Ik zie dat op de vloerverwarming in ons nieuwe huis een thermostaatkraan zit (zo'n draaiknop met graden erop net als bij radiatoren) Deze verwarmt de benedenverdieping maar niet de woonkamer, nu draai ik 's avonds steeds de verwarming aan om lekker warm in de woonkamer te zitten, andere ruimtes worden dan ook warm waar ik dan niet meer kom. Kan ik die draaiknop gewoon uit zetten? (En pas in de winter weer aan) en zou dat ook stookkosten besparen?
Ik zet 'm altijd op de laagste stand in de zomer, maar volgens mij springt de mijne alleen aan als ik de gewone verwarming ook aan heb.
Waar wordt de vloerverwarming mee verwarmd? Soms kan een vloerverwarming ook koelen in de zomer, dan zou ik hem niet uit doen
Dan zou ik hem gewoon lager zetten. Of ie helemaal uit mag, zou je even moeten nagaan. Soms wordt het water in beweging gehouden omdat stilstaand water niet altijd handig is.
Dacht zelf misschien moet ik er een tijdschakelaar tussen doen? En dan eens per dag half uurtje laten draaien ofzo? Ben vooral ook erg benieuwd of t uitmaakt in gasverbruik, hoe kom ik daar achter?
Maar iemand zal dit toch eerder gedaan hebben en weten of t invloed heeft of niet? Meterstanden heb ik inderdaad genoteerd maar woon hier nog maar net en heb dus bv niet al eerder een lente meegemaakt dus kan niet goed vergelijken
Daar bereik je niks mee. Met een vloerverwarming duurt het ca. 1 uur om de ruimte 1 graad op te warmen. Dat is lastig. Je kunt namelijk wel meten (een dag aan en een dag uit), maar er zijn nog veel meer factoren, die invloed hebben. Bijvoorbeeld de buitentemperatuur, hoe vaak de deuren en ramen open en dicht gaan, etc. Om antwoord te geven op je initiële vraag: Dit hangt helemaal af van hoe de vloerverwarming is ingericht. Is er in elke ruimte een thermostaat (dus alleen een meet-ding). Kun je in verschillende ruimtes apart de temperatuur regelen (dan is de thermostaat regelbaar)? Welke thermostaat/thermostaten regelen de temperatuur? Oftewel, welke worden uitgelezen waardoor de verwarming weet of ie aan of uit moet? Weet je hoe de leidingen precies lopen? Bij ons lopen er bijvoorbeeld 3 verschillende (aparte!) leidingen door de woonkamer. Die kun je ook ieder afzonderlijk uit zetten, want ze hebben allemaal een eigen knop/kraan. Maar 1 van die drie regelt ook de temperatuur in de hal en op de wc. Ik kan dus niet alleen voor die ruimtes de kraan dicht zetten, want dan doet 1/3 van de vloerverwarming in de woonkamer het niet en verbruiken die andere twee leidingen samen méér om de ruimte toch te verwarmen. Onze bovenverdieping heeft een aparte regeldoos en dus ook aparte leidingen. In ons huis hebben de woonkamer en de slaapkamers een eigen regelbare thermostaat. Op de slaapkamers kan ik die dus uit zetten. Maar op de badkamer niet. Daar is de vloer altijd warm op het moment dat er érgens op de 1e verdieping om warmte wordt gevraagd. De enige manier om dat uit te zetten, is een kraan dicht te zetten, maar dan doet ook hier een bepaalde groep het niet en wordt de temperatuur in één van de kamers dus erg inefficiënt geregeld. Het is vrijwel onmogelijk om het verbruik te verminderen zónder in te leveren op comfort....
In de zomer draaien wij de thermostaat op de vloerverwarmingspomp wat lager, op de laagste stand. Dan circuleert het water nog wel maar wordt er verder niets verwarmd. Onze vloerverwarming verwarmt overigens alleen als ik de thermostaat in de woonkamer aan zet. Zodra het weer frisser begint te worden draaien we die thermostaat op de vloerverwarmingspomp weer verder open, ik meen op 3, maar weet het niet zeker, mijn man doet dot altijd haha
Waarom zetten jullie de thermostaat op de pomp lager, als je ook de thermostaat in de woonkamer uit (laag) kunt zetten? (Ik zeg niet dat het fout is, ben erg benieuwd naar de reden en misschien werkt dat voor ons ook beter).
Volgens mij is dat idd nutteloos. Hier werkt het in ieder geval als volgt (wij hebben wat oudere vloerverwarming, deze is bijverwarming. De thermostaat in de woonkamer geeft een seintje naar de ketel, deze verwarmt het water in de ketel naar de ingestelde keteltemperatuur, de thermostaat van de pomp komt pas hierna, deze mengt het hete water met kouder water tot maximaal de ingestelde temperatuur. In de zomer maakt het dus absoluut niets uit op welke temperatuur deze ingesteld staat aangezien de ketel zowiezo niet aanslaat. Als de vloerverwarming goed is aangelegd, is het normaal gesproken energiezuiniger dan radiatoren, dus ook in de winter moet je juist niet de vloerverwarming lager zetten. Als je door het hele huis vloerverwarming en/of aluminium radiatoren hebt, kun je de keteltemperatuur omlaag zetten, dit bespaart wel heel veel, maar werkt dus niet als het voorgaande niet geldt. Bij vloerverwarming is het energiezuiniger om s nachts de temperatuur niet te ver terug te zetten, aangezien het opwarmen veel meer energie kost dan het op temperatuur houden. Zelfs met vloerverwarming die alleen bijverwarming is, ligt de gevoeltemperatuur een stuk hoger dan bij radiatoren, hier komt de thermostaat nooit hoger dan 19,5 graden, terwijl dat in eerdere woningen toch zeker een halve graad hoger was. Dat maakt vooral vloerverwarming energiezuiniger.
