Dochtertje 17 maanden wil 's avonds vaak niet eten. tips?

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by Margha, Apr 3, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Margha

    Margha Fanatiek lid

    Nov 19, 2008
    1,950
    25
    48
    Hallo.
    Mijn dochtertje van bijna 17 maanden zit 's avonds vaak te morren met warm eten.
    Hebben al verschillende dingen geprobeerd grotere stukken en fijn maar vaak wil ze niet eten. Pasta of iets als nasi wil vaak wel en de potjes van olvarit eet ze vaak ook wel maar vind groente toch wel belangrijk dat ze dat eet

    Iemand tips?
     
  2. kris8

    kris8 VIP lid

    Aug 17, 2009
    8,032
    3
    36
    s`middag aanbieden ? Misschien is ze te moe s`avonds ?
    Heeft ze wel genoeg honger ? Omdat ze lekkere dingen wel eet ?

    Hier ook een periode slecht eten gehad rond die tijd trouwens. Uiteindelijk gewoon genegeerd. Dan maar niet eten. ( zeg ik nu heel makkelijk hoor heeft een hoop frustratie gekost ) En het ging uiteindelijk vanzelf over. Nu eet ze behoorlijk goed.
     
  3. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    Jul 4, 2010
    13,212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Helaas hier een lange fase! De oudste stopte met 12mnd met warm eten en de jongste met 2jr. Om tot zeker 3,5 niets qua groenten te eten en daarna heel selectief alleen soms een hapje wortel of likje soepgroenten. Ze leeft nog en is relatief gezond hoewel ik het liever zou zien dat ze groenten eet ja...
     
  4. Bianca88

    Bianca88 Fanatiek lid

    Feb 17, 2011
    2,665
    8
    38
    Is indd een fase.. Hier duurt die nog steeds ze is nu 26 mnd. Het isnu wel niet meer elke avond zo, maar 1 a 2 in de week.
    Kun je door de rijst oid geen groene fijn doen of eet ze dat ook niet?
    Het is een lastige fase, maar je wend eraan.. Je kunt ze immers niet dwingen en als ze honger hebben eten ze wel :)
     
  5. Emm27

    Emm27 Fanatiek lid

    Mar 24, 2013
    1,906
    386
    83
    Hier zelfde ervaring. Fase begon met 1,5 en nu ze 2,5 is eet ze amper warm eten, groente al helemaal niet. Je went er aan en wij dwingen niets, maar geven ook niks anders. Voor het avondeten geef ik wel eens tomaat komkommer of een wortel en dat eet ze vaak wel.

    Lastig vond ik om een allesetende groentesmullende baby te zien veranderen in een lastige eter
     
  6. evelienharmsen

    evelienharmsen Actief lid

    Jan 15, 2013
    447
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier ook zo een. Mijn dochter eet het wel, maar mijn zoon absoluut niet. Dus ik maak vaker pasta met verse tomaten saus met wat paprika ofzo (blender) en dan krijgen ze toch wat groenten binnen.
     
  7. Hier sinds kort helaas hetzelfde probleem. :(
     
  8. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    Het avondeten gaat hier nu al ruim 1.5 jaar erg wisselend, van 0 happen tot 2x opscheppen. Hij eet verder over het algemeen goed en groeit goed dus maak me er niet druk om maar omdat we vaak met z'n tweeën eten vind ik het niet altijd een even gezellige 'fase'. Er zijn meestal wel dingen die ze 9 van de 10 keer wel eten dus dat kan je eventueel wat vaker eten, hier is dat bijvoorbeeld zelfgemaakte groentesoep en spinazie. Zoontje is ook gek op tomaatjes en komkommer dus dat krijgt ie wel eens als middagsnack of als salade bij het avondeten maar het is wel eten wat de pot schaft en aan tafel blijven zitten totdat wij klaar zijn...
     
  9. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    Jul 4, 2010
    13,212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Ik vind t dan weer raar te lezen als er ook kinderen zijn die geen groenten eten maar wel rauwkost. Dan eten ze toch gewoon? Of wel pasta met saus. Dan is er toch geen probleem?
     
  10. typje

    typje Fanatiek lid

    Dec 14, 2009
    2,683
    0
    36
    Verzorgende IG in een verpleeghuis met een suppper
    Hier.....Grunnen
    Herkenbaar!

    Tips
    - Doe een klein beetje gekleurde hagels over de groenten etc. Niet te vaak!
    - Geen drinken vlak voor het eten
    - Betrek je kindje bij het maken van het eten
     
  11. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief


    Op zich misschien niet maar elke dag rauwkost en pasta is niet echt een gevarieerd eetpatroon, ik zou het wel wat vaker eten als zoontje alleen dat zou eten maar niet elke dag ;)
     
  12. Emm27

    Emm27 Fanatiek lid

    Mar 24, 2013
    1,906
    386
    83
    Mijn dochter eet af en toe een tomaatje niet elke dag hoor.
     
