Ik zou graag meer info willen om evt de stap te maken om in grensgebied te gaan wonen, maar dan dus net in duitsland (fleve). Graag wil ik de evt voors en tegens horen. En if je bijv. Kindjes op nederlandse school doet, of juist niet.
Wij wonen in t grensgebied in de buurt van Bad Nieuweschans. Het bevalt ons echt prima. Wij hebben er bewust voor gekozen de kinderen ook in Duitsland naar school te laten gaan, we wonen er, de kids sporten er ... dus ook naar school. Ondanks dat we maar een kilometer of vijf/zes van een NLe basisschool af zitten. Kijk wanneer je "tijdelijk" naar Duitsland gaat, dus bijv over een jaar of drie vier weer terugkeert naar NL, dan zou ik overwegen de kinderen alsnog in NL naar school te laten gaan. De meeste voors en tegens zal je vast al wel gehoord hebben: goedkoper wonen, auto's goedkoper (qua wegenbelasting), Kindergeld, ElternZeit, boodschappen. Houd er rekening mee dat je wel Kijk-enLuistergeld moet betalen (17 euro p/m)
Ik heb een aantal jaar in Kleve gewoond en woon nu in Frankfurt. Ik heb veel Nederlanders zien komen en gaan. In het begin denken ze leuk, maar na een tijdje merken ze dat ze toch liever weer terug gaan naar Nederland omdat ze niet met de Duitse mentaliteit kunnen omgaan of niet willen integreren. Als je besluit om naar Kleve te verhuizen, zou ik de kinderen in Kleve maar school brengen zodat ze hun vriendjes tenminste in de directe omgeving hebben en ook kunnen integreren. Mocht je ze toch naar Nederland naar school brengen, is de dichtsbijzijnde in 's-Heerenberg (15 km), die ik niet zou aanbevelen. Mijn mening is dat je naar Duitsland moet emigreren omdat je van Duitsland houd en niet vanwege de lage huizenprijzen, kindergeld, lagere wegenbelasting etc.
Wij wonen stukje verder over de grens. Zelf vind ik dat je je aan moet willen en kunnen passen aan je woonland. Dat is dus ongeacht waar naartoe je immigreerd. Over het stukje school, jah onze kids gaan hier naar school. aangezien ze hier opgroeien en we echt niet van plan zijn naar Ned terug te gaan . Zitten ze dus hier op school net als al hun vriendjes en vriendinnetjes. Voors zijn voor ons toch echt alle financiën. Mooi groot vrijstaand huis voor een prikkie bijv. We vinden het hier vriendelijker. Tegens, geregel met alle instanties konstant weer. Je blijft Nederlandse .. Nu komen we er altijd wel uit. Maar kan veel gedoe zijn. Iets simpels als een lening bijv. In Ned kan het niet want je woont in buitenland. In Duitsland lukt het niet want loon heb je in Ned. Is maar klein dingetje en overheen te komen maar kan lastig zijn. Geldt niet voor hyp trouwens dit lukt meestal wel
Danke 😁👍 Ja. Mijn man werkt in sheerenberg en heeft een ned. Collega die ook in kleve woont. T lonkt. De reistijd nu, de kosten. Eigen bedrijf vanuit huis hier wat al jaren niet meer past en gewoon weg een ander huis kopen hier in nl is.financieel niet haalbaar (nu op een inkomen, ik ben huismama)... Miss moeten we eens naar een hypotheker om te kijken wat mogelijk is. Hoe doen jullie dat kwa zorg verzekering dan ? Alles duitse afname ?
Wij wonen in een plaatsje naast Kleve. Kinderen zijn nu nog klein maar als ze straks naar school gaan wordt dat ook in Duitsland. Ik ben zelf in Nederland naar school geweest toen ik al in Duitsland woonde en ik heb er nooit echt 'bij gehoord'. In Nederland was ik een Duitser en in Duitsland een Nederlander... gun ik mijn kinderen niet! Daarnaast ook een stuk makkelijker om vriendjes en vriendinnetjes in de buurt te hebben. Verzekering loopt in Nederland aangezien ik daar nog wel werk. We gaan wel in Duitsland naar de dokter, betaal in Nederland dus alleen de laagste premie.
Zorgverzekering is afhankelijk van of je werkt in NL of in D. Ik werk in NL en ben dus verplicht verzekerd in NL, en via een E106-formulier heb ik ons aangemeld bij een duitse Krankenkasse (is ook verplicht want je woont in D) Ik betaal dus niet dubbel! Mijn partner heeft een WAO-uitkering vanuit NL en draagt dus ook zijn bijdrage af in NL qua zorgverzekering. de verdere verzekeringen lopen in NL, alleen rechtshulp voor werk kunnen ze je niet mee helpen daarvoor kan je dan prima een vakbondslidmaatschap afsluiten.
