Vanaf welke groep/leeftijd kregen jullie kinderen zakgeld, en hoeveel? Mijn oudste heeft er nog nooit naar gevraagd, heeft een klein spaarpotje met inmiddels een euro of 5 er in aan muntjes die ze bij elkaar heeft verzameld in de laatste jaren. Maar echt geïnteresseerd is ze er niet in. Ze is nu 5,5 jaar en zit sinds kort in groep 3, en nu hoort ze er volgens mij andere kinderen over. Dus vorige week vroeg ze opeens vanaf de achterbank van de auto 'Mama, mag ik ook zakgeld?' Die hadden we niet zien aankomen! Maar is dat een normale leeftijd? 5/6 jaar? Groep 3? Zijn we laat, of zouden jullie juist nog even wachten omdat ze over het algemeen niet zo geïnteresseerd lijkt? Ze heeft bijvoorbeeld ook nog nooit gevraagd om geld om iets te kopen. Wel vraagt ze soms om speelgoed of om iets te kopen, maar dat zijn vaak zulke dure dingen dat ze daar met zakgeld ook toch tijden voor zou moeten sparen... Wat is jullie idee?
Mijn oudste was ongeveer 6 toen hij zakgeld kreeg. 50 cent per week. Inmiddels is hij 8 en krijgt hij 70 cent. De jongste krijgt vanaf 5,5 ongeveer ook 50 cent. Bij mij was de regel: als je mij kunt vertellen hoeveel de munten waard zijn en je weet op welke volgorde ze moeten liggen van weinig naar veel waard, dan mag je zakgeld. Ze moeten er wel iets van af weten, anders kun je ze net zo goed chocolademunten geven om mee te spelen, vind ik, Maar goed, die van mij zijn (helaas) echte geldwolven en al van heel jongs af aan geinteresseerd in geld. Kleinzoons van een accountant en zonen van een belastingadviseur, haha. Ze zijn ook geinteresseerd in hoe het werkt bij een bank, wat rente is, waar het geld uit een pinautomaat vandaan komt, hoeveel wij verdienen en wat we daarvoor moeten doen. Ze willen ook altijd geld verdienen, maar daar begin ik niet aan. Klusjes in huis horen erbij, daar krijg je geen geld voor. Alleen 1x toen ik een mailing van kantoor vanuit huis ging verzenden en 150 brieven in enveloppen moest stoppen, etiketteren en postzegels plakken, heb ik ze laten helpen en ze er geld voor gegeven. Omdat dat echt werk was. Middelste vroeg alleen na 10 minuten al wanneer het pauze was, haha.
Hier even gestart toen ze net 6 was. Maar als snel weer gestopt.het interesseerde haar nog niet. Ze kende de waarde nog niet echt. Nu weer sinds een paar weken gestart. En kent ze waarde. Weet hoeveel ze moet sparen als ze iets wil kopen. Dus ik denk dat eind groep 3 half groep 4 een goede tijdi om te starten. Ze hebben dan ook meestal met rekenen op school daarmee wat geoefend. Ze krijgt 1,50 per week
Hier krijgen ze vanaf 6 jaar zakgeld. We beginnen met een euro per week. vanaf 9 jaar tot einde basisschool 2 euro per week en de jongens op het voortgezet onderwijs krijgen 4 euro per week. Op de basisschool mogen ze hun zakgeld gebruiken om te sparen voor wat speelgoed oid. De jongens op het VO bezoeken nogal eens de Albert Heijn om snoep/ lekker broodje te kopen. Dat moeten ze van hun zakgeld doen. Ook de helft van de kosten van de schoolfeesten moeten ze zelf betalen. Cadeautjes en beltegoed betalen wij. Onze oudste van 15 jaar heeft sinds vorig jaar een folderwijkje waar hij 8 euro per week mee verdient. Dit gaat rechtstreeks naar zijn bankrekening en dat geld spaart hij. Veel ouders die ik spreek vinden 4 euro erg weinig voor een puber, maar als ik zie hoe makkelijk die kids het geld over de balk smijten, vind ik het voorlopig voldoende. Bovendien vind ik er niks mis mee om ze te stimuleren om zelf een baantje te zoeken voor een extra zakcentje.
Mijn dochter is vorige week 6 geworden en krijgt nu elk weekend 50 cent. Ik vind de 6e verjaardag wel een mooi startpunt.
