Ja, dat valt inderdaad niet te ontkennen amdaa. Ik ben ook van mening dat BV, dicht bij ouders slapen etc wrs. heus wel een positieve invloed heeft op bepaalde zaken maar daar zal verder echt niet je IQ, levensgeluk of wat dan ook vanaf hangen. Daar hebben andere zaken, zoals de sociaal-economische omstandigheden etc een veeeeeeeeeeeel grotere invloed op!
Dit dus. Het was btw toch zo dat voornamelijk hoger opgeleiden bv geven? Lijkt mij dat je kind sneller een hoger iq heeft als hun ouders dat ook hebben.
Ik ben het er mee eens dat je kind laten huilen, kan leiden tot stress bij je kind en een overspannen, ongelukkig kind. Ik kan moeilijk vatten dat een mama een baby van enkele maanden oud laat huilen, omdat de baby dan toch maar eindelijk eens zou gaan doorslapen. Alsof het zo hoort. Heel vervelend die vraag steeds opnieuw; "slaapt ze al door?". Waarom? Het is niet de natuur van een baby om gelijk na enkele maanden door te slapen. Ik heb mijn beide dochters heel vaak naast mij genomen 's nachts, aan de borst, tot ze 6/7 maanden waren. Zelfs nu laat ik mijn dochter van 13 mnd niet huilen 's nachts, en nee ze slaapt nog steeds niet door. Dat is inderdaad zeer kort door de bocht, in die landen hebben ze geen onderwijskansen zoals hier, dat is appels met peren vergelijken.
Ja dat is natuurlijk wel waar wat jij zegt maar ik moet zeggen dat ik na 7 maanden gebroken nachten en werken en vroeg op toch wel aardig gaar ben en snachts echt denk neeeee slaap alsjeblieft doorrrrrr! Dus ja ik begrijp best dat het ''pech'' hebben is maar leuk is anders als je bijna in de auto in slaap valt naar je werk!
Weer een heel ding over de bv enz pffffff. Mijn ha is van mening dat borstvoeding dus niet altijd het beste is. Ligt ook aan de situatie. En als ik zie hoe mijn dochter op kv groeit en op de bv afviel.
Wij zijn inmiddels ruim 20 maanden bezig, en sinds begin deze maand gaat meneer én slapen zonder hulp én komt hij s'nachts niet meer. Maar we hebben er nooit een probleem van gemaakt: s'nachts wakker/huilen? Hop bij ons in bed verder slapen, eventueel met wat drinken. Hij leek er gewoon nog niet aan toe te zijn, en blijkbaar nu ineens wel. Zoals Rozemarijke zei: dat je kind je even nodig heeft moet gewoon weer normaal gevonden worden.
Nee nu niet, maar ik heb het ook niet over de laatste 50 jaar. Stand van zaken op dit moment is het resultaat van een zeer lange ontwikkeling. Onderwijskansen in westerse landen zijn ook ontwikkeld door de mensen in dit deel van de wereld, toch?
Oh maar ik zeg ook niet dat het niet normaal is he! Ik vind het heel normaal want ik verwacht ook niet van een baby dat die gelijk doorslaapt. Dat is iets van volwassenen die druk zijn en slaap nodig hebben. En het is ook niet zo dat ik 's nachts mijn bed niet voor hem uit ga. Of dat wij geen middeltjes hebben om snel iedereen weer in slaap te hebben. Ik merk alleen persoonlijk dat ik het heel irritant vindt als moeders om mij heen gaan vertellen dat het een fase is, dat het heel normaal is. Dat weet ik ook wel maar dat betekent niet dat ik er blij mee ben. Ik slaap ook gewoon het liefst lekker een nacht door. Dus ja als hij lekker doorslaapt juich ik de volgende ochtend extra Als hij 18 is slaapt hij vast door. En alles daarvoor geef ik een extra feestje voor
Dat mensen in arme omstandigheden leven, wil niet zeggen dat ze geen hoog IQ hebben natuurlijk Oftewel: het gaat echt vrijwel nergens over, wat je hier nu schrijft...
Serieus? Dit is inderdaad wel heel kort door de bocht... Ik vind het ook best wel denigrerend eerlijk gezegd..Dat mensen opgroeien in een omgeving waar ze niet die kansen krijgen die ze hier in het westen wel zouden krijgen, heeft niets te maken met hun IQ of intellectuele voortuitgang. Bijzonder wel dat je zelf een prachtige theorie hebt, maar gedegen wetenschappelijk onderzoek (en niet 1 maar een heleboel) dan gewoon als onzin classificeerd.