Klopt. Wij hebben de thermostaat constant op dezelfde temperatuur staan. Ook 's nachts. Ons huis is goed geïsoleerd, dus het houdt de warmte vast. Hij hoeft dus ook nauwelijks bij te verwarmen, omdat het niet afkoelt. Het wordt nu warmer, dus zetten we de thermostaat ook lager. Alleen nog niet veel, want 's avonds en 's nachts is het nog te koud. Anders zou ie nu wel bij gaan verwarmen 's nachts...
De vloerverwarming heeft geen regelaar in huis, volgens mij verwarmt hij mee op de cv en klok die daarbij hoort. Vloerverwarming zit in gang, wc, badkamer, keuken en NIET in de woonkamer! S avonds in lente/herfst wil ik het alleen even in de woonkamer wat warmer omdat we dan stilzitten, zonde om de andere ruimtes dan te verwarmen.
Een vloerverwarming zonder regelaar Komt die uit het jaar 0 of zo? Echt raar! Maar er is dus ook maar 1 kraan. Ben je niet bang, dat als je die dicht zet, dat het op de badkamer te koud wordt?
Dat is idd een afwijkende situatie, dan zou ik idd wel de thermostaatknop van de vloerverwarming terugdraaien. Het is dan een beetje uitproberen wanneer de temperatuur in de betreffende ruimtes fijn is. Ook in de winter trouwens, want misschien wil je hem dan ook niet vol open. Bij het uitproberen moet je er dan wel rekening mee houden dat vloerverwarming relatief traag reageert, dus niet te snel weer bijstellen.
Haha ojeee... Maar volgens mij echt hoor.. Zie geen andere klokjes/regelaars, alleen die van cv zoals je ook hebt zonder vloerverwarming. Maar zal de boekjes nog eens nalezen, misschien mis ik wat?
De vloerverwarming hier is over de hele beneden verdieping de hoofdverwarming. We hebben nog 1 gewone radiator hangen maar die staat altijd uit. Boven geen vloerverwarming maar gewone radiatoren. De slaapkamers staan altijd uit, de badkamer eigenlijk altijd aan. Als het heel koud is het kamertje van dochter ook aan. Als we de thermostaat van de vloerverwarming in de zomer lager zetten, maar de thermostaat in de woonkamer op een wat koudere avond hoger om bijv de badkamer wat warmer te krijgen, dan verwarmt ie dus ook alleen de badkamer, en niet de hele benedenverdieping mee. Of althans, minder. Nou komt dat eigenlijk nooit voor, alleen 3 jaar geleden toen ik met heftige weeën in bad wilde 's nachts en het toevallig een hele frisse nacht was en ik het raam (wat nogal heel erg groot is) open had laten staan (wat normaal ook 24/7 open staat, alleen kon ik dat op dat moment net ff niet hebben) Maar afgezien daarvan is het nog nooit voor gekomen dat we in de zomer überhaupt de verwarming aanzetten. Dus in die zin is het ook een beetje nutteloos wat we doen voor de lente /herfst werkt het wel in iedergeval En ik heb me laten vertellen dat de druk van het circuleren van het water in de vloerverwarming minder is en dus stroom zou besparen. Nou geloof ik daar niet zo in, maar goed, thermostaat gaat hier dus sowieso lager. Nu is de verwarming hier al een week of 2 niet meer aangeweest, maar de vloerverwarmingspomp staat nog wel zoals ie altijd staat. Als het echt dit weer blijft dan zal m'n man hem wel weer lager gaan zetten denk ik
Hmm ik zou daar wel even naar laten kijken! Laatst was onze thermostaat in de woonkamer kapot, ding sloeg helemaal op hol. Wij hadden em ingesteld op 18 graden maar dat kreng bleef maar verwarmen, uiteindeljk was het 25 graden in de woonkamer . De vloer was gewoon heet! Bleek de vloer 39 graden te zijn (omdat de thermostaat daar dus redelijk ver open staat) Vloerverwarming mag absoluut NIET warmer worden als 40 graden anders komen je tegels los te liggen. Is dus onwijs slecht voor je cement (tenminste, bij ons, onze vloer ligt in cement, niet in lijm) Wij hebben dus best veel geluk gehad dat we het op tijd zagen ('s ochtends was er nog niks aan de hand, bij thuiskomst na een werkdag was het dus 25 graden/vloer 39 graden) Maar zonder regelaars lijkt me dit best lastig!