Een moeilijk onderwerp, ik weet het, maar helaas hebben wij hier mee te maken. Dubbelop waarschijnlijk. Onze 2 jongsten zijn (deze week tenminste, want jarig) 3 en 5. Nu is het zo dat mijn eigen vader de ziekte van Huntington heeft, dat gaat ook echt steeds slechter worden, hij praat bijna niet meer, loopt nauwelijks etc. Opa is gewoon héél erg ziek hebben wij gezegd. Maar vertellen dat opa dood gaat, is toch wel een stuk moeilijker om te zeggen/uit te leggen. Nu zien ze mijn vader niet zo heel erg vaak, dat is dus ook wat meer op afstand. Maar nu het volgende. Mijn schoonmoeder had galblaaskanker, is daar in november aan geopereerd, in december zag alles op de scan er goed uit. Nu was ze weer erg ziek, nieuwe scan gemaakt en op deze was te zien dat de kanker weer terug is en uitzaaiingen in de lever zitten. Nu krijgt ze morgen een punctie, maar de arts zag het héél somber in en betwijfeld of de chirurg überhaupt nog wat gaat/kan doen. Zo niet is het einde verhaal (even heel simpel gezegd) Mijn schoonouders wonen dichtbij, zien onze kinderen 6 van de 7 dagen in de week, passen op als wij moeten werken, ze logeren daar heel regelmatig.....Met oma hebben ze echt een dagelijkse band. Hoe ga je hier mee om? Wat kun je kinderen vertellen over doodgaan? (ik weet wel dat je niet moet zeggen dat oma gaat slapen ivm angst om dan te gaan slapen) Ik vind dit zo ontzettend moeilijk. Wij hebben zelf 1,5 jaar geleden tijdens de zwangerschap een kindje verloren en dochter van 5 is daar zelfs nu nog wel mee bezig. Dan wil ze een kaarsje branden voor haar broertje etc, ik heb het idee dat ze nu nog in haar rouwverwerking zit en dan komt dit er ook overheen....Hoe begeleid je kinderen als iemand zo dichtbij komt te overlijden?
Dat is idd heel lastig! Ik kan je niet helpen, mijn kinderen waren afgelopen jaar nog te jong (dochter nog niet eens geboren), dus ik heb er geen ervaring mee. Wil je wel even heel veel sterkte wensen!
Volgens mij kun je het beste proberen het gewoon uit te leggen. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Mijn zusje was 6 op het moment dat onze moeder overleed, mijn vader heeft het haar wel uitgelegd. Ik denk dat je als ouder zijnde het zelf moeilijker vind om te vertellen, dan dat een kind het er moeilijk mee heeft. Bij ons werd er verteld dat je dan een sterretje wordt, zo stonden wij de eerste tijd in het donker naar de sterren te zwaaien
Jeetje wat een moeilijke tijd voor jullie Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik heb wel eens gehoord dat er voorleesboekjes zijn over de dood. Misschien weet een andere ZPer welke boekjes dit precies zijn.
Wat wij als advies hebben gekregen is alles bij het moment benoemen. Dus nu is oma heel erg ziek. En dus nog niet vertellen dat ze misschien wel dood gaat. Pas als dat moment heel dichtbij is ga je daarover beginnen. Dat oma echt niet meer beter kan worden etc. Het is voor kinderen lastig vooraf zo een traject te overzien en het maakt ze alleen maar banger
Onze zoon vroeg laatst wat ziek zijn is en waarom je ziek wordt. Ik heb aan hem uitgelegd dat je ziek wordt van hele hele hele kleine beestjes (bacteriën) die in je lichaam komen en die je ziek maken. En dat je in je lichaam ook goede kleine beestjes hebt die de ziekmakende beestjes opeten zodat je weer beter wordt. (En daarom is het belangrijk om goed/gezond te eten en lekker te slapen dan worden de betermakende beestjes heel erg sterk) En soms moet je naar de dokter en krijg je een zalfje/pilletje/medicijn om beter te worden Misschien kun je het zo vertellen? En dan uitleggen dat de dokter opa en oma niet beter kan maken en dat de ziekmakende beestjes te sterk zijn? En over de dood ... onze zoon "weet" dat als oude mensen dood gaan het hartje gestopt is met kloppen en je niet meer kan lopen/praten/spelen enz dat je dan dood bent. Geen ervaring met mensen die overlijden door een ziekte.
Goh mamabri, wat een situatie! Allereerst veel sterkte voor jullie allemaal! Ik wil je verwijzen naar de site http://www.peuterplace.nl/rouwverwerking/rouw_peuter_kleuter.html Hier vindt je wat info en een link naar kinderboeken, geschikt voor peuters en kleuters. Vind zelf "een opa om nooit te vergeten" ook een aanrader, maar dan meer voor je kleuter. Peuter is een beetje afhankelijk van het niveau van je kleintje... Heb er zelf wel iets aan gehad, hoop jij ook!
Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik ga zeker op zoek naar een goed boek, omdat hoe dan ook we al op vrij korte termijn mijn vader verliezen. Schoonmoeder heeft vandaag de punctie gehad, volgende week donderdag krijgt ze de uitslag En dan horen we meer. Voor nu voelt ze zich goed, dus we hopen en bidden dat het geen uitzaaiing in de lever is en dat de dokter het misschien mis heeft gezien. Want degene die de punctie heeft gedaan zei dat wat ze eruit hebben gehaald een abces was. Schijnt ook niet ongevaarlijk te zijn, maar we houden nog maar even een piepklein beetje goede moed en hopen op het beste!!
Ook onze kinderen weten helaas dat ook jonge kinderen/baby's kunnen sterven Wij hebben gewoon heel eerlijk gezegd dat de dokters heel hard hun best hebben gedaan en dat ze Jelmer* niet meer konden redden/beter maken en dat toen zijn hartje is gestopt. Ditzelfde hebben we verteld toen drie maanden later hun beppe/oma plotseling overleed. De link met hartje gestopt en niet meer beter worden is bij ons een "gemakkelijke" omdat de dokters mijn vriend en de papa van de kinderen wel beter konden maken na een hartinfarct. Ik heb oa gebruik gemaakt van Kikker, en dan het verhaal over het dode vogeltje. Is vooral te gebruiken voor dreumesen, peuters en kleuters. Sterkte!!!
Zoyefa, super bedankt, hier kan ik al heel veel mee! Hopmarjanneke: Het boek van kikker en het vogeltje hebben we hier wel. Die heb ik gekocht na het overlijden van L*, maar het einde ervan vind ik heel raar, daar maak ik altijd een andere zin van.
Chemo Kasper, en radio robbie heeft mijn zus uit ziekenhuis mee genomen . De oudste van 4 snapt het wel zo ver ik begrepen heb. Dat opa ziek is en ze voorzichtig moet zijn. Kankerspoken - Bibliotheek - vragen, onderzoek, behandelingen, informatie, forum, prikbord