Ik heb een keer een huisarts-co geweigerd. Gewoon omdat ik al mijn moed al had moeten verzamelen en er even niets bij kon hebben. Maar meestal zeg ik ja. Niet altijd even blij mee geweest, een co-assistent tijdens de zwangerschap was wel erg hardhandig bij de controle. Ik vind het wel interessant dat veel vrouwen aangeven dat ze het geen issue vinden omdat ze al veel echo's en onderzoeken hebben gehad. Bij de zwangerschap van de tweede heb ik tussen 5 weken en 10 weken een stuk of 8 inwendige echo's gehad. Tijdens mijn 20-weken echo vroegen ze of ze in het kader van onderzoek naar vroeggeboorte een extra inwendige echo mochten maken. Na wat twijfel aangegeven dat ik dat niet wilde, juist omdat ik zo ontzettend veel echo's had gehad. Ze vragen het trouwens niet voor niks, je mag nee zeggen. Sterker nog, je arts heeft liever dat je nee zegt, en wel al je vragen stelt en gerustgesteld de deur uitloopt dan dat je ja zegt en je daar rot over voelt en achteraf spijt hebt.
Ik lag in december bij de gyn in de beugels (charmant) , en toen was er een arts in opleiding bij. Ik heb er geen mening over. De arts in opleiding was gewoon beleefd en deed zijn werk, net als de gyn zelf.
Toestaan... Ook al is het genant.. hij/zei moet het ook leren. Heb heel vaak een arts in opleiding gehad toen ik in het zh liep en lag... Ook bij de huisarts vaak een arts in opleiding gehad.. Ben af en toe stef stuntpiloot... haha
Hier tig keer naar eigen ha geweest met ontzettende buikklachten. Nee mevrouw dat komt van de stress.. 7e keer toevallig bij arts in opleiding en die zei meteen: ik denk aan een chronische darmziekte, meteen door naar de eerste hulp. Meteen opgenomen, testen gedaan en binnen 24uur de diagnose ziekte van crohn had ie recentelijk teovallig in zn opleiding gehad!! Was dus super blij met de "stagiaire" want na jaren pijn kon ik eindelijk verder.
Ik snap je opmerking eerlijk gezegd totaal niet. De vrouwen die zoveel echo's hebben gehad, hadden deze omdat het nodig was, niet voor een onderzoek.. En JOUW arts vroeg of jij er een wilde, maar bij risicozwangerschappen zijn echo's nodig om risico's te volgen, niet omdat het leuk is of nodig voor een onderzoek..
Jammer genoeg zijn er toch ook zelfs specialisten die dat niet kunnen. Een gyn had een keer mij geprikt voor een infuus, ik werd toen per ambulance naar een ziekenhuis verderop (ruim een uur rijden) gereden. Ik klaagde wel dat het zo'n pijn deed maar volgens die gyn moest ik me niet zo aanstellen. Het eerste wat ze in dat ziekenhuis zeiden: "welke debiel heeft jou nou weer geprikt?!?" dus kennelijk stelde ik me toch niet zo aan.
Je bedoelt nu waarschijnlijk 'tenzij'? Ik zou bij een bevalling met complicaties juist NIET een arts in opleiding erbij willen...
Bij dit soort bevallingen worden artsen io juist wel ingezet, want dan leren ze ontzettend veel. Maar ze dragen geen verantwoordelijkheid en zoeken geen risico's op. Tijdens mijn bevalling stonden in de ok: gynaecoloog, gynaecoloog assistent io (die heeft mijn baby's eruit gehaald), 3 neonatologen en 3 kinderartsen in opleiding, en nog een boel anderen (15 in totaal). Maar er hebben 4 toekomstige specialisten mogen leren en vooral kijken bij zo'n gecompliceerde bevalling, daar hebben we met zn allen veel aan.
Misschien dat de familie van de overledene mag kiezen of er een patholoog in opleiding er erbij mag zijn? Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat je je daar druk om maakt op zo'n moment.