En Afrika is overigens zooooo groot.....Met zoveel diversiteit aan landen,mensen,volken...Die kan je niet zomaar op 1 hoop gooien! En het midden-oosten, met hun prachtige rijke culturen....Daar kunnen wij nog heel veel moois van leren
Ik vind het eerlijk gezegd nogal ergerlijk dat het nu wéér uitdraait op een discussie die over borstvoeding gaat, terwijl het artikel daar helemaal niet om draait. Ook ouders die flesvoeding geven kunnen inspelen op de behoeftes van hun kindjes en er zijn ook moeders die borstvoeding geven die hun kindje in de eigen kamer laten slapen of slaaptraining toepassen. En verder... Interessant onderzoek van die 4 IQ punten, maar ik vraag me af hoe ze 100% zeker kunnen weten dat het aan borstvoeding ligt. Want je kan gewoon nooit 2 kinderen 100% dezelfde ervaringen geven, er zijn zoveel andere verschillen die mee kunnen spelen, zoals: - hoeveel geld verdienen de ouders? - genen - naar welke school gaat een kindje - gezondheidsproblemen waardoor een kindje vaak school mist - oudere broers of zussen - wel of geen kinderopvang - hoeveel wordt een kindje thuis gestimuleerd Pas als al deze dingen hetzelfde zijn en dán is er een verschil, dan zou zo'n onderzoek voor mij echt meerwaarde hebben.
Onderzoeken worden al zo gedaan: kinderen van ouders met vergelijkbaar IQ en uit vergelijkbare sociale milieus worden dan vergeleken op BV en KV. Als dan het grote gemiddelde is dat het merendeel van de kinderen in de BV-groep hoger scoren dan het merendeel van de kinderen in de KV-groep, mag je dus de conclusie trekken dat BV helpt om je IQ te verhogen. Op zichzelf is dat geen verrassende uitkomst: er is al lang bekend dat de voeding die je binnenkrijgt, grote effecten heeft op de ontwikkeling van je IQ. Kinderen die gezonde voeding binnenkrijgen en voldoende afwisseling daarin hebben, hebben ook hogere IQ's dan kinderen die minder gezond of zelfs ongezond eten. Dat datzelfde verschil dan zichtbaar is tussen BV en KV, is niet heel verrassend Maar goed: 4 punten is nou niet bepaald een verschil dat je zegt: sjonge, nou, dat maakt echt heeeeeel veel uit...
Dat geloof ik ook. Kijk, als je kind 10 is en nog steeds bij je kruipt...dan is het een ander verhaal. Maar die eerste tijd..maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, en kunnen slapen is zooo belangrijk..Dan kan je ook weer veel meer dingen aan, en ben je actiever. EIk lees wel eens dat een kind in zijn bed , op zijn kamertje "hoort" te slapen.. ???? Een kleine ieniemienie? Echt? Kortom: go with the flow inderdaad.
Ja, voeding speelt natuurlijk wel een rol Maar echt lang niet zo groot als andere dingen. Je hersens blijven zich constant ontwikkelen en zijn constant aan het veranderen. Mooi voorbeeld: als iemand blind word, dan is het gedeelte van de hersens dat werd gebruikt voor het zicht binnen een paar jaar compleet overgenomen door tastzin, geur etc. Dus omdat de hersens constant zo in ontwikkeling zijn denk ik niet dat je kan zeggen dat de voeding in de eerste 2 jaar zoveel invloed heeft dat het 20 jaar later nog te bewijzen valt dat het daaraan ligt dat je IQ hoger of lager is. Want er worden constant verbindingen aangelegd en afgebroken in je hersens.
Voor sommige kindjes werkt het hoor, dat op de eigen kamer slapen. Na die eerste maand op de borst slapen heeft Tobias nog 2 weekjes naast ons geslapen in zijn wiegje, maar na die twee weken gaf hij echt heeeel duidelijk te kennen dat hij het niet meer prettig vond en dat we hem wakker hielden Sindsdien slaapt hij op zijn eigen kamer, maar als hij er behoefte aan heeft dan mag hij nog steeds wel eens bij ons slapen. Maar dat is misschien hooguit 5 keer gebeurt
Dat ligt er nogal aan. Ik ben begeleider op een woonvoorziening voor blinden en slechtzienden, en de zicht-functies worden lang niet altijd overgenomen door andere gebieden. Ook daarin speelt gezondheid en voeding trouwens wel weer een rol. Maar hersenen kunnen die verbindingen lang niet altijd even goed leggen, en ik denk persoonlijk dat IQ ook nogal afhangt van de mate waarin je hersenen in staat zijn te ontwikkelen en verbindingen te leggen: we zien bij ons dus dat mensen die gezonder zijn, gezonder eten, enz enz, beter in staat zijn zich aan te passen aan hun visuele beperking, dan mensen die veel ongezondere gewoontes erop nahouden, of die als kind een heel ongezond milieu hebben gehad. Dan heeft voeding dus wel weer een blijvende rol...
Apart is dat. Werkt dat overal zo bij? Want ik heb namelijk vrijwilligerswerk gedaan met mensen die afasie hadden en mijn ervaring is dan juist weer dat degene die veel tijd namen om te oefenen / veel gelegenheid hadden om te oefenen, én niet bij de pakken neer gingen zitten de meeste vooruitgang boekten om opnieuw te leren praten. Overigens geloof ik wel dat gezonde voeding belangrijk is hoor... En borstvoeding is daar een onderdeel van, maar het moet dan natuurlijk ook wel doorgezet worden met een gezonde levenswijze op latere leeftijd.