Aha. Jah in mijn geval zal dat dan niet opgaan. Ben huismama, dus geen inkomen. Wellicht dat dan alles zo kan blijven zoals het nu is... Hmm. Blijf t een lastige keuze vinden. Vooral voor mijn kinderen. Ze zullen daar dan opgroeien en opleiding etc. Wat als we in latere toekomst wel terug willen. Sluiten hun opleiding dan wel aan bij het nederlandse... Dat soort dingen... Wil gewoon eennjuiste keuze maken. Het is wel erg definitief. (das de insteek).. teruggaan word dan erg lastig. Want kwa hypotheek. Daar heb je voir heke andere bedragen huizen dan hier, dus word andersom dure grap dan.
Je kids hebben er qua taalvaardigheid juist voordeel van dat ze meertalig opgroeien (wetenschappelijk vastgesteld) Qua schoolkeuze, mocht je op termijn toch terugkeren naar NL dan is er een mogelijkheid dat ze op bepaalde punten wat achterstand hebben, maar t kan ook zijn dat ze juist een voorsprong hebben. Dat moet dan worden bekeken.
Ziektekosten blijft normaal in Ned. Als je nu via je man bent dan kun je daar blijven en via het E106 een Duitse vinden en in dld naar artsen je bent dan naar Duitse maatstafen verzekerd maar betaald in Ned. Mocht je zelf moeten dan is dit bij zorginstituut Ned , voor heen CVZ. Hier zit ik ook , ben ook huismoeder. Ik betaal mijn premie aan Ned en ben bij Duitse Verz met kids. Dit is een gemiddelde van Ned min woonland iets. Voordeliger dan gemiddelde. Mijn man heeft alles in Ned maar dit komt door zijn beroep. Al het andere loopt bij ons in Duitsland. Verz hyp etc.
Ik zou ook zo graag willen maar heb een zoon met autisme en durf daardoor niet. Man zou in Nederland kunnen blijven werken iig. Hier is dat een grote stap van Noord Holland naar Duitsland. Wel leuk om te lezen in ieder geval.
Mijn broertje is ook autistisch en gaat naar Nijmegen naar een speciale school. Is ongeveer 20 km vanaf Kleve. Je zou ook naar Kranenburg kunnen verhuizen, dan zit je nig dichter bij Nijmegen.
s´-Heerenberg heeft meerdere basisscholen, niet alleen 1. Er zit ook nog een basisschool in Netterden. Er zit erg veel verschil in het onderwijs in nederland en in duitsland. Zo zijn de lesdagen veel langer op de nederlandse school en krijgen ze hier in duitsland meteen vanaf de eerste klas al huiswerk (lees: jij zit met je kind om de keukentafel hem/haar dingen uit te leggen en te begeleiden met z´n huiswerk). Wil je ze ook daadwerkelijk de nederlandse taal laten leren, zou ik ze in NL op school doen. Weegt het sociale aspect zwaarder (vriendjes uit de buurt) dan weer op een duitse. Duitse school is natuurlijk ook om de hoek, dus makkelijker. De kids zullen de taal zo oppikken, maar het ´der die das´ gebeuren, zal altijd een probleem blijven. Nederlandse les hier in de buurt (van Kleve) wordt gedaan door een belgische... ook niet echt ideaal vind ik. Het blijft elk schooljaar weer afwegen...en je weet nooit of je de juiste keuze hebt gemaakt. Kindergeld krijg je niet zolang er recht is op kinderbijslag in nederland. Dus bij een nederlands inkomen, krijg je kinderbijslag uit nederland. Vraag je het wel aan in duitsland, zullen ze het in eerste instantie betalen, maar je zult alles weer terug moeten betalen. Kijk ook even naar ziektekostenverzekeringen. Heb je inkomen in nl dan blijf je bij je ziektekostenverzekeraar. Is dat niet het geval, dan komt de duitse ziektekosten om de hoek kijken en die kan heel hoog uitvallen. Van te voren alles goed uitzoeken dus. Laat je goed informeren, het is en blijft een emigratie op papier, ook al kijk je vanuit je achtertuin zo nederland in.
Je krijgt wel Duitse kinderbijslag althans het verschil wordt Door dld betaald daar is sinds 2013 jurisprudentie over
Ja. Tot het moment komt dat je het weer terug mag betalen Trust me, ik zie niks anders in mijn omgeving met al die hollanders. Als je recht hebt op kinderbijslag in nl, dan wordt er niks bijbetaalt door DL.
Ik weet dat er meerdere scholen zijn, ben in 's-Heerenberg opgegroeid. Het gaat me om een deel van het volk Ik denk niet dat 'der die das' een probleem zal zijn. Ken meerdere kinderen die duits/nederlands opgroeien en die kunnen beide talen perfect. Ikzelf heb er ook geen problemen mee.
Wanneer er een thuisblijvende partner is heb je sowieso recht op aanvulling vanuit D. Wij krijgen het al zes jaar, aangezien mijn partner fulltime voor de kinderen zorgt. Ik krijg vanuit NL de KB, omdat ik in NL werk... hij krijgt de rest aangevuld naar Duits nivo.