Hoe werkt erkenning?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door fitty, 3 jul 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fitty

    fitty Bekend lid

    9 jun 2014
    913
    0
    0
    Als de vader het kind erkend ?
    Wat zijn dan de plichten ?
    Kind krijgt dan achternaam vader?
    Is hij dan altijd verplicht Alimentatie te betalen?
    Als de moeder en vader niet samenwonen en de moeder wilt geen Alimentatie maar moeder heeft een uitkering, is de vader dan verplicht te betalen ook al wilt de moeder dit niet?
    Heeft de vader ook nog plichten verder?
    En wat zijn z'n rechten? Stel de moeder wilt met het kind op reis, moet ze dan zijn toestemming vragen? Of als ze basis school gaat kiezen mag hij meebeslissen of mag de moeder zelf keuze maken zonder vader zijn wensen ?
     
  2. Chocochippie

    Chocochippie Niet meer actief

    Ik weet alleen dat je tijdens de erkenning aan kan geven welke achternaam het krijgt. Wij hebben bijv besloten dat ons kindje zijn achternaam krijgt.
    Volgens mij (maar dt weet ik niet zeker) heeft de vader door de erkenning de plicht om alimentatie te betalen als jullie uit elkaar zijn.
     
  3. bloemetje95

    bloemetje95 Niet meer actief

    Je bedoelt als je uit mekaar bent neem ik aan?
    De vader heeft recht op omgang met het kind en informatie hierover.
    Zijn plicht is om het financieel te steunen tot zn 21e jaar.
     
  4. fitty

    fitty Bekend lid

    9 jun 2014
    913
    0
    0
    Dat begrijp ik, maar wat als ik geen geld wil van hem ?
     
  5. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.213
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Het is ook niet voor jou het is voor het kind, denk niet dat iemand jou kan dwingen geld van hem aan te nemen als je echt niet wil.
     
  6. MamavanF2009

    MamavanF2009 Niet meer actief

    Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken, bio-vader en ik waren al uit elkaar voor mijn oudste geboren werd;
    iedere situatie is uniek en staat op zichzelf, dus dit is wat er in mijn geval is gezegd en geregeld.

    Bij ons is het nu zo dat bio-vader heeft erkend met vervangende toestemming van de rechter maar ik heb nooit alimentatie gehad.
    Daar had ik een aparte zaak van moeten maken maar dat heb ik om verschillende redenen niet gedaan.
    Alhoewel ik/wij er wel recht op hadden heb ik er voor gekozen dat niet te doen.
    Die keuze ligt dus bij jou als moeder.
    Erkenning wil vooral zeggen dat er een juridische band is tussen vader en kind en dat het kind van vader erft wanneer die komt te overlijden.
    Verder is er weinig waar de vader recht op heeft, ook heeft hij verder geen plichten.
    In principe ben je als moeder verplicht de vader op de hoogte te houden maar beslissingen maak je alleen; de vader staat daar verder buiten.
    Beslissingen kan hij alleen mee maken als hij ook het gezag zou hebben en dat staat dan weer helemaal los van de erkenning (en wordt ook pas geregeld wanneer het kind geboren is, áls je dat als moeder wil).
    De achternaam mag jij als moeder kiezen maar kies je voor de achternaam van de vader en zou je nog meer kinderen met hem krijgen, dan krijgen die automatisch ook zijn achternaam.
    Als jij daar bij de eerste geen toestemming voor geeft krijgt het kind automatisch jouw achternaam.

    Nogmaals; zo is het bij mij gegaan, zo is het mij uitgelegd maar dit wil niet zeggen dat het standaard voor iedereen zo geldt.
     
  7. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    er staat bij erkenning zwart op wit dat hij de vader is.
    je kan dan kiezen welke achternaam het krijgt die van hem of van jou.
    wij hebben het toen gedaan omdat ik anders zelf naar het gemeentehuis moest om dl aan te geven.
    zitten volgens mij verder geen rechten en plichten aan verbonden.
    dat moet je dan allemaal weer apart regelen wbt alimentatie en omgang
     
  8. Drieka

    Drieka Niet meer actief

    Als jij een uitkering krijgt tegen de tijd dat jullie kindje geboren is, dan denk ik dat je wel verplicht bent de alimentatie aan te nemen door de uitkeringsinstantie, zij brengen dat bedrag dan weer in mindering op jouw uitkering geloof ik.

    Als hij jullie kindje erkent dan mag het kindje evengoed jouw achternaam krijgen, is zeker wel zo handig als jij grotendeels het kindje verzorgd/ bij je hebt.
     
  9. MamavanF2009

    MamavanF2009 Niet meer actief


    Dat hangt wel af van het soort uitkering; ik heb een WAO en heb hier nooit iets mee hoeven doen.
    Bij WW of bijstand denk ik dat het dan idd is zoals jij aangeeft maar daar weet ik verder niks van.
     
