Mijn zusje is onlangs met 22,5 week zwangerschap van een tweeling opgenomen met weeën en een paar centimeter ontsluiting. Ze hebben de weeën kunnen stoppen! Maar wat een spanning deze dagen. Ze heeft het kunnen volhouden en met precies 24 weken startte de actieve behandeling. Precies die dag zagen ze dat de vliezen al bij de uitgang zaten en de navelstreng en het beentje in de vagina zaten. Als de vliezen zouden breken, zou de kans groot zijn dat het meisje zou overlijden. Het breken zou slechts een kwestie van een paar dagen zijn. Om beide kinderen een kans te geven moesten ze meteen een keizersnede uitvoeren. Daarbij werd door de arts gezegd dat een keizersnede met 24 weken ertoe leidde dat ze hierna geen kinderen meer mocht krijgen, omdat de baarmoeder nog klein was en bij een volgende zwangerschap het litteken niet verder zou kunnen rekken. Aangezien ze alles op alles wilden zetten voor deze kleintjes, is de keizersnede uitgevoerd. Beide kinderen overleefden de bevalling en hadden voor 24 weken een hele goede start gemaakt. De zorgen waren uiteraard groot, maar ze waren dolgelukkig! Helaas ging het toch mis. Na een week bleek het jongetje ziek en overleed. Ondanks het risicio en overlevingskans was dit een ontzettend groot verdriet. De dag erna werd ook het meisje ziek en overleed 2 dagen na haar broertje. We zijn er ontzettend verdrietig om. Zeker ook omdat ze volgens deze arts nu ook kinderloos zal blijven. Deze zwangerschap had ook al even op zich laten wachten en een hormoonbehandeling was nodig om zwanger te worden. Is er iemand die ook zo vroeg een keizersnede heeft gehad, maar daarna nog wel zwanger is geworden en een goede zwangerschap heeft gehad?
Jeetje wat heftig... Geen woorden voor! Ik kan je niet vertellen of het kan, maar een bezoekje aan een tweede gyn (second opinion) zou duidelijkheid kunnen geven. Heel veel sterkte voor jullie hele familie!
Wat een ontzettend naar verhaal. Wat heftig voor je zusje en voor jullie.. Dat blijft toch je ergste nachtmerrie. Maar ik sluit mij aan bij Patruusje, in een ander (academisch/ gespecialiseerd) ziekenhuis vragen voor een second opinion.
Volgens mij kan het wel, mits je lang genoeg wacht om weer zwanger te worden (>1jaar, liefst nog langer) zodat het litteken goed kan genezen. En zeker nooit weeën krijgen, dus relatief vroege geplande keizersnede. Maar denk dat ze best een second opinion kan vragen ja.
Wat ontzettend heftig zeg, en enorm verdrietig voor je zus en voor jullie allemaal. Ik kan je geen advies geven hierin, maar ik zou zeker een second opinion aanvragen. Heel veel sterkte en kracht gewenst voor je zus en jullie allen. Liefs X
Wat een verdrietig verhaal.. wat een moeilijke beslissingen hebben ze moeten nemen.. ik heb geen antwoorden op je vragen maar wil.jullie allemaal en in speciaal je zus en partner heel veel stertkt wensen
Ook ik heb geen antwoord op je vraag, maar wil jou en je familie ontzettend veel sterkte en kracht toewensen. Wat ontzettend verdrietig dit.
Ik heb met 28 weken een keizersnede gehad, kindje prematuur en dysmatuur (ongeveer grootte 24 weken, ik had niet zo'n grote buik). Helaas overleden na 11 dagen. Maar er is nooit gezegd dat ik hierdoor geen kinderen meer kon krijgen. In tegendeel! Een jaar wachten werd mij (en de meeste vrouwen) wel geadviseerd, dan is het litteken weefsel maximaal hersteld, maar mijn gyn int AMC begreep mij volledig toen ik zei dat ik sneller dan dat weer wilde gaan proberen. Toen heeft hij gezegd:'kijk, 1 jaar is beter dan 6 maanden, maar 6 maanden is beter dan 4. Twee maanden zou ik persoonlijk wat snel vinden, maar ik kan je natuurlijk niet wegsturen áls het zou gebeuren'. Maar 2 maanden was ik sowieso niet van plan. Ik weet de exacte situatie van jouw zus niet, maar ik zou zeker nog eens dubbel checken waarom dit tegen haar gezegd is. Ik ben zo een verhaal ook nog niet tegengekomen op fora Succes!
O en in principe zou ik gewoon vaginaal kunnen bevallen een volgende keer (wat de keizersnede betreft). Want daar ligt uiteindelijk het probleem, op het moment dat je weeën krijgt komt er spanning op het litteken en zou het kunnen scheuren. Maar goed, op dit moment staat in mijn dossier dat de ks bij een volgende zs een normale bevalling niet in de weg moet staan.
