di 25 aug 2015, 18:12 | 191 reacties | lees voor Zorgen om slechte zwemmers Lennart Wegewijs AMSTERDAM - Reddingsbrigade Nederland maakt zich grote zorgen over de zwemvaardigheid van Nederlandse kinderen. ,,Als we de opgebouwde zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden", voorspelt directeur Raymond van Mourik.,,Daar zien we jaarlijks honderden drenkelingen, waaronder veel kinderen." Met een sonarboot wordt in de Maarsseveense Plassen naar de vermiste Anouar (14) gezocht. Met een sonarboot wordt in de Maarsseveense Plassen naar de vermiste Anouar (14) gezocht. Foto: Thijs Rooimans De waarschuwing van Van Mourik komt na het weekend waarin de 14-jarige Anouar uit Utrecht verdronk in de Maarsseveense Plassen. Hij was helaas niet de eerste zwemdode. Alleen dit jaar al verdronken in Nederland elf zwemmers in open water. In vijf gevallen was sprake van aantoonbaar gebrekkige zwemvaardigheid. En het probleem wordt alleen maar groter. ,,Afnemende zwemvaardigheid is een trend die wij al jaren zien", zegt Van Mourik. ,,Evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen." Allochtonen De zwemvaardigheid van met name allochtone kinderen laat te wensen over. Dit staat te lezen in het rapport Zwemmen in Nederland van het Mulier Instituut. Het percentage allochtone kinderen tussen zes en vijftien jaar zonder A-diploma is twee keer hoger dan onder autochtone kinderen. Vooral Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse kinderen hebben relatief vaak geen zwemdiploma. Ook Anouar had naar verluidt geen zwemdiploma. Brahim Bourzik van het Landelijk Beraad Marokkanen roept ouders dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen. ,,Of je het leuk vindt of niet, Nederland is een waterland," zegt hij. ,,Wij zijn het verplicht aan onze kinderen om Nederlandse zwemcultuur eigen te maken." Schoolzwemmen Van Mourik van de Reddingsbrigade Nederland pleit op zijn beurt vurig voor herinvoering van het schoolzwemmen. Het percentage basisscholen dat kinderen naar het zwembad stuurt, is in vijfentwintig jaar tijd gigantisch gedaald. Van negentig procent in 1991 tot minder dan twintig procent nu. Een zorgwekkende trend, meent Van Mourik. ,,De schoolomgeving is een hele goede, zo niet de beste plek om zwemvaardigheid te realiseren." Het probleem? Geld. Bij het woord schoolzwemmen schiet iedereen altijd in een Pavlovreactie. Het zou allemaal te duur zijn, maar niemand maakt een plaatje voor de kosten anno 2015." ---------------------- ik ben benieuwd of het schoolzwemmen ooit weer 'regel' wordt, in plaats van de uitzondering. Ik geloof wel in de noodzaak, simpelweg als een soort vangnet.
Ik vind dat je als ouder(s) zelf verantwoordelijk bent voor de zwemvaardigheid van je kinderen. Waarom school hiervoor in schakelen? Ze kunnen beter aan t werk gaan met her verantwoordelijkheidsgevoel van de ouders. Of ze duidelijk maken dat je heus wel kan sparen voor de kosten van een zwemdiploma. (zet vanaf de geboorte elke maand een paar euro apart en je kind kan gewoon op zwemles) Ik ben blij dat het schoolzwemmen hier afgeschaft is. Wat edn gestress voor zo'n zwemuurtje. Ik heb in al die jaren niet 1 kind gezien die het diploma gehaald heeft met schoolzwemmen. Nu scheelt het misschien ook wel dat op de school van mn kinderen iedereen zelf voor de zwemlessen zorgt.
Ik vind het ook echt dat het schoolzwemmen terug moet komen. Er zijn zoveel mensen die het geld niet kunnen missen voor zwemgeld.
Op onze school beginnen ze dit jaar met schoolzwemmen. De ouders die dit niks vinden kunnen hun kind daarvoor afmelden bij de directeur en die blijven dan op school. Ze gaan met een werkje naar een andere klas. Ze doen dat hier in blokken van 10 weken. Onze oudste zwemt de laatste tien weken van school. Ik ga er vanuit dat hij dan zijn diploma wel heeft (vandaar groep 3/4 in de laatste weken van school). Het zwembad zorgt voor een passend programma voor de kinderen.
Ik weet niet wat t precies kost, maar ga even uit van 400 euro. Als je vanaf de geboorte tot het 4e jaar elke maand 9 euro opzij zet heb je het. En dat zouden veel mensen niet kunnen missen?? Met hun smartphones met abonnement, hun flatscreens met hele 'uitzendpakketten' Hun jaarlijkse vakanties naar hun oude vaderland?? Dat begrijp ik niet hoor.. Daar hoeft de staat/gemeente/school toch niet voor te zorgen??
