Onderzoek meerbegaafdheid

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Arevinol, 16 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Mijn dochter is begin dit jaar overgezet van gr2 naar 3 (is van febr). Maar nu is er toch alweer aan de bel getrokken. Van de week hebben we een gesprek, omdat ze vermoeden dat ze aan het onderpresteren is. Ze doet het nog steeds goed (bovengemiddeld), maar haar resultaten zijn sinds de vorige cito niet vooruit gegaan. Daarnaast zien ze in haar gedrag dingen die 'niet standaard' zijn voor haar leeftijd.
    Juf heeft al door laten schemeren dat ze ws gaan adviseren om via de huisarts een onderzoek te laten doen, of ze niet toch meerbegaafd is. Zodat ze haar dan beter kunnen uitdagen, evt plusklas.
    Zelf zie ik de laatste tijd wel dat ze soms perfectionistisch is, beetje faalangst (ik kan het niet!!!) en ze zegt soms zelf dat ze meer moeilijke dingen wil doen op school (rekenen). Qua lezen doet ze al zon en daarnaast extra verdieping.

    Sowieso eerst het gesprek afwachten natuurlijk. Maar ik weet dat er hier nog meer zijn in soortgelijke situaties. Dus ik ben benieuwd hoe het allemaal in zijn werk gaat. Wat houdt zo'n onderzoek precies in of verschilt dat ook, wat is er mogelijk?

    Bedankt alvast!
     
  2. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.696
    2.511
    113
    Moet ze perse onderzocht zijn om mee te mogen doen met de plus-klas?
    Wellicht zou je iets kunnen doen met haar faalangst. Leer haar dat fouten maken mag en hoe ze kan omgaan met tegenslag, want waarschijnlijk heeft ze daar nog niet goed mee leren omgaan. Misschien is daar op school ook een programma voor. Rots en water of zoiets.
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Intelligentieonderzoek hoeft niet via de huisarts, je moet het toch zelf betalen. Je kunt gewoon een onderzoeksbureau benaderen om een afspraak te maken. Je kunt er het beste wel een nemen die ervaring hebben met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong/meer- en hoogbegaafdheid en met onderpresteren/faalangst. Zij nemen dan na een intakegesprek een intelligentieonderzoek af (bv. Rakit of WISC, welke precies is afhankelijk van de leeftijd van je kind). Vervolgens komt daar een 'cijfertje' (IQ ;)) uitrollen en schrijven ze een verslag, waarin de uitslag staat, maar waarin ze ook hun bevindingen tijdens de testafname en hun advies beschrijven. Dit bespreken ze met de ouders en indien gewenst ook met school.

    Ik zou wel met school in overleg gaan wat precies de reden is dat ze haar getest willen zien. Voor een plusklas is dat vaak niet nodig. En door haar meer aan te bieden, kunnen ze op zich ook kijken hoe ze daar op reageert. Ze kunnen haar ook doortoetsen dmv de cito-toetsen tot ze een lage C haalt om te kijken welke stof ze al beheerst en daar dan meer bij aansluiten. Door die plusklas en door verdieping en verrijking komt ze dan vanzelf ook situaties tegen waarbij ze meer moeite moet doen. Dan komt er waarschijnlijk faalangst naar boven en daar zal de leerkracht haar dan bij moeten begeleiden. Thuis kun je hier natuurlijk ook wel iets mee aan de slag gaan, maar dat is vaak toch lastiger, omdat kinderen vaak niet vrijwillig iets gaan doen wat ze moeilijk vinden.
     
  4. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.238
    11.817
    113
    Testen is helemaal niet nodig voor deelname aan een plusklas. Ook extra werk aanbieden en verdieping en uitdaging, daar hoeft geen onderzoek voor gedaan te worden. Is er al een individueel plan gemaakt voor je kind door de leerkracht samen met de intern begeleider van school? Hier een kind van januari wat een groep heeft versneld. Scoort met alles ver boven het landelijk gemiddelde, maar heeft het super naar de zin en zit lekker in zijn vel. Geen onderzoek gehad, maar wel plusklas en extra verdieping. Hij heeft in groep 3 en 4 bijvoorbeeld samen met een ander kind powerpointpresentaties gemaakt over bepaalde onderwerpen wat ze zelf uitzochten. Dat soort extra dingen. Nog naast de extra stof nadat de gewone stof af is.
    Op de plusklas richten ze zich op leren leren. Heel belangrijk voor erg slimme kids. Juist omdat ze het vaak komt aanwaaien. Dan leren ze niet dat ze ergens moeite voor moeten doen.
     