  13. evelienharmsen

    evelienharmsen Actief lid

    Jan 15, 2013
    447
    0
    0
    NULL
    NULL
    En ik zou het fijn vinden als ze niet alleen "verborgen" groenten eten en ik dus altijd alles noet blijven verstoppen. Een boontje of een spinaziestukje of een groter stukje paprika spuugt mijn zoon uit. Alleen de tomatensaus met soms "stiekem" wat andere groenten en doorheen geblend is niet echt goed eten in mijn ogen haha
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief


    Dat snap ik...alleen het probleem van niet eten is vaak een wisselwerking...begint met het kind dat op deze manier grenzen probeert te verkennen...net zoals het gooien met speelgoed bv. Het lastige is dat ouders met eten snel nerveus en ongeduldig worden want je wil natuurlijk dat je kindje gezond blijft en goed groeit. En dat ze een gezond eetpatroon aanleren. Het signaal wat je daarmee als ouder afgeeft is voor een kindje onbewust een reden om door te verkennen van de grenzen. Door de groenten er te pureren of vooraf een flinke bak rauwkost te geven ( als ze dat wel willen) kom je als ouder af van het gevoel: help mijn kind krijgt niet genoeg binnen;)
    Onbewust zal je op een andere manier/met een andere houding aan tafel zitten. Nee dat zorgt er niet voor dat je kind spontaan 400 gram groente weg gaat zitten werken:D maar ik ben er van overtuigd dat dit proces beter en sneller verloopt als je er als ouder echt relaxter bij zit. Dus die "gewone" groente aan blijven bieden moet je natuurlijk elke dag blijven doen..naast de verstopte groenten. Door het verstoppen is de dagelijkse nodige hoeveelheid binnen en alles wat ze daarbuiten eten is meegenomen.

    Ik ken ook iemand wiens kinderen bijna geen enkele gekookte groente zo los op het bord willen maar zij zijn werkelijk dol op allerlei soorten soep. Die maakt dus grote pannen soep en vriest gezinsporties in (wel zo praktisch als je ook nog werkt enz) en zij eten dus dagelijks soep als voorafje. Door het in te vriezen is het geen enkele moeite. Ze pureert de soep...kids houden niet van stukkies erin..maar maakt dus bloemkool, brocolli, prei, paprika, pompoen, tomatensoep enz. Door de soep hebben zij de adh binnen en of ze verder nog eten maakt weinig uit...alles is meegenomen.
     
  15. evelienharmsen

    evelienharmsen Actief lid

    Jan 15, 2013
    447
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ja idd Tuc je hebt gelijk. Ik blijf het ook aanbieden, maar mijn houding kan misschien ook wel wat krampachtig over komen zonder dat ik dat door heb.
    Goede tip voor TS ook.
     
  16. zwangerevrouw

    zwangerevrouw Fanatiek lid

    Jul 22, 2011
    2,115
    222
    63
    zo min mogelijk kijken, en afleiden met bijv een speelgoedje, poppetje of een gesprekje. Niet praten over "hapje" nemen etc. gewoon met rust laten.
     
  17. Kanshebber

    Kanshebber Fanatiek lid

    Oct 23, 2010
    1,647
    2
    0
    communicatieadviseur
    Randstad
    Wij pureren geregeld pompen of courgette dit pannenkoekenbeslag. Verder geef ik na een paar slechte dagen vaak iets met groente dat wel goed gaat. Bijvoorbeeld pasta met tomatensaus. En bij moeizame maaltijden liggen er altijd wat stukjes rauwkost bij op het bord. Tomaat en olijven worden hier erg gewaardeerd en hebben we nu altijd in huis.
     
  18. misa

    misa Niet meer actief

    Ik vind verbergen soms ook wel een goede optie, maar wel afwisselend met zichtbaar.
    Verder niet te laat eten, niet vlak voor de tijd nog wat drinken of eten. En verder geen druk.

    Hier heeft zoon wel twee jaar amper tot niet gegeten savonds. Fruit en brood wel, dus dat scheelde. Twee keer per dag kreeg hij dus zeker fruit. ;)
     
  19. Ona

    Ona Fanatiek lid

    May 8, 2011
    1,469
    1
    36
    Klinkt misschien wat onaardig maar ik zou je vraag (ook) even bij baby en dreumes zetten! Een kind van nog geen 1,5 eet eigenlijk nog relatief kort met de pot mee dan wel alles wat volwassenen/grote kinderen ook eten. Ook hebben ze nog niet al hun tanden en zitten ze toch echt nog in een andere (verstandelijke) fase. De benadering is nog iets anders soms. Ik vind bijvoorbeeld dat ze alles moet proberen bij mijn dochter van 2,5 maar een kind van 1,5 heeft misschien nog niet eens alles geprobeerd, sommige dingen zijn echt nieuw. Ik geloof dat je het soms wel 20 keer moet hebben aangeboden voordat ze het lekker gaan vinden. Ook merkte ik op die leeftijd dat ze nog erg aan de structuur van eten moeten wennen. Kort gezegd het is allemaal nog erg wennen voor kinderen op die leeftijd, ook is de smaak nog sterk in ontwikkeling (wat ook nog zo is als ze een stuk ouder zijn overigens). Mijn advies zou zijn, blijf verschillend eten aanbieden en weigeren is niet erg.
     
  20. Catootje86

    Catootje86 Actief lid

    Nov 19, 2012
    220
    0
    0
    NULL
    Oss
    Mijn zoontje eet ook vrij wisselend, dwz de ene dag vraag ik me af waar hij het laat, om me de volgende dag af te vragen waarom hij niet eet.
    Eten is bij ons een gezellig samenzijn, meestal nemen Manlief en ik de dag door terwijl hij er zich af en toe mee bemoeit. Natuurlijk kijk ik met een schuin oog of hij eet, maar verder leggen we er geen enkele focus op. Hij doet maar lekker. Wanneer hij zegt dat hij klaar is en ik vind het weinig probeer ik hem nog wat te 'voeren' (hij eet zelf met bestek) en als hij echt niet meer wil krijgt hij een cupje appelmoes als toetje, en dat gaat altijd schoon op.
    Voor ons werkt dit heel goed, omdat ik weet dat hij in ieder geval iets binnen heeft.
    Overigens eet hij verder z'n boterhammen en fruit heel goed dus ik ben niet zo gauw bang dat hij tekort komt.
    Mijn tip zou dus eigenlijk zijn: loslaten, en de maaltijd weer gezellig en ontspannen maken.
    Succes!
     

Share This Page