Een toetje als vast onderdeel van de maaltijd? Dat sommige sat doen maakt het nog niet normaal hoor. Wat een flauwekul. Als jij graag een toetje wil eten, doe je dat lekker. Maar dat is meer omdat je gewend bent wat zoets te eten na de maaltijd dan dat het een nationale of mondiale norm is. Hoe dan ook: als je je warme maaltijd niet wil, dan is dat omdat je het niet lust, of omdat je vol zit. Niet lusten kan bijna niet hier, want daar houden we al rekening mee. Dan zit je dus vol en kan er ook geen toetje bij. Je maaltijd bewust laten staan omdat je nog een toetje wil is belachelijk en daar trappen we niet in. Eerst gezond eten, daarna iets zoets. We zijn sowieso geen voorstander van toetjes, maar zoon krijgt nu vaak een danoontje, nu hij weer goed eet.
Hier is het toetje wel een onderdeel van de maaltijd. Ik leg geen druk op het eten en ze krijgen altijd een toetje achteraf. Het scheelt wel dat wij redelijk goede eters hebben, de ene keer beter dan de andere keer maar over het algemeen eten ze goed. Soms vinden ze iets niet lekker en eten ze wat minder maar ik ontzeg ze dan geen toetje.
Voordat je zuiveltekort krijgt, moet je van goeie huizen komen hoor. Na je eerste verjaardag heb je slechts 300 cc/gram per dag nodig. Bij ontbijt en lunch een bekertje, wat boter en wat kaas en je zit er al haast aan. Dat toetje missen of uberhaupt niet eten, zal dat 'm echt niet doen dus.
Ik zie een toetje als traktatie...bij iets feestelijks zoals uit eten gaan. Wij eten nooooit een toetje. Maar als bord niet leeg gegeten wordt dan lijkt me idd ook geen toetje maar dat vind ik dus omdat ik een toetje een traktatie vind.
De kinderen krijgen hier ip wel altijd een toetje... Maar het toetje hangt wel af van hoe er gegeten is. Goed gegeten = goed je best gedaan, alles goed geproefd, maar bord hoeft niet persé leeg = ijsje, yoghurt met siroop, danoontje, fruit oid Niet goed gegeten = gewoon yoghurt, stuk fruit oid Iedereen maakt en heeft daar andere afspraken over. Inmiddels kunnen we met dochterlief altijd goede afspraken maken. Er zijn nog altijd dagen dat ze al van tevoren begint met 'dat lust ik niet'... maar ze moet altijd 5 hapjes proeven (ze is 5 jaar). Vaak resulteert dat toch in gewoon goed eten. Heb in de afgelopen jaren in ieder geval geleerd dat de strijd aan gaan geen zin heeft. Een kind van 1,5 - 2 jaar kan die consequenties nog niet goed overzien. Schep een bordje op en laat hem/haar zelf eten. Wordt er niks gegeten, of maar 1 hapje... prima... iedereen klaar = bordje weg. En dan wel of geen toetje afhankelijk van wat jullie gewend zijn. Geef gedurende de dag evt wat extra fruit of groenten als tussendoortje. (bijv monkeyplate) Of laat ze al meesnoepen en proeven tijdens het koken.... Hebben ze dat in ieder geval binnen! Maakte hier in die periode ook minimaal 1x per week pasta met saus van verse groenten (broccoli of spinazie of bloemkool of courgette oid).
Hier geef ik rustig toe dat we wel de fout in zijn gegaan, maar onze moeilijke eter begon af vanaf 6 mnd.. Toetje geen toetje heeft hier voor echt problematische eter geen verschil gemaakt, leuk houden streng zijn boos worden liefkozend aphe erin proberen te krijgen ik heb t allemaal geprobeerd.. Uiteindelijk het helpt helemaal niks.. Alleen maar nog meer afkeer voor eten met name warm eten.. Ja ik maak apart iets, omdat ze anders gewoon een week if langer niks eet savonds maar ze zal ook niet om iets anders vragen. Ik bepaal wat ze eet waarvan ik weet dat ze het eet, zij hoeveel, en altijd een toetje ( alleen niet op vrijdag bij opa en oma na patatjes dan pakje melk) Ze groeit ze ontwikkeld en als ik haar laat intwikkelen in het eten in haar tempo dan oooooooooit zal ze alles wel eten wat de pot schaft.. Het heeft heel wat tranen bozen buien wanhoop en onmacht gekost, maar je schiet er niks mee op, in principe is ze gezond, het kokhalzen daargelaten en na amandelen eruit is ze wel beter gaan eten, voor mij is het al een overwinning dat ze een pannekoek eet, maar de logopodie heeft wel fewaarschuwd ze heeft een trauma mbt tot eten door het altijd kokhalzen 1 stapje naar voren 3 stapjes terug.. Daarom echt ieder het komt goed maar ga geen druk uitoefenen, adem in adem uit...en laat het los