Koolhydraatarm. Tips?

Discussie in 'De lounge' gestart door Betty Barclay, 14 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Mijn man zijn diëtiste (verbonden aan het ziekenhuis, man heeft diabetes sinds kort) begon ook over aardappels ivm de glycemische index. Hij vroeg toen naar de glycemische last en zij kon hier geen antwoord opgeven (ze had hier nota bene nog nooit van gehoord!). Na onderzoek moest ze er op terug komen en toegeven dat aardappels inderdaad niet slechter zijn dan rijst en pasta...

    Jammer genoeg houden veel diëtisten nog steeds enkel rekening met de index, niet met de last, hoe fout het ook is. Sterker nog, de gemiddelde kennis van de gemiddelde diëtist reikt niet ver, hoeveel schrijnende voorbeelden ik daar al van gehoord/ gelezen heb...
     
  2. Sparky

    Sparky Niet meer actief

    Hier ook via ziekenhuis de info gekregen (diëtist gespecialiseerd in diabetes).
     
  3. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Tja...maar toch lees ik toch het meest over dat de aardappel niet zo heel goed is.

    Vooral gebakken.

    Ik eet ze daarom liever niet. En een diëtist die aan het ziekenhuis is verbonden geloof ik toch eerlijk gezegd eerder dan iemand van een forum die ik niet ken :D

    Ik ben ook opgegroeid zonder de aardappel...dus nodig zijn ze niet.
     
  4. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Die waar mijn man geweest is dus ook (speciaal op diabetes gericht), maar is sowieso nogal van de "standaardpraatjes" denk ik. Zo ging ze mijn man ook tips geven om af te vallen. Mijn man heeft een BMI van 18. :D
     
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Dan heb je wel een hele rara diëtist getroffen
     
  6. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL

    Je kan net zoveel info vinden over de aardappel dat het haast superfood is. Het is maar net wat je "wilt" vinden. De waarheid ligt, zoals meestal, in het midden. ;)

    Maar zoals je zegt: nodig zijn ze niet, je kan prima zonder. :)
     
  7. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Nou, ik heb helaas al heel veel van dergelijke fratsen gehoord van een diëtist. Ik denk dat ze de opleiding iets uitgebreider mogen maken of zo. :D
     
  8. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Nou...misschien meer met de tijd meegaan en niet meer uitgaan van de schijf van 5...

    Melk is bijvoorbeeld ook niet goed..... of tenminste...niet zo goed als ze ons altijd lieten geloven. Net als fruit kun je niet genoeg van hebben....
     
  9. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL

    Heb je gelijk in, ze mogen het inderdaad flink opfrissen. Ikzelf heb een allergie voor eieren en melk (en voor een hoop andere dingen, maar daar vallen ze het vaakst over), er zijn al een aantal diëtisten geweest die er meteen vanuit gingen dat ik dan de nodige tekorten moet hebben.

    Er was er ook een die het dan niet verstandig vond dat ik zo lang borstvoeding geef. ;)

    Maar veel diëtisten zien nog steeds dingen als brood en melk als super belangrijk, terwijl dat toch al wel duidelijk mag zijn dat die absoluut niet onmisbaar zijn.
     
  10. Nash

    Nash Bekend lid

    2 jan 2008
    522
    0
    0
    Het is gewoon jammer dat mensen denken dat koolhydraten slecht voor je zijn, terwijl dat gewoon niet het geval is. Zolang je de juiste koolhydraten maar eet, dus zoals ik al eerder schreef uit onbewerkte natuurlijke producten fruit, groente, volkoren granen, zilvervliesrijst en aardappelen ed.

    Je lichaam spreekt altijd als eerste koolhydraten aan om te gebruiken als brandstof en dat is simpelweg omdat het de beste brandstof is voor je lichaam en je hersenen er het beste op functioneren. Koolhydraten worden omgezet in glucose en elke cel in je lichaam draait op glucose.

    Mensen verwarren koekjes, snoep ed met koolhydraten alsof koolhydraten slecht voor je zijn. Maar deze bewerkte producten bevatten naast de koolhydraten een hoop verzadigd vet of transvetten en dat is juist wat slecht voor je is.

