Bevallen in het buitenland, welke nationaliteit?

Discussie in 'De bevalling' gestart door RSDeentje, 7 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RSDeentje

    RSDeentje Nieuw lid

    7 mrt 2015
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo allemaal,

    Voor mijn werk zit ik een jaar in Noorwegen, met zwangerschap en al. Qua verlof is alles prima geregeld en ik beval dan ook hier (in het ziekenhuis, maar dat maakt mij ook niet uit). Nu vraag ik mij alleen wel af welke nationaliteit mijn kleintje krijgt. Er wordt in Noorwegen aangifte gedaan van zijn geboorte, maar nog voordat hij een half jaar oud is, zullen wij terug gaan naar Nederland.
    Zelf ben ik geboren in Duitsland, mijn vader is 100% Duitser en mijn moeder is 100% Nederlander. Toen ik 2 was zijn we naar Nederland geëmigreerd en ik heb een Nederlands paspoort.
    De vader van het kind is 100% Nederlander, maar erkent het niet. Mijn zoon zal dus ook mijn achternaam dragen en is verder wettelijk niet aan hem verbonden.
    Krijgt mijn kind nu de Noorse of de Nederlandse nationaliteit? En als we terug zijn in Nederland, moet ik hier dan nog stappen ondernemen om later niet in de problemen te komen met zijn nationaliteit?

    Ik hoop dat jullie dit weten. Alvast bedankt!
     
  2. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.509
    497
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    IN principe krijgt het gewoon de NLe nationaliteit. Het kind wordt geboren uit een NLe moeder ( en een nle Vader). Zorg er wel voor dat de geboorte akte etc internationaal zijn. Je kunt dan met die akte je kindje aanmelden in NL bij terug verhuizen.
     
  3. USAbaby

    USAbaby Fanatiek lid

    14 feb 2014
    2.229
    1.904
    113
    Vrouw
    Onze dochter is in Amerika geboren en daarmee Amerikaanse. We zij nu bezig met de legalisering van haar geboortecertificaat zodat we ook een NLs paspoort kan aanvragen. Kortom ze heeft een dubbele nationaliteit. NL en Amerika staan dat toe. Het maakt overigens volgens mij hier in Amerika niet uit wat nationaliteit van de ouders is maar zuiver de plek van geboorte is van belang.
     
  4. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    Als je kindje in NL wordt geboren krijgt het automatisch dezelfde nationaliteit als de moeder. Ik heb de Nederlandse en de Spaanse en dus hebben onze dochters die ook automatisch bij de geboorte.
    Ik denk dat je het beste even contact kunt opnemen met de Nederlandse ambassade in Noorwegen, zij kunnen je dit het beste vertellen hoe dat is qua Noorse wetgeving en of je evt nog stappen moet ondernemen in NL.
     
  5. Melliemuis

    Melliemuis Fanatiek lid

    28 apr 2014
    1.314
    0
    36
    Across the pond
    Onze zoon krijgt een Brits paspoort, maargoed, we blijven hier dan ook wonen en zijn vader is een Brit. Krijgt het kind niet automatisch de nationaliteit van het land waar het is geboren? Dat dacht ik altijd..
     
  6. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.509
    497
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Nee, onze dochter is in Duitsland geboren uit twee NLe ouders en heeft toch echt de NLe nationaliteit hoor.
     
  7. Kari37

    Kari37 Fanatiek lid

    19 nov 2009
    2.571
    1
    0
    Onze dochter is in Spanje geboren, waar wij toen al 10 jaar woonden, ik heb de Nederlandse nationaliteit, mijn man de engelse.

    Wij moesten kiezen welke nationaliteit onze dochter zou krijgen, de nederlandse- of de engelse want alle kinderen geboren in Spanje van buitenlandse ouders krijgen niet meer automatisch de Spaanse nationaliteit.
    Per land verschillend dus....
     
  8. wnsdg

    wnsdg Actief lid

    9 sep 2013
    203
    0
    16
    Zuid-Amerika
    Het is inderdaad heel erg afhankelijk van het land waar je woont. Wij wonen in Zuid-Amerika. Hier is de regel dat kinderen die hier worden geboren automtische de nationaliteit van het land krijgen, daarnaast ook de nationaliteit van de ouders. In ons geval heeft zoon dus automatisch de Nederlandse nationaliteit gekregen en de nationaliteit van het land.
     
  9. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Mijn oudste is geboren in Duitsland uit 2 Nederlandse ouders. Zij heeft een Nederlands paspoort (kun je dan aanvragen bij het Nederlands consulaat in je buurt, in ons geval Düsseldorf) voordat je wilt gaan reizen met de kleine. We konden er wel voor kiezen om voor haar ook een Duitse nationaliteit aan te vragen, maar dat leek ons vrij nutteloos, zeker omdat het zo dicht bij elkaar is en het is allebei Europa.

    Wat we wel moesten/konden doen is papieren inleveren in Den Haag (dan moesten we daar ook naartoe), zodat ze bijvoorbeeld geboorteakte e.d. daar zou kunnen ophalen in plaats van in haar geboorteplaats. Ook dit hebben wij eigenlijk nooit gedaan, omdat het best wat gedoe was (wij zouden spullen moeten ophalen in Duitsland en dat naar Den Haag brengen, mét kind) en het enige voordeel is dat ze bijvoorbeeld bij een uittreksel van het geboorteregister dan naar Den Haag kan gaan om dat op te halen, in plaats van (in ons geval) naar Bonn. Tsja, dat scheelt bij ons vandaan 45 minuten rijden, dus maakt zo weinig uit...

    Maar je nationaliteit krijg je in eerste instantie van je ouders!
     
  10. Harpa

    Harpa Actief lid

    2 jul 2012
    494
    6
    18
    NULL
    NULL
    In Noorwegen krijgt je kind niet de Noorse nationaliteit, omdat het kind enkel in het land geboren is, ze kijken naar de nationaliteit van de ouders. Als Nederlandse krijgt je kind dus ook gewoon de Nederlandse nationaliteit en niet de Noorse.
     

Deel Deze Pagina