Hoewel velen me op het hart drukken kan ik het toch niet loslaten. Zo'n 2-3 maanden geleden gaf de leidster op kdv aan even te willen praten. Dochter schijnt sociaal emotioneel flink achter te lopen op leeftijdsgenoten. Vanaf het begin wist ik dat ze best verlegen was en dat ze op het kdv stil en rustig is. Maar de laatste tijd kwam ze toch een beetje losser af en toe zeiden ze bij het ophalen. Maar nu, na overleg en invullen van de kijk registratie blijkt ze toch achter te lopen en maken de leidsters zich een beetje zorgen. Ze praat bijna nooit op het kdv, soms bij 1 op 1 aandacht van de leidsters wel. Maar ze speelt altijd alleen. Ze maakt en zoekt totaal geen contact met de andere kinderen. Als wij dr ophalen dan gaat ze los en kijkt iedereen verbaasd wat ze doet en laat zien. Ik heb geen idee wat normaal is en wat leeftijdgenoten doen. Maar toen ik haar mee nam naar een les peuterdansen zag ik iedereen met elkaar spelen. Achter elkaar aanrennen enzo. Andere meisjes kwamen naar dochter toe en pakten haar hand en wilden tikkertje doen maar dochter negeerde ze compleet en trok dr eigen plan. Hm. Nu is ze aangemeld voor een ochtend speciale psz. Waar ze met een clubje van max 12 kids in de leeftijd van 3-5j aan weerbaarheid en sociale emotionele ontwikkeling werken. Veel spelletjes in duo's en groepjes. Want, zo zeggen de leidsters, straks in groep 1 kunnen er 30 kindjes zitten en je wilt niet dat ze ondergesneeuwd wordt en helemaal alleen is... Zucht. Het zit me dus niet lkkr. Volgens cb moet ik er pas een probleem van maken als mn dochter het een probleem vindt. Maar die lijkt r geen last van te hebben. Tenminste ze vermaakt zich prima. Ze loopt wel voor op dr ontwikkeling en dat kan er miss ook een beetje mee te maken hebben. Ze heeft al interesse in lezen en schrijven en kan nu al woordgroepen herkennen en een paar letters lezen en schrijven. Ik wil dit niet te veel stimuleren want dan valt ze straks helemaal buiten de boot... Is het gedrag herkenbaar en moet ik me zorgen maken of is ze nog zo jong dat het nog alle kanten op kan?
Kan me voorstellen dat je je zorgen maakt, zou ik ook doen. Maar jeetje, met twee en een half al kunnen vaststellen dat ze achterloopt... Spelen kinderen met die leeftijd dan al echt met elkaar? Het ene kind is toch gewoon wat stiller en teruggetrokkener dan het andere? Om dan al aan weerbaarheid te werken omdat ze anders in groep 1 misschien omver wordt gelopen, dat duurt nog anderhalf jaar! Ik vind het vrij heftige conclusies voor een kind zo jong. Maar dat is mijn mening, ik ben geen expert. Ik weet dat ik als kind enorm de kat uit de boom keek. Mijn zusjes daarentegen liep letterlijk en figuurlijk in zeven sloten tegelijk. Ja, ik speelde liever alleen en las graag een boekje in een hoekje. Ik hield van rust en niet van drukte. Er is sociaal emotioneel gezien niets mis met mij nu (voor zover ik weet ). Stel je voor dat ze mij destijds ook zo in een hokje hadden gestopt....waarom moeten we allemaal volgens een bepaald voorspelbaar patroon ontwikkelen? Ik begrijp dit niet hoor, kinderen krijgen tegenwoordig zo snel een stempel.
Volgens mij spelen kinderen van 2,5 over het algemeen (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd) sowieso nog meer naast elkaar dan met elkaar, dus als dat het enige is dan zou ik me er echt niet al te druk om maken. Mijn zoontje ging ook echt pas zo tegen de 3,5 met andere kindjes spelen, en dat zag ik eigenlijk bij de meeste kindjes op zijn psz. Hebben ze nog meer 'problemen' geconstateerd? Doet ze mee aan spelletjes, werkjes? Praat ze er helemaal niet, of gewoon minder?