    Mensen gaan yoghurt en allerlei andere zuivelproducten eten ter vervaning van die koolhydraten eten en krijgen daarmee meer verzadigde vetten binnen, daarnaast bevat zuivel 0,0 vezels wat erg belangrijk is voor een goede darmwerking. Ze laten fruit dat barstens vol vitamine, mineralen en vezels zit staan, want oehhh bang voor de koolhydraten, terwijl het zoveel gezonder is en zoveel meer voor je lichaam doet, dan een plak (veel te zoute) kaas die helemaal niks aan je gezondheid toevoegd.

    Eieren zijn niet per definitie slecht voor je maar bevatten wel voor 1/3 verzadigt vet. Vetten zijn ook niet slecht voor je maar eet dan wel de onverzadigde vetten, uit noten of vette vis en geen geraffineerde olieën die bewerkt uit de fabriek komen rollen. Geniet gewoon van natuurlijke onbewerkte koolhydraten en met mate van ongezonde dingen zo nu en dan.

    Zo een lang stuk maar dit is hoe ik er in sta, waar ik in geloof en wat mijn waarheid is!

    Dit is wel een interessant filmpje voor wat er gebeurt met je lichaam als je van de een op andere dag de koolhydraten laat staan.

    https://www.youtube.com/watch?v=RehCW0KM8RM
     
  11. chocotof

    chocotof Bekend lid

    28 dec 2010
    704
    1
    0
    Werkveld jeugdzorg
    Achter de duinen
    Ik eet al tijden koolhydraatarm en als je een nieuwe start wilt maken moet je echt even afkicken en geen suikers eten ook niet uit fruit. Ja, je hebt koolhydraten nodig dus eet je die het beste de aankomende twee weken uit groenten. Je komt dan op je vetverbranding ipv je glucoseverbranding hierdoor heb je ook geen trek meer in de snelle koolhydraten. Je voelt je heel rot maar na een paar dagen trekt dit bij (weet ik uit ervaring)

    eet 20/25 gram koolhydraten per dag en drink 2,5 l water om de afvalstoffen goed af te voeren. De koolhydraten eet je alleen uit eiwitten en groenten met een max van 3 tot 5 gram koolhydraten per 100 gram van het voedingsmiddel. Je eet 300 gram groenten en rauwkost op een dag en daar haal je je meeste koolhydraten uit. Ter ondersteuning neem je vitamines:hooggedoseerde multi vitamine, C en magnesium calcium en zink.

    Je eet bijvoorbeeld:

    ochtend: gevuld omelet ipv melk gebruik je slagroom gebakken in roomboter. Vullen kan met groene paprika champignons, courgette ui tomaat kaas spek
    Lunch een salade met tonijn aangemaakt met Zaanse mayo, kappertjes ui knoflook
    Avond; lichte salade warme groenten en een stukje vlees of vis.

    Bak alles lekker in de roomboter, olie en gebruik mayo, slagroom in je sauzen.

    Als je vragen hebt stel ze gerust.
     
  12. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Dat is ook allemaal wel zo, maar helaas zijn de natuurlijk onbewerkte koolhydraten vandaag de dag moeilijk te vinden. De oh zo gezonde volkoren boterhammen zijn gewoon niet meer zo gezond want ze zijn ruim een week goed in de zak bij mij thuis....en daarbij zo boordevol met toegevoegde suiker dat ik er alleen maar meer trek van krijg en er dus meer van ga eten met alle gevolgen van dien.

    Ik eet nu al ruim 2 maanden geen brood en ik voel me eigenlijk prima en blijf netjes op gewicht. Heb ook absoluut geen last van mijn darmen doordat ik geen vezels uit brood krijg. Maar goed, ik eet wel speltwafels...
     
  13. Nash

    Nash Bekend lid

    2 jan 2008
    522
    0
    0
    Ik heb het ook over onbewerkte producten en niet over een bewerkt brood ;)
     
  14. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Over welke volkoren granen heb jij het dan als je denkt dat yoghurt als vervanging voor bijvoorbeeld het ontbijt niet de beste keus zou zijn door verzadigde vetten?

    Denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat veel mensen standaard naar twee broodmaaltijden per dag grijpen...
     
