Wie bij de eerste wel een ruggenprik gekregen en tweede niet? Verschil?

Discussie in 'De bevalling' gestart door Annemeis, 26 jul 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.156
    768
    113
    Hoi meiden,

    Over een paar weken moet ik beslissen of ik thuis of in het ziekenhuis wil bevallen en ik heb totaal geen idee!

    Bij de eerste ingeleid en ene ruggenprik gekregen omdat ik na 6u om de 5 minuten weeen nog maar 2cm ontsluiting had, mijn lijf was helemaal nog niet toe aan bevallen en alles werkte tegen maar de kleine moest eruit want het vruchtwater was totaal op. Geen nadelige gevolgen gehad van de ruggenprik, bevalling is verder heel relaxt gegaan al duurde het wel lang. Ruggenprik is pas na het hechten eruit gegaan dus bijna pijnloze bevalling gehad.

    Nu ben ik dus bang voor de pijn bij de volgende bevalling omdat ik voor mijn gevoel nog geen bevalling heb meegemaakt, nouja alleen de pijn van 6u ontsluitingsweeen en die waren wel heftig maar te doen.

    Ik zou graag zonder ruggenprik willen bevallen en misschien wel thuis. nadeel is wel dat het ziekenhuis net op de grens van de aanvaardbare aanrijtijden ligt. Ik vraag me nu dus alleen af of ik dat wel kan. Bij de eerste wilde ik ook geen ruggenprik maar is op aanraden van verloskundige wel gebeurd om bevalling te versnellen.

    Wie heeft bij de eerste wel een ruggenprik gehad en bij de tweede niet? Wat zijn jouw ervaringen? Wat vond je beter?

    Alvast hartelijk dank!
     
  2. Bloembloem

    Bloembloem Bekend lid

    21 okt 2010
    561
    2
    18
    Orthopedagoog
    Ik zou in ieder geval het boek 'bevallen op eigen kracht' lezen van wendy schouten (en dan met name het tweede gedeelte).

    Zelf bevallen, gewoon thuis, zonder medische poespas, is zo prachtig! Als je die kans krijgt moet je hem met beide handen aangrijpen joh! Een ruggenprik kent veel complicaties, als het even niet hoeft dan moet je dat zeker niet willen.
     
  3. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Hier geen ervaring met een 2e bevalling (1e ook met ruggeprik) verschil bij mij was alleen dat ik de weeën na 8 uur niet meer kon verdragen (toen ook pas 3 cm) als jij aangeeft dat het wel heftig was maar te doen en dat je waarschijnlijk een niet vorderende ontsluiting had omdat je lichaam er niet klaar voor was zou ik thuis wel aandurven als je het zelf graag wilt.
    Wij wonen op ca half uur rijden van het ziekenhuis (ook s nachts) maar mocht gewoon thuis bevallen (nu wilde ik dit zelf niet maar dat terzijde). Heb je geen geboortehuis is de buurt? Hier heb ik voor gekozen, deze zit bij ons vast aan het ziekenhuis dus toen ik verder wilde was ik ook zo op de afdeling. Dan heb je wel wat huiselijke sfeer maar ben je dichterbij medische hulp wanneer gewenst.

    Vriendin van mij heeft overigens wel beide gehad. Bij 1e ook geen vorderende insluiting maar bij een 2e ging het prima en heeft ze het zonder ruggeprik goed gered.
     
  4. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    waarom moet je dat over een paar weken beslissen? Ik besliste het pas tijdens de bevalling, dan voel je precies waar je behoefte aan hebt :)

    Ik ben 1x met ruggeprik en 1x zonder bevallen, maar de ruggeprik werd per ongeluk gezet met volledige ontsluiting dus mocht eigenkijk niet meer :D
    Ik vond de prik wel fijn, zonder was erg pijnlijk maar dat was ook een stortbevalling van 25 minuten.
     
  5. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hier bij eerste ook epiduraal bij tweede niet. Zou het zó weer zonder epiduraal doen!

    Ja, weeen zijn pijnlijk, heb zelf wel gemerkt dat je eigen mind-set hierin ook erg bepalend is. De pijn heeft immers een functie. Dochter is ook redelijk snel geboren, wat bij een tweede vaak zo is hoorde ik. Echte, serieuze weeen vanaf 13.30u, om 16u is ze geboren.

