pas tegen 4 jaar merkte ik bij de oudste dat ze te groot werd voor de psz en dat ze echt aan school toe was. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken mijn jongste nu al 5 volle dagen naar school te moeten brengen. Ik vind dat echt te jong. Als we thuis zijn, is de jongste gewoon lekker bezig. Puzzelen, kleuren, met de Duplo spelen, met het keukentje, met de poppen, stickertjes plakken, mama helpen, af en toe wat televisie kijken...Lekker haar eigen gang gaan. Ik ben niet zo van het urenlang kinderen 'vermaken' met van alles en nog wat, ze mogen zelf aan de slag en dat gaat over het algemeen prima. In de vakantie doen we weleens een uitstapje naar de binnenspeeltuin ofzo maar voor de rest vind ik het wel genoeg met school, psz, boodschappen etc.
Ik kan me niet voorstellen dat een juf, die zich met nog 29 kinderen moet bezighouden, mijn dochter meer uit kan dagen dan ik, één op één. Cognitief dan. Sociaal, in de omgang met andere (oudere) kinderen zal ze wel heel veel leren. Ik verzin vaak ter plekke spelletjes, bijvoorbeeld met cijfers of letters, zoals saskia al zei, zodat ze stiekem een hoop leert. Of voorbeeldje van vandaag: ik versprak me met iets, en dochter dook erop: - "ja! Je hebt dat-en-dat gezegd" dus ik antwoord: - "aan versprekingen kunnen geen rechten worden ontleend!" - "mama, wat zijn rechte wondereleenden?" uitgelegd over "rechten" en "plichten". En toen het spelletje bedacht "recht of plicht?" Ik verzon wat uit haar dagelijkse leven en zij moest zeggen of het een recht of plicht was: tandenpoetsen, mayonaise op je frietjes, schoenen aan als je naar buiten gaat, sesamstraat kijken etc. Ze zat te stuiteren: Nog één, nog één! Dus ja, het is niet altijd makkelijk, en soms verveelt ze zich ook echt wel eens (wat overigens heel belangrijk is voor je ontwikkeling), maar zelfs een meisje dat wat voorloopt in ontwikkeling kun je volgens mij met wat creativiteit tot 4 jaar best vermaken
Ik vraag me af of het alleen is dat ze meer uitdaging nodig heeft. Ik zou het eens zoeken in lange wandelingen (desnoods met loopfiets) te maken. Goed bewegen kan ook helpen om lekker wat energie kwijt te raken. Verder doe ik ook aan knutselen, puzzelen, spelletjes, maar ook wisselend speelgoed aanbieden. Soms op de ipad spelletjes doen. Gaan ze dan in belgie 5 hele dag naar achool vanaf 2,5?? Vind dat nogal wat. Die van mij is net 4 en houdt de dagen nog niet eens vol.
Ik herken ik omdat dochter continu meer uitdaging nodig heeft. Er is genoed te doen. Je kan kumon werkboeken doen thuis bijvoorbeeld of taro gomi. Ik heb veel materialen en boeken vanuit mijn land en hier is toch echt te kort aan. Is maar waar haar interesse inligt. Hier heb ik dieverse dingen wat we doen: kinetic zand, klei, andere tastisch spul, ook zelf maken. Tekenen op dieverse manieren ook labirinten. We kijken ook schilderkunsten en dieverse structuren bekijken en leren. Veel boeken kijken en lezen, dieren leren en ook diverse landen en steden etc. Wandelen vaak, rennen, gillen en knuffelen Hut bouwen, thee drinken met echte servies. Mozaik of lotto spelen. Er is verder veel dingen voor 3+ etc jaar bijv lastige vormenstof of puzzel met cijfers en kleuren of vormenpuzzel. Ook leuk is usborn stickersboeken zoo en princessen uren lang ben je vrij)) fiona watt ook heeft boeken die echt top zijn. Of herve tullet boeken ook. Wat ik ook doe is dat alles ligt in principe bij haar bereik dus ze kiest zelf iets of ik vraag of ze zus of zo wil maar ik maak dagen zo dat we van alles een beetje doen maar op andere manier. Ze moet zoiezo hier 2x naar buiten nu want langer dan 2uur thuis trekt ze niet. Buiten lopen wil ze, naar bakker, speeltuin, naar dit en zi ze mag zelf kiezen waar ze gaat ik volg gewoon Soms kijken we filmpje gruffalo bijv. Of peppa in engels of masha and beer of schooltv En in algemeen- geen interactieve speelgoed want dat is juist waroom kinderen die meer uitdaging nodig hebben zich vervelen. En op psz doen ze indd niet zoveel en op kinderdagverblijf ook niet maar er zitten kinderen waar ze samen spelen zo hebben ze wel uitdaging in het samendoen en samen leren (van oudere kindjes dan hier).
