Nadenken over borstvoeding..

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Abbii, 20 sep 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nassira

    Nassira Actief lid

    6 nov 2014
    103
    0
    16
    NULL
    NULL
    Wil wel borstvoeding geven de eerste paar maanden vooral omdat het gezond is.
     
  2. Warboel

    Warboel Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.541
    625
    113
    Zo, ja! Zo een torentje. Echt IDEAAL! Mijn zusje geeft zo een ding wel eens mee voor mijn neefje. Simpel en ruimtebesparend ook. Waarom heb ik zo een ding nooit gekocht :$.
     
  3. Kleinmensje

    Kleinmensje Niet meer actief

    Ik ga met de 2e gelijk beginnen met flesvoeding! Wat een getob was dat bij de eerste zeg! Het lukte echt niet waardoor de roze wolk al snel verdween toen we uiteindelijk de keuze gemaakt hadden kwam er rust in de tent 😃! Moet er wel bij zeggen dat onze dochter op het randje van dysmatuur was en echt enorme honger had! Maar als het was gelukt had ik het wel een poosje gegeven!
     
  4. Me28

    Me28 Bekend lid

    4 nov 2012
    648
    181
    43
    Ik was ook zo iemand die liever niet in het openbaar voedde, voelde me daar gewoon niet prettig bij. Bij vrienden, visite etc. kon ik altijd even op een apart kamertje zitten, meer dan een stoel en een beetje privacy heb je toch niet nodig. In het openbaar dacht ik ook te gaan kolven, maar dat vond ik uiteindelijk meer gedoe dan toch maar voeden. Zeker in de eerste maanden moest ik na 4 uur wel weer voeden of kolven, omdat ik anders op knappen stond en het pijn ging doen. Dan ging ik toch liever voeden dan met mn kolfapparaat een wc vinden, was me teveel gedoe als het ook 'live' kon. Het hielp mij heel erg om borstvoedingsshirtjes of hemdjes te dragen, of sowieso een hemdje onder je andere kleding. Dan kun je voeden, terwijl je je bijna niet hoeft uit te kleden en valt er weinig te zien. Ook een doek of sjaal meenemen en op een rustig plekje of in een hoekje zitten werkt goed. Aangezien ik nogal onhandig was heb ik thuis eerst een paar keer geoefend, zodat ik op de openbare plek niet zo zou zitten prutsen :cool:. Na een tijdje ging het veel makkelijker en kon het me ook veel minder schelen. Stap er gewoon onbevangen in. Wie weet valt het je erg mee en zo niet, dan zijn daar ook wel dingen voor te bedenken.
     
  5. Me28

    Me28 Bekend lid

    4 nov 2012
    648
    181
    43
    Haha, ik denk dat die moeders gewoon geluk hadden met een baby die niet zo vaak poept....Ons zoontje (kreeg borstvoeding) heeft tot hij 4 maanden was na elke voeding gepoept, dus ook 's nachts :). Het voeden was dan vrij makkelijk, maarja, je moest er alsnog helemaal uit om te verschonen. Gelukkig heb je voor verschonen geen borsten nodig, dus dat kon ik de helft van de tijd gewoon uitbesteden aan manlief. Wij deden het trouwens ook meestal na de voeding, omdat we anders 2 keer mochten. Het is dus niet zo dat baby's die borstvoeding krijgen minder vaak poepen, zoals iemand eerder postte. Het kan wel, alles tussen 1x per week en na elke voeding is normaal, maar je kunt dus ook juist hebben dat je kindje heel veel poept.
    Het schijnt wel zo te zijn dat borstvoedingspoep veel minder stinkt dan flesvoedingspoep. Met flesvoeding heb ik geen ervaring, maar het klopt inderdaad dat borstvoedingspoep niet zo erg stinkt. Toen we vaste voeding introduceerden werd het een heel ander verhaal ;).
     