Ik weet het dus ook niet... ik vind het ook vroeg om het nu al te zeggen maar wat ik zie op t kdv en bij peuterdans aan andere kindjes dan is de mijne toch anders. Ze maakt wel haar werkjes op t kdv maar doet verder zelden mee aan spelletjes en liedjes. Ze praat zo goed als niet daar. Terwijl ze dat heel erg goed kan. Thuis vertelt ze honderduit over wat ze gedaan hebben op het kdv en zingt ze alle liedjes. Leidsters zeggen dat ze veel observeert en alles in zich opneemt. Maar dat komt er thuis dus uit en niet op het kdv. Op het kdv zit ze t liefst te puzzelen. Thuis ook. Puzzels vanaf 63 stukjes legt ze zo. Als ze iets aan het doen is en er komt een ander kindje bij om om te spelen gaat ze iets anders doen. Ze gaat het contact dus uit de weg. Maar thuis is dat niet zo. Gaat goed om met dr broertje en zusje en neefjes en nichtjes duwt ze wel weg als zij willen spelen met waar zij mee bezig is. Ze kan dan heel krengerig reageren, precies zoals dat gaat bij peuters maar waarom laat ze dit dan niet op t kdv zien...
Maar waar maak je zich precies zorgen om? Of maken leidsters op kdv zich zorgen? Dat als tweede dan hebben ze meer ervaring vergelijking etc dus wellicht zich ze wat anders wat meespeelt? Dan als eerste zou ik mij niet zo veel gaan indipen of zo. Geef haar genoeg uitdaging, speelafsprakjes, ze gaat al straks dan naar psz met oudere kindjes etc. Lijk mij op dit moment meer dan voldoende. Op kdv zitten diverse leeftijden. Zo mijn dochter speelt nooit met haar leeftijd. Terwijl ze kan uitzonderlijk goed spelen samen met 3-5/6 jarige. Of juist voor babys zorgen:boek voorlezen, spelen, aankleden etc. Kinderen van 1-2.5 jaar zit ze niet gewoon naast staan. Wil ook dan niet iets samendoen maar wel met iemand van 5. Ze loopt ook voor in ontwikkeling dus dat is goed te verklaren met waarom ze oudere kindjes meer opzoekt. In mijn ogen wat ik ook zie is ze begrijpt hun beter zeg maar en kan duidelijk met hun communiceren. Al mijn dochter op kdv hetzelfde al thuis gewoon lekker gekke meisje. Op psz gaat ze pas va oktober en ik ben benieuwd hoe het daar zal gaan..
Klopt idd hier gaat ze op zich wel leuk om met het buurmeisje van 10 en twee nichtjes van 6 en 7. Leidsters maken zich in zoverre zorgen dat ze zichzelf steaks niet kan redden op de basisschool als ze zo verlegen en terughoudend blijft. En ik zie dus al helemaal voor me Hoe ze een einzelganger wordt in een klas, geen boe of bah zegt en geen vriendjes of vriendinnetjes heeft dat zou ik echt vreselijk vinden als ze alleen zou zijn... Ik hoop dat dit gedrag niet vreemd is voor deze leeftijd en dat het nog kan veranderen..
Wat mij geruststellend in de oren klinkt, dat je kindje thuis duidelijk anders is en een boel dingen wel kan/doet. Dan is een beetje de vraag waarom het daar op die groep er niet uit komt? Mijn middelste was erg verlegen en had echt veel tijd nodig om 'ontdooien'. Was ook wantrouwend naar andere kinderen toe, werd niet graag aangeraakt. Deed niet mee aan groepsactiviteiten, ging het liefst haar eigen gang. Ontwikkelde zich verder prima. Wat je beschrijft van negeren van initiatieven andere kinderen, niet meedoen met de 'pret', daar herken ik mijn dochter compleet in! Ze kon soms zo nukkig ieder goedbedoeld initiatief van andere kinderen afwijzen ... Inmiddels weet ik dat ze hoogsensitief is en dat verklaard wat mij betreft een boel! Ze is op KDV langzaam los gekomen, maar pas echt leuk met andere kinderen sinds ze op school zit. Ze is nog steeds verlegen en gevoelig, maar is sociaal, wordt door iedereen aardig gevonden en heeft het enorm naar het zin op school, vriendinnetjes etc.... Niets aan de hand . Mijn oudste trok het KDV ook aan de bel, dat ze zich ernstig zorgen maakte over zijn ontwikkeling. Wat zij beschreven paste volledig bij hoe het thuis ging en zij hielpen mij beseffen dat dit niet normaal was (ik had ook geen vergelijk...). Dat balletje is toen flink gaan rollen en er bleek bij hem ook zeker een boel aan de hand te zijn. Maar dat was niet alleen sociaal emotioneel, maar in algehele ontwikkeling (motorisch, praten, begrijpen, etc). Dat was toen heel, heel anders...