Ik was op die leeftijd ook wel veel op zoek maar "Wat zal ik nou toch weer eens doen." Ze zullen bij de kinderboerderij wel eens gedacht hebben dat ze zoon en mij 's nachts ook wel op stal konden zetten, haha. Daar kwamen we zo vaak, in bepaalde periodes. Verder gingen we 1 keer per week zwemmen en als het weer het maar een beetje toestond naar buiten. Lekker wandelen en dan even spelen bij 1 van de buurtspeeltuintjes. Of op de fiets naar een speeltuin verderop. Kinderboerderij, abonnement "grote speeltuin". Ongeacht het weer: naar de bibliotheek, even de stad in. Thuis natuurlijk veel spelen: dingen bouwen met duplo of houten blokjes, met autootjes spelen (hele verhalen werden er opgevoerd). Verhalen voorlezen. Onze zoon was dol op van die prentenboeken zonder tekst, maar waar in de tekeningen wel een doorlopende verhaallijn zit.
Ik herken het gedrag van je dochter. Mijn oudste had dat vorig jaar ook en naar school gaan heeft veel geholpen. Wij deden de laatste maanden veel uitstapjes (bos, zwemmen, speeltuintje) Maar eigenlijk stuiterde ze dan nog steeds. Denk dat het inderdaad kwam door de zenuwachtigheid voor het schoolgebeuren.
4,5 dagen ja. Woensdagnamiddag is m'n oudste thuis. Maandag begint ze een uurtje later en vrijdag is ze een uurtje vroeger klaar. Alleen haar eerst 2 maanden bleef ze soms woensdag de hele dag thuis, maar voor de rest ging en gaat ze eigenlijk hele dagen naar school. Ze weet ook niet beter en heeft er eigenlijk ook geen last van. Heel uitzonderlijk is ze soms op vrijdagnamiddag moe. Ze slaapt in het weekend soms wel 's middags ook nog.
Hier ook sinds kort naar de psz, is echt voldoende hier. En lekker laten klikkem en trappen oefenen op speelplaatsen. In België gaan ze idd vanaf 2 jaar de ochtenden naar school en zo snel mogelijk hele dagen. Mijn schoonzus woont er, maar zij houdt dochterlief de woensdag thuis, dus 4 ochtenden. De Belgen vinden dit maar raar, maar het is toch echt genoeg.
Ja, vandaag 2,5 jaar kunnen ze hier in België de hele week naar school: hele dagen en woensdag een halve. In het begin gaan sommige kindjes halve dagen, maar al snel gaan de meesten gewoon voltijds. En dat lukt perfect hoor. Maar goed, ik begrijp dus uit de reacties dat het niet helemaal abnormaal is op deze leeftijd. Probleem is vooral dat dochter geen fan is van speelgoed, zelfs al heeft ze er tonnen vol van
Ik ben een luie moeder. Mijn kinderen vermaken zich over het algemeen wel zelf. Mijn oudste wilde voorheen nooit wat weten van samen spelen. De tweede is nu wel beland in de ik-ben-toe-aan-school-fase, maar mi niet aan: leer mij lezen, leer mij rekenen. Maar gewoon ontzettend de behoefte om meer met anderen samen te spelen. Afgelopen zomer ging dat prima in de speeltuin, maar nu het koud is, zijn er niet zoveel kids meer buiten. Speelafspraakjes hebben ze hier nog niet. We bouwen een hut voor ze, af en toe, maken schatkaarten zodat ze kunnen schatzoeken in huis, maar ik trek ze ook rustig de jas aan en 'werp' ze de tuin in. Vermaak je maar.
