Nee dat is inderdaad niet top-down. Het is gewoon herhaling schrappen. Gecompact vind ik wel goed, maar dan wel afgestemd op het individuele kind.
ik kijk nooit naar uitleg daar, zoon doet het ook niet. natuurlijk leg je halveren uit door te vertellen via splitsen en andersom. maar via halveren en verdubbelen leren de kinderen keren en delen. Het belang van tafels leren - SJK halveren en verdubbelen zijn eerste stappen van delen en keren. splitsen tot 10 dat is de basis van rekenen. je kunt ook zeggen dat alles op 1+1=2 neer komt. maar goed, waarom discussiëren we dit? helemaal niet nodig. ja, wanneer bij een splitsing als er 2 gelijke delen zijn dan heet het halveren. ik las ook ergens dat het verschil met gr3 grootte van de getallen zijn. in gr4 gaan zo tot 100 (of zoiets) rekenen. en keren en delen komen erbij met tafels enzo. hoever een juf met de klas komt is natuurlijk ook een ding. een versneld kind zoals zoontje gaat het meer om de snelheid van de handen. hij kan natuurlijk snel rekenen maar hij kan het niet zo snel op schrijven. als het alleen roepen was zou het geen probleem zijn. maar om allemaal op te schrijven, dat is hard werken voor een klein jongen. hij gaat heel erg moe worden van tempo schrijven enzo denk ik. fysiek is het moeilijk voor hem.
op de computer schrijven kan hij ook makkelijk. hij mocht op zijn wen dagen in gr3 ook keer sommen(alle tafels) en delen maken. dat hebben ze dus ook helemaal staan in de computer. maar hij moet nu in de klas zelf met de hand op schrijven bij de werkjes. dat kost wel tijd voor hem. en ze gaan hem niet onder druk zetten om hem sneller te schrijven. daarom zeggen zij dat het tijd gaat kosten. want als ze dat doen, hem alleen daarin forceren, iets waarin hij beperkt is vanwege zijn leeftijd, dan raakt hij gefrustreerd. hij moet wel dus zijn best doen, maar wel zo relaxt als de andere kinderen in de klas.
maar goed, dat is niet mijn zoons topic. ik wilde een topic maken waarin moeders met versnelde kinderen hun ervaringen met elkaar delen. en vertellen hoe het gaat enzo.
ik zag vandaag ook dat ze bij taal kern12 deden. dat is eind gr3 denk ik. ik denk dat zij na vakantie gewoon heel langzaam beginnen zodat de kinderen niet schrikken van de moeilijkheid. en sommige kinderen hebben natuurlijk helemaal geen/weinig nederlands gesproken in de afgelopen 6 weken.
Goed dat ik even met de juf ging kennismaken. Ze had nog helemaal geen overdracht gehad en zei dat ze het niveau altijd laag inzetten en dan kijken of ze meer aankunnen. Waar ik al bang voor was, als het te makkelijk voor haar is gaat ze gewoon met groep 6 meedoen.
vanochtend zag ik op zoontjes kladblok getallen onder elkaar, zeer netjes zodat ik dacht dat de juf die opschreef. hij zei dat hij het zelf schreef. nou ja, ik kon het echt niet geloven. ze waren klein(hij schrijft vaak veel groten) precies onder elkaar op een rij, en ja hij zei dat het rekenen was met de klas. dat de juf de som opzei. hij werd boos op mij omdat ik niet geloofde dat dat zijn handschrift was. en toen kwamen 2 tafelgenoten van hem op voor hem en zeiden dat hij het echt zelf opschreef. en ze lieten mij hun eigen kladpapiertjes. daar stonden de sommen en de uitkomsten kwamen overeen met de getallen op zoontjes kladpapier. ze schreven dus bijvrbeeld de som 5+5+7=17 en bij zoontje stond alleen 17. omdat hij langzamer schreef, heeft hij misschien alleen de uitkomst opgeschreven, waarschijnlijk. maar hij zegt dat die vrienden het niet goed deden. het moest juist zo uit t hoofd gebeuren, met alleen de uitkomst opschrijven, niet de hele som. uit het hoofd rekenen begint in gr4? of later? of juist ook in gr3? ook weer zo een vraag he? sorry hoor!
hij schreef daarna, op die nette manier, een paar getallen op om mij te bewijzen. het klopte dus wel. 1 week school ik herken zoons handschrift niet meer. (soms verzint hij wat, niet echt liegen maar meer fantasie, hij is niet zo betrouwbaar zoals hij 4 jaar oud was)
Ze beginnen hier op school met uit je hoofd rekenen al in groep 3, de juf noemt een som en dan moet een kind de uitkomst geven, dus uit het hoofd. Verder kregen ze in groep 4 elke week een rekentoets om te zien hoe ver je bent. Dan tellen ze hoeveel sommen je goed hebt binnen een bepaalde tijd, maar die staan gewoon geschreven op papier, daar moet je het antwoord alleen invullen. Ik weet ook niet hoe en of ze bij hem in de klas met verschillende niveau's werken. Bij mijn kinderen zijn er iets van 4 niveaus en het kan dus zijn dat je ook andere opdrachten hebt dan je tafelgenootjes.
de sommen zijn hetzelfde. dat heb ik gecheckt. maar zoon schreef alleen de antwoorden op. dus hij schreef 5+5+7= niet op, maar alleen 17. uit het hoofd betekent dus niet dat het antwoord op het papier moet staan, het kind moet het antwoord gewoon op zeggen? hij krijgt op dit moment geen andere dingen. gewoon eerste weken mee draaien met de klas. -geen van de kinderen doen iets anders- als de juf aan het woord is, voor de klas, dan moet hij echt met alles mee doen. dat geldt voor iedereen.(klassikaal) als werkjes gemaakt worden dan mag hij verrijking of iets anders krijgen. dat komt wel weken(maanden?) later. ik heb nog geen handelingsplan gezien.
