Onze dochter mocht na een jaar 'zeuren' eindelijk afgelopen augustus naar de basisschool. ze was toen nog net geen 4, maar omdat ze in september 4 werd, mocht ze gelijk na de zomervakantie beginnen. We hebben altijd het idee gehad dat ze een vlotte tante was, dit werd door de creche leiding ook bevestigd en in alle overdrachtsformulieren vermeld voor school. Nu werden we vorig jaar november op school gevraagd doorde juf, die ons vroeg of ze onze dochter wat extra opdrachten mocht geven omdat ze de indruk had dat ze wat verder was dan haar klasgenootjes en ze zich wat verveelde. Ook wilde ze haar aanmelden voor een hoogbegaafden begeleiding. Wij vonden dit prima, we willen niet dat ze zich verveelt op school en dat ze plezier heeft. Nu moesten we in februari weer op school komen. de juf en de HB begeleider zaten er. Ze wilde graag dat ze in september doorstroomt naar groep 3. Wij twijfelen. ze moet dan nog 5 worden en dan tussen een boel grotere kindjes. ze wil zelf heel graag beter leren lezen en schrijven (ze kon bijna het hele alfabet al schrijven toen ze net 3 was) en ze is zelfstandig door de stof voor groep 2 gegaan in het halve jaar dat ze nu op school zit. De cito toets is ook goed gegaan zei de juf. Geestelijk is ze er zeker wel aan toe, maar emotioneel twijfel ik soms wel aan. Je wil het uiteindelijk zo goed mogelijk doen voor je kind, maar wat is wijsheid. Bij leeftijdsgenootjes laten zitten of bij kindjes die ietsje ouder zijn en op hetzelfde geestelijke ontwikkelingsniveau? Hebben jullie ervaring hiermee? positief en negatief zijn welkom, ook hoor ik graag van juffen, jullie zijn immers de profs.
Onze dochter is afgelopen schooljaar van groep 1 naar groep 3 gegaan. Ze is van mei, dus wel wat ouder dan jullie dochter. Wij twijfelden al (ik meer dan mijn man), kan me voorstellen dat het voor jullie helemaal lastig is. Aansluiting met klasgenoten lijkt me belangrijker dan leeftijd. Speelt je dochter nu vooral met kinderen uit groep 1 of uit groep 2? En om welke reden? (Onze dochter speelde vooral met kinderen uit groep 1, maar de reden waarom was omdat ze heel goed door had dat de kinderen uit groep 2 het jaar daarna niet meer bij haar in de klas zouden zitten, dat had ze voor de zomervakantie al meegemaakt met een vriendinnetje.) Welke uitdaging kan school haar volgend jaar bieden als ze groep 2 gaat doen? Dat is ook belangrijk om te weten om een weloverwogen keuze te maken. Verder is het belangrijk dat school niet denkt dat ze er met versnellen zijn, want een kind dat sneller leert, zal altijd sneller blijven leren en zal dus opnieuw een voorsprong ontwikkelen. School zal daar dus rekening mee moeten houden (en een alternatief aanbod moeten hebben, naast en soms ipv het reguliere werk). Tip: als je besluit dat ze door gaat naar groep 3, laat haar dan zsm officieel doorstromen naar groep 2. Onze dochter had er erg veel moeite mee dat ze groep 2 over zou slaan, dat paste niet in het plaatje. We hebben daarom tegen haar gezegd dat ze de laatste twee weken van het schooljaar in groep 2 zat, toen was het voor haar ook goed.
bedankt voor je reactie. ze zit nu in een meng groep 1/2, vandaar dat ze de groep 2 stof gewoon in de klas kon doen. de helft van haar klas gaat naar groep 3 volgend school jaar, dus ze kent er wel al een paar. ze heeft vriendinnetjes vooral in groep 1, maar trekt buitenschool veel met oudere kindjes op. dan staat ze haar mannetje wel hoor. ze vind het wel raar dat haar vriendinnetjes in groep 1 niet ook de cito doen....dus we hebben uitgelegd dat de juf vind dat ze het goed doet en dat ze met de cito kunnen zien hoe goed dat dan is.