  6. Mijn kraamverzorgster vertelde zelfs dat ze het verschil kon ruiken tussen bv-poep van kindjes van vegetarische moeders en van vleesetende moeders. Die van vegetarische moeders schijnt nóg minder te stinken :p

    Ik vind de poep van ons zoontje nog steeds niet zo stinken overigens, maar wij eten dus ook vegetarisch dus misschien ligt dat ook wel daaraan dan ;)
     
  7. Dandelion87

    Dandelion87 Actief lid

    30 aug 2014
    185
    7
    18
    Ik verwacht een tweeling maar ben ook voor heel veel dingen allergisch. Omdat de kans op allergie verkleind als je je kindje borstvoeding geeft en ik het ook wel graag wil ga ik eerst borstvoeding proberen te geven.

    Nu met een tweeling lijkt het me wel een stuk pittiger, maar aangezien mijn leven na de geboorte toch vooral om hen draait neem ik dat er maar bij. Het zal toch wel even doorzetten zijn en ik heb dat er ook wel voor over eigenlijk. Ik vind het ook wel iets moois en puurs.
     
  8. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Klopt helemaal waar, inhakend mijn dochter is prematuur met reflux en vraagt /krijgt nog 8 voedingen, 2 nacht voedingen dus. Een sla ik over de andere niet :)
    Heb niet helemaal wonder lichaam. Maar ben wel Lucky basterd met goede productie ondanks keizersnede en weinig kolven. Zit niet iedereen mee dat weet ik.
     
  9. manamana

    manamana Fanatiek lid

    30 apr 2014
    1.372
    22
    38
    het Noorden
    Ik heb borstvoeding ook niet al heel zwaar ervaren, zoals iemand al eerder opmerkte. In het begin is het wel even investeren, je zit al gauw 8-12 keer per etmaal te voeden en ik was de eerste weken zo'n 45 minuten met een voeding bezig (inclusief verschonen). Maar na een tijdje gaat je baby korter/efficiënter drinken en ben je op een dag niet uren aan het voeden.
    En toen vond ik het zo makkelijk: geen tijd rekken tussen flessen, niet op de klok voeden, bij honger baby aanleggen en klaar. Ik had ook geen moeite met voeden in het openbaar, dat scheelt.

    Gelukkig heb ik nauwelijk tegenslagen gehad, geen kloven, geen spruw, geen borstontstekingen o.i.d. Maar als het wel verkeerd gaat, vraag dan een lactatiekundige om hulp. De huisarts en 't CB hebben helaas vaak weinig verstand van borstvoeding.

    Kolven op het werk deed ik twee keer per dag, anders had ik last van borsten die op knappen stonden. Dus niet kolven ging niet. Zoals al genoemd, je mag 25% van je werktijd besteden aan kolven of voeden en je werkgever is verplicht je een geschikte ruimte te bieden.

    Verder nog een tip: lees je goed in over hoe borstvoeding werkt of volg een cursus (de meeste verloskundigen bieden dat wel aan).
     
  10. saro81

    saro81 Actief lid

    12 aug 2014
    221
    32
    28
    Ik heb de borstvoeding bij mijn dochter ook een kans gegeven. Ondanks flinke tegenslagen, oa tongriempje te kort, borstontstekingen, heb ik het toch een half jaar volgehouden. Vanwege haar eczeem en aanleg voor allergie was het volgens de artsen ook het beste. Dus dat was een goede motivatie.
    Met 4 weken had ik een begrafenis en toen voor het eerst flesje afgekolfde melk gegeven. Blij dat dat lukte want dan kun je ook gemakkelijk een keer van huis. Ook veel steun gehad van lactatiekundige en kraamverzorgster.
    Al met al kan ik niet zeggen dat ik het heel bijzonder of mooi vond.
    Ik vond het vooral gedoe met plannen icm werk, reistijd en sporten. En niet te vergeten op tijd de juiste hoeveelheden uit de vriezer ontdooien.
     
