Momenteel ben ik 8 weken weg uit het huis waar ik met mijn ex woonde. Sta er nog wel ingeschreven, sta op het koopcontract en we hebben nog op papier een samenlevingacontract. 2 maanden zit ik bij mijn moeder en heb ik geen geld betaald betreft de maandelijkse kosten. Mijn moeder vraagt 200,- kost en inwoning die ik volledig op mij neem. In het samenlevingscontract staat dat de verhouding 50/50 is maar praktijk van een jaar geeft aan dat ik 30 betaal en hij 70. Nu teken ik komende woensdag mijn eigen huisje, met als grondlegging de mediation contract. Vandaag beld mijn ex dat hij 800 wil voor onze hypotheek en de rest van de maandelijkse lasten. Ik heb dit geen eens meer op mijn rekening en heb geen idee of dit juridisch wel kan. Bij komende zaak is dat ik het huis niet in kan vanwege dat hij het slot vervangen heeft voor een andere en ik woon er niet. Ik ga niet ergens voor betalen waar ik hern gebruik van maak. Kan ik dit voor elkaar boksen?
Zolang het jouw huis is, moet hij je binnen laten dat sowieso! Betalingen weet ik niet precies. Maar als jij ergens anders woont, dan moet je uitgeschreven worden op jullie huis samen. Hij neemt t over en het moet tekoop gezet worden als hij het niet kan betalen! Wat wil hij? En zou zelf ook even naar je hyp.adviseur bellen!
Ik denk dat wat op papier staat geldt.. ook al hebben jullie in het verleden vrijwillig een andere verdeling "bedacht" omdat jullie het daar toen beiden over eens waren. Anders ook even juridisch advies inwinnen hierover (juridisch loket is gratis).
Volgens mij heeft hij zichzelf tegengewerkt door een ander slot op de deur te plaatsen..weet het niet zeker hoor, maar de gebruikerskosten zijn sws voor degene die in de woning verblijft..
Zolang het huis van jullie beide is, zijn jullie ook beide verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Ik zou de helft van de hypotheek betalen, maar zou dan ook een 'huur' van hem terug erwachten, aangezien hij er gebruik van maakt.
Je bent hoofdelijk aansprakelijk voor de helft van de hypotheek, als het huis van beide is. Je moet dus gewoon jouw deel betalen, hoe onredelijk dat ook voelt. En als hij daar verblijft en jij langdurig ergens anders verblijft, dan heeft hij daar het woonrecht en mag je er zelf niet eens meer binnen, omdat je dan zijn privacy schendt. Zelfs als er nu noodzakelijk onderhoud moet gebeuren, dan moet je nog wel de helft meebetalen, daar is jurisprudentie over (dak lekt bijvoorbeeld). Je hebt wel recht op hypotheekrenteaftrek over jouw helft en hij over zijn helft. Dit moet je zelf aanvragen bij de belastingdienst als je dat nu niet zelf krijgt, even daar indien nodig je rekeningnummer wijzigen naar jouw rekeningnummer zodat jij het ook zelf krijgt. Daarna de bruto hypotheek helft storten op de rekening waar de hypotheek van afgeschreven wordt. Ontzettend krom geregeld... Been there, done that. Heb toen ook alles uitgezocht, echt een klote situatie is het. Mocht het huis verkocht gaan worden en hij werkt daar niet aan mee, dan kun je hem wel buiten spel zetten via een rechter. Bijvoorbeeld bij het huis niet netjes maken voor bezichtigingen, de makelaar niet binnen laten, een redelijk bod afwijzen enz. Zorg dat je zelf ook een goed contact met de makelaar onderhoudt als het huis verkocht gaat worden, daar had ik veel aan toen! Dus weten wanneer bezichtigingen zijn, hoe ze gingen, en dat de makelaar meldt als het niet gaat zoals het moet gaan aan jou.