Hier zelfde. ken persoonlijk een logo en daar zijn we eens geweest. Vooral drum eraf halen want dat merken ze heel erg dat het een "ding" is dat praten. Onze dochter begrijpt alles ook moeilijkere opdrachten ze doet alles vlekkeloos. ik kreeg als tip gebaren bij woord te gaan gebruiken als soort van tussenstap tot het zeggen. Ze heeft moeite met automatiseren van woordjes ze kan nog niet op juiste moment juiste woord oproepen. sommige kinderen hebben een woord maar 10 keer nodig om te horen voordat ze spreken andere 20 keer en mijn dochtertje bijvoorbeeld 50 keer zit er wel in komt ook wel duurt ff. Vooral niet bewust gaan zeggen "zeg het maar wat is dit dat weet je wel" werkt averechts. spelenderwijs gaan "oefenen" en makkelijke woorden gebruiken "doe het blokje maar IN de doos" geen hele verhalen of moeilijke zinnen. Vooral druk eraf en niet dwingen. mijn dochter babbelt nu heel de dag Door is alleen jammer dat ik zelf geen Chinees spreek of versta haha
Maak je niet te druk, hij zegt al dingen en dat zal zich heus wel verder ontwikkelen. Gemiddeldes zijn er omdat er kinderen langzamer en sneller zijn. Het feit dat hij nu wat langzamer is dan gemiddeld zegt helemaal niets over zijn verbale vaardigheden op latere leeftijd, dat zie je al in de voorgaande posts. Inderdaad de druk eraf halen, het komt echt wel. Verder veel voorlezen en praten. Ik weet niet hoe jullie thuis praten? Wij gebruiken veel lange zinnen en moeilijke woorden, voor zoonlief was dat lastig filteren toen hij kleiner was, ik kon het me alleen niet aanwennen om kindvriendelijker te gaan praten. (Overigens lijkt dat nu zijn vruchten af te werpen, hij heeft voor een 4-jarige een grote woordenschat)
Jongens zijn gemiddeld altijd wat later dan meiden. Maar meestal bij een (grote) verandering komt zoiets wel los. Gaat je zoontje naar opvang? Mijn oudste was 2,5 toen hij eindelijk ging praten. Toevallig was dat op het moment dat zijn broertje geboren werd. Hij voelde waarschijnlijk bewijsdrang Vanaf toen ging het ook heel snel en praatte hij heel duidelijk, dus het zat er gewoon al in, maar hij wachtte gewoon even het goede moment af. Maar het gebeurt ook vaak wanneer kinderen naar de peuterspeelzaal gaan. Begrijpen jullie nu wat hij bedoelt wanneer hij iets wil duidelijk maken? Soms helpt het om je een beetje dom te houden en te doen of je hem niet begrijpt/verstaat, dan moet hij wat meer moeite doen. Voorlezen wordt ook heel vaak aangeraden! toevallig hoorde ik dat van de juf op school. Dat ze dan ook woorden of zinnen leren die niet in hun directe omgeving voorkomen bijvoorbeeld een hond uitlaten , wanneer je zelf geen huisdieren hebt.