  5. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Die faalangst is niet heel groot, denk ik.. Want ze doet op zich wel dingen die ze lastig vindt. Ook meerdere keren tot het lukt (loomen bijv; filmpjes kijken en nadoen).
    Maar niet altijd. Het is meer dat het me de laatste tijd een paar keer is opgevallen, als iets niet lukte (compleet uit haar plaat). Uiteraard reageer ik er dan direct op en ik zeg ook altijd dat fouten maken erbij hoort, anders leer je niets. Ze weet dat en vaak reageert ze daar ook (naderhand) wel goed op.
    Wel slaat ze al langer tegen dr hoofd als ze een foutje maakt. Ze doet dat een beetje semi sarcastisch, met een halve lach, maar toch niet goed. Maar ik krijg dat er niet uit..
    Nu ik dit zo schrijf, klinkt het toch wel als meer dan 'een beetje' ;).

    Ok, dus hoeft niet perse via de huisarts. Ik denk wel dat het nodig is voor bepaalde extra stof of hulp ofzo, dat ze getest is. En misschien dat ze twijfelen aan de cito uitslag (want die is nu dus niet zo goed als 'normaal'; vorig jaar is ze al doorgetest). Of om zeker(der) te weten dat ze idd aan het onderpresteren is? Extra advies?
    De plusklas hier op school vind ik voor haar leeftijd nog niet zo geweldig. Deze is samengesteld met veel kinderen uit hogere klassen, volgens mij zal ze daar dan de enige uit groep 3 zijn. En ze werken dan aan een gezamenlijke opdracht. Ook hiervoor weet ik niet of ze perse getest moet zijn.
    Maar dat zal ik dan idd navragen. Wat zijn de kosten van zo'n onderzoek trouwens?
     
  6. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    #6 Arevinol, 16 mrt 2015
    Laatst bewerkt: 16 mrt 2015
    @Syane, hier doen ze dat idd ook. Powerpoint presentatie maken, naast de extra stof (ipv in groepjes lezen, wat de rest dan doet).

    Dat leren leren vind ik idd ook heel belangrijk. Ik weet alleen over die gezamenlijke opdracht van de plusklas. Maar mocht het zover komen, dan hoop ik dat ze dat soort dingen idd ook aanbieden.

    Overigens gaat ze ook altijd met veel plezier naar school hoor, altijd gedaan. Ook in groep 1 vorig jaar. Maar er zijn altijd wel af en toe 'geluiden'. Dat ze wel wat moeilijkere dingen wil (of juist dat ze iets moeilijk vindt, waar ik dan mijn vraagtekens bij zet, weet niet waarom ze dat dan zegt).
    We zijn wel verhuisd dit schooljaar, nieuwe school, 2x nieuwe klas, beste vriendinnen weg.. En de aansluiting nu is nog niet zo geweldig als het vorig jaar was. Dat vind ik wel heel erg jammer. Ze is nu natuurlijk ook de allerjongste en dat speelt volgens mij ook mee..
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Niemand maakt graag fouten, toch? ;)

    Een intelligentieonderzoek zonder extra vragen mbt sociaal-emotionele ontwikkeling ed kost al snel 600-900 euro. Een hele hoop geld dus.

    Voor 'gewone' interne plusklassen is een intelligentieonderzoek vaak niet nodig en voor een handelingsplan van de leerkracht zeker niet. Dat zou ik dus zeker navragen. Als er een 'toegangseis' is voor de plusklas, dan zal ze daar waarschijnlijk toch dit schooljaar nog niet aan voldoen (in de zin van dat het onderzoek nog niet afgenomen is ed), dus dan is ze al weer wat ouder. ;)
     
  8. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63


    dat is niet waar. we kregen er 80%van terug via mijn basis verzekering. je kunt het 100%terug krijgen als je deskundige contract heeft getekend met je eigen verzekering. maar de deskundige moet wel aangesloten zijn bij erkende psychologen eerste lijn of zoiets. je moet het goed uitzoeken.maar er zijn dus mogelijkheden.
     
  9. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    je kunt niet zo makkelijk een idee krijgen over onderpresteren faalangst of andere problemen.
    als haar nivoo thuis heel anders was dan op school. dat ze wanneer ze alleen is erg hoge nivoo dingen doet voor plezier dan haar opdrachten die ze moeilijk noemt op school.
    misschien vind zij eindeloos oefenen wel saai? hebben ze verrijking en compact werk?
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    een pakket waarin naar alles bekeken wordt is veel duurder, en psycholoog moet ook met de ouders praten. wij hadden iemand die je per uur moet betalen. dat is aanzienlijk duurder. (en klein deel daarvan was declareer baar) informeer naar de prijzen en wat ze aanbieden, en ze weten ook of je verzekering het kan vergoeden.
     