  10. SweetPrincess

    SweetPrincess Bekend lid

    17 feb 2015
    601
    43
    28
    NULL
    NULL
    Bij de erkenning leg je de achternaam vast. Krijgt het jouw achternaam zal je geen probleem hebben met reizen want jullie heten inmiddels hetzelfde.
    Als het zijn achternaam heeft en je gaat alleen met de kleine weg zal je een toestemmingsformulier moeten hebben want jullie hebben niet dezelfde achternaam volgensmij is dat ivm ontvoeringen enz.

    Maar met erkenning heeft hij verder geen ouderlijk gezag dat moet je na de geboorte pas aanvragen via de rechter (gewoon documenten opsturen en dan krijgt hij de ouderlijke macht ook)
    Pas dan heb je als ouders beiden dezelfde rechten en plichten. Met alleen erkenning dus niet.
     
  11. MiniMeInside

    MiniMeInside Actief lid

    1 jan 2015
    492
    1
    16
    Boven de rivieren
    Als jij een uitkering van Sociale dienst hebt, bijstand oid, én de vader erkent jullie kindje dan is hij verplicht alimentatie te betalen. Dat bedrag wordt dan gekort op je uitkering. Je zult de papieren moeten overhandigen na je bevalling, want toeslagen ed zullen moeten worden aangevraagd. Daar is dan te zien dat de vader het kind erkent heeft en daar gaat de uitkeringsinstantie dan alimentatie van eisen.
    Erkent hij het kind niet, dan heeft ie geen rechten en dus ook geen plichten en korten ze jou niet op je uitkering.
    Maar houd er dan rekening mee dat er "vader onbekend" op geboorteakte komt te staan...
     
  12. MoniekJ

    MoniekJ Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.719
    0
    0
    HBO-B biomedisch laboratoriumonderzoek.
    Tilburg
    Wellicht is er via een officieel document aan te geven dat de verplichte alimentatie naar het kindje gaat en jij er absoluut geen aanspraak op hebt. Misschien dat je dan kans hebt om geen korting op je uitkering te krijgen.

    Ga anders den langs bij een rechtswinkel of juridisch loket, dan kunnen ze je alles uitleggen.
     
  13. heyhallo

    heyhallo Fanatiek lid

    29 aug 2012
    1.834
    0
    36
    Vrouw
    Limburg
    Met erkenning erkend de man dat hij de vader is van het kind. Hij heeft dan nog geen ouderlijk gezag dat ligt bij de moeder. Je moet papieren naar de rechtbank sturen en zo krijgt de vader ook ouderlijk gezag over het kind. Tot die tijd liggen alle beslissingeb bij de moeder.
     
  14. w03z3l

    w03z3l Bekend lid

    1 sep 2014
    695
    0
    0
    De vader mag alleen meebeslissen als na de geboorte van het kind het gezamenlijk gezag is aangevraagd. Anders is alleen de moeder gerechtigd om officiële beslissingen te nemen, papieren aan te vragen etc.
    Hoe het precies zit met erkenning, alimentatie en een uitkering weet ik niet, maar dat kun je denk ik het beste navragen bij de uitkerende instantie of een juridisch loket of iets dergelijks. Dan weet je het zeker..

    Ik weet niet of deze vraag op jou situatie slaat omdat je al 31 weken zwanger bent en de erkenning vaak al lang voor die tijd geregeld word, maar zal toch even in de 'je'-vorm houden...
    Dat jij geen alimentatie wil voor je kind zal je ongetwijfeld je redenen voor hebben, punt is alleen dat het geld niet voor jou is, maar voor je kind.
    Als je de vader het kind laat erkenning lijkt me de situatie niet zo dusdanig erg dat jij niks met hem te maken wil hebben en dat je hem uit het leven van het kindje wil houden, dus dan begrijp ik niet waarom hij niet zou mogen bijdragen aan de zorg voor zijn kind.

    Even met een uitzondering voor bepaalde extreme situaties, begrijp ik überhaupt niet waarom iemand een vader zijn rechten en plichten voor zijn kind zou willen ontnemen (of niet willen toekennen). Als hij biologisch de vader is waren jullie er samen bij toen het kindje verwekt werd en in mijn ogen heeft de vader net zoveel recht als de moeder. Helaas is dat voor de wet anders als je niet getrouwd bent, waardoor je soms erg scheve situaties krijgt...
    Ja, wij vrouwen dragen ons kindje 9 maanden, en zetten het op de wereld maar wat maakt dan dat wij meer recht zouden hebben over het kind als de biologische vader??
     
  15. MoniekJ

    MoniekJ Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.719
    0
    0
    HBO-B biomedisch laboratoriumonderzoek.
    Tilburg
    En als je wel alimentatie moet ontvangen, maar geen gezeik wil elke maand. Dan kan de alimentatie ook in 1x worden afbetaald.

    Maar omdat dit een heel specifieke vraag is, kun je toch echt beter bij juridisch loket of iets dergelijks binnen lopen.
     