Hoe goed is je Engels? Als je goed Engels kunt lezen, lees dan dit rapport eens "a nation deceived. Trouwens ook beschikbaar in andere talen, niet Nederlands helaas maar wel o.a. Duits, Frans, Spaans, Arabisch voor het geval je in één van die talen beter thuis bent. In dit rapport is jaren van (Amerikaans) onderzoek gebundeld en vergeleken. Conclusie: versnellen pakt zelden slecht uit. Soms geven ouders of inmiddels volwassen leerlingen aan dat het waarschijnlijk niet uitgemaakt heeft dat ze versneld zijn. Maar de overgrote meerderheid van versnelde leerlingen en hun ouders geeft aan, dat het goed voor ze was. Ondanks al dit onderzoek, zijn veel ouders een leerkrachten er huiverig voor. Vooral vanwege de sociale aansluiting bij de oudere klasgenootjes. Maar in de praktijk blijkt dit dus meestal goed te gaan, volgens deze onderzoeken. Versnellen moet je wel op een goede manier doen. Laat de school eens de versnellingswenselijkheidslijst invullen. Als ze die niet kennen: hij is gratis te downloaden op de website van SLO. Alleen een klas overslaan, is nog geen goed onderwijs voor een hoogbegaafde leerling. Dat levert een paar weken / maanden voldoende uitdaging op maar op een gegeven moment is het kind weer bij en gaat dan weer voorlopen. De school moet dus daarnaast nog steeds gaan compacten (basislesstof aanbieden in minder tijd en met minder uitleg en inoefening / herhaling) en daarnaast verrijkingsstof bieden. Dus moeilijkere, meer uitdagende opdrachten. Als je een keuze wilt maken, moet er iets te kiezen zijn. Laat de school dus eens goed nadenken: - Wat gaan ze met jullie kind doen als ze niet naar groep 3 gaat? Welke uitdaging kunnen ze haar in groep 2 nog bieden? En neem geen genoegen met het antwoord dat ze het niet weten of niks te bieden hebben. Je wilt een keuze hebben, dus laat ze er maar over nadenken! - vraag na of de school zich realiseert dat een kind dat nu voorloopt, waarschijnlijk over enige tijd opnieuw een voorsprong krijgt? Dus wat gaan ze in groep 3 met haar doen op de momenten dat de andere kinderen les krijgen in dingen die zij al weet / kan? En hoe zien ze dat in toekomstige leerjaren voor zich? Gaan ze dan over een paar jaar weer versnellen of lossen ze het anders op? Misschien kun je zelf eens kijken op Home | School aan Zet Hier is enorm veel informatie te vinden over dit onderwerp. Ik kan me voorstellen dat het eenlastige beslissing is. Denk er goed over na en probeer alle voors en tegens mee te nemen. De beslissing die dan voor jullie goed voelt, is waarschijnlijk de juiste.
Als ze echt zo ver voor is dat ze nu al door groep 2 zit, zou ik serieus over die versnelling nadenken. Ze kunnen volgend jaar wel extra werk geven in groep 2. Maar dat stopt ook ergens. Krijgt ze waarschijnlijk als vervolg groep 3-werk ... waar ze mogelijk tegen april ook weer door is . Heb je hetzelfde probleem. Het nadeel is natuurlijk dat ze van september is, niet van begin van 't jaar. Ze scheelt dus echt wel een heel eind met de jongsten van de huidige groep 2. Als jullie laten versnellen is ze misschien net / bijna 11 als ze aan de middelbare begint. Hoe gaat dat uitpakken in een nieuwe groep vol met 12- en mogelijk 13-jarige pubers? Hoe ziet school de toekomst (de volgende 6 à 7 jaar)? En wat wil ze zelf? Wil ze nog een jaar "blijven kleuteren"? Of wil ze echt leren schrijven, rekenen, ...? Alleen al dat ze opmerkt dat zij de CITO wel mag / moet maken en de rest van groep 1 niet ... Is er overigens een mogelijkheid om haar thuis ook extra dingen aan te reiken? Een extra (uitdagende) hobby bijvoorbeeld? Of elke week naar de bib voor nieuwe boeken? Want sowieso zal ze waarschijnlijk altijd sneller vooruit lopen.