Ik vind het goed van de leidsters dat ze het opmerken.. Beter overbezorgd dan onbezorgd.. Hier ook meisje dat zichzelf prima kon vermaken en niemand nodig had, naarmate het jaar vorderde ging het steeds beter en deed ze wel samen spelen. Vooral de activiteiten in een groep aan tafel (liedjes zingen schilderen e.d.) vond ze geweldig. Ze was gewoon niet zo een wildebras en erg voorzichtig
Hmm mja.. Maar heeft ze niet gewoon hele andere interesses dan andere 2,5-jarigen. Als ze al druk is met letters... Terwijl de rest nog amper kleuren kent is dat verschil toch behoorlijk groot. Misschien speelt xe wel gewoon liever met oudere kinderen? Dan loopt ze sociaal emotioneel misshien ook wel een beetje voor En ja, heel herkenbaar. Onze dochter liep dus ook voor ipv achter Net zo goed redenen voor zorg trouwens. Maakt het leven van je kind niet makkelijker gedurende de basisschool.
Hier ook een kindje wat sociaal "anders" is. Hij wordt over twee weken drie jaar en begint nu langzaam aan wat te kunnen met leeftijdsgenootjes, maar een half jaar geleden gedroeg hij zich net als jouw dochtertje. Mijn zoontje is erg gevoelig (hooggevoelig?) en vond gewoon echt totaal geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Ik heb hem zelf op mijn groep op het kdv, dus ik zie heel duidellijk het verschil met andere kindjes. Maar nu begint het dus toch wat te komen. Ik kan je alleen maar adviseren om je meisje te accepteren zoals ze is en het vertrouwen erin te hebben dat zij haar eigen weg gaat vinden en zich gaat ontwikkelen op haar eigen manier. Ik heb dat vertrouwen nu volledig bij mijn zoontje en hij voelt dat ook. Als ze straks op de basisschool toch tegen dingen aan gaat lopen, kun je haar extra hulp bieden, maar ze heeft nu een leeftijd waarop het binnen een paar maanden weer heel anders kan zijn.
Ik herken het van Aiden. Op de Peuterspeelzaal stond hij in de pauzes liever toe te kijken/observeren dan dat hij met de andere kindjes ging spelen. Ook hij loopt op andere punten weer voor. (Kon al vroeg tot 100 tellen in Nederlands en Engels, met 3 jaar zijn naam schrijven, het afabet keurig in Nederlands en Engels, alle vormen en kleuren in Nederlands en Engels, met 3 jaar duidelijk huisjes, auto's, poppetjes met voetjes en handjes met vingers tekenen etc.). Nu zit hij in groep 1, bij zijn beste vriend in de groep. Die was er vrijdag niet en toen stond hij dus al weer te observeren en weigerde mee te spelen met de andere kindjes in de pauze. Op verjaardagen wil hij de jarige geen hand geven of feliciteren. Als hij zelf jarig is, wil hij ook geen handje geven om felicitaties in ontvangst te nemen. Mijn zwager zei toen dat hij dan ook geen cadeautje zou krijgen. Daar maalt Aiden echter niks om. Hij wacht net zo lang tot het einde van het feestje en het cadeautje achterblijft of hij geeft op het allerlaatste moment als ze weer weggaan, toch nog met veel tegenzin een handje. Grote groepen kinderen mijdt hij het liefst. Als we in een speeltuintje zijn met veel kindjes, wil hij liever naar een andere. Op verjaardagen waar veel kindjes zijn, blijft hij liever bij ons dan dat hij met ze gaat spelen. Een op een spelen met een ander kindje gaat overigens prima. En dat vindt hij dan ook geweldig. Maar zodra er meerdere kindjes zijn, wordt het hem te druk ofzo. Verder is hij gewoon als elk ander kind. Doet goed mee met alle andere activiteiten in de groep zoals kleien en tekenen. Zegt ook wel van alles tegen de juf. Dus tja.....