  11. Marrit1988

    Marrit1988 Bekend lid

    24 apr 2015
    737
    1
    18
    Vrouw
    Voor mij persoonlijk is het geen keuze. :) ik geef borstvoeding.
    Ik heb me wel heel goed ingelezen en geïnformeerd.

    Voor mij de pro's:
    - gezonder kan niet. Is gewoon wetenschappelijk bewezen.
    - zit vol antistoffen
    - beschermt tegen allerlei ziektes en infecties.
    - lichter verteerbaar dan flesmelk
    - altijd bij de hand en op temperatuur
    - kost niets, enkel tijd
    - intiem moment, je smeedt een band met je baby
    - je baarmoeder herstelt sneller
    - je bent sneller op je gewicht
    - minder kans op borstkanker en eierstokkanker
    - we zijn er voor gemaakt. Is gewoon natuurlijk.

    Ik ga ook afkolven, zodat mijn man ook af en toe kan voeden. Liefst ook eens snachts :) en zodat de babysit ook mijn borstmelk kan geven als ik terug ga werken.

    Ik ken veel vrouwen die al na enkele weken gestopt zijn, omdat ze het beu waren. Persoonlijk zit ik zo niet in elkaar. Ik wil het allerbeste voor mijn kindje, daar geef ik gerust mijn vrije tijd voor op.
    Waar een wil is, is een weg.
    Maar even heel duidelijk: dit is mijn persoonlijke mening. Dit is zoals ik het doe. Ik geef absoluut geen commentaar op mensen die het anders doen. Iedereen kiest zijn eigen manier. Als er mensen het anders doen, voor mij geen punt. Het zijn mijn kinderen niet... :)
    Dus doe gewoon wat je zelf het beste vindt...
     
  12. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    Ik wist net als jij niet zo goed of ik het wel of niet wilde, tot een vriendin tegen me zei: begin gewoon met BV je merkt gauw genoeg of je je er prettig bij voelt. Iedere dag is er eentje. Voor mezelf heb ik toen gewoon besloten te beginnen. Dl was een natuur talentje en net na de ks heeft ze direct 45 min aan de borst gelegen. Dag 3 en 4 mega stuwing dat was ff minder prettig en daarna ging het goed. Voelde mezelf alleen niet heel fit door de ks en de BV zorgde ervoor dat ik erg loom en afgestompt was. Ook voelde ik me erg opgesloten doordat ik steeds moest voeden (10-14x per dag!) en voelde ik me erg eenzaam omdat ik altijd degene was die moest voeden (ml kon dat niet overnemen natuurlijk!) daarom besloten na een paar weken te gaan afbouwen en rond de 6-7 weken was ik volledig over op kV. Baby ging van gemiddeld 12 voedingen naar 6 en denk dat na 3 nachten ze lekker doorsliep van 12 tot 7. Tot op de dag van vandaag geen spijt van dat ik het geprobeerd heb en dat ik overgegaan ben op kV.
    Bij een evt derde kindje weet ik wel iets beter wat me te wachten staat, ook dan zal ik starten met BV en wie weet houd ik het dan wel langer vol!
     
  13. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    De professor kindergeneeskunde van mijn oudste gaf aan dat BV allergieën niet kan voorkomen. (Ben zelf zwaar hooikoorts patiënt) dat men dit vroeger wel dacht maar dat dit nu weer omstreden is. (Net als het stukje bijvoeden vanaf 4 of 6 maanden)
     
  14. Sorry ik moest even tot 10 tellen voor ik ging reageren, maargoed....

    Sommige dingen die hier in het topic worden gezegd stuiten me aardig tegen de borst. Ik heb er namelijk alles aan gedaan om de borstvoeding te laten slagen en het is niet gelukt. En als ik dan lees hoe sommige mensen die nog nooit een kindje aan de borst hebben gehad denken dat het alleen maar "waar een wil is, is een weg" is, dan word ik daar toch wel heel erg boos om :X

    Waarom kan nou niet geaccepteerd worden dat borstvoeding bij sommige vrouwen niet slaagt?! Net zoals zwanger worden niet bij iedereen vanzelf gaat. Net zoals een hoop zwangerschappen eindigen in een miskraam. Net zoals dat sommige bevallingen eindigen in een keizersnede. Het menselijk lichaam is niet feilloos. Dus aub, hou toch eens op met het beschamen van moeders die geen borstvoeding hebben gegeven, alsof ze lui en gemakzuchtig zijn en niet het beste met hun kindje voorhebben. Bah!