Wat afschuwelijk! Heel veel sterkte! Zou inderdaad op zoek blijven gaan naar een dokter die je kan helpen.
Wow wat heftig enorm veel sterkte voor iedereen. Zou een second opinion vragen ken meerdere vrouwen die keizersnede heben gehad en wel nog zwanger mochten worden, maar idd moesten wachten ivm litteken en die vroeger binneb moeten voor een keizersnede dan te laten uitvoeren
Hoi ik lees nu pas je verhaal, een hele goede vriendin van me heeft bij a identiek het zelfde voor gehad, allee. Zijn de kindjes daar geboren op 25weken zwangerschap. Maar zijn ook overleden een paar dagen na de de keizersnee, zij is ondertussen gewoon weer zwanger en heeft een gezond meisje via een keizersnede op de wereld gezet na 38weken zwangerschap, gynaecoloog zei gewoon van minimum 1 jaartje te wachten om terug zwanger te worden, en ik ken nog een paar kennissen die iets gelijk hebben meegemaakt en toch nog kinderen hebben gekregen. Hopelijk geeft dit jullie moed, veel sterkte allemaal.
Wat heftig en ontzettend verdrietig. Ik ken een vrouw die met 28 weken een keizersnede heeft gehad en later nog een kindje heeft gekregen (voldragen zwangerschap). Het is dus mogelijk om na een premature keizersnede een zwangerschap uit te dragen. Mogelijk is de baarmoeder met een tweeling bij 24 weken zelfs groter dan een baarmoeder met 1 kindje met 28 weken? Dus zeker een second opinion doen.
Wat een verdriet en heftig verhaal. Mijn Tante heeft met 28 weken zwangerschap een ks gehad. (Kindje overleefde het). Ze is daarna weer zwanger geraakt wat ze eerst niet wist. Hij is voldragen en vaginaal geboren. Tussen de twee kinderen zit 1 jaar en 7 maanden.
Bedankt allemaal voor de reacties. Fijn dat er waarschijnlijk toch nog hoop is. Waar de reactie van de arts dan vandaan kwam begrijp ik niet.
Ik heb meerdere keizersnedes gehad tussen de 24 en 28 weken (totaal 5)...en er is mij nooit verteld dat ik geen kinderen meer zou kunnen krijgen...Heb zelf een medische achtergrond op dit gebied en ook nooit in mijn werk gehoord. Wel is mij nu geadviseerd om,Ivm de 5 keizersnedes,niet meer zwanger te worden.Ik weet ook dat dat vanuit medisch standpunt niet meer verantwoord is.Maar goed,dan hebben we het over 5 keizersnedes...niet over 1. Ps,heel veel sterkte met het verlies van je neefje en nichtje,en je zus en man met het verlies van hun kinderen.
Ik weet uit ervaring dat sommige artsen hun eigen ideeën hebben. Daarom is het goed dat als je twijfels hebt - en zeker bij belangrijke beslissingen als deze - een second opinion te vragen.
@Pipo, die max van 5 ks, is dat voor jou persoonlijk of in het algemeen? Want ik heb 2 weken geleden een heel uitgebreid gesprek gehad met mijn gyn in het AMC en hij gaf aan dat er niet zoiets is als een maximaal aantal ks. Want wat als je nu anti abortus bent en per ongeluk een 6e keer zwanger raakt (ff heeel hypothetisch..)??
Er is geen vastgelegd maximum aan het aantal keizersnedes dat je mag hebben, wel is het zo dat de ingreep telkens moeilijker wordt doordat er veel littekenweefsel is en daarmee dus ook meer risico's op complicaties. De ene persoon maakt meer littekenweefsel aan dan de ander. Normaal geeft de gynaecoloog op het einde van de zwangerschap een advies voor een volgende zwangerschap, en daar nemen ze in mee hoe lastig de ingreep is geweest. Een tweede risico met zoveel keizersnedes is dat het litteken zwak wordt en je meer kans krijgt op het openscheuren van de baarmoeder, vooral als je weeën krijgt. Als daar tekenen van zijn geweest tijdens de vorige zwangerschap/keizersnede (soms kan je letterlijk door de baarmoeder heenkijken zo dun) zal de gynaecoloog ook een negatief volgende zwangerschapsadvies geven. Het blijft natuurlijk een advies, wat gebaseerd is op de ervaring van de gynaecoloog en diens inschatting op problemen bij een volgende zwangerschap. Als er toch weer een zwangerschap ontstaat zal de gynaecoloog niet eisen dat je een abortus doet, maar dat zal wel betekenen dat je waarschijnlijk onder strengere controle komt en dus een reeel risico loopt op ernstige complicaties.