  11. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Mijn dochter heeft afgelopen najaar een dergelijk traject doorlopen, bij een psycholoog. Gesprekken met mij, met haar en iq testen. Dat is allemaal via de verzekering gelopen, heb er nooit een rekening van gezien, ook van de iq test niet dus. Nu is een en ander natuurlijk wel veranderd sinds 1 januari 2015, dit was nog net 2014.

    Er zijn overigens zat scholen die wel degelijk iq eisen stellen aan plusklassen hoor, daar lopen wij ook tegenaan. Niet alleen de Leonardo school hier 'eist' een iq van 130, ook de scholen die plusklassen hebben. Mijn dochter is volgens de testen dus wel meerbegaafd, maar geen 130 en valt dus tussen wal en schip. School zit tegen hun eigen grens aan en kunnen haar niks meer bieden. Ik moet dus op zoek naar een andere school, maar heb geen idee welke.
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm voorheen was dat enkel bij gedragsproblemen.
    En ik begreep dat per 1 januari het ook weer anders is geworden en ze nu bijna nooit meer vergoeden.
    Maar goed... Tegenwoordig regelt de gemeente vanalles op dat gebied.. Dus je weet het niet.
     
  13. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dat lijkt me echt vervelend...
    Ook al je bijna-hoogbegaad bent kun je tenslotte best behoefte hebben aan veelnextra uitdaging.
    Meer dan de leerkracht in de klas kan bieden.

    Bij onze school is die grens er niet.. tijd om eenste shoppen qua scholen in de buurt?
     
  14. Josien

    Josien VIP lid

    27 jun 2006
    9.956
    5
    38
    Vrouw
    Loonadministrateur
    Noord-Brabant
    Vreselijk te lezen dat er scholen zijn die eisen stellen aan een plusklas. Ze zouden dit mijns inziens veel met moeten laten afhangen van de mening van de leerkrachten. Die zien het kind immers de hele dag.

    Mijn zoon is ook een onderpresteerder. Maar heeft zelfs in groep 2 al wat aan die plusklas. Overigens wordt het hier gewoon gedaan met de kindjes in de klas die volgens de juffen met behoefte hebben aan verdieping. Kinderen hebben dan ook niet het idee dat ze anders zijn dan anderen want de rest van de klas werkt ook in groepjes uiteen. Het wordt ook geen plusklas genoemd.

    Het is belangrijk dat kinderen die meerbegaafd zijn goed worden uitgedaagd. Dat ze leren te leren. Ik zie het bij mijn zoon. Hij is van mening dat hij alles in 1 keer al moet kunnen en raakt gefrustreerd als dat niet lukt. Daarom hebben we hem nu ook op voetballen gedaan. Hij meent dan al direct topscorer te kunnen zijn terwijl hij motorisch flink achterloopt bij andere kinderen. Dus hij moet leren dat hij moet trainen om beter te worden.

    Maar op school is het ook lastig. Als hij 1 keer aan de juf vertelt hoe de letters eruit zien en welke letters het zijn doet hij het niet nog een keer. Hij moet dus ook leren dat dingen soms ook gewoon moeten. Ook al vindt hij het saai. Ik ben dan ook erg blij met de plusklas. En vooral ook blij dat ik hem niet gefrustreerd hoef te laten zijn door weer allerlei testen.
     
  15. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Daar ben ik dus mee bezig, morgen bij school 3 op bezoek. Maar ik vind het zo moeilijk, hoe weet ik of ik mijn kind daar wel op de juiste plek zit? Had ik maar een glazen bol.

    De scholen hier in de wijk zijn standaard leerjaargerichte scholen. Ze hebben wel wat extra's in huis voor de kinderen die net minder of net meer kunnen, maar verder ook niet. Daar schiet ik dus niks mee op. En tja, toen we op deze school kwamen, vertelden ze ook dat ze van alles doen voor de kinderen die boven of onder de lijn zitten, maar dat valt in de praktijk dus ook vies tegen. Ik ben nu dus al aan het zoeken naar scholen wat verder weg, maarja, hoe ver moet je gaan he (letterlijk en figuurlijk)

    Uit het onderzoek is gekomen dat ze cognitief weliswaar ver voorloopt, maar sociaal emotioneel juist achterloopt. Het gat tussen die twee is behoorlijk groot, waardoor ze in de klas weinig aansluiting vindt. Ze wil graag omgaan met de oudere kinderen (ze zit in een combiklas) maar die vinden haar kinderachtig. En de kinderen uit haar eigen klas snappen haar niet.

    Ze is van November en is daarmee de jongste van haar klas. Het enige wat school nu nog kan bieden is versnellen, maar daar is sociaal emotioneel dus niet aan toe. Pffff soms is het best fijn om gewoon 'gemiddeld' te zijn hoor :)
     
  16. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    #16 Saskia78, 17 mrt 2015
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 mrt 2015
    Wijffie: heel herkenbaar hoor!