Onze oudste is van januari en is ook versneld doorgestroomd. Hij had zichzelf toen hij net 4 was lezen geleerd. Hier op school hebben ze verlengen of verkorten-formulieren, waar ze schematisch per onderdeel invullen wat pleit voor verlengen (dus gewoon het doorlopen) of verkorten (dus versneld door). Dan krijg je ook een wat objectiever beeld. Hier heeft versnellen positief uitgepakt. In de klas is niet te merken dat hij de jongste is. Qua nivo al helemaal niet, want hij scoort met alles ver boven het landelijk gemiddelde. Hoe ouder hij wordt, hoe meer blij ik ben dat hij is doorgestroomd. Juist bij slimme kinderen zie je vaak dat die bredere en diepgaandere interesses hebben. Bij mijn zoon bijv. wereldoriëntatie, politiek, hoe zaken werken, etc etc. Dit sluit veel beter aan bij de oudere kinderen waar hij nu bij zit. En daardoor valt hij sociaal ook juist beter binnen de groep.
we hebben vorig jaar besloten om niet te gaan versnellen. zoontje kreeg zijn eigen handelingsplan met extra's en de talentenlijn. en nu hebben we de zelfde vraag voor volgend jaar. gaat hij naar gr3?of naar gr4? het blijft ingewikkeld. voor een slim kind kun je niet van tevoren zeggen hoe je het in de komende 6-7 jaar gaat doen. we hebben juist, wanneer zij zo jong zijn, kortere periodes waarin je iets zinnigs kunt plannen voor korte termijnen. bijvoorbeeld; we proberen nu vast te stellen wat zoontje gaat doen in de komende maanden in de kleuter klas. als hij naar gr3 gaat is dat totaal wat anders dan als hij naar gr4 gaat. ze moeten je wel concreter vertellen wat zij in gr2 of gr3 willen en kunnen, aanbieden. uiteindelijk kiezen de ouders. wil jij dat je kind met 6 jaar in gr5 zit? vind jij dat je kind enkel door cognitieve uitdaging gelukkig wordt en zich harmonisch ontwikkelt? hoeveel geniet je kindje van de kleuterklas en kleuteractiviteiten? het is ook heel anders als het kind groter is dan zijn leeftijd. we hebben wel een klein jongentje. hij leek een baby onder de gr3 kinderen vorig jaar, en werd ook zo behandeld door zijn vrienden. hij deed wel mee met alles. maar bij de dingen die hij fysiek niet kon, kreeg hij hulp. zo werd hij gedragen door de grotere kinderen, opgetild, geholpen en dat deden zij heel lief en zo, steeds maar overleggen wie nou zoontje zou moeten op tillen en zo. dat vonden wij niks. een hele slimme pop ipv een gelijkwaardige vriend. hij hielp die kinderen met lezen en rekenen etc.
Ze is lang voor haar leeftijd en wordt al vaak 6 geschat (110-116 kleding maat) haar nichtje is even groot en gaat naar groep 3 volgend jaar, die is wel al 6
Mijn dochter heeft ook groep 2 overgeslagen en zit inmiddels in groep 4. Ze is van het voorjaar dus was wel bijna 5 en half toen ze naar groep 3 ging. Ze was toen emotioneel nog niet helemaal aan groep 3 toe, ze had nog veel vrije speelbehoefte. Daarom ging ze af en toe nog in de kleuterklas spelen. Sociaal hoort ze nu echt in groep 4 thuis. Cognitief kan ze het ondanks een sterk gecompact programma allemaal (te) makkelijk aan. Dus spijt hebben we er niet van (gehad).
nou dat is dus ook heel positief! ik vind versnellingswenselijkheidslijst ook erg goed! van gr2 naar 4 is voor zoontje aangeraden volgens de score. geeft me geruststelling!
