Vanaf 's ochtends vroeg begint het al met mijn oudste, 'mama, ik heb honger!'. Zo gaat het de hele dag door. Hij is groot, 115 cm en 22,5 kg. We moeten erg opletten dat hij niet te zwaar wordt. Hij is niet dik, maar heeft wel stevige benen en armen. Hij is sterk, heeft veel kracht en loopt wat dat betreft voor op zijn leeftijdgenoten. Zo zit hij al een half jaar op zwemles en mag hij nu al zonder drijfmiddelen en met kleding aan zwemmen. Met mooi weer is hij graag buiten, maar met slecht weer weet hij zichzelf maar moeilijk te vermaken en is het lastig om hem te activeren. Het begint al meteen na het ontbijt. 1 boterham vindt hij niet genoeg, het liefst eet hij er min. 2. Dit krijgt hij echter meestal niet (afhankelijk van wat we die dag gaan doen, gaan we iets heel actiefs doen dan wil ik nog wel een uitzondering maken). Dan blijft hij doorzeuren tot ongeveer 10.00 uur, dan krijgt hij een stuk fruit. Dan is het meestal tot de lunch om de 15 min, mam ik heb honger! Tussen de middag krijgt hij 1 boterham en 1 cracker (als hij op school eet krijgt hij 2 boterhammen). Tot aan het avondeten krijgt hij dan meestal nog een stuk fruit en af en toe een koekje of snoepje (niet iedere dag). Van het avondeten eet hij meestal goed mee. Het is lastig... Ik wil niet dat mijn zoon constant honger heeft, maar ik wil ook niet dat hij overgewicht ontwikkeld, hij zit er al 2 jaar net onder. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de producten die we hem aanbieden, volkorenbrood, half-volle melk, fruit (liefst appels), zo min mogelijk zoet beleg en zo min mogelijk vet broodbeleg. Is dit normaal gedrag voor een jongen van zijn leeftijd en wat kunnen we hier het beste mee doen?
Ik vind 1 boterham ook erg weinig, mijn zoontje eet gewoon 2 smorgens en 2 smiddags soms zelfs wel 3 en ook smorgens en smiddags fruit en groeit gewoon op zn eigen curve. Lastig, al eens geprobeerd om te kijken wat er gebeurd als je dat hem gewoon geeft? Komt hij dan echt heel erg aan? Dan zou ik namelijk even met het cb overleggen of dat dat normaal is. Een tijdelijke stijging is natuurlijk wel normaal, maar zou dan wel moeten stabiliseren.
Ik zou hem zelf 's ochtends wat meer geven. Zelf merk ik ook als ik geen goed ontbijt (niet genoeg) neem, ik de hele dag meer trek heb. Dus bijvoorbeeld 2 broodjes, of 1 broodje met een beetje yoghurt en cruesli, of een halve banaan. En idd, gewoon gezond eten. Misschien wat vaker een wandeling maken ter compensatie?
Ik vind dat je hem te weinig geeft tijdens vaste eetmomenten, waardoor hij zijn honger niet voldoende kan stillen gedurende de dag. Hij mag best wel 2 boterhammen s ochtends, is vrij normaal voor een kleuter. Dan 2 stuks fruit rond 10uur en een goede lunch. Daardoor zal ie waarschijnlijk goed vol zitten en minder vragen om tussendoortjes s middags.
Kinderen ondervoed door té gezond eten | Spitsnieuws.nl Ik zou hem gewoon die 2 boterhammen geven, zowel 's ochtends als 's middags. Of een flinke plak ontbijtkoek of iets dergelijks. Wanneer hij te zwaar wordt, kun je hem beter op een sport zetten en lekker laten sporten. Dan zet het niet zo aan en kinderen vinden dat vaak hartstikke leuk.
Ik zou hem echt wat meer brood geven. ´s Morgens 2 en ´s middags 2. Minstens. Op de vaste eetmomenten zeker wat meer eten geven. En dan tussendoor nog fruit oid. Als je kind honger heeft, heeft ie honger. Ik vind het eerlijk gezegd zielig dat je hem weigert. Zo'n grote jongen heeft ook wat meer eten nodig. Zoek dan een oplossing voor het stevig zijn. Als hij aangeeft honger te hebben, en hij wil graag meer gewoon gezond eten (ipv lekkere hapjes bijv.) dan heeft hij toch ook gewoon echt honger? Ik vind het echt vreemd dat ie dan maar zo weinig krijgt hoor.
