Rijstebloem komt er bij mij niet in. Een vuller zonder voedingswaarde, why??? Als je je kindje van +6 mnd een papflesje wil geven zijn er biologische alternatieven van merken als Holle en Biobim. Kun je ook met borstvoeding gebruiken.
Aardappelen in belgie sowieso. Ik heb in Estland gewoond en daar werd mij in het ziekenhuis gevraagd of mijn zoon van 6 maanden al goed zijn groente, vlees, aardappelen en saus at... ik geloof dat we toen net zijn eerste wortelhapje hadden geprobeerd
Mijn oudste twee kinderen zijn in Duitsland geboren en in Duitsland ga je met een maand of 5/6 over op pap. Dus wortelpap, aardappelpap, granenpap, nog meer pap. En dan vanaf een maand of 7/8 introduceer je vlees. En dan heb je dus groente/vleespap met aardappelpap etc.
Kinderen spelen veel te weinig meer buiten heb ik eerder het idee. Dreumesjes/peutertjes/kleutertjes met tablets met zogenaamd educatieve spelletjes. Zal gerust dat ze er wat van opsteken, maar ondertussen doen ze te weinig aan fysieke beweging. Onze oudste zat binnen no time aan volle flessen kv met een extra schep nutrilon erdoorheen. (Op aanraden van de KA, voordat mensen daar weer over vallen) Uiteindelijk rond de leeftijd van 1 jaar, eindelijk een beetje 'spekkies' voor een week of 2 en daarna was ook dat weer weg. Toen die begon met kruipen was het binnen no time een gespierde spijker. En dat is ie nog steeds. Ondanks dat ie meer eet dan ik en zijn vader samen. Maar hij is ook altijd in beweging. 's Morgens oogjes open, van de eerste naar de vijfde versnelling en dat blijft zo tot het slapen gaan. Onze jongste eet een heel stuk minder. Maar is een echt bolletje. Maar ook dat word minder nu ze kruipt. Box de deur uit gedaan, en gaan, en we zien het bolle langzaam maar zeker verdwijnen. Beetje jammer dat voor zulke dingen, weer veel tijd en geld in een onderzoek gestoken moet worden. Misschien kunnen ze dan beter kijken naar de relatie tussen schermtijd en overgewicht ipv meteen weer dat gezever dus bv en kv aan te zwengelen. Of het ligt aan de bv. Of het ligt aan de kv. Of het ligt weer aan de suikers. Of het ligt weer aan de vetten. Djeezes... Common sense is a superpower these days. Niks waar je teveel van doet/gebruikt is goed.
De biologische rijstebloem houd ik in gedachten (evt voor later) maar we hadden al besloten dat we het niet gingen geven. Onze zoon is 11 weken, zit qua gewicht precies gemiddeld en hij slaapt de nachten door. Ik zie geen reden om hem nu al bijvoeding te geven. Daarom vond ik het ook een raar advies. We blijven wel gewoon oefenen met het flesje afgekolfde melk want het gaat er meer om dat hij de speen niet in zijn mond wil dan dat hij de melk niet lekker vindt. Daar heeft hij anders ook geen last van. 😏 Als we het nu lekkerder gaan maken door iets toe te voegen drinkt hij straks niet meer gewoon aan de borst.
Helemaal met je eens Novastar! Dat spelt gluten bevat weet ik Juul, voor een kindje met echte gluten allergie is dat dus niet goed! Maar als je kindje dat niet heeft is het met 6 maanden wel een verantwoorde granen introductie. En ik ben, voor alle voeding incl dat van ons zelf, altijd erg voor de biologische variant. Een heel leuk kinder kookboek van baby tot basisschool vind ik Easy Peasy. Heel duidelijk over gezonde voeding, allergenen introductie, alternatieven voor erg suikerhoudende producten en lol en tips om je kindje te stimuleren tot het ontdekken van eten.
Op hun website zelf staat ook niks. Ik ben ook erg benieuwd en dan met name hoe ze het verband hebben gelegd en hoe ze gewaarborgd hebben, dat er geen andere factoren van toepassing zijn, waardoor ze dus zeker weten dat het overgewicht van een kleuter alleen te wijten is aan de combinatie borstvoeding en overgewicht bij 6 maanden. Daarnaast vraag ik me ook af, wat zij als overgewicht zien.
Ik vermoed dat de daadwerkelijke conclusie is: Baby's met overgewicht (fles- OF borstgevoed) hebben een verhoogde kans op overgewicht als kleuter. Dus dan borstvoeding geven de kans op overgewicht (minimaal) verkleint. Maar laat het aan de media over om middels suggestieve berichtgeving weer een borstvoedingsrel te creëren... Dat inderdaad. Schijnt toch niet iedereen te snappen. Yup!
Dit is ook wel weer kort door de bocht. Erfelijkheid en aanleg weegt (letterlijk) ook ontzettend mee en dat hoeft niets met een voedingspatroon of leefpatroon te maken te hebben.
En zo lijkt ook niet iedereen te begrijpen dat baby's hun fles niet leegdrinken omdat mama dat wilt. Als een kind huilt, en het is niet van de honger, dan helpt een fles ook niet. Dan moet je ze op een andere manier troosten. Daarbij loopt een fles niet leeg als je hem onderstboven houdt. Daarvoor moet de baby zuigen. Verder is men bezig met onderzoek naar de effecten van gewicht bij kinderen door wat hun moeder at/niet at tijdens de zwangerschap.
Dat klopt inderdaad. Als een baby geen honger heeft, weigert deze gewoon de fles. Maar een baby kan wel zuigbehoefte hebben. Aan een tepel zuigen om de zuigbehoefte te bevredigen kan zonder melk uit de borst te krijgen, maar bij een fles komt er dan wel melk uit.
Oh ik ben er van overtuigd dat niet alle flesvoedende moeders zo denken. Helaas is dit wel een ouderwets gedachtengoed, dat vaak nog door de oudere generaties aan de jongere wordt verteld. Die fles moet leeg, anders heeft niet niet genoeg, groeit ie niet goed, gaat ie 's nachts huilen en weet ik wat nog meer. En een beetje onzekere moeder krijgt zo een schuldgevoel aangevraagd... Mijn ervaring met dit soort onderzoeken, is dat ze niet alle aspecten voldoende meenemen om de invloed ervan uit te kunnen sluiten en worden er onterechte verbanden gelegd en conclusies getrokken.