Maar wanneer je zegt dat een aio de bevalling moet begeleiden mits er complicaties zijn, is toch wel vreemd. Daarom vroeg ik me af of ze niet tenzij bedoelt i.p.v mits. Bij complicaties zou ik namelijk veel liever een 'normale' arts erbij willen.
Ik denk dat ze bedoelt ' tenzij' Maar bij mij hebben aio's wel meegewerkt tijdens complicaties, het ging een beetje zoals bij grays anatomy zeg maar : ), ze vertelde de hele tijd aan de gynaecoloog wat ze ging doen en die gaf daar goedkeuring voor. En stond er pal naast uiteraard.
De vele echo's in het begin waren medisch noodzakelijk. Daar ben ik alleen maar dankbaar voor geweest en daar hadden zesduizend artsen mogen meekijken. Sterker nog, de arts in opleiding die de eerste echo deed, toen we dachten dat ik een miskraam had, maar het een tweeling bleek te zijn, was aanwezig bij de speciale tweeling-echo. Zij wilde dat graag om te leren,maar zei ook dat onze situatie haar raakte. Dat vond ik alleen maar mooi. Geen moment getwijfeld, zij mocht erbij en alles vragen en doen. Maar toen het niet meer nodig was, had ik er echt even genoeg van. En hoewel ik bijna altijd meedoe aan onderzoeken, wilde ik dat nu niet, juist omdat ik zoveel onderzoeken had gehad. Het was niet bedoeld als waardeoordeel, maar ik vond het opvallend dat veel vrouwen dit dus andersom ervaren.
Ja maar ik lees nergens dat die vrouwen zoveel echo's leuk vonden, of daar niet genoeg van hadden. Sommigen krijgen gedurende de hele zwangerschap medische echo's aan de lopende band. En als je die toch moet ondergaan, dan kan net zo goed een aio erbij zijn. Ik heb het gevoel dat jij het anders leest.
Ik heb nergens gelezen dat men het leuk vindt, maar wel dat men het niet erg meer vindt, de schaamte voorbij.
Ik moest gisteren bij de gyn (vrouw) zijn voor een echo. Er zat nog een meisje (schat een jaar of 30) bij op kantoor. Ze stelde zich met haar naam voor, maar het was me in eerste instantie niet duidelijk wat haar functie was. Ik verwachtte ook een arts in opleiding. Ik voerde het gesprek met de gyn en toen we de echo gingen maken nam de assistente het tot mijn verbazing over. De gyn gaf wat tips over wat ze moest opmeten op de echo, dus toen wist ik dat ze inderdaad in opleiding was. Maar ik vond het wel een bizarre situatie dat niet werd uitgelegd wat haar functie was en ik vond het ook maar vreemd dat er zomaar vanuit werd gegaan dat ik het goed vond dat zij de echo deed. Ik heb er verder geen problemen mee dus ik heb er niks van gezegd, maar apart vond ik het wel. Mijn allereerste echo ooit had ik bij een mannelijke gyn. Hij had ook een (jonge, knappe, mannelijke) assistent in opleiding bij zich en die werd netjes voorgesteld. Er werd ook gevraagd of hij mee mocht kijken bij de echo, wat ik niet zo'n probleem vond. Achteraf gezien heb ik het wel ongemakkelijk gevonden, zeker toen ik de assistent een week later in de plaatselijke supermarkt tegenkwam Maar ach, die mensen zien zoveel, ze kijken vast nergens meer van op.
Wat ik bedoelde te zeggen is dat een aio al arts is en dus bevoegd is te prikken en voor deze handeling geen toestemming hoeft te vragen. Overigen zoals madeinusa zegt word prikken meestal door verpleegkundigen gedaan.
Grappig om te lezen dat veel vrouwen zich prettiger voelen bij een vrouwlijke gyn dan een manlijke.... Ik voel me meer op m'n gemak bij een man.