Zwemles vind ik echt een stuk opvoeding mee geven aan je kind. Vind het echt super belangrijk dat mijn kinderen zich zelf kunnen redden in het water. Het kost wat maar je krijgt er ook wat voor terug. Of het een onderdeel moet zijn van het schoolprogramma ja vind eigenlijk deel.s van wel. Al krijgen ze maar een jaar basis vaardigheid zwemmen. Beter iets dan helemaal niets. Het zal je kind maar zijn die verdrinkt.
Ik vind het opzich wel goed als het terug komt. Zou het niet erg vinden om het zelf te betalen, hier zit niet direct een zwembad in de buurt en heb geen rijbewijs. Met 2 kleine kids is het gewoon onmogelijk haar nu te brengen (20-30 min fietsen naar t zwembad, jongste kan niet op de fiets en oudste vind het wel ver fietsen) Dus nu zorgt papa dat hij vrij is elke donderdagmiddag. Voor ons zou het dus een uitkomst zijn.
Het is wel heel wat meer dan 400. Ik heb trouwens een tweeling,een eenling zal natuurlijk minder zijn. Ik heb het even globaal uitgerekend. Maar zolang mijn zoontjes bezig zijn heeft het ons al 1569 gekost. Zijn wel overgestapt naar een ander zwembad, het nieuwe gaat een stuk sneller. Ene zoon heeft nu zijn a gehaald en gaat door voor B. Andere zoon zwemt nu 2x per week, heeft wat meer moeite. Ik wil dat hij ook doorgaat voor B aangezien we een boot hebben. Maar al met al is het toch wel een heel stuk meer dan 400. Wie zegt dat hun wel dure abbonementen etc hebben? Ze zullen er ongetwijfeld bij zijn hoor maar lijkt me niet allemaal. Ik vind dat school zwemmen toch een redelijk basis kan geven voor sommige kinderen
De verantwoordelijkheid ligt mijns inziens altijd bij de ouders, indien de school van het kind het niet aanbiedt moet je het zelf op je nemen je kind te leren zwemmen. Dat gezegd te hebben, ik heb vroeger wel zwemles op school gehad, mijn broertje op dezelfde school niet omdat er geen geld meer voor was, echter kwam er in plaats van schoolzwemmen wel een muziekdocent. Dus dat scholen hun budget misschien anders moeten gebruiken ben ik het wel weer mee eens. Al is muziek heel leuk voor kindjes wiens ouders geen muziekles kunnen betalen, kinderen hebben meer baat bij zwemles dan een uur per week gezamelijk liedjes zingen (deze vorm had het), lijkt mij dat de juf dat ook had kunnen doen als ze het dan per se aan wilde bieden.
Het wordt zwaar gesubsidieerd hoor. Kost echt bijna niks + gratis vervoer... Heb het opgezocht: Selectiecriteria De deelnemers zijn minimaal 6 jaar oud De deelnemers hebben nog geen zwemdiploma A Ouder(s) / verzorgers hebben een aantoonbaar laag inkomen (zie financiële norm) De deelnemers hebben minstens 6 maanden geen zwemles meer gehad. Eigen bijdrage een eigen bijdrage van 15,00 per kwartaal. (drie maanden) Daarnaast is er bij aanvang van de lessen een bedrag van 2,50 voor administratie kosten en is er het diploma geld van 17,50. Om het iedereen wat eenvoudiger te maken om alle bedragen te kunnen voldoen verdelen wij voor u alvast de kosten en vragen wij bij aanvang alvast de administratie kosten van 2,50 en 7,50 voor het diploma geld te voldoen. Totaal dus 10,00 plus het eerste kwartaal. Daarna zijn er alleen nog de kwartaal bijdrage en het laatste deel van het diploma geld van 10,00. Reizen Wij kunnen onze deelnemers een bus pas aanbieden die recht geeft op gratis reizen naar het zwembad en weer terug naar huis. Natuurlijk kunnen de meeste kinderen nog niet alleen reizen en dus mag elke deelnemer een volwassen begeleider mee nemen die gratis mee mag reizen.
Tijdens schooltijd zwemles hebben is wel handig maar de school hoeft er niet voor te betalen vind ik. Als je vanaf het moment dat je positief test wekelijks 2 euro opzij zet heb je tegen de tijd dat kind op zwemles gaat, de zwemlessen bij elkaar gespaard.