Ach, kan er wel een boek over schrijven . Onze dochter was 2.7 jaar toen ze eindelijk echte woorden ging zeggen. Daarna ging het snel. Maar voor haar 2.7de jaar waren het simpele korte woorden en verder niets. Nu was zij een heel rustig meisje dus ze had er zelf ook niet veel last van. Onze zoon die is nu 2.6 jaar en hier hetzelfde. Ik zit nu op het moment te wachten dat hij echte woorden gaat gebruiken. Wel lopen we bij de logopedie, hij heeft er namelijk echt last van tot een paar weken geleden. Bijten, krabben etc. omdat hij gefrustreerd was. En nu dat hij wat meer gebaren leert haalt dat de druk wel van de ketel af bij hem. Hij zegt wel woorden als papa, mama, thuis, uil, drinken, boom, yes en alle dierengeluiden maar verder praat hij in zijn eigen taal. Wij snappen hem en ook op het kinderdagverblijf waar hij 2 hele dagen naar toe gaat gaat het prima. Hij kan zichzelf goed redden met de andere kinderen ook met dingen duidelijk maken. Kan met de juffen goed communiceren en zorgt er wel voor dat ze begrijpen wat hij bedoeld. Hij is gek op lezen en dat doen we al heel lang, iedere dag, meer dan 2 verhaaltjes op een dag. Ik praat ook met hem over alles en nog wat en hij kan goed terug communiceren met ja en nee. Begrijpt alles wat je zegt, kan goed uitvoeren wat je hem vraagt etc. Soms word ik er ook wel een beetje moedeloos van als hij bv 's nachts wakker wordt en bang/boos is. Lastig om er dan achter te komen wat er is en waarmee ik hem kan helpen. Nu heb ik met hem afgesproken dat wanneer hij zijn zus wat wil vragen maar het niet lukt dat hij mij dan komt halen zodat ik hem kan helpen met vragen. Dit lukt en voorkomt ook weer een aantal ruzies tussen zus en broer haha. Het is een beetje roeien met de riemen die ik heb maar gaat steeds beter. Soms, heel soms, zegt hij andere woorden maar schrikt er dan zelf van. Hij riep vorige week bv. zijn zus op het schoolplein. Gewoon echt haar naam maar daar bleef het ook bij, nu heet ze weer 'dah'...
je voor de "domme" houden kreeg ik als antwoord van de logopedist juist echt niet te doen dat wekt alleen maat frustratie op. ik begrijp mijn dochtertje al 2 jaar en als ik nu ineens ga doen van "mama weet niet wat je wilt" is dat natuurlijk erg vreemd voor haar. Ze is niet stom en zal dan denken "waarom wist je het gisteren nog wel en vandaag ineens niet meer wat ik bedoel" ze weten dat wij weten wat ze bedoelen en als je dat altijd zo gedaan hebt dat je elkaar begrijpt kun je niet ineens gaan doen alsof je het niet meer begrijpt dat is beetje raar natuurlijk.
Ik doe ook niet aan het 'van de domme houden'. Ik vergelijk het met als je zelf bv in het buitenland bent, niet echt de taal spreekt en iets in een winkel of restaurant wil bestellen. Hoe voel jij je dan als ze je aankijken, in hun eigen taal blijven terug praten en jij maar proberen uit te leggen.... Nee, het is ook niet mijn manier. Geloof ook niet dat mijn zoon dat op prijs zal stellen en alleen maar zijn 'kont in de krib' zal gooien.
Mijn dochter kon al heel jong goed praten. Bij mijn zoontje kwam het een paar weken na zijn tweede verjaardag, opeens kwamen er hele liedjes uit. Daarvoor sprak hij hoogstens 10 woorden denk ik, waarvan hij de helft niet eens goed zei. Volgens de kleuterjuf loopt hij juist voor. Nou ja, in ieder geval had ik altijd het idee dat hij me prima begreep, dus heb ik nooit aan de bel getrokken. Begrijp wel dat als hij veel met zijn mond open zit en kwijlt je even verder wilt laten kijken.
Onze jongens waren allemaal laat met praten. met 2 jaar zeiden ze eigenlijk alleen papa, mama en daaaag. Eenmaal op de psz gingen ze met stappen vooruit en hadden ze in no time een hele uitgebreide vocabulaire Komt vast goed joh! Goed dat je naar een logopedist gaat, maar zolang dat het enige punt vd ontwikkeling is die wat langzamer gaat, zou ik toch echt proberen om me er niet te druk over te maken.
die van ons wees rond haar tweede verjaardag vooral graag en haar grote zus was absoluut niet beroerd om even te vertellen wat er bedoelt werd. we hebben een buurjongetje die 2 maandjes jonger is en die praatte al veel meer. tot de dag dat haar grote zus om snoep vroeg en mevrouw naar me toe kwam en zei "ik wil ook snoepje".. ik dacht eerst dat ik het verkeerd verstaan had totdat ze zei "in kast daar". Onze oudste vertelde toen dat ze tegen haar wel vaker wat had gezegd. nu praat het buurjongetje echt nog hakkelig, terwijl Fien echt al duidelijk verstaanbaar is. ze moeten er echt klaar voor zijn en het nut er van in zien. En het is ook wel karakter denk ik, de oudste kan niet ophouden met praten, terwijl de jongste daar wat rustiger in is.
