Hier dus ook zo'n kindvolgsysteem op peuterspeelzaal, en daar zit hij bij alles op 2 a 2,5. Spel, sociaal emotionele ontwikkeling en motorische ontwikkeling op 2, en de rest tussen 2 en 2,5. Maar bijvoorbeeld fantasie spel mogen ze op deze leeftijd wel hebben toch?
Ik heb hier geen ervaring mee, maar ben toch door gaan lezen. Ik wil wel even zeggen dat mijn dochter van 4 en een half, als ze ergens haar hart op gezet heeft ook op een vraag van mij kan reageren met "Gaan we barbies kopen?" Zij heeft al die zaken dus niet, maar kan ook zo in haar droomwereld zitten. Natuurlijk moet je onderzoeken en doen waar je je fijn bij voelt, maar hou er wel rekening mee dat jouw jongste jouw oudste niet is, en andersom, en dat vergelijken meestal niet helpt Succes!
Verbaal = woorden, woordbetekenis, redeneren in taal en taalsymbool, rekenen is ook redeneren Performaal = praktisch handelen, oplossen van problemen en deelproblemen, bijvoorbeeld wiskunde, ruimtelijk inzicht enz. Mijn zoon had rond 2-3 jaar een spraakachterstand van ong. 1 jaar. Daarnaast was hij vreselijk gefrustreerd en liep tegen veel dingen aan. We hebben hem laten testen bij het audiologisch centrum, waarbij rekening gehouden is met prematuriteit en met vele oorontstekingen in eerste jaren. Bij hem kwam een grote kloof tussen verbale en performale ontwikkeling. Hij liep performaal ruim 1 jaar vóór op de zijn leeftijd, en verbaal circa 10 maanden achter. Deze kloof [vaak ook andersom] is vaak zichtbaar bij prematuren omdat de verbindingen in hersenen zich anders vormen in de couveuse tov de baarmoeder. Dit heeft gevolgen voor de verschillende ontwikkelingsfases en leidt vaak tot kloven tussen motorische, verbale en performale ontwikkeling. De ontwikkeling richt zich dan vaak sterk op 1 gebied, en blijft het ander gebied achter. Rond 7 jaar trekt dit over het algemeen bij. [dit hebben zij mij iig uitgelegd bij het audiologisch centrum, en later bij kinderpsycholoog] Voor ons was dit een hele logische verklaring voor het gedrag van zoontje. Zijn hoofd zat vol met informatie, nieuwe kennis, vragen enz. waar hij geen uiting aan kon geven door zijn verbale achterstand. We hebben hiervoor begeleiding voor hem gezocht, en hij heeft enorme stappen gemaakt. Het is nog steeds een performaal zeer sterk kind, maar ook een beelddenker. Met betrekking tot jullie zorgen omtrent gedrag van je zoon, zou ik ook stappen ondernemen. Je bent moeder, en je moet vetrouwen op je instinct. Laat je adviseren door juiste professionals, zodat je de juiste hulp kunt vinden voor je zoon. En het is inderdaad eng, maar misschien heeft hij een andere benadering nodig, begeleiding voor gebieden waarin hij achterloopt en trekt het later weer bij.
Bedankt voor je toelichting Adi. Mij is niet verteld dat dat nog bijtrekt rond 7 jaar, wel dat we het performale moesten stimuleren. We moesten ook waakzaam zijn voor overvragen, D. geeft door zijn verbale vaardigheden namelijk de indruk dat hij veel meer kan dan hij eigenlijk kan en dat leidt tot onzekerheid. We moeten hem bij het uitvoeren van taken veel meer begeleiding bieden (stap voor stap) dan je zou verwachten, hij mist een stuk overzicht in het handelen. Puzzelen is een hel Mijn ervaring is wel dat je bij zorgen wbt de ontwikkeling van een prematuur beter wel actie onderneemt, niet zozeer voor een diagnose (want die zijn nog niet betrouwbaar) maar wel om te weten waar je kind staat en welke begeleiding je als ouder kan bieden.
Laravelk; ja dat is inderdaad ook mijn intensie, om te weten waar we aan toe zijn, en vooral voor hem zelf, dat hij de juiste hulp krijgt die hij nodig heeft en verdient. Zeker omdat hij zo vroeg geboren is. De kinderarts bij het consultatiebureau zei eigenlijk meteen zelf al, dat zij aanraadde om het traject nu op te starten en niet pas na de zomer, omdat het wel een jaar kan duren voordat je door alle onderzoeken heen. Nogmaals ik ben niet uit op een stempel, maar ik wil gewoon duidelijkheid. En niet pas als hij op de basisschool zit. Adi; dat is wel erg nuttige informatie, dus dat mijn zoontje op spraak gebied heel goed is (ook zinnen eruit gooit dat je denkt: huh?), kan dus heel 'normaal' zijn? Ik vind het zelf zo vreemd dat hij daar zo in uitspringt en de rest zover achterloopt.
Ja zoon van Laravalk heeft hetzelfde. Bij mijn zoontje was het precies andersom, waardoor hij bijna onhandelbaar werd. Hij kon niet verwoorden wat in zijn hoofd omging, maar was/is een uitblinker in puzzelen, raadsels en nu lezen en schrijven. Als het maar tastbaar is.
Oke interessant om te weten, dank je! Mijn zoontje is in spraak dus vrij goed, al komt hij vaak niet uit zijn woorden want dan weet hij niet hoe hij het moet zeggen, maar heeft opvallend veel oog voor details, ziet het altijd als oma of mama nieuwe schoenen heeft etc. En benoemd het ook. Hij heeft tijdsbesef, en maar vaak als je vraagt waarom hij moet huilen, kan hij daar bijvoorbeeld geen antwoord op geven, dan zegt hij alleen maar: ja. Maar als je hem ziet spelen, denk je dat hij en zijn broertje even oud zijn. Puzzels vindt hij heel moeilijk, ook ivm concentratie/motoriek, en met boekjes lezen wil hij alleen maar de plaatjes zien en kan hij zich niet concentreren op het verhaal. Niek heeft een grote behoefte om televisie te kijken de hele dag, dat geeft hem een beetje rust, probeer daar niet te veel aan toe te geven, maar soms is dat wel lastig. CB gaf aan dat we via vroeghulp het pad konden bewandelen, of via het audiologisch centrum. Eerst maar eens afwachten wat de kinderarts adviseert....
Sylvia; ik snap het wel wat je bedoelt hoor, dat het ene kind het andere kind niet is, maar de fysio zegt juist wel vaker van: vergelijk hem met luuk, ook qua concentratie etc, want dan weet je wat een normale ontwikkeling ongeveer is. Ik heb verder geen ervaringen met 3 jarige peuters namelijk, zou niet weten wat 'normaal' zou moeten zijn