Hier is zwemles best goedkoop, maar kost voor 1 kind wel wat meer dan 400 euro. De jongste komt in januari er achteraan en over 4 jaar komt er nog 1 bij voor zwemles. Nu kost het dit jaar nog niks op school en is ins ons geval meer bedoeld als ondersteuning en om de zwemvaardigheid te verbeteren. Het is hier dus niet zo dat ze hun diploma kunnen behalen via school. Maar school vond het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen redden in het water, ook nadat ze hun a en B diploma behaald hebben. Maar hier in de buurt is heel veel water. Grote vijvers, meren, sloten ed.
Hier op school was er tot een paar jaar geleden schoolzwemmen in groep 3. Veel ouders vonden dat blijkbaar te laat en begonnen al met zwemles als hun kind net 4 is. Tegen de tijd dat het kind dan in groep 3 komt hadden ze (bijna) hun diploma's al op zak. Die ouders vonden het niet nodig om dan mee te doen met schoolzwemmen. Want dat kostte zo'n 8 euro per week en zou gaan stijgen. Dus hier op school hebben ze toen gezegd dat ze er mee stopten. Ik vind het vooral een verantwoordelijkheid van de ouders, maar er zijn toch echt ouders die de zwemlessen echt niet kunnen betalen. Want met 400 euro ben je er echt niet hoor. Onze ene zoon heeft met een jaar zijn A en B gehaald, bij hem denk ik dat we globaal op de 500 euro zijn uitgekomen. Maar als ik kijk naar zijn oudere broer: Hij deed veel langer over de zwemlessen, bij hem heeft het denk ik wel 1000 euro gekost. Bij ons moest het schoolzwemmen ook gewoon zelf betaald worden. Aan alle kanten wordt bezuinigd. Wie gaat dan het schoolzwemmen betalen?
Het is typisch Nederlands om zwemmen zo belangrijk te vinden, er zijn heel veel culturen waar dat gewoon niet zo is. Mijn schoonouders hadden zelf nooit zwemles gehad, dus was er bij hen geen enkele urgentie om mijn vriend in zijn jeugd op zwemles te doen. Uiteindelijk is hij op schoolzwemmen gegaan, begrepen mijn schoonouders toen eindelijk dat het toch wel belangrijk is en daarna pas zijn mijn vriend en zijn broertje op zwemles gegaan. Mijn vriend was 12 toen hij zijn zwemdiploma heeft gehaald. Ik vind het helemaal niet vreemd dat kinderen op school basale vaardigheden als watertrappelen zouden leren, dat kan levensreddend zijn, net zoals bijvoorbeeld het verkeersdiploma. Het is voor een 14 jarige gewoon niet te snappen dat wat anderen zo simpel lijken te kunnen doen, levensgevaarlijk voor hem kan zijn. Op dezelfde manier verdrinken er ook regelmatig mensen die pas net in Nederland zijn, het lijkt zo simpel, maar dat is het niet.
Vroeger hadden we op school wel schoolzwemmen. In groep 5-6 op de fiets naar de grotere plaats. No'n 7-10 km verder op. Ik heb toen mijn B en Brevet 3 gehaald. Toen was er nog geen ABC.
De oudste 3 hebben bij mij al een aantal jaar hun diploma. Heb toen nonstop in t zwembad gezeten. Weet echt niet meer wat dat toen kostte, waarschijnlijk toch wel meer als 400 euro dus.. Vanaf t voorjaar mag ik met de 4e en zal de 5e er wel gelijk achteraan gaan. Ik zit er voorlopig dus nog wel aan vast. Maar goed, ik blijf er bij dat je er zelf verantwoordelijk voor bent.
Tuurlijk ben je in basis zelf verantwoordelijk. Maar de kosten kunnen voor ouders gewoon te veel zijn. Onze oudste gaat in oktober beginnen. Dat kost E40 Pm. En dat is voor mensen met een minimum inkomen een behoorlijk bedrag lijkt me. Daar komt bij dat als je opgroeit in NL je opgroeit in en rond water. We zijn nu eenmaal een waterrijk landje. Deze te belangrijker om te kunnen zwemmen. Ik ben volledig voor gesubsidieerde zwemles voor kinderen van ouders met een minimum inkomen
Mee eens. Maar helaas is het hier wel erg duur. Om alle3 mijn kinderen eens per week een uur te laten zwemmen ben ik 165 per maand kwijt. ze zijn nu 4, 4 en 6. Alleen de oudste kan hier zwemmen omdat ik het gewoon niet betalen kan.
Wellicht heeft het ermee te maken dat er in Nederland veel water is en dus is er meer kans dat je kind in het water kan vallen en zich dus moet zien te redden. In onze omgeving zijn erg veel sloten, sommige kindjes spelen hier met zwemvesten om buiten.