Hoe heb je het duimen afgeleerd bij je kind? Mijn zoon is namelijk ook nogal hardnekkig als het gaat om duimen
Hallo iedereen, Hier ook een dochter van 2 jaar en 3 maanden. Zij praat ook te weinig. Al met het cb bezoek van anderhalf, zeiden ze dat ze in taal achterliep, toen toch nog eventjes gewacht met verdere actie. Meteen toen ze 22 maanden was en duidelijk werd dat er niks veranderde qua taal, hebben we het 2 jarige bezoek meteen gedaan, toen ze paar weken 2 was. Hier kwam meteen vve peuterspeelzaal indicatie uit. Alles snel in werking gezet en 13 april gaat ze beginnen bij pzs, eerst gewoon 2 dagdelen, en na de zomervakantie 4 dag delen. Ondertussen werd ons door het cb, video coaching aangeboden, zodat ze bij ons thuis kwamen kijken, naar haar speel en praat gedrag. Daar kwam uit dat ze bovengemiddeld slim is, ze snapt dan ook alles wat wij zeggen, en herkend letters, zo kan ze bijna het hele alfabet aanwijzen qua letters, en er ook steeds meer zeggen nu. Ze is nu in totaal 3 x bij ons geweest met video coaching, en echt wij hebben er heel veel aangehad. Eerste keer kwam ze echt observeren hoe mijnmeisje deed. Tweede keer naar interactie tussen ons als gezin. Ging heel goed, toch wat tips gekregen en echt t ging met sprongen vooruit. En derde keer om te kijken hoe t nu ging, en ze was dik tevreden, zelfs verbaasd hoe goed t nu ging. Ter vergelijking, 3 maanden geleden zei ze minder dan 3 woordjes. Zelfs papa niet. Nu roept ze halve dag papa, mama zei ze al wel. Er komen dagelijks wat woordjes bij. Hier is ook vooral het probleem dat ze woordjes niet afmaakt. Bv woezel en pip is, woe en pi. Ernie is er. Poes is poe. Bank is ban. En o is opa en of oma. En ga zo maar door, bijna geen enkel woord, wordt afgemaakt. Voor alle zekerheid, zijn wij met 22 maanden doorgestuurd naar een audiologisch centrum, daar hebben wij 14 april een afspraak voor. Al denken we niet dat t aan gehoor ligt, alles dan maar uitsluiten.
heb niet alles gelezen, maar is zijn gehoor al getest?? Onze middelste had een zeer ernstige spraakontwikkelingsachterstand (taaluiting 56). Zij bleek erg slecht te horen. In febr buisjes gekregen, in juni getest en toen dus toch nog niet extreme achterstand. ze krijgt nu al bijna 2 jaar wekelijks logopedie. Ze redt zich wel. maar in spontane spraak blijft het lastig. Ze zit wel op het reguliere onderwijs (was twee jaar geleden nog maar de vraag of dat zou gaan lukken in groep 1) en ook daar redt ze zich. De sprong in ontwikkeling is nooit geweest bij haar. ze gaat erg langzaam, maar zeker vooruit. We zijn ontzettend blij dat we altijd naar ons eigen gevoel hebben geluisterd en de wegen van de hulpverlening hebben bewandeld. en niet naar alle adviezen van buitenstaander hebben geluisterd... Echt wat een koekwouzen zitten daar bij..
Ik hoor overal over een indicatie voor psz. Mijn dochter gaat al 2 dagen naar een kdv. Ik neem aan dat ik daar bovenop niet ook nog een indicatie krijg voor een psz, of wel? M'n dochter wordt over twee weken 2 en heeft een woordenschat van iets van 5 woorden...
