Beginnen met brood

Discussie in 'Stel je vraag aan de voedingskundige' gestart door JannekevL, 29 jul 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. JannekevL

    JannekevL Lid

    12 dec 2011
    38
    1
    8
    Beste voedingsdeskundige,

    Onze jongste zoon is inmiddels 8 maanden en een maand geleden zijn we enthousiast begonnen met brood geven. Dat heeft alleen nog altijd tot resultaat dat hij ontzettend moet kokhalzen en vaak zelfs alles wat hij daarvoor heeft gegeten terug geeft.
    Ik vroeg me af of jullie nog tips voor me hebben? Bij de oudste ging het namelijk zo'n beetje vanzelf en dat had ik nu ook verwacht ;)

    Wat we al doen is de groente en het fruit wat grover maken. Ook krijgt hij elke dag een broodkorst, soepstengel of stukje babybiscuit om op te kauwen. Dat vindt hij allemaal reuze interessant, maar zodra er een stukje in zijn mond blijft dan gaat het mis. Brood hebben we geprobeerd in zijn wangzak te leggen, maar staat garant voor spugen, zelfs als we het geweekt hebben in melk. Geven we het wat meer voor in zijn mond dan lijkt het wat beter te gaan, tot hij het zelf wat verder naar achter werkt. Heel af en toe gaat er per ongeluk een stukje echt naar binnen, maar dat mag natuurlijk wel wat meer worden ;)

    Kan het zijn dat hij heel gevoelig is in zijn mond of zoiets? Hij heeft namelijk ook een haat/liefde verhouding met de fles, dat gaat de laatste weken pas echt goed eigenlijk, eerder ging dat zeer moeizaam of helemaal niet...

    Ik hoop dat jullie nog wat tips voor me hebben!
     
  2. Nutricia

    Nutricia Bekend lid

    4 jun 2014
    537
    0
    0
    Beste Janneke,

    Bedankt voor je vraag over je zoon van 8 maanden. Je geeft aan dat brood geven als gevolg heeft dat je kleine moet kokhalzen.

    Bij veel kinderen gaat het leren eten van vast voedsel in het begin gepaard met kokhalzen. In de meeste gevallen moeten kinderen wennen aan de prikkels in hun keel en wennen ze aan het eten door het proberen.

    Kokhalzen kan er beangstigend uitzien, maar het is eigenlijk een beschermende reflex om te voorkomen dat (te) grote stukken in de keel belanden. Vlak na de geboorte ligt de grens om te kokhalzen halverwege de mond. Door het eten van vast voedsel verschuift deze grens naar achteren.
    Bij kokhalzen helpt het niet om tijdelijk te stoppen met het aanbieden van vast voedsel, want de kokhalsreflex wordt minder door te oefenen met vast voedsel. Ook hier is het zaak om kleine stapjes te nemen, te stoppen als je kleine kokhalst en het op een ander moment weer te proberen.

    Sommige kinderen hebben moeite met voedsel in de mond te houden. Glad en dun voedsel kunnen ze meteen doorslikken, maar voedsel dat gekauwd moet worden blijft langer in de mond en dit kan kokhalzen veroorzaken. Het kan helpen om het kindje te leren wennen om voedsel aan de zijkant van de mond te houden, zonder dat daarop gekauwd hoeft te worden of doorgeslikt.

    Het broodkorstje dopen in wat opvolgmelk kan inderdaad helpen de smaak en acceptatie te bevorderen. Ga je een groter stuk geven, dan kun je juist het midden van de brood zonder korst geven, zodat je kleine echt een boterham binnen krijgt. Later kun je een boterham met beleg geven, begin dan met smeerbaar beleg.

    Heel veel succes en laat het ons weten als je er niet uitkomt. We helpen je graag!

    Groetjes,
    Paulien - Nutricia voor jou
     
  3. JannekevL

    JannekevL Lid

    12 dec 2011
    38
    1
    8
    Hoi Paulien,

    dank voor je snelle reactie!

    Ik blijf het inderdaad elke dag proberen met brood, maar de afgelopen 4 weken zijn we nog geen stap verder gekomen. Misschien heeft hij gewoon langer de tijd nodig.

    Dat oefenen met vast voedsel in de mond klinkt me goed in de oren, maar praktisch gezien: hoe doe ik zoiets? Bedoel je dan dat ik een stukje korst aan de zijkant in zijn mond hou een tijdje? Of gewoon wel telkens een stukje brood daar stoppen en het weer weghalen?

    Dan rest me nog de vraag over het eten dat hij nu binnen krijgt. Op alle schema's zie ik brood staan, maar dat krijg ik er dus nog niet in. Hij krijgt nu als volgt te eten:

    7.00: een bord pap
    11.00: fles 180 ml+ 6 schepjes
    12.00: fruithap en brood proberen
    15.30: fles 180 ml + 6 schepjes
    17.30: groente + yoghurt
    19.30: fles 180 ml + 6 schepjes (maar meestal half leeg)

    Is het een idee om hem - zolang brood niet wil lukken - wat meer pap te geven, of is dat niet nodig?

    We geven nu fruit in plaats van brood, omdat hij ook nog veel slaapt overdag ('s ochtends meestal van 9 -11.00/11.30 en 's middags van 12.30-15.30/16.00) en we anders niet uitkomen met alle flessen, maar ook omdat hij dus nog geen brood eet en dan wel een soort lunch heeft.

    Hoor het graag weer van jullie, fijn dat jullie zo goed bereikbaar zijn!
     
  4. Nutricia

    Nutricia Bekend lid

    4 jun 2014
    537
    0
    0
    Hoi Janneke,

    Het dagmenu van je zoontje ziet er ontzettend goed uit! Goed om te lezen dat je de dag start met een bordje pap. Met een bord pap in de ochtend krijgt een kindje direct al veel vezels binnen. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je zoontje zijn brood nu nog niet zo goed eet, hij krijgt op dit moment zijn voedingsvezels al binnen via de pap.

    Waarschijnlijk heeft hij inderdaad wat meer tijd nodig om te wennen aan de structuur van het brood. Blijf dagelijks met hem oefenen, je zult vanzelf merken dat hij het brood steeds beter kan kauwen en doorslikken. Je kunt hierbij eens wat meer afwisselen: geef hem de ene keer een broodkorstje om op te sabbelen, en de andere keer juist een klein stukje van de binnenkant van een boterham. Soms gaat dat net wat makkelijker, omdat het natuurlijk zachter is. Zowel de korst als het stukje binnenkant kun je in een beetje opvolgmelk dopen.

    Ik zou het brood niet in de zijkant van de mond van je zoontje stoppen. Je kunt hem het best het korstje of stukje geven, en zelf laten proeven. Zo kan hij erop sabbelen, en steeds zelf de structuur van het brood ontdekken. Hopelijk kan hij daardoor al snel een wat groter stuk in zijn mond nemen, en doorslikken zonder te kokhalzen. Tot die tijd hoef je niks aan zijn dagmenu aan te passen, het is niet nodig om bijvoorbeeld extra pap te geven.

    Succes!

    Groetjes Leonie
    Nutricia voor jou
     

Deel Deze Pagina