    Hier ook rond gekeken.. Maar wat je zegt.. Onze school beloofde ook gouden bergen en dat valt ook tegen..
    Hoe weet je dan of dat bij een nieuwe school ook niet het geval is.

    Wij hebben (voorlopig) besloten bij onze huidige school te blijven.
    Puur omdat ze daar ons probleem inmiddels heel goed kennen en je bij een andere school weer helemaal opnieuw moet beginnen.
    En als je pech hebt.. Verschilt het nog per leerjaar ook.
    Want tja, niet elke leerkracht is hetzelfde.
    Scholen genoeg... Maar Mb/hb-beleid staat doorgaans nog in de kinderschoenen...
    En dan hebben wij ook nog een onderpresteerder die zo op het podium kan qua acteertalent.
    Nu eindelijk een meisje in de klas dat OOK heel slim is en nu durft ze wel meer te laten zien en ik betrap de dames soms zelfs op competitiedrang.
    Dus ik vind een kieuwenshhool minstens zo eng :)

    Hier is de plusklas wel apart van de rest trouwens.
    Maar iedereen vindt het heel normaal.
    Kun je goed rekenen, krijg je ander rekenwerk, kun je heel slecht rekenen krijg je ook ander rekenwerk. Alleen ben kennels goed, dan mag je 1x per week buiten klas rekenen met meester E. Ben je heel slecht.. Mag je ook 1x per week met meeste E. op de gang rekenen.
    En er zitten in de klas 4 kinderen die naar juf E. gaan.. Geen issue..
    Dat is wel fijn.. Er wordt veelvuldig in andere lokalen of op de gang gewerkt.. Dus dan val je ook niet buiten de boot als je naar de plusklas gaat.
     
  17. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Bij mijn dochter is in 2013 een WPSSI afgenomen. Kostte €500 en werd niet vergoed. Bij een ander meisje uit haar klas, bij hetzelfde bureau getest, werd het wel vergoed hoorde ik later. Zij hadden een andere onderzoekster en zij had het anders op de nota gezet. Puur een intelligentieonderzoek wordt niet vergoed.
    Binnenkort krijgt mijn dochter de WISC, als onderdeel van een breed psychiatrisch onderzoek en wordt daarom vergoed door de AWBZ/ gemeente.

    Wat je beschrijft vind ik trouwens niet echt als faalangst klinken. Bij mijn dochter zie ik de faalangst in het weigeren van werk, heel koppig worden, dichtslaan en zware paniekaanvallen als ze gedwongen word werk te doen waarvan ze denkt dat ze het moeilijk vindt.

    Ik zou tijdens het gesprek vragen wat zij gaan doen om je dochters voorsprong in kaart te brengen. Op school hebben ze meer aan didactisch onderzoek dan aan een iq test. Een iq test zegt namelijk niks over hoe ver ze is met schoolwerk. Daarvoor moeten ze haar doortoetsen. En wat willen zij met de uitkomsten van een iq test doen? Gaat zo'n test verschil maken in de aanpak?
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Dat klopt niet. Als de vraag enkelvoudig is, intelligentieonderzoek, zonder gedragsproblematiek (en het onderzoek dus eigenlijk daar om gaat en intelligentie dan 'meegenomen' wordt), dan wordt het niet vergoed. Sommige onderzoeksbureaus schrijven het onderzoek weg als consult, dat wordt wel vergoed, maar dat is eigenlijk natuurlijk niet eerlijk.
     
  19. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    @Wijffie, ik was al benieuwd hoe het nu met je dochter gaat. Het is zo moeilijk inderdaad, je weet pas echt hoe een school is als je kind er een tijd naar toe gaat. Er zit toch een montessori in de buurt? Was dat geen optie?
     
  20. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Bedankt voor jullie reacties, heel fijn! Ik neem het allemaal mee. En zal zeker kijken dan naar evt vergoedingen enzo.

    Wel goed te horen dat haar 'faalangst' dus niet heel groot is wellicht. Ze is idd niet bang om (nieuwe) dingen te proberen of van te voren om iets fout te doen. Maar ik vind het niet goed dat ze tegen dr hoofd slaat als ze een foutje maakt of compleet gaat flippen als iets niet lukt. Maar ja, begrijp t ook wel. Eerder wat perfectionistisch misschien.
    En door de situatie nu (scheiding/verhuizing etc), is ze volgens mij ook nog steeds wel sneller geprikkeld, denk ik. Maar overall gezien vind ik dat het best goed gaat met haar.
     

Deel Deze Pagina