Mijn dochter werd met 18 maanden bestempeld met taalachterstand omdat ze buiten papa en mama nog niks zei.. inmiddels kletst ze volop en volgens het cb arts is ze nu gewoon prima op ontwikkeling en praat ze zelfs best duidelijk (terwijl ik dacht dat het echt wel mee viel).. medeklinkers en dubbele medeklinkers (zoals in fles) hoeven ze tot 3-3,5 jaar nog niet goed uit te kunnen spreken en mogen ze nog 'verkeerd' gebruiken. Hier is koffie bijvoorbeeld kossie en poes is poef! Ik zou proberen niet te veel te forceren... probeer veel boekjes voor te lezen, simpele kinderliedjes te zingen (met gebaren) en praat gewoon gezellig tegen hem aan, maar ook dat praten hoeft niet te geforceerd... ik had soms geen idee wat ik moest zeggen tegen mijn dochter.. inmiddels kletst zij de oren van m'n hoofd en reageer ik daarop... Verder gaat het ook om zijn algehele taal ontwikkeling.. hoe is de interactie tussen jullie en je kind? reageert hij op opdrachtjes? lijkt hij iets te snappen van wat je zegt? Verder zijn natuurlijk die mond motoriek oefeningen wel goed, dus die zou ik zeker gewoon door oefenen! Bij het CB kun je misschien een indicatie aanvragen dat hij eerder naar de psz mag..
volgens mij wel hoor... psz is natuurlijk meer 'gespecialiseerd' op het gebied van de taalontwikkeling dan het kdv...
Ik heb niet alles gelezen, maar is zijn gehoor al eens getest? Mijn middelste was toen ze bijna 3 was nog nauwelijks verstaanbaar. Ze bleek slecht te horen en sinds ze buisjes heeft gaat ze met sprongen vooruit, we zijn nu een paar maanden verder en ze is nu al best goed verstaanbaar voor vreemden!
Merah, als jou dochter ook slecht spreekt, dan wordt dit zeker opgemerkt tijdens de 2 jaar controlle die je vast binnenkort krijgt op cb. Mijn dochtertje gaat alleen naar opa en oma,dus die vraag durf ik niet goed te beantwoorden. Maar ik denk dat ze je vve wel willen aanbieden dan. Bij ons is het zo dat je dan 2 dagen betaald, en 4 dagen krijgt. Dagdelen dus.
Verdere reacties niet gelezen, maar vanwege het kwijlen: is hij gezien door een KNO-arts, om problemen op dat gebied uit te sluiten? Zoniet, dan absoluut doen. Logopedie heeft namelijk vrijwel geen zin als er een onderliggend KNO-probleem ligt, (mijn nichtje had dit ook, volgens huisarts geen KNO-problemen, dus geen verwijzing daarheen. Wel logopedie, maar hielp geen steek. uiteindelijk pas met 6 jaar KNO en toen bleken er wel degelijk forse problemen te spelen! Dat aangepakt en spraak verbeterde toen vanzelf).
Hier ook een late prater. Hij gaat nu naar de logopediste. Tot nu toe is ze alleen aan het kijken hoe ver hij precies is en buiten het niet pushen en geen verkleinwoorden gebruiken heb ik nog geen tips gehad. Als ze weet hoe ver hij precies is worden we waarschijnlijk doorgestuurd naar een andere logopediste. van onze fysiotherapeute vorige week wel tips gekregen en dat werkt echt. wil hij iets hebben wat ik heb het woord 3 keer duidelijk zeggen en zorgen dat hij me aankijkt en hup meneer probeert het na te zeggen. Zonder gepush he maar rustig het woord 3 keer zeggen en hem me echt proberen aan te kijken zodat die hersenen het op die manier opslaan. Binnen 1 week tijd misschien 20 nieuwe woorden. Spreekt wel alles verkeerd uit maar hij probeert het en je hoort het woord er in! Of tja, nieuwe woorden ook niet echt maar soms zegt hij iets 1 keer en dan nooit meer. Op deze manier herhaalt hij het wel. En nu begint hij die geoefende woordjes vaker in zichzelf te oefenen. We kwamen net naar beneden en liepen voorbij de klok en zei hij kok kok! Ikzelf begon pas met 2,5 jaar te praten, toen ik dus naar school ging (België) daarom kan ik ook nog steeds geen dialect praten