Ik vind dat hij weinig eet, 2 stuks fruit, 2 boterhammen en een cracker, daar trekt mijn zoon het echt niet op van ochtend tot avondeten. Hoe lang eet hij al zo? Zou het niet kunnen dat hij te weinig eet? Ik snap dat je op zijn gewicht wil letten dus ik zou eigenlijk eens met het cb overleggen of met een diëtist, wellicht werkt hoe hij nu eet wel averechts. De mijne (op de dag af even oud, 106m en 17kg) eet 's ochtends 2 boterhammen ( zelfgebakken, meestal 1 met kaas, 1 met pindakaas) of een groot bord pap. Later fruit zoveel als hij daar trek in heeft, 's middags vaak wel 3 boterhammen (op school 2) of 2 en een beschuitje/cracker. Als hij uit school komt nog eens een rijstwafel (of 2) of fruit/groente als hij daar zin in heeft. 'S avonds eet hij ook goed mee. Wel wordt er heel weinig melk gedronken, eten we zelden toetjes en is er geen limonade in huis. We hebben ook geen koek/snoeptrommel maar hij krijgt wel zo nu en dan een bakje chips in het weekend. Al zoon aangeeft honger te hebben en ik zie dat dat geen verveling of reactie op verlies van structuur is, krijgt hij eten. Hoeveel beweegt je zoon? Fietst hij naar school? Lastig hoor, ik snap dat je overgewicht wil voorkomen.
Eens! Als je hem minder geeft dan hij nodig heeft, gaat zijn lichaam in protest door minder te verbranden waardoor hij zwaarder wordt. Waarschijnlijk is het zelfs zo dat zijn verbranding weer aan het werk gaat als je hem naar zijn leeftijd te eten geeft en hij iets afvalt. Idd goed blijven bewegen. Is het misschien een idee om eens naar een dieetist te gaan?
Tja, ben het met de voorgangers eens. Ik snap dat hij honger heeft. Dus ik zou hem lekker die twee boterhammen geven in de ochtend. En tussen de middag ook. Mijn zoon krijgt vaak ook nog wel twee stuks fruit tussendoor en nu elke dag een snoepje als hij thuis komt, en daarbij ook nog een ontbijtkoekje/rijstewafel of cracker tussendoor. Er zijn periodes dan eet hij alsof hij nooit iets krijgt, maar ook periodes dat hij zelf aangeeft na 1 boterham vol te zitten.
Eens met de voorgangers. Hij eet echt weinig. Daarom houdt zijn lichaam juist alles vast wat het krijgt. Hier eten ze gemiddeld 2/3 boterhammen en soms nog beschuit/cracker/peperkoek voor het ontbijt en voor de lunch hetzelfde. De middelste is een klein smal kind en die eet soms wel 4 boterhammen. En dan wil hij s'avonds ook vaak nog vla of een boterham. Zolang je je kind gewoon gezond eten geeft is het toch prima. Probeer dat eens een tijdje als uitgangspunt te nemen en kijk dan eens of hij echt te zwaar wordt. Ik betwijfel dat namelijk ten zeerste.
Ik ben het ook wel eens met de voorgangers, ik vind dat je heel erg weinig geeft. Dochter is 2,5 jaar oud, en eet veel meer dan dat. Meerdere boterhammen inderdaad, en ook meerdere stuks fruit en rauwe groente per dag.
Mijn zoon eet 's morgens altijd twee boterhammen soms zelfs 3 en tussen de middag ook. Tussendoor krijgt hij twee stuks fruit en als hij uit zijn middagslaapje komt mag hij iets lekkers uitkiezen uit de snoeppot (hier heb ik doosjes rozijnen inzitten met en zonder yoghurt) of een koekje. 's avonds eet hij zijn bord met groente,aardappels, vlees/vega/vis schoon op en hij krijgt ook altijd een toetje. Hij weegt 17,5 kg bij een lengte van 1,03 m (hij is van november 2011). Hij zit netjes in de curve. Ook hij vraagt om constant om eten maar daar geef ik niet aan toe want hij krijgt gewoon genoeg. Zou zeker wat meer geven tijdens de maaltijden.