Wat goed van school dat dat gewoon kon... maar daar hebben ze natuurlijk ook de tijd voor als alles ze zo gemakkelijk afgaat... (er is tijd genoeg). Dit zou voor TS misschien ook iets zijn om na te vragen áls ze gaat versnellen.
Wij hebben volgende week gesprek over onze jongste dochter. Net 5 geworden en leest al. Ze begint nu ook te schrijven. Gisteren hebben ze haar getoetst en ze scoort hoog. Maar ze is nog wel een heerlijke kleuter van 5. Ben nu wel benieuwd wat ze willen gaan doen, want ik zie haar, eerlijk gezegd, nog helemaal niet in groep 3 zitten na de vakantie. Ik hoor eigenlijk alleen maar negatieve verhalen over versnellen. Toch fijn, dat ik hier nu ook positieve verhalen lees.
Wat fijn dat er zulke goede begeleiding is vanuit school! Wat hebben ze haar te bieden aan verrijking en verbreding? Sneller gaan is leuk, maar die slimme kids zullen sneller blijven gaan en dan los je het probleem niet op door te versnellen. Ik zou hen daar goed op door bevragen. Mijn oudste is net halverwege groep 2 doorgestroomd naar groep 3 en tot nu toe met groot succes. Zij leest al op hoog niveau (inmiddels groep 5 niveau) en voor haar was het begin van groep 3 heel vervelend geweest waarschijnlijk. Voor ons is deze combi van niet het langzame begin van groep 3, maar nu wel nog een paar maanden wennen aan het leren werken, concentreren, etc waar groep 3 heel nuttig voor is, voordat ze in groep 4 echt wat meer verwacht worden zelfstandig te kunnen werken. Voor ons is dit ideaal! Als je dochter nog niet leest, maar wel nu al zo voor lijkt te lopen, zou ik haar lekker naar groep 3 mee laten gaan straks. Zit ze in een 1/2 combi klas? Dan kent ze waarschijnlijk veel kinderen al, en zal de overgang niet zo heftig zijn. Sociaal is het voor onze dochter juist ook heel fijn om tussen 'gelijken' te zitten. Ze frustreerde zich mateloos aan het gedrag van haar leeftijdsgenoten, kon niet met hen overweg en ze begrepen elkaar vaak niet. Nu gaat dat veel beter. Emotioneel is ze ouder dan haar fysieke leeftijd, maar dat betekent niet dat ze opeens 6/7 is. Ze moet dan ook het meest wennen aan het gedrag van klasgenootjes (schelden, ruzie tussen kinderen, bepaalde dingen waar ze tot nu toe niet mee in aanraking is geweest zoals verliefdheid of BFF's). Ze is ook echt een denker, dus neemt dat soort dingen allemaal in d'r koppie op en later komen er dan wel vragen. Je ziet ook dat ze in de klas trekt naar een bepaald type kind, de wat rustigere, pratende types, en minder naar de drukke, heftige types. Dat is ook prima, dat past haar ook beter. Maar het is niet zo dat ze sociaal-emotioneel wel 5 is, maar qua leren wel verder. Ze zit in allerlei opzichten tussen 5 en 8 jaar in Met lezen ver voor op de klas, ook nu in groep 3, qua groei echt 5, qua rekenen kan ze nu precies mee met groep 3 (maar dat vindt ze dus best moeilijk, want er wordt opeens iets van haar verwacht), sociaal past ze ook goed in haar klas, emotioneel misschien nog wel ouder (of denkt meer als een ouder kind in sommige dingen, gewoon wat serieuzer). Let op trouwens, dat je emotioneel gevoeligheid en zelfs een voorsprong niet opvat als 'jong'. Dit is een valkuil die je vaker ziet. J kon zich bijvoorbeeld als 2-jarige echt druk maken om kinderen die op de PSZ moesten huilen als hun moeder wegging. Soms moest ze dan zelf er zelfs van huilen! Je kunt denken, ach, die is ook nog jong en gevoelig, moet snel huilen, maar gelukkig kon ze ook goed praten, en als je haar dan haar verhaal liet doen... Dan bleek dat ze het vreselijk vond voor dat kindje, dat het z'n moeder miste en dat ze het zo zielig vond dat hij moest huilen. Ze had het inlevingsvermogen van een veel ouder kind! Maar als je het niet 'zag', dan zou je denken dat ze jong en gevoelig was! Zo was dat het laatste half jaar in groep 2 ook. Van slag om de kleinste dingen, maar als je dan hoorde wat er achter zat, bleek dat ze zo gefrustreerd en boos kon zijn dat kinderen zich niet aan de regels hielden, afspraken niet nakwamen, zomaar door het spel heen gingen of juist afhaakten terwijl ze ergens mee bezig waren. Ze was toe aan een hoger niveau van samenspelen en afspraken maken met elkaar in het spel, maar daar waren haar klasgenoten nog niet. Mocht je nog andere vragen hebben of willen overleggen, je mag altijd een berichtje sturen!