  16. fitty

    fitty Bekend lid

    9 jun 2014
    913
    0
    0

    Dat zeg ik niet. Maar wij hebben al hele duidelijke afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld : Ik betaal de allerdaagse kosten; voeding, luiers ect en hij de speciale kosten; nieuwe kleding, nieuwe fiets, reisjes, schoolkosten ect. Dat betaald hij niet aan mij maar koopt/ betaald hij zelf. Net als dat hij een rekening op gaat zetten; spaarrekening op naam van het kind waar hij automatisch iedere maand 100 euro op laat storten wat later als spaarpotje voor studie kan worden gebruikt als het kind 18 jaar is. Waar ik wel geld op kan storten maar niet vanaf kan halen. Zo wil ik het graag want ik wil niet dat geld tussen ons in komt te staan/ problemen gaat geven.
    Nu hoorde ik van een vriendin dat als hij het kind erkend (wat hij graag wilt doen en ik ook een goed idee vind) dat er dan door de gemeente een deel van mijn uitkering bij hem word " terug gehaald " kortom dat hij een deel van mijn uitkering betaald. Dit wil ik niet. Ik wil zijn geld niet voor mijn levensonderhoud. Want voor het kind betaald hij al (daarvoor hebben wij de afspraken gemaakt).
    Zij zei ook dat als hij het kind erkend en zijn achternaam krijgt dat ik dan als ik bijv op vakantie ga met het kind zijn toestemming nodig heb. Ook voor welke school ik kies enz.
    Natuurlijk vind ik het goed dat hij zijn rechten en plichten heeft met ons kind, maar ik wil niet voor alles zijn toestemming moeten vragen.
    We hebben de erkenning nog niet eerder geregeld omdat we eerst samenwoonde en nog niet zo lang (1 a 2 maanden) uit elkaar zijn en nu pas duidelijke afspraken hebben gemaakt. Ik weet niet hoe het in de toekomst gaat lopen. Hoe snel ik werk vind of dat we weer samen komen of niet. In ieder geval wil ik niet dat geld tussen ons komt te staan en als hij iedere maand aan de gemeente geld voor mij zou moeten betalen zal dat de situatie niet makkelijker maken. Bovendien als het niet meer goed komt wil ik niet voor alle dingen zijn toestemming moeten vragen. Vandaar deze vragen over erkenning. Ik zal morgen het juridisch loket bellen. Maar het leek me handig om hier ook vragen te stellen omdat misschien er meerdere moeders in dezelfde situatie zitten en vaak zijn tips uit de praktijk ook handig.
     
  17. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Maar hij kan toch ook gewoon voor zijn kind betalen dmv alimentatie wat dan wordt afgetrokken van je bijstand.

    Het is natuurlijk erg krom dat jij geen geld van hem wilt voor je levensonderhoud maar wel voor jullie kindje. Dan moet de gemeenschap voor jouw onderhoud opdraaien en krijg je er nog extra geld voor je kind er bovenop van hem. Ik denk dat je hierin niet zoveel te willen hebt en die alimentatien die hij dan gaat betalen niet voor jou moet zien maar voor jullie kind. Ik denk dat hij anders sowieso vrij goedkoop uit zal zijn als hij alleen de speciale dingen zou moeten betalen en jij de dagelijkse.
     
  18. w03z3l

    w03z3l Bekend lid

    1 sep 2014
    695
    0
    0
    Hier ben ik het ook mee eens... Ook al denk ik ook wel dat je probeert de dingen zo goed zelf te regelen maar daar zal de gemeente schijt aan hebben.
    Erkenning moet je normaal ook regelen als je gewoon samen bent btw hoor, en niet getrouwd ben of geregistreerd partnerschap hebt. Wij hebben dit al met 20 weken geregeld, omdat de vk aanraadde zsm, maar liefst voor 26 weken.. Maar dat terzijde.

    En wat betreft dat jij 'geen zin' hebt om elke keer toestemming aan hem te vragen voor grote beslissingen over jullie kind... Sorry maar dat vind ik echt krom. Het is net zo goed zijn kind als de jouwe dus waarom zou jij meer rechten hebben en alleen beslissingen moeten kunnen maken?
     
  19. fitty

    fitty Bekend lid

    9 jun 2014
    913
    0
    0

    Het gaat toch om levensonderhoud voor het kind en niet voor mij ? Nogmaals : Ik wil zijn geld niet ! Als de gemeente geld voor mijn uitkering bij hem gaat halen dan betaald hij toch voor mij en niet voor het kind? En de dagelijkse onderhoud is zeker niet goedkoop als je het goed wilt doen. Alimentatie hoort voor het kind te zijn en niet voor de moeder. Dat is mijn mening. Hij wilt wel alimentatie betalen en ik wil ook dat hij dat betaald maar voor het kind dus ook aan het kind.. , en niet mijn uitkering gaat betalen.. Ik heb nu toch ook een uitkering zonder kind en daar hoeft hij ook niet voor te betalen.. waarom zou hij dat wel moeten als het kind er is en hij het erkend?
     

Deel Deze Pagina