Ik ben op zoek naar manieren om mijn zoontje van bijna 5 te helpen om zijn hoofd leeg te krijgen voor hij gaat slapen. Hij praat uit zichzelf bijna niet over zijn dag, maar lijkt alles in zijn slaap te verwerken. Hij ligt dan te woelen en ontzettend te tandenknarsen (zo hard dat ik er 's nachts wakker van word, terwijl hij een verdieping lager slaapt). Het is het ergst als er die dag indrukwekkende dingen gebeurd zijn. Zo was er laatst een brandoefening op school en heeft hij gisteren (terecht) op zijn kop gehad van de juf. Daar is hij dan echt de hele nacht druk mee. Vaak komt hij dan ook midden in de nacht bij ons liggen. Wat we nu doen: - Indrukwekkende zaken zoveel mogelijk gelijk bespreken, maar zoals gezegd vertelt hij meestal niet veel over zijn dag. - Voor we naar boven gaan alvast rust creëren. - Vast avondritueel met een warm bad, boekje lezen en even de dag doorspreken (dan vertelt hij trouwens vaak wel iets meer). Hij valt prima in slaap, maar is dus echt druk in zijn slaap. Soms twijfel ik weleens of vlak voor het slapen wel een goed moment is om de dag door te nemen (rakel je het dan niet teveel op?), maar eerder op de dag vertelt hij maar zelden iets, zegt hij alleen 'weet ik niet meer.' Hebben jullie nog suggesties? Hoe laat ik hem weer rustig slapen?
Volgens mij doen jullie het prima met je zoontje! Ik herken 't wel heel erg (alsof ik een verhaaltje over mezelf lees) alleen zelfs nu ik hoog en breed volwassen ben, is het nog steeds zo. Ik heb overigens intussen natuurlijk wel geleerd om met ML de ups en downs van de dag te bespreken, maar alles verwerken en een plaatsje geven, dat kan ik pas 's nachts... (ik ben hoog sensitief en heb soort van een fotografisch geheugen, dat speelt ook mee) Heb je het gevoel dat hij niet uitgerust wakker wordt? Is hij moe overdag? Heeft hij altijd al dingen in zijn slaap verwerkt of is er een moment waarop dit is gestart? Slaapt hij wel rustig als hij bij jullie slaapt?
Hij wordt lang niet altijd uitgerust wakker. Hij is niet echt moe, maar ook niet echt uitgerust (beter kan ik het niet beschrijven). Al sinds hij tandjes heeft, knarst hij al met zijn tanden. Het is dus niet alleen iets van de laatste tijd. Het enige verschil is dat ik daardoor nu wel het idee heb dat het echt niet vanzelf over gaat. Ook aangezien hij nu al een jaar naar school gaat (daar gebeuren de meeste, voor mij onbekende, indrukwekkende dingen) en het niet minder lijkt te worden. Als hij bij ons slaapt, is hij nog steeds onrustig. Niet qua woelen, maar wel altijd tandenknarsen. Dat tandenknarsen staat trouwens ook al op mijn bespreeklijstje voor het volgende tandartsbezoek. Ik weet dat hij bijv. een bitje zou kunnen krijgen, maar ik zou zo graag de oorzaak aanpakken en niet alleen de symptomen.
Rustgevende muziek. Bij mijn oudste staat er vaak een cd op als zij gaat slapen. Je hoort dan de zee ruisen en dan begint er zachtjes muziek doorheen te spelen. Dit werkt bij haar erg goed.
Laat je die cd dan de hele nacht draaien? Of alleen bij het in slaap vallen? Want in slaap vallen is geen probleem, soms slaapt hij zelfs al voordat ik de kamer uit ben!
Dat staat er bij bijna 5 T.s idd de dag even doornemen. Tijdens het eten bijvoorbeeld vragen wat hij gedaan heeft. En als hij zo erg tandenknarsen in de gaten houden. Nu nog niet zo erg met melk gebit wel voor later. Er zijn tandbeschermers.
Wat het hoofd van mijn zoon leeg maakt is naar bed gaan als hij nog niet echt moe is zodat hij nog even kan spelen/lezen Toen hij 5 was bespraken we ook altijd nog even de dag. Eerst vroeg ik wat het vervelendste was wat die dag gebeurt was en aan de hand daarvan begon het gesprek Hij vroeg dan mij ook wat ik het vervelendste vond van die dag en ook daar praatte we dan over. Maar we sloten altijd af met wat we het leukste vonden van die dag. Knastetanden doet mijn dochter ook heel erg. De tandarts kan dit ook duidelijk zien omdat haar 2 onderste snijtanden helemaal afgesleten zijn (heeft nog hele kleine tandjes over). Hier wordt nu nog niets aan gedaan, we moeten eerst afwachten tot de kiezen er achterin (grote mensen kiezen die achter de rij melkkiezen komen) er door zijn en dan wordt bekeken of ze nog steeds knarts. Blijkt ze het nog steeds te doen en krijgt ze haar grote mensen tanden dan krijgt ze een bitje om 's nachts in te doen om haar gebit te beschermen.
