Ik wil dat mijn zoontje van 3 weer alleen in slaap leert vallen. Helaas is dit door mijn man teniet gedaan, omdat hij het handiger vond om er zelf twee minuten naast te gaan liggen, zodat hij eerder kon gaan douchen. Aan hem die optie gegeven, om zoonlief dan elke nacht op bed te leggen. Maar nu is twee minuten, drie kwartier geworden. Nu zijn er twee effectieve aanpakken die ik ken. De eerste laten huilen/gillen en elke 10 minuten proberen te troosten en weer vertrekken. De tweede, op een stoel er naast zwijgend en die stoel steeds verder weg plaatsen richting de deur en vervolgens op de gang naar niet meer. Welke of een andere optie zouden jullie kiezen? Het is vooral belangrijk om zoonlief alleen in slaap te leren laten vallen omdat hij nu s nachts ook elke nacht wakker wordt tot iemand er bij gaat liggen met veel gegil tot gevolg. Ook omdat mn man het inmiddels niet meer trekt en van de zomer tot laat werkt. Daarnaast vind ik het niet kunnen om de oudste dan maar in zn uppie te laten wachten beneden tot de jongste slaapt. Welke keuze is ook neem, het zal heel veel paniek en gillen geven (ook die van de stoel). Mijn zoon heeft autisme en is mentaal niet ouder dan ongeveer 1 jaar. Lief als iemand even met me mee wil denken!
Ik zou het boekje bestellen: slaap kindje slaap van R Estevil it is een kinderarts die eerst uitleg geeft. Hij legt uit dat je kind jou als vorwerp heeft gemaakt wat hij nodig heeft om in slaap te vallen. Zijn methode is dus ongeveer als volgt: 1 kies 1 of meerdere voorwerpen die jou gaan vervangen. (wij kozen hondje en aap) 2 leg hem uit dat je hem gaat leren om te slapen. 3 kies een zin die je steeds zal gaan verhalen. (wij kozen: ...... gaat lekker slapen samen met hondje en aap) 4 leg hem in bed, doe het gewone ritueel (verhaaltje, liedje wat jullie gewend zijn). Daarna zeg je de gekozen zin en gaat weg. 5 na 1 minuut ga je terug legt een hand op zijn hoofd en herhaalt de gekozen zin uit punt 3. verder zeg je niets of ga je nergens op in 6na 2 miunuten ga je weer terug doe je verder als 5 dit breidt je steeds verder uit. Het is belangrijk om dit samen met je man goed door te spreken en ook hetzelfde te doen en te zeggen. Deze methode is ook geschikt voor heel jonge kinderen dus in dat opzicht is het geen probleem ivm de mentale ontwikkeling. Van autisme weet ik niet zoveel vanaf. Wat ik wel weet is dat structuur en herhaling werkt bij autisme. P.S het boekje is echt een aanrader.
Ik zou met stoel doen. Hier dochter vind het fijn als ik nog even zit bij haar. Ik zit zo zodat ze weet dat ik zit maar ziet mij niet. 2-5 min altijd voldoende hier. Soms valt ze langer in slaap maar is gewoon niet moe nog. Miss slaaptrainer proberen optie. Bij zijn leeftijd kan je ook steeds terugleggen hem als hij uitkomt en uitleggen soort J. Frost methode) Hier werk dat ook ze ligt dat ook stil tijdje maar als ze niet moe is dan na 5-10 min is ze weer bij woonkamer ziet mij en rent weer in eigen bed
Hmmm dit vind ik een moeilijke. Omdat hij mentaal 1 jaar is. Is hij bang? Hebben jullie een nachtlampje? Heeft hij een knuffel? Wat is de oorzaak? De gewoonte of angst? Ik zou kiezen voor de stoel naar ik vind het toch een moeilijke. Of boven wat rommelen zodat hij je hoort inclusief regelmatig troosten en terugleggen
Als hij autisme heeft is lastig misschien kunnen jullie dat met iemand die daar gespecialiseerd overleggen? Kinderarts of autisme centrum? Ik zou niet voor laten huilen gaan bij autisme denk ik maar voor stoel of in eerste instantie naast zitten ipv liggen kijken hoe dat gaat
Ligt aan je kind denk ik. Mijn oudste heeft geen autisme, maar zat in zijn peutertijd wel op het randje met sommige dingen. Al bleek dat achteraf echt peuter-angsten te zijn ipv autisme (wat ik al dacht). Hier werkte die stoelmethode echt niet. Het ging goed, tot het moment dat ik 1 teen over de drempel deed, en daar kwamen we niks verder. We zijn toen maar voor simpel en duidelijk gegaan en hebben hem laten brullen. 3 dagen later sliep hij weer als een roosje.. Maar de eerste keer was het echt een uur huilen en om de 15 minuten erheen om hem in te stoppen. (15 minuten, omdat hij in de babytijd vaak 12 minuten jengelen nodig had om in slaap te vallen, met 10 minuten verstoorden we dat)
Brengt je man hem altijd naar bed of doen jullie dit allebeide wel. Ik zou eerst een vastritueel voor het slapen gaan maken waar jullie je ook allebei aan houden. Dan wordt het hem met de tijd duidelijk dat bedtijd eraan komt en dat het tijd is om te gaan slapen. Je kindje bv tv laten kijken en zelf de tijd in de gaten houden en dan ok 7 uur bedtijd werkt vaak niet bij kinderen met autisme. De overgang is dan te plotseling en die prikkel krijgt geen tijd om verwerkt te worden. Bespreek ook met elkaar welke manier van het doorbreken van de cirkel door beiden ondersteund kan worden , laten huilen/om de 10 minuten terug en als hij eruit komt er weer in leggen of de stoel methode. Wat ik zelf een fijne site vind is AutiPlan - daarmee kun je de indeling die je maakt duidelijk maken aan je kindje dmv picotgrammen. Ook het boek geef me de vijf vond ik fijn om te lezen en tips uit te halen. Wat trouwens bij mijn zoon heel erg speelde was het geen controle hebben over donker en licht, dit hebben we opgelost met een nachtlampje dat hij zelf aan kon doen. Hij is nu 8 en sinds een half jaartje mogen we (als hij slaapt) zijn lampje uit doen, wordt hij wakker doet hij zelf het lampje weer aan.