Onze meid is drie weken geleden zeven geworden. We zijn toen ook met zakgeld begonnen. Ze krijgt 1,- per week. Op de site van het NIBUD staan tabellen met leeftijden en bedragen, die je als richtlijn kunt gebruiken.
zoontje wilde het heel vroeg. hij krijgt vanaf 3,5 jaar. en hij telt zijn geld ook nu en dan. hij spaart geld voor een huis in de toekomst om te trouwen met zijn vriend. tja, zijn verhaal leek ons verstandig genoeg dus we begonnen het te geven. ik zie dat sommige kinderen van gr3 wel zakgeld hebben maar niet zo regelmatig. en vanaf 8 jaar denk ik ze allemaal het hebben. 50cent per week geven we.
Jelle krijgt sinds hij 6 is 1 euro per week. Jitte (toen net 4) had natuurlijk snel door dat er wat uitgedeeld werd en was er als d ekippen bij! Dus zij krijgt 50 cent. Zodra ze 6 en 8 worden krijgen ze wat meer, ik denk Jitte 1 euro en Jelle 1.50. Lijkt me ruim voldoende. Het enige wat ze er mee "moeten" van mij is een cadeautje kopen als er iemand in ons gezin jarig is. Dat hoeft niks duurs te zijn, een sticker vel of een lekkere douchegel is al prima. Dus 3x per jaar moeten ze er wat van kopen, voor de rest zit het eigenlijk nog in hun spaarpot.
trouwen met zijn vriendin(die hij toen nog niet had en op de eerste dag van school wel een vriendin, later hebben zij elkaar toegezegd om te trouwen als ze groot zijn. en houden zij wel vol)
Hier vanaf 6 jaar maar het moet verdiend worden. Dat wil zeggen, smorgens zelf douchen en aankleden. Ze "verdiend" 50 cent per dag en alleen op.doordeweekse dagen dus 2,50 per week
hier krijgen ze beide sinds een aantal maanden 50 cent per zaterdag. En ze kunnen extra verdienen(buiten de normale dingen om ) dan is 5 klusjes 50 cent. In de trant van trap poetsen, helpen was vouwen en opruimen, tafels afnemen etc.
onze dochter van ruim 6 vroeg er 2 jaar geleden in de vakantie om. Toen zagen we gelijk hoe gemakkelijk ze het weggaf (mama een kadootje, zusje een kadootje - erg lief hoor) dat was voor ons duidelijk genoeg om nog niet te starten. Inmiddels kent ze iets beter de waarde van geld. Maar om zakgeld vraagt ze nog niet. Op school sparen ze wel voor boeken. Dus het principe leren ze daar ook een beetje. Ik denk dat als de oudste 7 is, dat we er mee starten. Maar dan nog krijgt ze niet volledig de vrijheid om het zomaar uit te geven (aan snoep en weggooi-speelgoed) . We starten dan met max 1 euro per week. De jongste zal mogelijk gelijk meestarten - die gaat dan naar 50 cent.
Hier is onze dochter 5 en krijgt 50 cent per week zakgeld. Ze heeft ook echt een doel om te sparen. Onze jongste wil nu natuurlijk ook die geven we het eerder als ze 4 is. Ze krijgen ook weleens de kleine muntjes voor in een spaarpot. Ze mogen er geen snoep van kopen.
Hier vanaf zijn 6e verjaardag een euro per week. Hij is nu aan het sparen voor een Playstation, maar er zit ook geld bij wat hij krijgt voor zijn rapport enzo.
dat was eigenlijk het eerste wat ik dacht.. reden waarom ik het veel vind: Ik reken nog terug - en ik ga er vanuit dat we jaarlijks misschien omhoog gaan. In het begin misschien om de 2 jaar, maar ik verwacht nog wel wat stapjes. Maar het ligt er ook aan denk ik wat ze dan met dat geld doet, alles uitgeven, sparen en voor wat dan sparen etc.
Wij gaan uiteraard ook nog omhoog maar stoppen bij 5 euro per week. Ik moet zeggen dat mn dochter erg zuinig is en echt voor dingen spaart. En ik denk dan 0,50 cent per week is ze eeuwig aan het sparen eer ze een aardig bedrag heeft. Maar ik heb nooit bedacht dat wij vrij hoog zitten met zakgeld, dacht eigenlijk dat dit best gemiddeld was
Leuk om te lezen! Ik had inderdaad zo'n idee om misschien na haar 6e verjaardag te starten. Ze gaat dan naar groep 4 en ik kan me voorstellen dat ze dan ook in de klas allemaal zakgeld krijgen. Wat ze er mee zou doen, geen idee. Snoep lijkt me ook niet geweldig (al wil ik dat ook niet helemaal verbieden...), maar ik vraag me ook af of ze dan wat meer idee zou krijgen dat ze iets zelf kan kopen. Nu zeg ik nooit wanneer ze ergens om vraagt dat ze het ook zelf kan kopen, maar dat kan dan natuurlijk wel. Ga maar sparen! Ik ga nog eens kijken bij het nibud!