Ik praatte vaak tijdens het koken, of net na het eten even met mijn oudste. Niet te dicht op school en niet te dicht op het slapen. En dan gerichte vragen stellen. Wat vond je het leukst? Heb je in de bouwhoek gespeeld? Wat vond je het stomst? Stonden de fietsjes buiten klaar? Heb je nog met X samen gewerkt? Heb je nog een lesje van juf gehad? Al dat soort dingen. Uit zichzelf kwam er weinig, soms pas dagen later. Hij kreeg dan nachtmerries. Dan wisten we dat er ergens iets dwars zat. En was het even zoeken..
Lastig. Hier eentje van 4 en hij droomt ook erg veel. En uitgerust wakker kan ik het ook niet noemen. Het lijkt wel een ochtendhumeurtje hier. Misschien het echte praten doen als je na school samen aan tafel wat eet en drinkt. Duidelijk en gerichte vragen stellen. En dan misschien een half uur voor het naar bed gaan alvast naar boven, boekje lezen, vragen wat hij het leukste vond die dag. Die cd met rustige geluiden vind ik ook wel goed klinken. Misschien afspreken dat hij dat nog 10 minuten mag luisteren? En verder hoort het dromen ook echt bij het verwerken..
Wij nemen op bed ook nog even de dag door. Dochter heeft bij haar therapie geleerd dat het fijn is een eigen 'kringetje' te hebben. Hier mogen alleen fijne dingen in, de nare dingen blijven erbuiten. Dochter heeft nu bedacht dat haar bed nu haar kringetje is. Fijne dingen van de dag mogen in bed blijven. Nare dingen gooien we eruit. Dit doet ze door de dingen 'alsof' weg te gooien met een zwaaiende armbeweging. Verder doen we nog een boekje. Of even lekker over de rug kriebelen. Verder weet ik niet hoeveel invloed je kunt hebben op deze nachtelijke dromen.
hoi, hier nemen we ook met ons kereltje van 5 even de dag door in het bed voor het slapen gaan. wij stellen dan ook gerichte vragen anders komt er niet veel uit. (leukste van de dag, wat deed je op de speel plaats, heb je een tekening gemaakt...) ik las overlaatst een artiekel over 10 gekke vragen over school om je kinderen te prikkelen om over school te vertellen, zal eens zoeken of ik dat nog vind. maar soms doe ik dit met een handpop (zo een draak van de ikea) en dan komt er vaak een woorden stroom uit met een hele samenvatting van de dag op school... heel anders dan wanneer hij rechtstreeks tegen ons praat. over de dag praten tijdens het eten werkt hier niet. onze kids zijn zo met hun eten bezig dat ze helemaal afgeleid zijn als we er nog eens tussen door willen praten over hun dag. hopelijk komt dit als ze ouder zijn want dat vind ik wel gezellig.
Hier gebruiken we het boek kletspraat. Is op een leuke manier het over de dag hebben. Misschien is dit iets?
Dit zou ik ook doen. Voor of tijdens het eten de dag doornemen. Niet echt voor het slapen gaan en voor het slapen gaan een leuk boek lezen samen. Dan gaat hij met positieve gedachten slapen. Maar misschien maakt het ook helemaal niet uit en is hij sowieso een onrustige slaper.
Ik zou twee dingen nog weten die hier helpen. Ten eerste kijken ze hier nooit tv/tablet etc na het eten 's avonds (misschien deed je dat al niet). Dus geen input meer via die schermen in het laatste uur/2 uur ongeveer voor het slapen. Ten tweede vinden ze het hier heel fijn om op dat moment nog een poosje te tekenen/kleuren. Vooral de oudste (ook 5) doet dat vaak en tekent dan soms ook over haar dag of voor iemand die bijvoorbeeld ziek is of waar ze aan denkt. Voor jullie zou dat misschien een moment zijn om beneden alvast over de dag te praten, door er iets over te tekenen, en dan kun je het boven lekker hebben over de volgende dag, zonder dingen weer op te rakelen. Wie weet heb je er wat aan!
Misschien is dit wat? Vinden ze bij mij wel erg fijn namelijk. bol.com | Relax Kids !, M. Viegas | 9789020230659 | Boeken