Ja, ik weet ook niet precies hoe ze het op andere scholen doen, maar hier moeten ze dus ook soms sommen uit het hoofd doen, dan noemt de juf een som op, geeft een beurt en diegene moet dan antwoorden. Niet als toets, maar als oefening of rekenspelletje. Met die wekelijkse rekentoetsen zijn de sommen wel opgeschreven en moeten ze zo snel mogelijk het goede antwoord geven. Op basis van die toetsen en de uitkomst van de cito (en volgens mij bekijken ze ook hoe je het over het geheel doet) delen ze je in op het juiste niveau en daarbij horen verschillende werkboeken (basis, rekenmeesters, rekentijgers et.). Tenminste, in groep 4, in groep 3 hebben ze minder niveauverschillen of apart werk. Misschien doen ze bij je zoontje in de klas ook eerst die reken- en taaltoetsen om vervolgens elk kind passend werk te geven. Misschien overheen gelezen, maar krijg je deze week of volgende week nog een informatie-avond? Vaak lichten ze dan toe wat ze leren in groep 4, op welke manier, liggen er werkboekjes om in te kijken etc.
nog geen email gehad over info avond. ik kan niet wachten. ik kan me voorstellen dat mijn zoon alleen de antwoorden op schreef omdat hij natuurlijk niet zo snel kan schrijven als die 7 jarigen(hij is gemiddeld qua motoriek, maar wel met juiste pen houding en schrijf beweging enzo terwijl dat op zijn leeftijd helemaal niet in zou zitten) hij compenseert dus om er bij te kunnen blijven. vond het fascinerend om te zien. dat hij op een andere manier toch doet wat er gevraagd werd.
eindelijk kregen wij het info boekje. meet heel veel info. er staat ook dat zij 'reken zeker' gebruiken voor rekenen. en halveren, eerlijk delen staat er samen met vermenigvuldigen en delen,tafels (dus splitsen staat er niet expliciet, dat hebben zij gehad in de laatste maanden van gr3 zoals zoontje toen zei) en meten, meetkunde. hahaha, dat vond zoontje weer zo leuk in de eerste week. ze hebben dus geen achterstand of zo. gelijk op de eerste dag begonnen ze met gr4 rekenen, halveren van 2 digit getallen. ik zag ook dat getallenlijn tot 130 gaat! nou. daar kunnen we niks aan doen.
Mijn dochter is deze week begonnen in haar nieuwe klas. Zij heeft ook een groep overgeslagen. Wat wel een beetje bijzonder is, is dat zij op een Buitenlandse school zit en drietalig is. Ondanks haar meertaligheid liep zij toch zodanig voor dat ons werd aangeraden haar te laten springen. Ze vindt het erg spannend (ze is 7), maar komt enthousiast thuis dus dat klinkt goed. Mijn dochter heeft al moeilijkheden die lijken voort te komen uit verveling sinds groep 0. Maar omdat ze gedragsproblemen ontwikkelde en ze daardoor niet meer wilde leren werd er niet zo veel meer met haar intelligentie gedaan. Gelukkig hebben we dit met behulp van een shadowteacher en veel doorzettingsvermogen van onze kant kunnen ombuigen en werd al snel duidelijk dat ze ver voorliep en ook nieuwe dingen razendsnel oppakt. Mijn dochter is hoogbegaafd en heeft een fotografisch geheugen. Ik had het heel fijn gevonden als mijn meisje al bij de kleuters was doorgegaan (toen was er al sprake van verveling). Ik vind het op deze leeftijd veel meer impact hebben. Leuk om jullie verhalen ook te lezen. Ik ken hier (woon in het buitenland) maar 1 ander kind dat een groep heeft overgeslagen en er wordt liever niet over gepraat (omdat er anders jaloezie zou kunnen ontstaan ?!?) X
jaloezie? van kinderen of juist van ouders bedoelen zij? je dochters reactie was dus heel normaal onder de omstandigheden. het is eigenlijk gezond dat een kind dat zich constant verveelt weigert zich aan te passen en op een gegeven moment tot opstand komt. dat is beter dan dat het kind zich eindeloos aanpast. dat kost zoveel energie. en dan heb je snel een depressief kind. in nederland hebben ze plus klassen. een paar uurtjes per week zitten zij in een groep samen met de andere slimme kinderen, uit verschillende leeftijden. samen maken ze ingewikkelde opdrachten, werken aan interessante projecten zodat ze een beetje wakker worden. en zo leren zij hun extra intelligentie te gebruiken, leren nadenken op complexere manieren. (niet op de school waar mijn zoon zit hoor) zolang je dochter vrolijk/enthousiast thuis komt dan gaat het goed. het was dus een goede beslissing voor jouw dochter. heel veel succes.
Hier precies zo. Ze was zo enthousiast voor ze naar de kleuterklas ging maar al snel vond ze er niks meer aan. Op school ging het alleen nog maar over haar gedrag en tot op heden vind ze leren stom. Ze is wel versneld naar groep 3 gegaan maar daar werd ze zo fel behandeld dat er ook nog eens veel angst bij is gekomen. Toen werd het een vicieuze cirkel want de juf (h)erkende de angst onder haar gedrag niet, waardoor ze steeds heftiger gedrag liet zien en steeds harder werd aangepakt.