Studeren wordt steeds duurder. Daarom sparen wij nu alvast voor later. Maar...hoeveel draag je als ouders gemiddeld bij aan de studie van je kind? Iemand hier enige kijk op?
Ligt aan je financiële situatie denk ik. Ik moest zelf bijvoorbeeld ook er bij werken en moest het vooral doen van mijn beurs en wat ik verdiende. Ouders konden niet heel veel bijdragen. Maar is moeilijk te voorspellen wat er straks is aan sociale pakketten voor studenten en wat dan je situatie is. Wat wij nu doen is sparen voor later (wat we nu kunnen missen), maar wel op een spaarrekening op onze eigen naam. Daarmee kunnen we dan bijdragen aan de studie. Ik verwacht overigens wel dat mijn zoon tegen die tijd ook een bijbaantje neemt
Als je nu studeert aan HBO of WO ben je zo'n 2000,- per jaar kwijt maal 4 jaar = zo'n 8000,-. Dan ligt het er verder nog aan of je mee wilt gaan betalen aan een eventuele kamer, of dat ze thuis blijven wonen en in hoeverre je ze eventueel ook zelf mee wilt laten betalen natuurlijk. Wij sparen er nu niet bewust voor. Het jaarbedrag aan collegegeld zouden we wel kunnen missen, maar om het nu al op zij te zetten dat gaan we niet bewust doen. Sparen wel hoor, maar niet bewust daarvoor. Weet toch niet hoe het er tegen die tijd uit ziet en of we het überhaupt wel geheel willen betalen of dat ze zelf ook hun steentje mogen gaan bijdragen aan hun eigen toekomst. Dat weten we over een aantal jaar
Hier net zo - via onze spaarrekening sparen we in spaarpotjes voor de kinderen, maar het blijft op onze rekening. Als het lukt, krijgen ze dit geld voor hun 1e woning. Maar als we het nodig hebben voor hun studie, dan is het dáárvoor of eventueel voor een startbijdrage voor hun rijbewijs/eerste auto.
Ons streven is om voor elk kind 10000 euro te sparen voor de studie. De oudste twee zitten al op het vo en kunnen tot op heden goed leren, dus dat wordt misschien HBO of universiteit. Zijn ze straks meer dan 10000 euro kwijt, zullen ze moeten lenen en natuurlijk zelf een bijbaantje zoeken. Het zal voor ons financieel niet mogelijk zijn om voor 4 kids een complete universitaire studie te bekostigen, maar dat hoeft mi ook niet. Als ze iets echt graag willen bereiken, mag dat hun zelf ook wat kosten vind ik.
collegegeld was 15 jaar geleden 600 gulden, nu 1900 euro voor een HBO / uni opleiding, dus sparen maar. Denk dat het straks als de huidige kleintjes eindelijk gaan studeren alleen voor de welgestelde kan, of ze moeten veel lenen.
15 jaar geleden was het collegegeld veel meer dan 600 gulden hoor. Volgens mij betaalde ik toen al zo'n 2500 gulden! Voor een universitaire studie was dat. Ik vind een studielening niet perse iets slechts trouwens. Moet niet de spuigaten uitlopen natuurlijk, maar wat lenen vind ik niet een ramp.
We zetten het ook niet op de rekening van de kids, maar op onze eigen rekening zodat we tzt een steentje kunnen bijdragen...
Klopt, ik betaalde 15 jaar geleden ook zo'n 2500 gulden collegegeld per jaar aan de universiteit! Wij sparen flink voor onze jongens, we verwachten zo'n 25.000 per kind te hebben gespaard als ze 18 zijn. Mijn ouders sparen ook voor ze, ik weet niet hoeveel dat is. Dat betekent niet dat ze 'gratis' mogen studeren. Ik verwacht dat ze zelf ook werken naast hun studie, heb ik zelf ook altijd gedaan. Ook vind ik een kleine studielening geen probleem. Wij vinden het een fijn idee dat we onze kinderen op weg kunnen helpen als ze groter zijn. Dat kan met studie of woning zijn of iets heel anders.
Zoiets hadden wij ook in gedachten. Hier 'maar' 2 kinderen en nog op de basisschool, maar ons idee is ook 10000 per kind te hebben.
Mijn ouders hebben mijn studie, boeken en kamer betaald. Wij willen hetzelfde doen voor onze kinderen. Hoeveel je spaart ligt natuurlijk aan je eigen financiën. Wij proberen per kind 15.000 euro te hebben tegen de tijd dat ze gaan studeren en tot nu toe gaat dat goed.