    En nee, het is niet mijn bedoeling om tot een discussie over te gaan, want dit topic gaat juist zo fijn, maar dan moet er toch altijd weer eentje zijn die vrouwen die geen bv hebben gegeven gaat lopen shamen. Heel jammer!
     
  15. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.456
    573
    113
    Ik heb twee kinderen. Bij de oudste heb ik er eigenlijk helemaal niet overnagedacht het was geen must toen. Maar het ging goed en heb uiteindelijk bijna 11 maanden borstvoeding gegeven. Toen eigenlijk nooit in het openbaar gevoed.
    Nu bij de tweede wilde ik heel graag weer borstvoeding geven en dan gaat nu ook heel goed. Het verschil is dat ik er nu heel handig in ben en ook daadwerkelijk overal voed. Ik kan het heel goed discreet en nooit commentaar op gehad. Volgens mij hebben mensen het vaak niet eens door.
    De anderhalve maand waarin mijn oudste nog af en toe een fles moest vond ik een hel. Ik had echt spijt dat ik niet tot een jaar was doorgegaan.
     
  16. Sterretjes82

    Sterretjes82 Actief lid

    7 jun 2009
    481
    0
    16

    Je geeft wel commentaar op die vrouwen die het beu waren
    Hoe kan je daar nu al iets over zeggen als je niet eens weet waar je het over hebt ?? Eerst zelf meemaken en dan pas oordelen.
     
  17. MamavanNikhil

    MamavanNikhil Bekend lid

    16 okt 2012
    760
    1
    0
    Bij de oudste heb ik geen borstvoeding gegeven, bij de jongste drie weken! Heb toen een flinke borstontsteking gehad en had er totaal het geduld niet voor, ben ik heel eerlijk in! Ik werd er alleen maar gestrest van en zo ook mijn zoontje! Toen ik eenmaal de fles ging geven ging het veel beter, hij had meer rust, ik had meer rust!
    Nu ben ik nog super hard aan het twijfelen, dat intense gevoel lijkt mij heel fijn! Maar ik heb hier ook twee echte jongens rondlopen die ook alle aandacht opeisen, dus het is allemaal nog een beetje dubbel.
    Mijn idee nu is dat ik het eerst gewoon ga proberen, maar dat kan morgen weer anders zijn, vorige week was ik er nog van overtuigd dat ik flesvoeding ging geven.
    Gelukkig heb ik nog heel lang om te beslissen haha!
     
  18. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.456
    573
    113
    Bij mijn zoon was het juist andersom. Hij sliep vrij snel door met de borstvoeding. Toen ik bij 11 maanden stopte kwam hij ineens weer iedere nacht voor een voeding. En dan had hij echt honger ..
     
  19. Eigenlijk is er dus niks over te zeggen ;)

    Overigens heeft ons zoontje ook wel weer eens een korte tijd gehad dat ie opeens weer een nachtflesje wilde... Meestal rond zijn tandjes wil hij toch weer een flesje melk ´s nachts, maar over het algemeen slaapt ie goed door :)
     
  20. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113

    Ehm..waar een wil is, is een weg? Vrije tijd opgeven? Ben je nu echt zo naïef?
    Ga het eerst eens ervaren hoe het is om wekenlang maar een uurtje per dag te slapen, na een slopende bevalling en met een krijsend kind bij je. En dan wil ik nog weleens weten of je denkt dat het een kwestie is van geen vrije tijd op willen geven:x
     

Deel Deze Pagina