Is hij gevoelig voor en begrijpt hij beloningen? Toen onze tweede net geboren was kreeg de oudste ook inslaap moeilijkheden. Ik heb toen het ritueeltje in stukjes gehakt. Speelgoed opruimen, wassen/ douchen, tanden poetsen, lekker slapen. De eerste week had ik een stikkervel met picto's gemaakt waarbij hij voor elke stap een stikker kon krijgen. Die van lekker slapen (in bed blijven zonder gillen) dus de volgende morgen. Zo bleef het positief en had hij altijd wel een paar stikkers. Toen dit goed ging een nieuw stikkervel waarbij hij alle stappen goed moest doen voor een stikker en een vol vel betekende een kado uitzoeken. Hier heeft het gewerkt.
Bedankt allemaal voor jullie adviezen. Ik ga naar heel veel verschillende therapiën op autismegebied, maar helaas is er niet een eenduidig advies bij slaapproblemen. Daarom denk ik dat ik toch meer naar zn mentale leeftijd moet kijken en een baby-aanpak moet hanteren. Beloningen en slaaptrainers zijn echt te hoog voor hem gegrepen. Ik ga me nog even in het boek verdiepen. Ik kom net thuis, nog geen tijd gehad. Klinkt wel positief.
Wow, lees net de reviews op Bol. Echt een aanrader zo te zien. O, ik hoop dat het gaat werken. Zo ja, wil ik je adres, stuur ik je een bos bloemen. Maar iig bedankt voor deze tip.
Veel succes! Ik ben persoonlijk niet van het laten huilen, benieuwd of het boekje je helpt. Knap hoor dat je je verdiept in de stoornis van je kind en daarnaast goed naar hem en zijn behoeften kijkt!
Ik denk dat je hiervoor professionele hulp moet inschakelen. Dit omdat jouw zoontje waarschijnlijk anders reageert dan kinderen zonder autisme op deze methoden. Ik neem aan dat jullie begeleid worden door iemand? Ik zou dit met diegene opnemen, het komt vast vaker voor en dan hoef je zelf niet het wiel uit te vinden.
Hou er wel rekening mee dat de eerste keren lang kan gaan duren. Wijk niet af van jullie gekozen zin. En ga nergens op in. Hier ging hij roepen nadat hij merkte dat gewoon huilen geen zin had. Roepen varieerde van ik heb dorst, naar honger, naar pijn etc ook warm en koud kwamen voorbij. Dit waren allemaal trucjes van hem
Klinkt als een goede aanpak. Als je er mee start, dan volhouden en consequent zijn. Daar valt of staat het mee.
Uhh als hij mentaal 1 jaar is..dan geen van deze methodes..er even lekker bij gaan zitten en hem die veiligheid bieden
Eens, wij moeten zelfs nog steeds bij onze zoon zitten 's avonds, hij is 6. Hij heeft een hele zware vorm van autisme en is op emotioneelgebied ook slechts 1 qua ontwikkeling. Wij zijn wel van erbij liggen naar er naast zitten gegaan onder protest, met een ereader of laptop oid voelen die hier soms uren minder lang. Laten huilen etc zou ik zeker niet doen, bij autisme maak je daarmee snel de problemen erger ipv minder erg, aangezien je zoon waarschijnlijk er niets van begrijpt. De doorslaapproblemen zijn hier wel minder geworden, hij komt ook niet altijd meer meteen zijn bed uit als we hem horen. Als hij wel uit zijn bed komt, ligt hier een matras onder zijn bed, daar slaapt mijn man dan op verder. Dit werkte voor ons het beste, want ik kan veel minder goed tegen gebroken nachten terwijl mijn man makkelijk weer inslaapt. Nu merk ik vaak niet eens dat onze zoon mijn man ophaalt s nachts . Ik begrijp dat je nog een ouder kind hebt wat je niet alleen beneden wilt laten als je man er niet is? Is het misschien een optie dat die stil op zijn eigen kamer gaat spelen in de tussentijd, zodat je die toch nog in de gaten kunt houden? Op een tablet bijvoorbeeld? Ik weet niet hoe oud je oudste is... Alle tips blijven lastig. Het meeste werkt gewoon niet bij kinderen met (een zware vorm van) autisme, aangezien ze emotioneel vaak zo gigantisch veel achterstand hebben en op andere gebieden juist weer niet (dus ook de baby tips werken vaak niet).
Geen ervaring met autisme, maar 3 kwartier is wel lang. Misschien denk ik te simpel, maar als DL overstuur is dan zingen we haar in slaap. Als de jongste al mee kan zingen, kunnen jullie vader jacob in canon doen
Bij autisme is 3 kwartier niet lang, inslaapproblemen zijn eerder regel dan uitzondering helaas. Als onze zoon na 3 kwartier slaapt, is het juist snel hier. Muziek heeft hier wel eens een periode geholpen, dus is het proberen waard. Ik zou dan niet perse voor zingen gaan, maar voor muziek die je aan kunt zetten, want misschien werkt het wel zo goed dat je er dan uiteindelijk niet bij hoeft te blijven....