Hallo, Ik ben moeder van een autistische zoon met verstandelijke handicap. Op dit moment hebben wij een CIZ-indicatie van 8 dagdelen (dit is dus naast zijn ZMLK-school). Wij maken gebruik van 2 dagdelen. Dit is met name om onze zich gezond ontwikkelende zoon ruimte te geven om zonder zijn autistische tweelingbroertje leuke dingen te kunnen doen na school (spelen met vriendjes thuis, activiteiten met moeder). Tevens biedt het ouders af en toe ruimte om niet altijd bezig te zijn met in eerste instantie autisme begeleiden. Dit biedt uiteraard ook verlichting voor ons. Omdat ik (buiten werkzaamheden als zzp'er uit huis naast klantvergaderingen en besprekingen) de ruimte heb, kan ik mijn autistische zoon ook veelal zelf opvangen. Dit geeft ruimte en regelmaat, en hij spaart zijn 'stress afreageren' niet altijd op om het na school thuis te uiten. Ik pak ook veel lieve momenten zo, niet alleen de vermoeide post school en opvang situatie. En uiteraard vind ik het fijn om ook zo te kunnen genieten van mijn kleine autist. Wat zou een PGB meer kunnen bieden, is het lastig te verkrijgen? Wie heeft ervaring met beide zorgindicaties en wat beviel beter?
Je zou ook logeeropvang af kunnen nemen vanuit je pgb. Of een ambulant begeleider kunnen aannemen. Die kan helpen in huis of je zoon mee nemen uit huis. Wij bieden logeeropvang voor jongeren met een beperking bij ons thuis. Wij werken alleen met pgb omdat er bij ZIN voor ons veeeel meer administratieve taken bij komen.
Een PGB kan niet meer bieden. Het is op een andere manier je zorg inkopen. Je krijgt een indicatie voor zorg vanuit het CIZ. Vervolgens kun je kiezen hoe je de zorg die je geïndiceerd kreeg wilt ontvangen. Als je ZIN kiest, krijg je direct zorg van een zorgaanbieder. Als je een PGB kiest dan krijg je een geldbedrag waarmee je zelf een zorgverlener kunt inschakelen. Het één is niet lastiger verkrijgbaar dan het ander (maar het heeft wel andere voorwaarden), je bent vrij in je keuze. PGB heeft als voordeel dat je helemaal zelf je zorg kunt inkopen. Dat is gelijk ook het nadeel, want je moet dus alles zelf regelen en je moet kunnen verantwoorden hoe je het PGB gaat besteden. Met de overgangsregeling naar de SVB loopt alles nog niet helemaal lekker, dus er is nog wel een hoop gedoe met betalingen. ZIN heeft als voordeel dat je veel minder administratieve rompslomp hebt. Het 'nadeel' is dat je gebruik maakt van gecontracteerde aanbieders (die overigens over het algemeen prima zijn) en dus niet geheel vrij bent in je keuze aan zorgverleners.
Bij PGB moet je tegenwoordig vooraf contracten en zorgomschrijvingen laten zien. Deze moeten dan goedgekeurd worden voor tot betaling over wordt gegaan. Verantwoorden naderhand hoeft uit meer, je krijgt het geld dan ook niet op rekening meer. Dat regelt de svb tegenwoordig. Alleen is het daar nog steeds niet orde. Ik zou er nu niet voor kiezen.
Ik zou het ook mooi ZIN laten. In principe krijg je hetzelfde ervoor alleen de manier van betalen is anders.
Ik heb geïnformeerd voor een PGB voor onze dochter (ze heeft nu alleen dat ze op het MKD zit en wij hulp thuis hebben via ????? nu de gemeente geloof ik) maar mij werd verteld als je niet al een PGB hebt je deze ook niet zal krijgen omdat ze in 2016 helemaal van de PGB's af willen dus ik denk dat PGB dan lastig wordt? Maar ik weet niet hoe het zit als je al iets hebt lopen... Ik had het ook graag gewild zodat onze dochter een speciale therapie kon volgen met autisme honden enz maar ja ik kan daar dus nergens voor terecht... Ook 1 dag in de week of maand naar een zorgboerderij kan zo niet want tja waar moet ik dan terecht? Centrum jeugd en gezin zegt dat ik nergens terecht kan meer...
Alles is nu op maat en loopt via de gemeente. In elke gemeente is het weer anders geregeld. Wijkteams, keukentafelgesprek, jeugd- en gezinswerker, gezinscoach, thuishulp, etc etc. Ik weet niet hoe het in jouw gemeente heet, maar zo iemand komt bij je thuis en kijkt wat er nodig is. Dat leggen ze dan vast in een verleningsbesluit. Dus het kan zeker een zorgboerderij of speciale therapie, maar dan moet zeer duidelijk aangetoond worden dat dit nodig is en alleen dit werkt. De gemeentes moeten bezuinigen en proberen veel zelf te doen of in het voorliggend veld en alleen specialistischere zorg te vergoeden als het echt niet anders kan.