    Bij de eerste werd ik overrompeld door de pijn en schoot daardoor de ontsluiting niet op. Kunnen ontspannen tijdens de bevalling is zó belangrijk heb ik wel gemerkt tijdens de bevalling van de tweede. Zelf veel gelezen over "natuurlijk bevallen". Eruit gepikt wat voor mij werkte (ben bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen, wat bij 'natuurlijk bevallen' vaak niet het uitgangspunt is). Veel gehad aan de andere kijk op bevallen.

    Succes voor jou!
     
  6. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    1e 26 uur ellende ruggenprik

    2e 5 uur in bad dmv hypnobirthing (aanrader)

    Nooit meer troep voor mij :)
     
  7. Nicci1982

    Nicci1982 Niet meer actief

    Ik heb maar 1 bevalling meegemaakt. Deze was zonder pijnbestrijding. Hier vanaf de eerste wee zeer regelmatig weeën maar geen ontsluiting de eerste 4 uur goed te doen en daarna zeer pijnlijk. Na 14 uur pas een halve centimeter (zeiden ze meer om mij te plezieren want t was nog niks) na ruim 24 uur las 3 cm. En wel al 20 uur helse weeën. Na 24 uur hebben ze mijn vliezen gebroken waarna een weeenstorm tot de geboorte volgde van 5 uur. Wel in ziekenhuis bevallen omdat ik dit wilde (heen gegaan na breken vd vliezen). Maar alles ondanks de heftigheid en duur zonder pijnbestrijding. Je gaat in overlevingsmodus en dan red je het wel. Fijn is anders maar je doet t gewoon op dat moment
     
  8. Saartje5

    Saartje5 Fanatiek lid

    21 jul 2012
    2.289
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik heb een beetje het omgekeerde. Ik was er bij de eerste vol van overtuigd dat ik een ruggeprik wilde. Ik werd ingeleid en na een dag in het ziekenhuis begonnen 's avonds de weeën, toen had ik 5 cm. Ik heb meteen om de ruggeprik gevraagd, al voelde ik de weeën nog maar amper, het zou mij niet gebeuren dat ik te laat was met vragen! Maar het gebeurde dus toch, er waren 3 dames voor me en tegen de tijd dat het mijn beurt was zat ik in een weeënstorm en kon ik met geen mogelijkheid lang genoeg stilzitten om de prik veilig te zetten.

    Nu sta ik er dus wel heel anders in, ik weet dat ik het zelf wel kan!
     
  9. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.156
    768
    113
    Dank dames! Ook voor de literatuur tips. Ga me eens verdiepen in dingen als natuurlijk bevallen enz. Het zit echt tussen mn oren denk ik. Als ik mezelf kan overtuigen dat ik het kan dan komt het vast wel goed!
     
  10. Nirosa

    Nirosa Actief lid

    14 jul 2015
    127
    8
    18
    Vrouw
    Bij de eerste had ik een keizersnee.
    Bij de 2de een ruggenprik en bij de 3de wou ik heel graag zonder. Dat heb ik gedaan. Heel blij mee. Was de mooiste bevalling en doe het zo over zonder ruggenprik.
     
  11. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Ik heb eerst een natuurlijke bevalling gehad en de tweede was met ruggeprik. Ik wou eerst niet maar het moest, kleine had navelstreng om de nek en wou niet zakken en de hartslag ging naar beneden. Het was ruggeprik of keizersnede want ze wouden haar niet langer laten zitten ivm de verlaagde hartslag. Ik heb wel last gehad van de prik, veel migraine tot een week na de geboorte. Was echt op. Zelf zou ik het dus niet meer doen. Vond een natuurlijke geboorte heftig maar veel aangenamer en vooral dat je onmiddellijk uit je bed kon en er daarna geen last van hebt. Geef mij maar zonder.
     
  12. Hoontje

    Hoontje Lid

    8 nov 2013
    20
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb bij mijn eerste een ruggenprik gekregen na 18 uur buik en rugweeeen en bleef hangen op 5 cm. Ik kon niet meer! Daarna heerlijk relaxed. Nadat de ruggenprik gezet was kreeg ik persweeën. Achteraf gezien wss in een weeenstorm.