Ik vind het goed dat ze het opmerken en er iets mee willen. Met 2,5 mag je nl al best wat interactie verwachten met andere kinderen. Ik lees hier een paar keer dat dat onzin is op deze leeftijd maar dat is zeker niet zo. Ze hoeven nog geen rollenspellen met elkaar te doen. Maar compleet negeren is wat anders. En of je kindje nu voorloopt of niet...als het sociaal emotionele niet in orde is is dat juist reden om daaraan te werken. En 1,5 jaar is niet lang hoor.
Misschien idee om school informatie vragen waar ze gaat hoe ze ermee omgaan? Hier elk school moet passend onderwijs bieden of die heeft in huis of niet maar we hebben specifiek bijv. gekeken maar hb plus klassen, goedeondersteuning etc. Wellicht montessorie onderwijs iets voor haar? Daar zitten 3 leeftijden in 1 groep en daar kunnen ze meer op maat onderwijs geven Maar is indd goed dat kdv zich zorgen maken meestaal doen ze dat niet allen in extreme gevallen wel.. Dus wellicht merken ze ook veel andere dingen etc. En goed dat je dan haar naar speciale psz opgegeven hebt. Wellicht is fase maar wellicht ze is gewoon hooggevoellig en indd gewoon slim of hb waardoor ia niet voor haar intetessant meer wat kdv haar bied
Mja onze dochter kreeg extra aandacht op het kdv en tegen de tijd ze naar school ging wist ze in ieder geval hoe het hoorde... Of er nou verder veel veranderd is... Ze kon zich vooral sociaal wenselijker gedragen Anders is niet per definitie slechter of fout.
Helemaal mee eens.. Ik herken het bovenstaande volledig in mijzelf , ik heb op mijn 5de voor het eerst met een ander kind gepraat geloof ik, zo bang en 'apart' was ik. Mijn troost waren ook boeken, kleurplaten, schrijfoefeningen enz. Met 6 jaar kwam ik los en het kwam helemaal goed.. Overigens zeg ik niet dat ik zeker weet dat het met jouw dochter ook prima losloopt, maar ze is pas 2,5.
Ik vind het geen onzin, maar met 2,5 was er bij mijn zoontje ook geen interactie. Nu begint het langzaam te komen en speelt hij zelfs af en toe met een kindje. Ik heb er vertrouwen in dat hij zich op zijn eigen manier hierin ontwikkelt. Ik zou het dus zeker in de gaten houden maar niet direct gaan panieken en denken dat er iets mis is met je kind.
Onze dochter speelde ook een tijdje niet met anderen. Inmiddels zoekt ze het juist op. Alleen wel altijd oudere kindjes. Ze begrijpt de kinderen van haar eigen leeftijd of jonger gewoon niet, ze zit op een ander spelniveau en speelt meer als een vijf- of zesjarige (ze is 3). Zij loopt cognitief ook een jaar voor. Je geeft aan dat jouw kindje ook voorloopt op cognitief gebied, wellicht speelt iets dergelijks bij haar ook een rol. Dat de jonge kindjes haar opzoeken maar dat ze daar niks van begrijpt van hun spelgedrag.
Misschien is je kind gewoon introvert. Heeft het helemaal geen behoefte aan contact met andere kinderen en een hekel aan grote groepen. Misschien heeft het nog geen ander kind gevonden met wie het klikt. Het kan ook later nog komen, vaak spelen ze vooral nog naast elkaar op die leeftijd. Als je kind een voorsprong heeft, kan het ook gewoon geen aansluiting vinden, omdat het al verder in de ontwikkeling is. Ook sociaal voorlopen kan een probleem zijn en wordt snel verkeerd begrepen.