  15. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Klopt...het is ook erg lastig om alles echt allemaal goed te kunnen doen

    En ik denk helemaal niet dat koolhydraten slecht zijn...juist niet. Ik sport veel en ik eet ook echt wel koolhydraten anders kan ik niet eens sporten.

    Ik eet alleen geen aardappelen, wit brood, et cetera meer omdat dit niet goed voor MIJ is.

    Mijn kinderen krijgen gewoon alles wat ze willen en dus ook wel friet of aardappel puree. Onze zoon lust geen aardappelen ( ook geen friet) dus hij krijgt andere koolhydraten bij zijn eten ( volkoren pasta of zo)

    Ik eet alleen wel heel bewust...het liefst 3 keer per week broccoli en tomaten. Drink veel witte en groene thee.

    En je kunt brood heel goed vervangen door andere goede koolhydraten
     
  16. Nash

    Nash Bekend lid

    2 jan 2008
    522
    0
    0
    Ik heb het over bijvoorbeel havermout of brinta ofzo. Volkorenpasta's of pasta op basis van maismeel eten wij hier ook zeer regelmatig. Of brood van de biowinkel dat haal ik ook nog wel eens dat zo min mogelijk bewerkt is.

    Ik had het niet perse over yoghurt, maar over kaas en eieren. Ik denk dat je dan beter je dag kunt beginnen met een flinke groene smoothie met een appel, 2 bananen en spinazie bevoorbeeld.
     
  17. Nash

    Nash Bekend lid

    2 jan 2008
    522
    0
    0
    Dat is ook zo het is moeilijk en ik eet ook weleens chocolade of een frietje zo nu en dan:)

    Ik eet ook bewust, maar kijk niet naar koolhydraten ed. Zolang het maar geen bewerkt product is. En ik vind het belangrijk mijn lichaam op de juiste manier te voeden. En probeer verzadigde vetten, hoofdzakelijk dierlijke en transvetten te vermijden.
     
  18. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Ik denk dat het gewoon per persoon verschilt. Ik blaas enorm op van havermout en vraag me dan af waarom....en dan zou je kunnen beargumenteren dat dat komt door het aanmaken met melk....maar goed..

    Brinta kan ik al helemaal niet hebben en de meeste wasa crackers met rogge en gist ook niet....dus voor mij blijft er weinig over in dat opzicht.

    Misschien toch een gevoeligheid voor gluten...
     
  19. Nash

    Nash Bekend lid

    2 jan 2008
    522
    0
    0
    Je moet ook kijken wat voor jou werkt, ik wil alleen maar zeggen dat deze koolhydraten niet slecht voor je zijn :)

    En ik vind het jammer dat mensen minder voedzame producten als bijvoorbeeld fruit of volkorenpasta's, rijst, aardappelen laten staan enkel om de reden dat ze koolhydraten mijden. Terwijl deze producten vol goede stoffen zitten en je lichaam koolhydraten nodig heeft om te functioneren. Waarom zou je kaas eten wat voor 3/4 uit verzadigd vet bestaat wat erg slecht voor je is, of slagroom zoals iemand schreef terwijl en deze producten weinig voor je lichaam doen. En dan niet een stuk fruit nemen, die vol gezonde stoffen en vezels zit.

    En gewoon wat biogarde eten in de morgen is niet slecht voor je, maar ik zou het aanvullen met 2 of misschien wel 3 stuks fruit. Snap je?
     
  20. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Nou ja het ligt er ook aan waarom je koolhydraatarm eet. Ik ook om een beetje af te vallen, maar ook omdat ik dan minder opgeblazen ben, minder honger (suikerdipjes) heb om 16 uur....

    Ik voel me goed bij minder koolhydraten maar geef wel toe dat mijn thermostaat 80% van de tijd uit staat ;) maar ik moet denk ik meer groenten en fruit eten.

    Te veel kaas is nooit goed, maar met mate geitenkaas, feta en dat soort kazen mag wel. Slagroom etc wordt wel eens aangeraden bij een heel streng anti candida dieet, want dan krijg je echt geen suiker binnen en moet je wel vetten aanvullen anders trek je het niet. Maar dat is dan alleen echt tijdelijk...
     

Deel Deze Pagina