    2 de had ik gewoon normale weeën
    Dus om.de.zoveel minuten en tussendoor helemaal niks geen pijn! Zat tussen de weeën door te knikkebollen. Die zonder ruggenprik. Was echt goed te doen. Hopelijk deze keer weer zo'n bevalling....
     
  13. Vita Rose

    Vita Rose Fanatiek lid

    6 aug 2015
    1.047
    34
    48
    Vrouw
    Uit eigen ervaring (en die van vriendinnen) hoor je vaak dat de tweede bevalling 'meevalt' .
    Bij de eerste werd ik ook overvallen door de weeën, ik raakte in paniek..moest naar het zkh wat ik eigenlijk niet wilde...bij de tweede een fijne thuisbevalling gehad. Je weet meer wat je te wachten staat...ik kon veel rustiger blijven...
    Ik hoop bij een eventuele derde ook thuis te kunnen bevallen...zonder pijnbestrijding.

    Succes met de voorbereidingen en je bevalling straks!
     
  14. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    bij de 1e een ruggenprik gekregen omdat ik erge weeen had maar het totaal niet opschoot. bevalling heeft totaal 18 uur geduurd en ik had allerlei bijwerkingen van de ruggenprik. oa kregen ik en de kleine koorts en begon dr hartslag hierdoor te veranderen. moest vanwege de ruggenprik een catheter en die heeft icm het vele catheriseren, mn blaas verknalt.
    dus voor mij echt geen ruggenprik mee. zitten een hoop risico's aan voor moeder en kind maar die worden zelden genoemd.
    ook werd hij tijdens persen uitgezet dus ineens in een hel van pijn.

    bij de 2e ben ik thuis bevallen. ik was als de dood voor de pijn maar het was zo gebeurd.
    ik heb gebruik gemaakt van een geboorte tens. super ding. plakkers op je rug en eenafstandsbediening waarmee je jezelf een soort stroomstootjes kan geven. deze werken pijnstillend en zorgen ervoor dat je lichaamseigen endorfines aangemaakt worden. ik was echt super relaxted en had door de afstandsbediening het idee dat ik controle over de pijn had en dit was ook rustgevend.
    eerlijk? kan niet zeggen dat ik echt pijn heb gehad. was heel goed te doen. totaal heeft het nog geen 2 uur geduurd.
     
  15. tazzy180

    tazzy180 Bekend lid

    23 mrt 2009
    578
    0
    0
    west brabant
    Bij de eerste met ruggenprik bevallen, de ontsluiting vorderde niet. Maar ik had niet t idee dat de ruggenprik hielp. Ik had nog steeds veel pijn. Bij t persen stond ie weer uit en dan voel je alsnog ineens die pijn.
    Bij de 2e bevalling wilde ik het zelf proberen. Gelukkig verliep het nu veel vlotter. In totaal 6 uur en paar keer persen. T was pijnlijk, maar t was te doen. Dit keer ook gewoon in t ziekenhuis poliklinisch bevallen.
    Over paar weken hoop ik ook weer poliklinisch zonder verdoving te kunnen bevallen.
     
  16. Lala2

    Lala2 Niet meer actief

    Hello,

    Bij de 1e moest ik een ruggenprik omdat ik lag te remmen ivm extreem vroeggeboorte. Ik lag al een aantal dagen op bed en de artsen wilde percee dat ik comfortabel werd. Ik was er tegen dus als ze het wilde dan bleef ik mooi liggen. Ik vond het niks!
    De bevalling was uiteindelijk zwaar maar vlot. De weeën deden zeer maar waren door de ruggenprik niet heel erg pijnlijk.

    Bij m'n zoon ben ik laatst geheel onverwacht binnen 1,5 uur na breken van mijn vliezen bevallen. Het ziekenhuis personeel dacht dat het niet zo snel zou gaan. Ik had 2 weeën gehad en plotseling volledige ontsluiting en baringsnood! Bizar was het! Ik vroeg nog goh is het te laat voor "z'n pompje". Ja je moet nu persen! Ik ben uiteindelijk op een normaal bed op de zwangeren afdeling bevallen want er was gewoon geen tijd om naar de verloskamers te gaan hihi

    Nu ik beide bevallingen vergelijk ben ik nog steeds geen voorstander van de ruggenprik. Maar als je tijd hebt om z'n pompje / infuus te krijgen zeg ik waarom niet :D

    Liefs!
     

Deel Deze Pagina