Ik denk dát wat gegeven de situatie mogelijk is?¿ Wij sparen voor dreumes en mettertijd natuurlijk ook voor bib. We zien wel of ze later gaan studeren en dan zullen we onze kinderen zeker naar draagkracht steunen. Maar ik kan ook niet in de toekomst kijken dus euh... geen idee hoe we er dan voor staan.
Wij sparen voor de kinderen, en gaan afhankelijk van soort studie bijdragen aan het collegegeld. Boeken en leefgeld ga ik niet betalen, studenten kunnen daar prima zelf voor zorgen en worden een stuk verantwoordelijker en volwassener van.
Wij kunnen de gehele studie van de jongens betalen. Maar wij gaan geen huur etc. betalen. Daar zullen ze voor moeten werken.
Ik spaar voor mijn zoontje, maar wel op mijn eigen spaarrekening. Je weet nooit hoe de toekomst zal lopen, misschien krijg ik het zelf financieel wel heel erg moeilijk waardoor ik het in het slechtste geval toch voor mijn eigen vaste lasten moet gaan gebruiken. Nu alles financieel gewoon goed gaat, spaar ik wat ik kan missen. Als alles tegen de tijd dat mijn zoon gaat studeren nog steeds goed gaat, dan betaal ik zijn studie en eventueel ook een bijdrage aan zijn kamer. Ligt er maar net aan hoeveel er gespaard wordt. In het beste geval kan hij het zelfs gebruiken voor zijn rijbewijs of eerste woning.
Wij hopen voor beide kindjes tzt 10.000 euro te hebben gespaard. Voor ons als erg veel geld; geen idee wat ze er dan voor kunnen doen. Maar dat is ons steentje die we willen bijdragen. Ik heb altijd alles zelf betaald, daar ben ik ook niet slechter van geworden. Maar ik wil wel iets mee kunnen betalen aan de studie voor de kinderen.
Ik zit met verbazing te kijken naar de bedragen die langskomen. Wij, mijn man en ik, zijn beide HBO/WO geschoold incl vervolgopleidingen maar we hebben er beide zelf voor een groot gedeelte in en aan bijgedragen. Voortgezet onderwijs werd betaald door onze ouders en vanaf 15 jaar hadden we een bijbaan naast school. In onze tijd was er nog de basisbeurs en aanvullende beurs. Die aanvullende beurs heeft mijn man wel gehad, ik niet want niet nodig. We hebben beide zelf fors meebetaald en (alhoewel het nu koffiedik kijken is wat betreft kosten, rijksbijdragen etc voor over een jaar of 11) vinden het ook belangrijk dat onze dochter zelf een bijbaan neemt en meebetaalt. Niet alles zullen we dus betalen, als je 17/18 bent en start op het HBO/WO kun je zelf ook meebetalen. Dit zorgt er mijns inziens ook voor dat je inzicht krijgt in kosten en weet dat je wat moet doen voor je toekomst. We kunnen alles betalen, maar doen dit simpelweg niet omdat het niet past bij onze visie op opvoeden.
Helemaal mee eens, Ik en mijn zus hebben onze studie vrijwel volledig zelf betaald. Ook mijn rijbewijs en de zomervakanties vanaf mijn 18de. Maar beide wel bewust ervoor gekozen om thuis te blijven wonen en te reizen. En na afstuderen eerst 2 jaar thuis gewoond, in die 2 jaar had ik bijna 20.000 gespaard en dat gebruikt voor mijn uitzet. Bijdrage van mijn ouders was dat ik niks hoefde bij te dragen in het huishouden tijdens die 2 jaar, dat ik ook fulltime werkte. Wij gaan onze kinderen op dezelfde manier opvoeden, ook al kunnen we het prima bekostigen voor ze. Mocht de studiefinanciering verdwijnen zullen wij het collegegeld wel meebetalen, want dat is natuurlijk de basis.
Wij hopen tegen die tijd de volledige studie of in ieder geval een deel van de studie voor onze dochter te betalen. Ik heb zelf nooit het geld gehad om te kunnen studeren en mocht geen lening nemen. Ik vind het nog steeds zo erg dat ik nooit de kans heb gekregen om te studeren dat ik mijn dochter wel echt die kans wil geven. Mits ze echt zeker weet wat ze wilt studeren. Maar ik weet niet hoe het allemaal loopt in de toekomst.