Turkse yoghurt in een dieet

Discussie in 'De lounge' gestart door SushiLover123, 17 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik zit er over te denken om te minderen met koolhydraten. Ik wil dan mijn boterhammen vervangen door yoghurt. Op het forum lees ik overal Griekse yoghurt, maar aangezien ik vaak in de Turkse winkel kom en het daar veel goedkoper is, wil ik in plaats daarvan Turkse yoghurt nemen. Er zijn echter een aantal varianten, met name qua vetpercentage.
    10%, 5%, 3%, 1,5%, 0,5%, etc. Welk vetpercentage kan ik het beste gebruiken en waarom?

    En wat mag ik er wel en niet in doen?

    Bedankt alvast.
     
  2. Islah

    Islah Niet meer actief

    Volgens mij is Turkse yoghurt, Griekse yoghurt en Bulgaarse yoghurt hetzelfde?
     
  3. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Griekse yoghurt is een soort hangop. Die laten ze uitlekken om dikker te maken. Volgens mij wordt er daarna ook nog slagroom aan toegevoegd.
    Bulgaarse yoghurt wordt gemaakt van ingedampte melk en smaakt daardoor ook anders.
    En van Turkse yoghurt zijn er dus verschillende varianten.

    Ik heb ergens ook gelezen dat er andere yoghurtculturen (bacterieën) zitten in Griekse en Turkse yoghurt. De Bulgaarse zal misschien wéér anders zijn.

    Yoghurt wordt gefermenteerd en het hang er vanaf hoe lang en op hoeveel graden. Dan heb je ook nog linksdraaiende en rechtdraaiende yoghurt. Dat maakt ook verschil.
     
  4. Islah

    Islah Niet meer actief

    Haha, wat ingewikkeld allemaal. Ik heb altijd (naast de gewone yoghurt dan) Turkse yoghurt maar dacht echt dat het allemaal hetzelfde was en dat alleen de naam anders was. Fout dus.
     
  5. Nahla2013

    Nahla2013 VIP lid

    4 okt 2012
    5.965
    3
    0
    Als Turkse ben ik echt dol op yoghurt. (Turkse uitvinding ;))
    In een koolhydraatarm dieet at ik dan ook gewoon Yayla yoghurt met 10% vet. Hoe minder de vetpercentage is hoe meer koolhydraten (suikers) er in zit.
     
  6. Krabje

    Krabje Fanatiek lid

    8 dec 2011
    3.546
    2.016
    113
    das niet waar...
    Zo weinig mogelijk vet nemen en kijken waar het meest in zit qua eiwitten
     
  7. kleintje88

    kleintje88 VIP lid

    17 nov 2008
    9.362
    2
    0
    Vetten heb je ook gewoon nodig...
    Goede vetten daar is niks mis mee maar ja daar moet je natuurlijk ook geen kilo's van eten ;)
    Kies voor het product waar de minste toevoegingen in zitten als toegevoegde suikers etc.
    Misschien kan imensa je helpen die heeft wel veel verstand van voeding, eiwitten en dat soort dingen ;)
     
  8. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Kun je dat ook uitleggen? Want nu hoor ik twee tegenstrijdige dingen... :(
     
  9. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik kan niet goed vinden hoeveel suiker en eiwitten er in de verschillende Turkse yoghurts zitten. Ik zie verschillende calorie-tel-websites, maar die spreken elkaar tegen. Zo zegt de één dat er géén suikers in zitten, maar de ander zegt dat overal 3 gram (op 100) suiker in zit..
     
  10. berbel

    berbel Fanatiek lid

    25 nov 2005
    2.800
    96
    48
    Je hoeft alleen maar naar het aantal koolhydraten te kijken als je koolhydraatarm wil. De Griekse yoghurt waar iedereen het over heeft is 3,5-4 gram koolhydraten per 100 gram.
    Dus vergelijk ze allemaal en dan neem je de minste koolhydraten.
     
  11. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    Denk dat het ook per merk verschilt even op het etiket kijken..
     
  12. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Iemand toevallig een emmertje Yayla staan? Ik om morgen pas weer in de bakkal...
     
  13. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Mijn man eet trouwens altijd franse kwark omdat daar de meeste eiwitten in zitten
     
  14. Manoya

    Manoya Niet meer actief

    Ik zou bij een dieet inderdaad voor Franse kwark gaan, is magerder en bevat veel eiwitten.
    Wat betreft de Turkse yoghurt, werd mij precies het zelfde wat Nahla zei verteld..
     
  15. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Nou ik ben bij de Turkse winkel geweest en ik heb de etiketten bekeken.

    Yayla yoghurt 10% per 100 gram
    vet: 10 gram
    waarvan verzadigd: 6,7 gram
    koolhydraten: 5,4 gram
    waarvan suikers: 3,2 gram
    eiwitten: 3,4 gram
    zout: 0,1 gram

    Yayla yoghurt 3,5% per 100 gram
    vet: 3,5 gram (duh)
    waarvan verzadigd: 2,3 gram
    koolhydraten: 5,1 gram (iets minder)
    waarvan suikers: 3,4 gram (dit is zelfs meer!)
    eiwitten: 4,0 gram (iets meer)
    zout: 0,1 gram

    Dus het klopt wel, dat er meer suiker zit in de magerdere variant, maar in het geheel wel iets minder koolhydraten, iets meer eiwitten en uiteraard minder vet.

    Ook hoor ik hierboven een paar keer iets over meer eiwitten, maar waarom is dat goed dan?

    Op beide verpakkingen staan geen toevoegingen. Alleen gepasteuriseerde volle melk en melkzuurbacterieën. Bij de 10% zit er ook gepasteuriseerde room bij.
     
  16. kleintje88

    kleintje88 VIP lid

    17 nov 2008
    9.362
    2
    0
    Waar ik benieuwd naar ben wat zijn de ingrediënten van de lijst want in heel veel dingen zitten ook verborgen suikers.. en toegevoegde dingen waarvan je denkt wat is dit nou ???
     
  17. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Precies wat ik zeg:
    Gepasteuriseerde volle melk
    Melkzuurbacterieën
    Gepasteuriseerde room
     

Deel Deze Pagina