En het kan erfelijk zijn ja, maar het hoeft zeer zeker niet. Mijn man is waarschijnlijk hoogbegaafd. Als mijn schoonvader een iq boven de 80 heeft is het al hoog. Mijn schoonmoeder gemiddeld. Mijn zusje is dus hoogbegaafd. Ik ben niet dom, maar ook niet hoofbegaafd ofzo. Mijn ouders hetzelfde denk ik, mijn vader is wel een heel slimme man, maar die laat het niet altijd zien, hij is ook altijd postbode geweest omdat hij zich zo min mogelijk aan anderen aan wilde passen en graag buiten werkte. De hersenen voor iets anders heeft hij echter wel.
Ten eerste kan het even op een andere toon, en daarnaast leuk dat je naar mijn mening vraagt . Ik denk het is beetje genetisch , maar denk ook dat het voor een deel aan je karakter ligt. En ik denk soms wel dat het heeft te maken met geld. Of je je kind veel kan aanbieden of niet ? Maar soms dan hebben mensen weer geen geld, en dan komen ze nog verder dan mensen die wel geld hebben. Want vroeger had je nog grote families , kijk maar naar bijv joop van de ende. Die had niet veel vroeger, en daardoor zo geworden, omdat hij wist wat je kan doen met niks of niet veel , en het leren delen enzovoorts . En dan denk ik nee het is niet genetisch bepalend, maar ligt aan je karakter , je doorzettingsvermogen. Dit is hoe ik erover denk , groetjes jmm
Nou je iq heeft iig niks met geld te maken, wat je er uiteindelijk allemaal mee doet misschien deels (maar denk ik niet), maar je iq is gewoon genetisch bepaald, al dan niet erfelijk.
Het heeft natuurlijk met verschillende dingen te maken, als je al een hoog in hebt maar geen zin hebt om te leren of jou droombaan is buschauffeur komt het niet tot zn recht. Ik denk wel dat als beide ouders slim zijn met een hoog in en een hoge studie hebben afgerond (en die dat ook stimuleren en kunnen betalen ) er een grote kans is op een kind die een hoge studie zal gaan doen. Maar ik geloof niet dat als ouders allebei mbo hebben het kind nooit een universitaire studie kan gaan doen, je bent immers geen precieze kloon van je ouders. . Thank God no, mijn vader overviel mensen en zal regelmatig in de gevangenis .
Puur wetenschappelijk gezien is dit een interessante discussie die al jarenlang woedt. Google maar eens op nature vs nurture. Maar wetenschappelijk gezien kun je pas een definitieve uitspraak doen over wat meer invloed heeft als je een dubbelblinde gerandomiseerde test doet en dat kan vanuit ethisch oogpunt niet Dus daarmee blijft het een filosofische discussie. Mijn persoonlijke mening: ik denk dat je iq deels genetisch bepaald is. Als je intelligente ouders hebt heb je een grotere kans om zelf intelligent te zijn. Je kunt echter altijd buuten deze kans vallen en ofwel niet slim zijn, ofwel buitensporig veel slimmer (denk sheldon cooper). En een kind uit ouders die net hun veters kunnen strikken kan een iq van 180 hebben, alleen is de kans daarop aanzienlijk kleiner dan als je ouders ook een iq van 180 hebben. Een andere belangrijke factor is echter wat je doetmet je aangenoren intelligentie, en dat is nurture. Hoe wordt je gestimuleerd om het optimale uitjezelf te halen? Dat heeftniet alleen te maken met intelligentie maar vooral met werklust, enthousiasme en Oefening. Kijk maar naar de theorie van ' uitblinkers' van Malcolm Gladwell. Dus ik denk dat allebei belangrijk is.
Als het erfelijk is hoop ik dat hij de hersens van mijn broer geërfd heeft. Hij heeft best een hoog iq, ik was al blij als ik een 5/10 had op wiskunde
Op basis van genetisch epidemiologisch onderzoek wordt de erfelijkheid van intelligentie op basis van statistische methodes geschat op rond de 50%. Dat betekent dat de verschillen in intelligentie tussen mensen voor ongeveer de helft kunnen worden verklaard door genetische factoren, welke overigens nog grotendeels onbekend zijn. De andere helft wordt bepaald door omgeving in de breedste zin van het woord, van de omstandigheden in de baarmoeder tot de aangeboden prikkels. Intelligentie is een belangrijke bepalende factor voor opleidingsniveau, en ik denk dat in het nederland van 2015 veel beperkingen door omstandigheden zijn weggevallen. Ik denk dat mijn beide oma's minstens hbo hadden kunnen doen, maar als meisjes op het platteland in de jaren 20 en 30 zat dat er niet in. Mijn ene oma ging met 12 jaar van school om dienstmeisje te worden (en dankzij de bijdragen van het hele gezin konden de jongste twee broertjes naar de universiteit). Mijn andere oma haar schoolcarrière eindigde toen de Duitsers haar fiets innamen en ze geen manier meer had om op school te komen. Dat soort problemen zijn ons tegenwoordig natuurlijk vreemd.
Van alles een beetje. M'n ouders hebben minimaal geleerd. Mulo en een jaartje vakschool allebei. M'n vader was in de wereld geinteresseerd, m'n moeder niet. Mijn zusje had al geen zin in de mavo, m'n broertje deed vmbo maar is op later leeftijd toch wat bij gaan leren. En ik, met een iq bij de hoogste twee percentiel, ben gepromoveerd. Werd thuis niet gestimuleerd ofzo. Ze vonden het maar raar, zo'n lezend wezen dat huiswerk zat te maken.
Lousaa, wat fijn dat je dan toch je eigen weg bent gevolgd en je intelligentie bent blijven inzetten, waardoor je gepromoveerd bent. Knap, hoor! Ik denk dat ik niet achterlijk ben, heb hbo als hoogstgenoten opleiding, maar bij mij thuis waren de omstandigheden er niet naar om het beste uit jezelf te halen. Mijn moeder was manisch depressief en bij ons thuis leefde het beeld dat je, als je niet 'gek' zou worden, je al genoeg bereikt hebt. Nu werk ik in de kinderopvang en ben ik mama van twee gezonde jongens met een goed stel hersens. De oudste heeft een klas overgeslagen, de jongste haalt alleen maar plusjes op zijn kleuterrapport. Ze willen of profvoetballer worden, of luchtverkeersleider. Ik hoop vooral dat ze heel gelukkig worden en keuzes kunnen maken waar ze achter blijven staan, of de moed hebben om van richting te veranderen...