Ik hoorde dat ook, en hoor ook wel veel 'waarschuwingen' om me heen, maar als je googled en wat professionele info zoekt, dan vind je juist dat onderzoek uitwijst dat versnellen bijna altijd een positief resultaat heeft. Mits uiteraard goed begeleid, maar dat lijkt me vanzelfsprekend. Maar de meeste kinderen zeiden op latere leeftijd dat ze nooit anders hadden gewild! Zelfs bij een dubbele versnelling.
Wat misschien ook een idee is, kijk of je mensen (pubers, volwassenen) in je omgeving kent die vroeger een jaar overgeslagen hebben. Hoe hebben zij dat ervaren, wellicht hebben ze tips? Zij hebben het zelf aan den lijve ondervonden. In mijn omgeving hoor ik bijv. veel dat pubers er op de middelbare school nog wel eens heel veel moeite mee hebben, de hormonale ontwikkeling zal meestal niet versnellen. Maar goed, dat is natuurlijk geen landelijk gemiddelde Onze oudste kan ook heel goed meekomen, maar zowel school als wij zien dat ze er sociale emotioneel niet aan toe is om door te stromen. Waar we eigenlijk wel blij mee zijn. Ze bieden echter wel extra stof aan, verbreding, dus ze hoeft zich niet te vervelen Er bestaan dacht ik ook basisscholen speciaal voor hoogbegaafde kinderen, maar dat zullen er wel niet zo veel zijn.
Ik lees ook mee, onze jongste van net 5 (januari) begint nu ook al te lezen. Over 1,5 week zijn de oudergesprekken dus ben benieuwd wat ze te zeggen hebben. En hoe ze haar volgend jaar bezig gaan houden als ze haar naar groep 2 door willen laten gaan.
Hier was iemand die zelf een erg vroege leerling was die versnellen afraadde. Zij vond dat ze dan beter in de kleuterklas extra werk aan konden bieden ed. Maar als ik mijn dochter nu zie, dan kan ik me daar niets bij voorstellen. Ze zit nu dus als vijfjarige in groep 3, leest inmiddels op eind groep 5/half groep 6 niveau en ook bij rekenen krijgt ze veel extra werk. En dat zou dan anders in groep 2 gebeurd moeten zijn? Ik zie niet in hoe... Qua omgang met andere kinderen verbaasd ze zich wel eens over dingen, maar ze speelt verder met iedereen, dat gaat prima. En ja, ze is straks waarschijnlijk 11 als ze naar de middelbare school gaat en dat is jong. En misschien levert dat lastige situaties op. Maar wie kan er garanderen dat er geen lastige situaties zullen ontstaan als ze een jaar later naar de middelbare school zal gaan? Dan misschien niet door haar leeftijd, maar misschien wel door andere dingen. Je weet gewoon niet waar je goed aan doet...je moet lhet maar doen met wat het beste lijkt...
Ik kan je niet echt vertellen wat je moet doen. Behalve naar je gevoel luisteren. Ik was ook 11 toen ik aan de middelbare school begon en zowel op de middelbare school als op het MBO ben ik altijd de jongste geweest van de klas. Voor mij en mijn klasgenoten nooit een probleem. succes met het maken van een keuze