Wij brengen de dagen door met: - heel veel tekenen en knutselen (hier vallen dingen als kleien en spelen met supersand voor mij ook onder); -dagelijkse klusjes als de was, de vaatwasser uitruimen, enz. over het algemeen helpt ze graag; - afwisseling van beneden, boven (op haar eigen kamer) en op zolder (kamer van haar zus) spelen; - boodschappen doen (en onderweg de eendjes voeren, de huisnummers opnoemen, enz.); - speeltuintje bezoeken; - boekjes lezen; - spelletjes doen; - muziek luisteren en dansen en zingen; - even tv kijken; - even op de tablet; - koekjes of cakejes bakken; - naar de bieb; - speelafspraakjes met een buurjongetje of andere mensen met jonge kinderen; - ze zwemt een keer in de week met oma (op mijn werkdag); - ze gaat twee dagen naar het kinderdagverblijf; - zomers gaan we wel eens naar het strandje hier in de buurt; - ... Het een doen we vaker dan het ander. We brengen en halen ook haar zus naar en van school en daar speelt ze natuurlijk ook mee. Echte uitstapjes maken we niet veel ivm gebrek aan vervoer. Ze is op dit moment helemaal in to cijfers en letters, daar kan ze dus ook heel lang mee bezig zijn.
Bedankt, daar zitten wel wat goeie tips tussen. Maar toch ook heel intensief allemaal. Ik blijf in volle bewondering voor Nederlandse mama's die hun peuters tot 4 jaar de hele week zelf bezighouden
Hangt af van mama en niet van het afkomst denk ik. Maar als ik hier ook 5 volle werkdagen met haar zit ben ik inspiratie kwijt. Ze gaat naar kdv 1x per week en dat is mooi inspiratiemoment voor mij en afwisseling voor haar. Ik zou ook willen dat ik haar naar school met 2.5 kon doen lijkt mij heerlijk
Mijn kinderen gaan uberhaupt niet naar school, en ja ik ben bij ze thuis. De jongste is nu 3,5 en wij zijn geheel child-led, zij bepalen dus wat ze willen doen en daar gaan wij in mee. Dochter is nu vooral bezig met veel bakken (koekjes, taarten etc) dus dat doen we nu. We gaan naar groepen waar ze met andere kinderen kan spelen, of naar softplay, we gaan zwemmen, spelen veel met sensory materiaal, knutselen veel, zijn bezig met beginnende letterherkenning (wat lastig is gezien dochter nog niet goed praat ivm autisme) doen veel roleplay spelletjes, en gaan de stad in om naar musea enzo te gaan. Wij vervelen ons echt geen moment hoor.
hier eigenlijk de hele dag bezig...al zijn er uiteraard momenten dat hij zelf speelt. Heeeeel veel knutselen, maar ook 4x per dag verplicht naar buiten om zus te halen en te brengen. Overal betrek ik hem bij...naar de supermarkt is niet ren ren gauw alles pakken, maar samen met hem het lijstje doen. Appeltjes tellen en in de zak doen, samen toetjes en kaas zoeken bv. Op weg naar huis hondjes zoeken die altijd wel ergens met hun baas lopen. Als hij straks wat groter wordt ook loco enz. Dat is nu nog te moeilijk. Sowieso ben ik zelf gastouder natuurlijk en werk ik in thema's met veel verschillende activiteiten. Mijn zoontje gaat daar natuurlijk ook helemaal in mee. Dezelfde activiteiten die je op school of psz tegenkomt.