Niet alle reacties gelezen maar ik vind het weinig wat je zoontje eet. Mijn dreumes van 14 maanden (76cm en 10kg) eet meer dan jouw zoontje die een stuk ouder is! (1,5-2 boterhammen voor zowel ontbijt als lunch bijvoorbeeld).
Helaas wordt hij bij meer boterhammen inderdaad zwaarder en gaat hij 's avonds minder goed eten. In overleg met het cb mocht hij destijds eigenlijk maar 2 boterhammen per dag en max 2 stuks fruit per dag. Hij krijgt tussendoor 's middags of als hij naar school gaat bij de lunch ook wel regelmatig komkommer en/of worteltjes mee. Meer sporten, tsja, hij is net 4, gaat nu 3 hele dagen en 2 halve dagen naar school waar hij minimaal 2x per week gymt en vaak meer. Daarnaast zit hij op zwemles. Om nu nog een sport te gaan doen vind ik wel veel, maar we zaten zelf ook al te denken om hem op jongensgym of judo te doen. Volgende week is de jgz-verpleegkundige op school, misschien kan ik zijn voedingspatroon eens met haar bespreken.
Goed plan om dit met de JGZ-verpleegkundige te bespreken. En als hij van brood aankomt, dan misschien een extra bakje yoghurt erbij geven. Groentes zijn altijd goed om erbij te geven. Zijn heel gezond en zitten weinig caloriën in. En vullen wel goed. Die zou ik dan ook standaard bij de lunch erbij doen.
Ik zou niet echt het advies van het cb volgen hierin, want het is duidelijk dat dit eetpatroon niet volstaat bij je zoon. Ik zou dus even overleggen met een diëtist voor gezonde alternatieven.
Idd veel groente. Dat kun je eigenlijk onbeperkt geven want zit echt nauwelijks wat in qua kcal maar wel heel veel vezels en voedingswaarde.
Ik zou het volgende doen: Ontbijten met havermout en yoghurt (of melk) en iets van kaneel ofzo. Dat is echt erg gezond en vult heel goed. Dan als tussendoor twee stuks fruit en niet te vaak banaan en druiven. Als lunch twee boterhammen en dan goed beleggen met bijvoorbeeld kaas/kipfilet en dan tomaat/komkommer/avocado etc. Dan eet hij niet zo veel brood maar het vult gewoon beter. Je kunt ook wat vaker een ei geven, dat verzadigt goed. Liever pindakaas dan hagelslag. Tussendoor lekker veel rauwkost, een bord met tomaat,paprika,komkommer,wortel en iets vaneen rijstwafel of volkoren soepstengel. Rauwkost mag hij echt veel van hebben. Ik geef ook wel een laar nootjes, ongebrand en ongezouten. Dat vult als een tierelier, neem dan bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, walnoten. Stuk of 3/4. 's Avonds met de pot mee en geef hem lekker veel groente en kies altijd voor volkoren pasta en rijst wanneer je dat eet. Gezonder en vult meer. Na wat yoghurt. Op welke lijn groeit hij? Ik at als een bouwvakker als kind en bleef in verhouding, ik had het nodig.
Ik vind het echt heel weinig hoor, mijn kinderen eten altijd 2 boterhammen bij het ontbijt en minimaal 2 bij de lunch. Uitkijken voor overgewicht is goed, je kind nu al op een dieet zetten niet.
Een 4jarige hoeft natuurlijk niet bij een sportclub om aan voldoende beweging te komen. Hoe speelt hij? Is het een bewegelijk of meer een zittend kind? Hoeveel uur per dag brengt hij rennend/springend/fietsend door, voornamelijk buiten? Daarnaast vraag ik me echt af waar die CB-medewerker op gebaseerd heeft dat je zoon van brood aankomt? Daar moet wel een heel uitgebreid onderzoek aan ter grondslag hebben gelegen om vast te stellen dat zijn gewicht voornamelijk toeneemt door granen. Maar als ze gelijk heeft: dan geef je hem andere soort ontbijt en lunch, dat voldoende vult maar geen brood is? Onze kinderen eten meerdere middagen per week een stevig gevulde soep als lunch, wel met brood erbij. Maar dan eten ze hooguit 1 boterham en een hele kom vol groente/pasta/vaak met vlees. Daarop kunnen ze prima teren tot het avondeten.